Delta 6 Αυγούστου 2011 #1 Share 6 Αυγούστου 2011 Έχω προετοιμάσει μια σειρά από βήματα για να στήσω το νέο reef μου, και θα ήθελα τις γνωμες σας για το αν το έχω σχεδιάσει σωστά, για να αποφύγω τυχόν κοστοβόρα λάθη. 1) Ένα βασικό μου πρόβλημα είνα ότι αφ'ενός δεν θέλω να ασχοληθώ με κουράρισμα (κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και απειρίας). Σκέφτομαι λοιπόν να στήσω κομμάτια νεκρού βράχου όπως τα θέλω, και αφού έχω στήσει το ριφ όπως το θέλω, μετά να "μπολιάσω" με κάποιο "τελικό" κομμάτι ΖΒ από συνχομπίστα (που ελπίζω να μπορέσω να βρω) και που δε θα έχει ανεπιθύμητους οργανισμούς. Είναι ορθό σαν πρακτική; Υποθέτω ότι έτσι θα αργήσει να ζωντανέψει ο υπόλοιπος βράχος, αλλά δεν βιάζομα (γενικά η προτεραιότητά μου είναι περισσότερο προς τον αποκλεισμό "λαθρεπιβάτων"). 2) Σε περίπτωση που ακολουθήσω τον παραπάνω τρόπο (νεκρό βράχο + μπόλιασμα) έχει σημασία αν ο αραγωνίτης μπει πρώτος ή μετά το στήσιμο του βράχου; 3) Ψάχνοντας για DIY βάσεις (eggcrate κλπ) για να πατήσει ο βράχος ώστε να μην ακουμπάει στον αραγωνίτη, βρήκα την παρακάτω κατασκευή-σκελετό με PVC σωλήνα ο οποίος μετά "ντύνεται" με κομμάτια βράχου, και μου άρεσε πολύ η ευελιξία που προσφέρει. Το προτιμώ από τις κλασσικές βάσεις eggrate κλπ, γιατί φαίνεται πολύ ευέλικτο ως προς το τι σχήμα μπορεί να πάρει το reef, αλλά και θα κρύβεται εύκολα χωρίς να φαίνεται η βάση εκεί που μπαίνει στην άμμο. Πως σας φαίνεται ως τρόπος στήριξης/στησίματος αυτή η μέθοδος; Την έχει δοκιμάσει κανείς; Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 6 Αυγούστου 2011 #2 Share 6 Αυγούστου 2011 Έχω προετοιμάσει μια σειρά από βήματα για να στήσω το νέο reef μου, και θα ήθελα τις γνωμες σας για το αν το έχω σχεδιάσει σωστά, για να αποφύγω τυχόν κοστοβόρα λάθη. 1) Ένα βασικό μου πρόβλημα είνα ότι αφ'ενός δεν θέλω να ασχοληθώ με κουράρισμα (κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και απειρίας). Σκέφτομαι λοιπόν να στήσω κομμάτια νεκρού βράχου όπως τα θέλω, και αφού έχω στήσει το ριφ όπως το θέλω, μετά να "μπολιάσω" με κάποιο "τελικό" κομμάτι ΖΒ από συνχομπίστα (που ελπίζω να μπορέσω να βρω) και που δε θα έχει ανεπιθύμητους οργανισμούς. Είναι ορθό σαν πρακτική; Υποθέτω ότι έτσι θα αργήσει να ζωντανέψει ο υπόλοιπος βράχος, αλλά δεν βιάζομα (γενικά η προτεραιότητά μου είναι περισσότερο προς τον αποκλεισμό "λαθρεπιβάτων"). 2) Σε περίπτωση που ακολουθήσω τον παραπάνω τρόπο (νεκρό βράχο + μπόλιασμα) έχει σημασία αν ο αραγωνίτης μπει πρώτος ή μετά το στήσιμο του βράχου; 3) Ψάχνοντας για DIY βάσεις (eggcrate κλπ) για να πατήσει ο βράχος ώστε να μην ακουμπάει στον αραγωνίτη, βρήκα την παρακάτω κατασκευή-σκελετό με PVC σωλήνα ο οποίος μετά "ντύνεται" με κομμάτια βράχου, και μου άρεσε πολύ η ευελιξία που προσφέρει. Το προτιμώ από τις κλασσικές βάσεις eggrate κλπ, γιατί φαίνεται πολύ ευέλικτο ως προς το τι σχήμα μπορεί να πάρει το reef, αλλά και θα κρύβεται εύκολα χωρίς να φαίνεται η βάση εκεί που μπαίνει στην άμμο. Πως σας φαίνεται ως τρόπος στήριξης/στησίματος αυτή η μέθοδος; Την έχει δοκιμάσει κανείς; Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια. Καταρχήν σου ευχομαι καλη αρχη στην Θάλασσά... 1)Το σύστημα μπορει να δουλεψει ετσι αλλα εκτος του μεγαλου χρονου αναμονης προς την βιολογικη του ετοιμότητα και το οπτικο αποτέλεσμα ενος ζωντανου βραχου(κοραλινη) ποτε δεν θα ειναι το ίδιο μιας και η ποικιλία της μικροπανιδας που συναντάμε στα ενυδρεια που ειναι στημενα με ζωντανο βραχο δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί σχεδον ποτε σε ενα τετοιο σύστημα.... 2)Οποιο τροπο και να επιλέξεις ο αραγωνιτης πρεπει να μπει πρώτος στο ενυδρείο 3)Πολυ καλη επιλογη εχω δει σε ενυδρεια φιλων αντίστοιχο συστημα στήριξης και το αποτελεσμα ηταν καλο απλα θελη λιγη υπομονή στο στήσιμο του βραχου.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 6 Αυγούστου 2011 Author #3 Share 6 Αυγούστου 2011 (edited) Ευχαριστώ πάρα πολύ! Σχετικά με τη μικρο-πανίδα του ΖΒ (την οποία δε θα έχω με το νεκρό): δε θα μπορούσα να μπολιάσω επιλεκτικά, παίρνοντας π.χ. λιγη μακροάλγη από δω, κανένα σφουγγάρι από κει, ξέσματα κοραλίνης, και σιγά σιγά να το εμπλουτίσω; Έγινε επεξεργασία 6 Αυγούστου 2011 - Delta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 7 Αυγούστου 2011 #4 Share 7 Αυγούστου 2011 Θα σου πω την εμπειρία μου για να δεις τη διαφορά.... Το ενυδρείο μου στήθηκε πριν τέσσερα χρόνια με το 99% του βράχου να είναι ζωντανός. Κάποια κομμάτια ήταν νεκρός βράχος και τα έβαλα απλά και μόνο γιατί βόλεψαν στη διαμόρφωση του τοπίου.... τα οποία φυσικά "ζωντάνεψαν" με τη πάροδο του χρόνου. Κ όμως, μετά από τέσσερα χρόνια δεν κατάφεραν να φτάσουν την ποικιλομορφία "ζωής" του ζωντανού βράχου. Στο φυσικό περιβάλλον (φάρμες βράχων) είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα απ ότι στα δικά μας κλειστά συστήματα. Ναι μεν θα έχεις ένα ελεγχόμενο περιβάλλον αλλά ποτέ? δεν θα αποκτήσει τη ζωή και αυτά που σου προσφέρει ο ζωντανός βράχος. Με λίγη προσοχή λοιπόν στην επιλογή των κομματιών από παράσιτα, θα έχεις πολύ καλύτερα και πιο σωστά αποτελέσματα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salamander 7 Αυγούστου 2011 #5 Share 7 Αυγούστου 2011 Ευχαριστώ πάρα πολύ! Σχετικά με τη μικρο-πανίδα του ΖΒ (την οποία δε θα έχω με το νεκρό): δε θα μπορούσα να μπολιάσω επιλεκτικά, παίρνοντας π.χ. λιγη μακροάλγη από δω, κανένα σφουγγάρι από κει, ξέσματα κοραλίνης, και σιγά σιγά να το εμπλουτίσω; Εγώ θα σου πω και μια διαφορετική γνώμη γι αυτό που σου λέει ο αιολος και ο ταν.Θέλω να σκεφτείς τα πλεονεκτήματα ενός πλήρους ελεγχόμενου περιβάλλοντος.Ένα περιβάλλον το οποίο θα ξες τι υπάρχει μέσα. Εγώ σίγουρα θα ακολουθούσα αυτή την κατεύθυνση, απο εκεί και πέρα είναι δικιά σου επιλογή. Όσο για την βάση pvc έχουν στηθεί αρκετά ενυδρεία έτσι και το αποτέλεσμα σίγουρα είναι αρκετά διαφορετικό και ιδιαίτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 7 Αυγούστου 2011 #6 Share 7 Αυγούστου 2011 Και έγω είμαι της άποψης (έτσι και έκανα άλλωστε στο δικό μου), εάν έχεις την υπομονή να προχωρήσεις με νεκρό βράχο και να μπολιάσεις με ένα κομμάτι ΖΒ το οποίο στο τέλος κατεβασέ το στο sump (να μη σου χαλάσει και το aquascape). Απλά να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να βλέπεις μόνο νερό, βράχο και αραγωνίτη για τουλάχιστον 4 μήνες.Στους 4 μήνες περίπου μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ζευγάρι clownάκια. Εάν όλα πάνε καλά σε 6 μήνες δε θα ξεχωρίζει ακόμα και έμπειρο μάτι ότι όλος σου ο βράχος ήταν νεκρός. ΥΓ. Ο νεκρός βράχος που θα βάλεις να είναι βράχος reef και όχι τσιμέντο που το έχουνε βαφτίσει βράχο για reef ΥΓ2. Το κομμάτι που θα μπολιάσεις να το έχεις σε καραντίνα πολύ καιρό και να το παρακολουθεί κάποιος έμπειρος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 7 Αυγούστου 2011 #7 Share 7 Αυγούστου 2011 +1 και εγώ ,για το νεκρό βράχο !!! Ο ζωντανός όσα καλά μπορεί να έχει ...μπορει να έχει και άλλα τόσα κακά !!! Οπότε εχεις βάλει και στα σχέδια για καραντίνα ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 7 Αυγούστου 2011 Author #8 Share 7 Αυγούστου 2011 Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας. Βασικά μάλλον κλίνω υπέρ του "ελεγχόμενου" περιβάλλοντος (όσο αυτό είναι δυνατό) αν και γνωρίζω ότι θα χάσω έτσι σε ποικιλομορφία. Το άλλο θέμα είναι ότι ως τελείως αρχάριος δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να απαλάξω το ΖΒ από pests (αφού δεν ξέρω καλά καλά να τα αναγνωρίζω). Σχετικά με την καραντίνα, τα πράγματα είναι λίγο "στενά" αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσω να εγκαταστήσω ένα 40λιτρο ή κάτι τέτοιο, στο οποίο θα μπορούσα να θέσω υπό παρατήρηση λίγο ΖΒ π.χ., και αργότερα άλλα ζωντανά. Να ρωτήσω το εξής σχετικά με το "μπόλιασμα": 1) Μια τακτική είναι να στήσω ταυτόχρονα την καραντίνα με λίγο ΖΒ υπό παρατήρηση και το κυρίως ενυδρείο με το νεκρό βράχο και μετά από αρκετό καιρό (μήνες; ) να μετακομίσω τον ΖΒ στο ενυδρείο. Αλλά αυτό δεν με εκθέτει στους ίδιους κινδύνους σχετικά με pests που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από μένα; Αν όχι, τι εξοπλισμός θα χρειαστεί για να κρατώ ζωντανή την ποικιλομορφία του ΖΒ στην καραντίνα; Μόνο θέρμανση ή και σκίμερ; Φωτισμό; 2) "Παίζει" η πιθανότητα να μη χρησιμοποιήσω ΖΒ-καραντίνα καθόλου αλλά "μεταφέρω" επιλεκτικά κοπίποδα, αμφίποδα, σπιρογράφους, σφουγκαράκια και ότι άλλο οφέλιμο από ενυδρείο συν-χομπίστα; Μιλάω για τους οργανισμούς αυτούς μόνους τους - χωρίς βράχο. Θεωρείται πιο "ασφαλές" αυτό από τη λύση ΖΒ-καραντίνα; Ή είναι μια απ΄τα ίδια σε ότι αφορά τον κίνδυνο pests? Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθειά σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salamander 7 Αυγούστου 2011 #9 Share 7 Αυγούστου 2011 Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας. Βασικά μάλλον κλίνω υπέρ του "ελεγχόμενου" περιβάλλοντος (όσο αυτό είναι δυνατό) αν και γνωρίζω ότι θα χάσω έτσι σε ποικιλομορφία. Το άλλο θέμα είναι ότι ως τελείως αρχάριος δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να απαλάξω το ΖΒ από pests (αφού δεν ξέρω καλά καλά να τα αναγνωρίζω). Σχετικά με την καραντίνα, τα πράγματα είναι λίγο "στενά" αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσω να εγκαταστήσω ένα 40λιτρο ή κάτι τέτοιο, στο οποίο θα μπορούσα να θέσω υπό παρατήρηση λίγο ΖΒ π.χ., και αργότερα άλλα ζωντανά. Να ρωτήσω το εξής σχετικά με το "μπόλιασμα": 1) Μια τακτική είναι να στήσω ταυτόχρονα την καραντίνα με λίγο ΖΒ υπό παρατήρηση και το κυρίως ενυδρείο με το νεκρό βράχο και μετά από αρκετό καιρό (μήνες; ) να μετακομίσω τον ΖΒ στο ενυδρείο. Αλλά αυτό δεν με εκθέτει στους ίδιους κινδύνους σχετικά με pests που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από μένα; Αν όχι, τι εξοπλισμός θα χρειαστεί για να κρατώ ζωντανή την ποικιλομορφία του ΖΒ στην καραντίνα; Μόνο θέρμανση ή και σκίμερ; Φωτισμό; 2) "Παίζει" η πιθανότητα να μη χρησιμοποιήσω ΖΒ-καραντίνα καθόλου αλλά "μεταφέρω" επιλεκτικά κοπίποδα, αμφίποδα, σπιρογράφους, σφουγκαράκια και ότι άλλο οφέλιμο από ενυδρείο συν-χομπίστα; Μιλάω για τους οργανισμούς αυτούς μόνους τους - χωρίς βράχο. Θεωρείται πιο "ασφαλές" αυτό από τη λύση ΖΒ-καραντίνα; Ή είναι μια απ΄τα ίδια σε ότι αφορά τον κίνδυνο pests? Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθειά σας. To 2 που γράφεις είναι σωστό αν θες να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο. Επιλεκτική εισαγωγή οργανισμών + προσθήκη βακτηρίων(θα τα βρεις σε μαγαζιά) + κάποιες άλγες(που μελλοντικά τα ψάρια θα τραφούν με αυτές) όπως gracilaria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 8 Αυγούστου 2011 Author #10 Share 8 Αυγούστου 2011 Ευχαριστώ πολύ. Μάλλον αυτό θα ακολουθήσω. Παω να ψάξω για βράχο... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nervas 9 Αυγούστου 2011 #11 Share 9 Αυγούστου 2011 +1 στον Ορέστη, συμφωνώ επίσης με την τακτική σου μιας και είμαι υπέρμαχος το ζωντανό βραχάκι να το βάλεις μετά από μια δυο εβδομάδες αφού στήσεις το ενυδρείο και το σταθεροποιήσεις θερμοκρασία και αλατότητα. Βραχάκι ίσως να μπορέσω να σου δώσω εγώ μιας και είσαι Θεσσαλονίκη και μην φοβάσαι ξέρω να ξεχωρίζω τα pest Στείλε μου pm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος