Frangisk 4 Αυγούστου 2011 #1 Share 4 Αυγούστου 2011 Καλησπέρα φίλοι μου... Προχτές φύτεψα μερικά φυτά που πήρα από το Στάθη (Vandar). Τα φυτά ήταν σε ΑΡΙΣΤΗ κατάσταση όταν ήρθαν σε μένα. Σήμερα παρατηρώντας τα μου φάνηκε πως κάτι δεν πάει καλά. Είναι όλα φυτεμένα στο χαλίκι με παστίλιες JBL δίπλα τη ρίζα τους (μερικά δεν είχαν ρίζα και τα έβαλα έτσι) εκτός από τη riccia που είναι πάνω στο ξύλο (αλλά αυτή δείχνει καλά). Σας παραθέτω φωτογραφίες αν δείτε οτιδήποτε παράξενο η που δεν έχω κάνει καλά παρακαλώ πείτε μου το. Polysperma "Sunset" Ceratopteris Thalictroides Τα ψηλά κλωνάρια και από τα δύο τα έκοψα (δεν χώραγαν ολόκληρα στο ενυδρείο) και το κομμάτι που έκοψα το φύτεψα ξανά, γιαυτό κάποια δεν έχουν ρίζα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 4 Αυγούστου 2011 #2 Share 4 Αυγούστου 2011 τι φως εχεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 4 Αυγούστου 2011 Author #3 Share 4 Αυγούστου 2011 Μια λάμπα 15w αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή... θα την αλλάξω σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία. (Φαντάσου είναι πυρακτώσεως.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Αυγούστου 2011 #4 Share 4 Αυγούστου 2011 Μια λάμπα 15w αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή... θα την αλλάξω σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία. (Φαντάσου είναι πυρακτώσεως.) Ξερεις ποσα kelvin ειναι η λαμπα?Εγω εχω μια λαμπα οικονομιας 4500 kelvin και μεχρι στιγμης τα πανε μια χαρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 4 Αυγούστου 2011 Author #5 Share 4 Αυγούστου 2011 Δυστυχώς δεν γράφει τίποτα... Αυτό που φοβάμαι περισσότερο εγώ είναι μήπως δεν τα φύτεψα καλά. Υπάρχει περίπτωση να χαλάνε για αυτό το λόγο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 4 Αυγούστου 2011 #6 Share 4 Αυγούστου 2011 Τα φυτά περνούν και σοκ μεταφύτευσης. Θέλουν το χρόνο προσαρμογή τους. Όμως η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείς κάτι καλύτερο σε λάμπα. Όταν λες πυρακτώσεως....είσαι σίγουρος ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 4 Αυγούστου 2011 Author #7 Share 4 Αυγούστου 2011 Ναι, την πήγα σήμερα στον Nidal να τη δει. Μάλλον θα πρέπει να βγάλω τελείως το καπάκι και να βάλω έξτρα φωτιστικό (έτσι όπως είναι δεν μπαίνει "σωστή" λάμπα ενυδρείου...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 5 Αυγούστου 2011 #8 Share 5 Αυγούστου 2011 Θερμοκρασία πόσο έχεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 5 Αυγούστου 2011 #9 Share 5 Αυγούστου 2011 Θερμοκρασία πόσο έχεις? Ακυρο για τη θερμοκρασία, τώρα θυμήθηκα ότι ο Vandar έχει δίσκους στο ενυδρείο με τα φυτά, άρα και ανεβασμένες θερμοκρασίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 5 Αυγούστου 2011 Author #10 Share 5 Αυγούστου 2011 28-29 είναι η θερμοκρασία μου ούτως η αλλιώς... Θα τα παρακολουθήσω τις επόμενες μέρες (θα αυξήσω λίγο και τη φωτοπερίοδο) και θα δούμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Αυγούστου 2011 #11 Share 5 Αυγούστου 2011 Επειδη πηρα και εγω απο τον Σταθη φυτα και συγκεκριμενα πηρα και Ceratopteris εμενα πανε ολα πολυ καλα,τα εχω μια βδομαδα και ηδη χθες κλαδεψα.Νομιζω οτι η λαμπα που εχεις δεν κανει.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 5 Αυγούστου 2011 Author #12 Share 5 Αυγούστου 2011 Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μπορώ αντί για λάμπα (η φωτιστικό) να βάλω led; (ας πούμε μια σειρά για φωτισμό και μια σειρά moonlight; ) Μπορούν να σταθούν ως μοναδικός φωτισμός ; Επίσης αν γίνεται αυτό που λέω, βγάζουν πολύ ζέστη αυτά; και από κατανάλωση πως πάνε; (ουφ πολλές ερωτήσεις... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 6 Αυγούστου 2011 Author #13 Share 6 Αυγούστου 2011 Σήμερα παρατηρώντας τα φυτά μου είδα ότι η ceratopteris έχει πετάξει νέα φυλλαράκια και δείχνει να πηγαίνει καλά. Επίσης η riccia (που θέλει και δυνατό φωτισμό) έχει μεγαλώσει. Η κρυπτοκορίνα δεν μπορώ να καταλάβω αν πάει καλά (μάλλον γιατί είναι αργής ανάπτυξης) όπως και η βαλισνέρια (που είναι και πίσω και δεν βλέπω καλά να δω αν βγάζει κανένα νέο φύλλο). Το Polysperma είναι αυτό που με ανησυχεί κάπως, παρότι μεγαλώνει βλέπω κάποια φύλλα σαν "φαγωμένα" και επίσης μόλις κάνω αλλαγή νερού βρίσκω φύλλα της να επιπλέουν στο νερό. Είναι δυνατόν να την τρώνε τα σαλιγκάρια; πρέπει να ανησυχώ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vandar 7 Αυγούστου 2011 #14 Share 7 Αυγούστου 2011 Τώρα το είδα το θέμα! Απόσο είδα μια χαρά φυτεύθηκαν ! Μπορεί να μην έχει την ιδανική θερμοκρασία χρώματος η λάμπα, αλλά πιστεύω πως δεν θα έχεις πρόβλημα αν κρίνω από το χρώμα που μοιάζει κιτρινωπό (λογικά πρέπει να είναι 2.700 με 4000 κελβιν η θερμοκρασία;;...δηλαδή όχι ιδανική αλλά ούτε και απαράδεκτη!) και από τα 15βατ στα 28 λίτρα, που είναι πολύ καλά! Το polysperma είναι υπερταχείας ανάπτυξης και για αυτό μπορεί πολύ εύκολα να δεις τα φύλλα του να τσακίζουν / τσαλακώνονται από το σοκ της μεταφύτευσης ή ακόμα και από μια μετακίνηση σε άλλο σημείο του ίδιου ενυδρείου !! Εξίσου γρήγορα θα το δεις να αναπτύσσεται ξαφνικά όταν στρώσει στο ενυδρείο σου H Riccia δεν σε απασχόλησε γιατί δεν ξεριζώθηκε όντας βρυόφυτο! Οπότε αφού την έβαλες σε ενα ιδανικό σημείο με πλούσιο φωτισμό , κατευθείαν 'έπιασε δουλειά' (υπόψην την θεωρώ το απαιτητικότερο από όσα φυτά έβαλες, γιατί μπορεί να μην παθαίνει τόσο μεγάλο σοκ αλλά θέλει πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό συν πολύ φωτισμό!) Οι Cryptocorine (όπως και οι Εχινόδοροι) είναι αρκετά χαμηλότερης ταχύτητας στην ανάπτυξη και για αυτό το λόγο μπορεί να πάρει ακόμα και μήνα μερικές φορές μέχρι να δεις ξεκάθαρα το αν έχει πάρει μπροστά σαν φυτό στο νέο του περιβάλλον (πάντα βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας τύχη, το πιστεύω ακράδαντα αυτό, καθώς έχω δει πανδύσκολα φυτά να τα πηγαίνουν περίφημα και ακριβώς δίπλα 'εύκολα' φυτά να... πεθαίνουν!) Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως το σοκ-μεταφύτευσης στα φυτά που πήρες θα είναι το συντομότερο δυνατό γιατί δεν μένουν σε ενδιάμεσα ενυδρεία , αλλά ήρθαν απευθείας στο δικό σου ενυδρείο Link to comment Share on other sites More sharing options...
s.albino 7 Αυγούστου 2011 #15 Share 7 Αυγούστου 2011 Η γνώμη μου είναι ότι όταν φυτεύεις από κλαδέματα καλό είναι να αφαιρείς τα χαμηλά φύλλα η τις διακλαδώσεις κρατώντας μονο το κεντρικό κορμό. Στη περίπτωση των cryptocorine και σε όσων αναπτύσονται αψιδωτά αφαίρεσε τα εξωτερικά μεγάλα φύλλα. Γενικά όσο πιο μικρά τα φυτά τόσο λιγότερο το μεταφυτευτικό σοκ. Τα συγκεκριμένα είναι χαμηλών απαιτήσεων έτσι νομίζω ότι οι συνθήκες σου είναι υπεραρκετές. Δωστους μόνο λίγο χρόνο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 7 Αυγούστου 2011 Author #16 Share 7 Αυγούστου 2011 Ευχαριστώ παιδιά... να σου πω Στάθη το Polysperma έχω την εντύπωση ότι όντως ψήλωσε ΠΟΛΥ (ένα κλαδί έχει βγει στην επιφάνεια, πάνω από το νερό). Όταν θα τα κλαδεύω στην ουσία θα κόβω τις κορυφές; (και ίσως τα πλαϊνά που έχουν απλώσει πολύ) Αυτά που κόβω τι τα κάνω; (αν θέλω να τα δώσω πόσες μέρες μπορούν να μείνουν σε νερό χωρίς φύτεμα και χωρίς να χαλάσουν; ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 7 Αυγούστου 2011 #17 Share 7 Αυγούστου 2011 Καλύτερα κόψε της κορυφές σε διαφορετικά μεγέθη και ξανά φύτεψε της κορυφές, τα υπόλοιπα τα πετάς ή τα δωρίζεις. ΥΓ Κρίνοντας το πολυσπερμα βλέπω πως έχεις μέτριο φωτισμό στο ενυδρείο σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 7 Αυγούστου 2011 Author #18 Share 7 Αυγούστου 2011 Μετά την άλλη εβδομάδα θα βάλω νέο φωτισμό... Ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 9 Αυγούστου 2011 Author #19 Share 9 Αυγούστου 2011 Τελικά δεν άντεξα και πήρα σήμερα ένα φωτιστικό (μπαίνει από πάνω αφού βγάλεις το καπάκι) με 11w λάμπα 7500kelvin. Καλό δεν είναι; Ελπίζω τώρα να βοηθήσω τα φυτά μου να πάνε καλύτερα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 9 Αυγούστου 2011 #20 Share 9 Αυγούστου 2011 Τελικά δεν άντεξα και πήρα σήμερα ένα φωτιστικό (μπαίνει από πάνω αφού βγάλεις το καπάκι) με 11w λάμπα 7500kelvin. Καλό δεν είναι; Ελπίζω τώρα να βοηθήσω τα φυτά μου να πάνε καλύτερα Ελπιζω να ξερεις οτι ο μονομαχος κανει αλματα και χωρις καπακι μπορει να τον βρεις εξω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 9 Αυγούστου 2011 Author #21 Share 9 Αυγούστου 2011 Το ήξερα αυτό αλλά ευτυχώς το ενυδρείο μου εκτός από το καπάκι (που έχει τον φωτισμό μέσα) έχει λίγο πιο κάτω ένα διαφανές καπάκι ακόμα. (Πρόκειται για ένα απλό διαφανές πλαστικό που από ότι έχω καταλάβει εμποδίζει τους υδρατμούς της εξάτμισης να φτάσουν στο κανονικό καπάκι.) Οπότε δεν θα έχω τέτοιου είδους πρόβλημα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 9 Αυγούστου 2011 #22 Share 9 Αυγούστου 2011 Το ήξερα αυτό αλλά ευτυχώς το ενυδρείο μου εκτός από το καπάκι (που έχει τον φωτισμό μέσα) έχει λίγο πιο κάτω ένα διαφανές καπάκι ακόμα. (Πρόκειται για ένα απλό διαφανές πλαστικό που από ότι έχω καταλάβει εμποδίζει τους υδρατμούς της εξάτμισης να φτάσουν στο κανονικό καπάκι.) Οπότε δεν θα έχω τέτοιου είδους πρόβλημα... Μια χαρα εισαι τοτε,προχωρα σε θελει ολη η χωρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 18 Αυγούστου 2011 Author #23 Share 18 Αυγούστου 2011 (edited) Τη βοήθειά σας ξανά... ενώ όλα τα υπόλοιπα φυτά μου δείχνουν να πηγαίνουν καλά η Ceratopteris ενώ βγάζει νέα φύλλα και πάει να αναπτυχθεί τα μισά φύλλα τουλάχιστον σαπίζουν. Φοβάμαι ότι δεν το έχω φυτέψει σωστά (απλά έβαλα το κλαδί στο χαλίκι και το πλάκωσα με περισσότερο χαλίκι) αλλιώς τι μπορεί να συμβαίνει; Ένα μεγάλο κομμάτι (αυτό της δεύτερης φώτο) είναι τόσο σάπιο που δεν έκανα τον κόπο να το ξαναφυτέψω, τι να κάνω να το σώσω. Έγινε επεξεργασία 18 Αυγούστου 2011 - Frangisk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 18 Αυγούστου 2011 #24 Share 18 Αυγούστου 2011 Τη βοήθειά σας ξανά... ενώ όλα τα υπόλοιπα φυτά μου δείχνουν να πηγαίνουν καλά η Ceratopteris ενώ βγάζει νέα φύλλα και πάει να αναπτυχθεί τα μισά φύλλα τουλάχιστον σαπίζουν. Φοβάμαι ότι δεν το έχω φυτέψει σωστά (απλά έβαλα το κλαδί στο χαλίκι και το πλάκωσα με περισσότερο χαλίκι) αλλιώς τι μπορεί να συμβαίνει; Ένα μεγάλο κομμάτι (αυτό της δεύτερης φώτο) είναι τόσο σάπιο που δεν έκανα τον κόπο να το ξαναφυτέψω, τι να κάνω να το σώσω. θελει καλο φωτησμο η ceratopteris. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 18 Αυγούστου 2011 Author #25 Share 18 Αυγούστου 2011 Σε 23 λίτρα έχω μια λάμπα 11w 7500 kelvin. Πιστεύεις ότι πρέπει να την αλλάξω; Έχω και riccia που επίσης θέλει φωτισμό αλλά δείχνει να πηγαίνει σχετικά καλά (αναπτύσσεται και δεν έχει κιτρινίλες). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος