Delta 27 Ιουλίου 2011 #1 Share 27 Ιουλίου 2011 Γειά χαρά σε όλους όσους βράζουν στις πόλεις...:-) Προσπαθώ να επιλέξω κυκλοφορητές και φωτισμό για το reef που στήνω (200λ καθαρά + σαμπ), και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μερικές κατευθύνσεις. 1) Κυκλοφορία: Η χωροθέτηση του ενυδρείου θα είναι με τη στενή πλευρά στον τοίχο (βλ. σχεδιάγραμμα), και θα ήθελα να βάλω τον κυκλοφορητή/ες μόνο στην πλευρά που θα είναι στον τοίχο, ώστε να έχω τις άλλες "καθαρές" αν γίνεται. Ο βράχος θα είναι σαν "νησίδα" στη μέση, οπότε σκέφτομαι 2 πιθανές ροές: είτε να γυρίζει το νερό γύρω γύρω από το βράχο, είτε να κυκλοφορεί ψηλά παράλληλα με την επιφάνεια του νερού, να κατεβαίνει στη στενή πλευρά του ενυδρείου και να επιστρέφει παράλληλα με το βυθό. Για κυκλοφορητή σκέφτομαι την vortech mp10 - θα είναι αρκετή 1? ή χρειάζομαι 2? Ή την MP40? Αλλά μου φαίνεται υπερβολική... Γενικά ξέρω ότι η κυκλοφορία είναι κάπως "βλέποντας και κάνοντας" αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσω. Γνώμες...; 2) Φωτισμός: για λόγους οικονομίας θα ξεκινήσω με ένα δικό μου DIY φωτιστικό στο οποίο έχω 4x39W Τ5 με 4 ανακλαστήρες. Αυτό σημαίνει περίπου 160/200=0.8W/L. Ως πρωτάρης, σκέφτομαι να ξεκινήσω με λίγα μαλακά κοράλια (όταν με το καλό βάλω βράχο, στρώσει κλπ). Θα είναι επαρκής ο φωτισμός μου; Και ποιές λάμπες (Τ5 39W) προτείνετε να βάλω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 27 Ιουλίου 2011 #2 Share 27 Ιουλίου 2011 κατ'αρχας καλη αρχη στα αλατια. λοιπον .εν μερη θα συμφωνησω για την επιλογη του κυκλοφορητη και απλα θα σου πω.ξεκινα με 1 10αρα βορτεκ και στην πορεια βλεπεις αν χρειαστεις και δευτερη. το φωτιστικο επισης για αρχη κρινεται ικανοποιητικο.επισης στην πορεια βλεπεις και αναλογως πρατεις.... οσο για τις λαμπες θα σου ελεγα 2 ati blue plus για απιστευτο μπλε χρωμα και 2 λευκες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Ιουλίου 2011 #3 Share 27 Ιουλίου 2011 Δεν θα πω κάτι διαφορετικό απ αυτό που είπε ο klaz... απλά θα το πω με άλλα λόγια. Στο δικό μου ενυδρείο (120Χ40Χ50) στα 200 λίτρα περίπου, και κυρίως μαλακά κοράλλια, χρησιμοποιώ από τον Μάρτιο την Voertech 10. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό τόσο για την κίνηση προσομοίωσης κυμάτων όσο και για το πρακτικό αποτέλεσμα απέναντι στους οργανισμούς. Ξεκίνα με μια τόσο για να δεις το αποτέλεσμα, αλλά και για πρακτικούς λόγους κυκλοφορίας. Κάποια κοράλλια θέλουν ισχυρότερη ροή από κάποια άλλα, οπότε έτσι θα έχεις στο ενυδρείο σου και κάποια σημεία με πιο ήρεμα νερά. Στις λάμπες μπορείς να εντάξεις και κάποια Perpl της ίδια εταιρίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 27 Ιουλίου 2011 Author #4 Share 27 Ιουλίου 2011 OK με πείσατε :-) Για τις λευκές λάμπες: όταν λέμε "λευκές" εννοούμε απλές από ηλεκτρολογικά (οι πιό λευκές που έχουν εδώ γύρω πρέπει να έιναι γύρω στα 8400-8600Κ), ή πρέπει να είναι κάτι ειδικό; Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 27 Ιουλίου 2011 #5 Share 27 Ιουλίου 2011 απο εκει που θα βρεις τις ατι,ζητησε να σου δωσουν και το ζευγαρι της σε λευκο....και βεβαια ειναι ακαταλληλες οι απλες λευκες.ενυδρειο θα φωτισεις,οχι ραφια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 27 Ιουλίου 2011 #6 Share 27 Ιουλίου 2011 Καλο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 27 Ιουλίου 2011 Author #7 Share 27 Ιουλίου 2011 απο εκει που θα βρεις τις ατι,ζητησε να σου δωσουν και το ζευγαρι της σε λευκο....και βεβαια ειναι ακαταλληλες οι απλες λευκες.ενυδρειο θα φωτισεις,οχι ραφια... Μη βαράς ρε klaz :-) όταν ασχολούμουν με το φυτεμένο έτσι βρίσκαμε τις φτηνές λαμπίτσες... δια να αποφεύγουμε τους "σφάχτες" στα πετ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 27 Ιουλίου 2011 #8 Share 27 Ιουλίου 2011 ναι αυτο ειναι αληθεια.με τα σημερινα δεδομενα ενας λογος παραπανω,με τη διαφορα οτι δεν μιλαμε για γλυκο νερο.εδω ζοριζουν οικονομικα τα πραγματα,και αν δινεις χρηματα θελεις και αποτελεσμα οποτε.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 27 Ιουλίου 2011 #9 Share 27 Ιουλίου 2011 OK με πείσατε :-) Για τις λευκές λάμπες: όταν λέμε "λευκές" εννοούμε απλές από ηλεκτρολογικά (οι πιό λευκές που έχουν εδώ γύρω πρέπει να έιναι γύρω στα 8400-8600Κ), ή πρέπει να είναι κάτι ειδικό; Οι λευκες της ΑΤΙ ειναι οι aquablue special στα 10000Κ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 27 Ιουλίου 2011 Author #10 Share 27 Ιουλίου 2011 ΟΚ τις βρήκα κι αυτές (στα 12000Κ πάντως, όχι στα 10000) Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 28 Ιουλίου 2011 #11 Share 28 Ιουλίου 2011 ΟΚ τις βρήκα κι αυτές (στα 12000Κ πάντως, όχι στα 10000) τοτε ισως βαλεις 3 τετοιες και 1 μπλε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 28 Ιουλίου 2011 Author #12 Share 28 Ιουλίου 2011 3 λευκές και 1 μπλε ή 2 λευκές 1 μπλε, 1 μωβ, ή 2 λευκές και 2 μπλε; Ή είναι θέμα προτίμησης; Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 28 Ιουλίου 2011 #13 Share 28 Ιουλίου 2011 αρχικα θα ελεγα η το 1 η το 3.οτι πιστευεις οτι θα σου κατσει καλυτερα στο ματι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 28 Ιουλίου 2011 Author #14 Share 28 Ιουλίου 2011 muchas gracias... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος