Jump to content

Οικονομικη κριση και ενυδρεια.

Recommended Posts

Κατα ποσο και με ποιο τροπο πιστευετε οτι εχει επιρρεασει η οικονομικη κριση το χομπι μας;

Τι πιστευετε οτι εχει αλλαξει;

Εσεις τι κανετε; εχετε ξεστησει ενυδρεια; κανετε οικονομια μειωνοντας τα λιτρα ;

ξηλωσατε ενεργοβορα ενυδρεια και στησατε πιο οικονομικα;

Ακομα χειροτερα, σκεφτεστε να παρατησετε το χομπι;

Γενικα θα ηθελα πολυ να ακουσω τις αποψεις σας και τις προσωπικες σας επιλογες σε σχεση με αυτο το θεμα;

Κατα ποσο και με ποιο τροπο πιστευετε οτι εχει επιρρεασει η οικονομικη κριση το χομπι μας;

Εσεις τι κανετε; εχετε ξεστησει ενυδρεια; κανετε οικονομια μειωνοντας τα λιτρα ;

Γενικα θα ηθελα πολυ να ακουσω τις αποψεις σας και τις προσωπικες σας επιλογες σε σχεση με αυτο το θεμα;

Εμενα συγκεκριμενα με εχει επιρρεασει κατα πολυ.

Αλλα θα σου πω και ενα πραγμα που αν το παρατηρησεις την ενοτητα αγγελειες θα καταλαβεις αν εχει επιρρεασει τον κοσμο η οικομονικη κριση!

Απο εμενα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ οσα αναφερες....

Ηδη εχω πουλησει 7 μικρα ενυδρεια που εχω, πουλαω αυτη τη στιγμη αλλο ενα + τη γλαστρολιμνη μου και κατα πασα πιθανοτητα θα παρουν μετα σειρα και τα 2 τελευταια...

Ξεπουλαω οτι χρησιμο εχω στην αποθηκη...

Εχω μειωση κατα 20% τις ωρες φωτισμου και μαλλον θα τις μειωσω ακομα ενω απο Σεπτεμβρη πιθανων να αλλαξω οσες λαμπες μπορω, με οικονομιας.

Αιτια για ολα αυτα δεν ειναι τοσο η ελλειψη χρηματων οσο η κακη ψυχολογια που δεν μου επιτρεπει να ευχαριστηθω πλεον το χομπυ :bowdown:

Φυσικα εχει επηρεασει η κριση το χομπι μας απο το αντιχλωριο μεχρι και ενυδρειο που λεει ο λογος.

Καταρχην επειδη τα εχω σε εναν ημιοροφο το οποιο παιρνει ρευμα απο το γκαραζ εχουμε μεγαλο προβλημα με την ΔΕΗ το οποιο με αναγκασε να τραβηξω ρευμα απο το σπιτι μου ωστε να μην πληρωνουμε ΕΡΤ 90 ΕΥΡΩ!!!!

και ερχονται λογαριασμοι 300 ευρω ενω το ρευμα που γραφει ειναι μονο 20 και ολα τα αλλα ειναι Ερτ,δημοτικα τελη και αλλα :wootwoot::D

Επισης αυτον το καιρο θα κλεισω τον μισο ημιοροφο για να μπουν μονο γενηστρες και θα τον κλεισω με γυψοσανιδα και στην μεση θα βαλω dow ωστε να μην χανω θερμοτητα.Επισης αντι για θερμοστατες σκεφτομαι αφου θα ειναι κλειστο εντελως να βαλω air-condition ωστε να ειναι και πιο οικονομικο και και να μην καινε

τοσοι πολλοι θερμοστατες. :thumbup::thumbup:Εαν ομως δεν βαλω air-condition θα κανω και στα 6 110λ ενα sump ωστε να μπει ενας μεγαλος θερμοστατης και να μην καει οσο αλλοι 6. :bowdown::)

Επισης πουλαω πολλα μεγαλα ενυδρεια και μικρα ωστε να κρατησω τα απαραιτητα.Να φανταστεις απο 12 ενυδρεια εχω φτασει να εχω 3 και ο λογος ειναι αυτος.Και ειχα παρει 6 ενυδρεια τα οποια τα εχω αδεια γιατι απλα δεν τα εστησα για το ρευμα και για πολους λογους(ΕΥΔΑΠ,θερμοστατες,φιλτρα,φωτα,ΚΡΙΣΗ)

Έγινε επεξεργασία - Γιωργος guppy

οταν εισαι 14 μηνες ανεργος,οταν εχεις χασει ολες σου τις ελπιδες(η εστω τις περισσοτερες) οτι θα ανακαμψει γρηγορα ολη αυτη η κατασταση,οταν ολα γυρω γκρεμιζονται,ειναι λογικο πως και το χομπι περναει σε δευτερη μοιρα....αυστηρη τσιγκουνια σε ολα λοιπον στο ενυδρειο μου,και βαδιζω πλεον οπου φτανουν τα ποδια μου.

το να παρατησω το χομπι το σκεφτηκα αρκετα και πολυ σοβαρα αλλα εστω και ετσι λιτα που το εχω,δεν θα μπορουσα.ειναι το μονο που με ηρεμει μεσα σε ολη αυτη την κατασταση + καποιες αλλες πολυ σοβαρες που περασα προσφατα.

Για οσους ειναι ανεργοι με οικογενεια - ή χωρις, φανταζομαι οτι το ενυδρειο θα ειναι το λιγοτερο που θα σκεφτονται.

Για οσους εχουμε ακομα την δουλεια μας, η παρατηρηση μου ειναι οτι αν και το εισοδημα ειναι το ιδιο, ενας μισθος παει πλεον εξ ολοκληρου σχεδον στους λογαριασμους και περισσευουν ελαχιστα ψίχουλα, για οτιδηποτε αλλο. Ειναι σαν να δουλευουμε για τις τσεπες αλλων... :)

Με εκκαθαριστικο ΔΕΗ 300ε και εναντι 200ε ...συν το ενοικιο που πληρωνω, συν τα υπολοιπα.. εχω φτασει στα ορια μου κι εγω και ξηλωσα ηδη 3 μικρα ενυδρεια.

Για μενα το κολλημα ειναι η ΔΕΗ αλλα σκεφτομαι οτι -οπως σωστα ειπε και καποιος πιο πανω - ακομα και την καταναλωση να μειωσει κανεις, οι λογαριασμοι περιεχουν πολλα τελη, φορους κλπ που ελαχιστα θα μειωσουν τους λογαριασμους.

Δεν θα μου αρεσε να ξηλωσω τα ενυδρεια μου για να διαπιστωσω οτι τελικα θα πληρωνω σχεδον τα ιδια χρηματα στην ΔΕΗ. :bowdown:

Για οσους ειναι ανεργοι με οικογενεια - ή χωρις, φανταζομαι οτι το ενυδρειο θα ειναι το λιγοτερο που θα σκεφτονται.

Για οσους εχουμε ακομα την δουλεια μας, η παρατηρηση μου ειναι οτι αν και το εισοδημα ειναι το ιδιο, ενας μισθος παει πλεον εξ ολοκληρου σχεδον στους λογαριασμους και περισσευουν ελαχιστα ψίχουλα, για οτιδηποτε αλλο. Ειναι σαν να δουλευουμε για τις τσεπες αλλων... :)

Με εκκαθαριστικο ΔΕΗ 300ε και εναντι 200ε ...συν το ενοικιο που πληρωνω, συν τα υπολοιπα.. εχω φτασει στα ορια μου κι εγω και ξηλωσα ηδη 3 μικρα ενυδρεια.

Για μενα το κολλημα ειναι η ΔΕΗ αλλα σκεφτομαι οτι -οπως σωστα ειπε και καποιος πιο πανω - ακομα και την καταναλωση να μειωσει κανεις, οι λογαριασμοι περιεχουν πολλα τελη, φορους κλπ που ελαχιστα θα μειωσουν τους λογαριασμους.

Δεν θα μου αρεσε να ξηλωσω τα ενυδρεια μου για να διαπιστωσω οτι τελικα θα πληρωνω σχεδον τα ιδια χρηματα στην ΔΕΗ. :bowdown:

Ειναι δυσκολο για καποιον να πληρωνει τοσα πολλα χρηματα "ΤΣΑΜΠΑ" γιατι τσαμπα πανε.Οταν καιει 30 ευρω ρευμα γιατι ανοιγοκλεινουν και οι γκαραζοπορτες και τα αλλα 250 να ειναι μονο για το *****κρατος :thumbup::thumbup::wootwoot::D

Για τα ενυδρεια καιω για 5 ενυδρεια μονο 6 ευρω τον μηνα.Γι αυτο κανονισαμε να κατεβασω μπαλαντεζα με ρελε κανονικα ωστε να παμε στην ΔΕΗ και να καταργησουμε το ρευμα κατω και αντι στο σπιτι να ερχετε 130 ευρω θα ερχετε 135-140 ποσο το οποιο απεχει πολλη απο τα 300 ευρω.Και τελικα δεν χανουμε εμεις αλλα αυτοι. :D:rasp:

Έγινε επεξεργασία - ΚΩΣΤΗΣ

Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει γίνει το ενυδρείο μου κυριολεκτικά μινιμαλιστικό.

Όμορφο μεν........μινιμαλιστικό δε.

Μινιμαλιστικό σε σημείο να ανάβουν μόνον 30W από τα 230W φωτισμού.

Πάντοτε οι συνθέσεις μου είχαν να κάνουν με φυτά.

Τώρα πλέον δεν χρειάζεται λίπασμα, co2 και οι αλλαγές νερού έχουν γίνει σπάνιες.

Μινιμαλιστικό και στα ψάρια.

Όταν κάνω περικοπές σε ένα μόνο ενυδρείο.......ε φαντάζομαι τι γίνεται όταν έχεις περισσότερα.

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό........

Έχω πάψει να γράφω στο φόρουμ λόγο κακής ψυχοσύνθεσης.

Φαντάζομαι πως το τελευταίο το έχουν πάθει κι άλλοι συμφορουμήτες

Πράγματι λόγω της Κρίσης βλέπουμε αρκετά ενυδρεία ειδικά ενυδρεία που είναι ενεργοβόρα να διαλύονται δυστυχώς , και θα έλεγα μεγάλα ενυδρεία θαλασσινά.Ολοι ξέρουμε τι απαιτήσεις σε ενέργεια έχουν τα ενυδρεία αυτά.Επίσης βλέπω και ενυδρεία φυτεμένα που έχουν απαιτήσεις να παίρνουν τον δρόμο της αλλαγής σε κάτι πιο οικονομικό.Χαράς ευαγγέλια για εμάς τους Αφρικάνους αγαπητοί φίλοι που υποδεχόμαστε φίλους από αυτά τα θεματικά αφού η Αφρική ομολογουμένως έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Ψυχραιμία λοιπόν υπάρχουν λύσεις ,μικρότερα συστήματα αν δεν μας παίρνει ή ενυδρεία με λιγότερες απαιτήσεις σε ρεύμα ή ενυδρεία κρύου νερού

:bowdown::)

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εγω δεν θελω να γραψω πολλα σ αυτο το θεμα.Το μονο που θα πω ειναι οτι ειμαι ανεργος και για να στησω ενα ενυδρειακι μου βγαινει η πιστη.Ψηλωσα το 110 λιτρα και ελπιζω σιγα σιγα να το ξαναστησω..αν μπορεσω να μαζεψω τα λεφτα..

Εγω ειμαι πλεον ανεργος και κατοικω ακομα με τους γονεις μου (παλι καλα) επειδη δεν θελω να τους ειμαι περισσοτερο βαρος και στους λογαριασμους,εχω αποφασισει να το ξεστησω,δυστυχως!

Πριν από κάποιους μήνες είχα φτάσει να φιλοξενώ 5 ενυδρεία. Με την κρίση ψάρια χαρίστηκαν, ενυδρεία άδειασαν και σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα αν και έχει ψάρια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, μέχρι και κάποια από αυτά να χαριστούν. :)

Η φωτοπερίοδος μειώθηκε στον τελείως απαραίτητο χρόνο, τα φυτά λιγόστεψαν και αντικαταστάθηκαν με πέτρες και ξύλα, οι ειδικές απαιτήσεις για βιταμίνες κ.λ.π. ξεχάστηκαν, οι αλλαγές νερού από εβδομαδιαίες σιγά-σιγά έγιναν μηνιαίες και ο έλεγχος για τις παραμέτρους του νερού έγινε στο αραιά και που, αφού δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πρόβλημα. :bowdown:

Παρ' όλ' αυτά παραμένει ένα έξοδο αρκετά σημαντικό και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση παίζεται η τύχη του για το μέλλον. Ίσως ξεστηθεί και ξαναστηθεί μετά, πολύ μετά... :thumbup:

Συμφωνώ με το φίλο που δεν γράφει στο forum λόγω στενοχώριας.

Κι εγώ μπαίνω καθημερινά 4 & 5 φορές και διαβάζω όσα γράφονται, όλα τα ποστ, γιατί χαλαρώνω για λίγο, αλλά δεν έχω την κατάλληλη ψυχική διάθεση για να συμμετέχω σε συζητήσεις....

παιδια,συμφωνω μαζι σας αλλωστε παραπανω ειπα την αποψη μου σχετικα με το θεμα.

το γεγονος ομως που εχουμε ''πειραχθει'' στα ψυχολογικα μας πρεπει να το πολεμησουμε με οποιον τροπο μπορουμε,ακομα γραφοντας εδω μεσα.πιστεψτε με.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.σας το λεω εγω που με τα μυρια προβληματα και με ακομα μαλακο το χωμα που σκεπαζει την μητερα μου βρισκω το κουραγιο να ξεχνιεμαι μιλωντας και γραφοντας εδω μεσα για αυτο που αγαπω περισσοτερο και δεν ειναι παρα το χομπι μας που εστω και ετσι σ'αυτους τους καιρους συνεχιζει να μας διασκεδαζει.... :bowdown:

30 χρονια στο χομπι και συνεχιζω να το αγαπω και να μαθαινω....

Έγινε επεξεργασία - klaz

Άσχημη εποχή βρήκα να μπω κι εγώ στο χόμπι... η αλήθεια είναι ότι πάντα λάτρευα τα ενυδρεία και τα ζωντανά τους, αλλά ποτέ δεν το είχα πάρει απόφαση να ασχοληθώ. Πριν κανά δυο μήνες πηγαίνοντας στο σπίτι μιας συμμαθήτριας της κόρης μου και βλέποντας ένα υπέροχο ενυδρείο στο σαλόνι το μικρόβιο μέσα μου "ξύπνησε". Παιχνίδια που παίζει η τύχη ε...

Τόσα χρόνια θα μπορούσα να έχω στήσει κι εγώ το δικό μου και το παίρνω απόφαση τώρα στην πιο δύσκολη εποχή.

Τελικά επειδή είδα ότι δεν με παίρνει να κάνω αυτό που θα ήθελα (όπως θα το ήθελα) θα καταφύγω σε άλλες λύσεις. Μια από αυτές είναι η λιμνούλα που θέλω να φτιάξω στον κήπο. DIY και με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά τη συντήρηση... τι να κάνουμε δεν γίνεται αλλιώς.

Παρόλα αυτά και επειδή Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ και πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ, ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ!!!

Κάθε μέρα ΥΠΑΡΧΕΙ ένας λόγος για να είσαι ευτυχισμένος, κάθε μέρα ΜΠΟΡΕΙΣ να ξυπνάς και να βρίσκεις ένα καινούριο λόγο να συνεχίσεις να χαμογελάς, αρκεί να καταλάβεις ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, γιατί όπως είπαμε η ζωή είναι ωραία αλλά κρατάει λίγο η ριμάδα... ας την κάνουμε τουλάχιστον να αξίζει

Το σίγουρο είναι πως η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, άρα και το χόμπυ μας. Προσωπικά διατηρώ δύο ενυδρεία και το κόστος συντήρησης τους, ειδικά το χειμώνα γίνετε πλέον απαγορευτικό. Ετσι πλέον έχω μπεί σε διαδικασία ........ Το χειρότερο όμως απ όλα για μένα είναι οτι έχει χαλάσει η ψυχολογία μου. Δεν μου έρχετε πολύ καλά πλεον να δαπανώ χρήματα για συντηριτικά, τροφές, λιπάσματα, εξοπλισμό, και απο την άλλη να ακούω για κάποιον φίλο που έμεινε άνεργος, για κάποιον που δεν μπορεί πια να να προσφέρει στο παιδί του τα απαραίτητα. Μου έχει φύγει η χαρά, (και η δυνατότητα πλέον) να ασχοληθώ με το χόμπυ όπως παλιά. Το σίγουρο όμως είναι πως θα εξακολουθήσω να ασχολούμε με κάποιο ενυδρείο απλά με πολύ λιγότερο κόστος και απαιτήσεις, μιας και αυτό είναι το ψυχοφαρμακό μου. :bowdown:

Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία είναι και μια ευκαιρία να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας. Άλλος για παράδειγμα θα διαλύσει το ενυδρείο του και θα κρατήσει το i-phone και άλλος το αντίστροφο.

Επίσης δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να διαλύσεις το ενυδρείο ενώ συνεχίζεις να πηγαίνεις στο περίπτερο με το αυτοκίνητο, το μετρό το έχεις δει μόνο σε ταινίες, το σπίτι σου θυμίζει την Ακρόπολη φωταγωγημένη και το χαζοκούτι λειτουργεί περισσότερο σαν φωτιστικό σώμα ή σαν παρέα και γι'αυτό το έχεις μόνιμα ανοιχτό..

Αν δεν έχεις εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες, δεν το συζητάμε το ενυδρείο πάει περίπατο. Αν και μπορείς να κάνεις το χόμπι σου ακόμα και με ένα 30λιτρο με γαρίδες. Αν όμως οι βασικές ανάγκες είναι εξασφαλισμένες, είναι απολύτως σίγουρο ότι πετάμε πολλά περισσότερα λεφτά αλλού και όχι στο ενυδρείο. Το θαλασσινό σαφώς είναι εξαίρεση λόγω αυξημένων λειτουργικών.

:bowdown:

θα συμφωνήσω με το φίλο Frangisk.

Η ζωή είναι όμορφη ή άσχημη ανάλογα με το πως βλέπουμε τις καταστάσεις.

Και επί τη ευκαιρία

παιδια,συμφωνω μαζι σας αλλωστε παραπανω ειπα την αποψη μου σχετικα με το θεμα.

το γεγονος ομως που εχουμε ''πειραχθει'' στα ψυχολογικα μας πρεπει να το πολεμησουμε με οποιον τροπο μπορουμε,ακομα γραφοντας εδω μεσα.πιστεψτε με.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.σας το λεω εγω που με τα μυρια προβληματα και με ακομα μαλακο το χωμα που σκεπαζει την μητερα μου βρισκω το κουραγιο να ξεχνιεμαι μιλωντας και γραφοντας εδω μεσα για αυτο που αγαπω περισσοτερο και δεν ειναι παρα το χομπι μας που εστω και ετσι σ'αυτους τους καιρους συνεχιζει να μας διασκεδαζει.... :thumbup:

30 χρονια στο χομπι και συνεχιζω να το αγαπω και να μαθαινω....

:thumbup::wootwoot:

Και τι χειροτερο ειναι,οτι πολλα νεα παιδια που μπηκαν στο χομπι με πολυ ενθουσιασμο και κεφι ,τα ειδα να πουλανε τα ενυδρεια τους.Αυτο με στεναχωρει ποιο πολυ. :bowdown:

Μεχρι και περσι ειχα <<βαρεθει>>να καλωσοριζω νεοεισερχομενους στο φορουμ και στο χομπι, εναντιθεσει με το τωρα.Ολο αυτο δειχνει την ζοφερη πραγματικοτητα της Πατριδας μου.

Εγω προσωπικα εχω τρια ενυδρεια,θα τα κρατησω και τα τρια,αλλα ειχα ονειρο να φτιαξω ενα 1200αρι για τις φροντοζες μου,που μαλλον θα μεινει ονειρο :)

Χαίρομαι να διαβάζω γνώμες και απόψεις από αισιόδοξους ανθρώπους. Οι τελευταίες δημοσιεύσεις του φίλου klaz, του Frankisk, του SOTIRIS και του Κωστή με καλύπτουν σε μεγάλο μέρος!

Όπως βλέπω οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούν πλέον να απολαύσουν και να ασχοληθούν με το χόμπι όπως παλιότερα. Πέρα από το οικονομικό, που για αρκετούς από εμάς δεν παν τα πράγματα καλά, πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η ψυχολογία! Σε μια τέτοια κατάσταση είμαι και εγώ, έχοντας μάλιστα και δύο μικρά παιδιά. Άρα και ακόμα πιο περιορισμένο χρόνο και περισσότερη κούραση. Δυστυχώς ή ευτυχώς το ενυδρείο που διατηρώ εδώ και μερικά χρόνια είναι σχετικά μικρό (Rio125) και χαμηλών απαιτήσεων. Αρά με περιορισμένο λειτουργικό κόστος. Προς το παρόν (μη λέμε και μεγάλα λόγια) μπορώ εύκολα να το υποστηρίξω οικονομικά. Όμως δε μπορώ να το εξελίξω όλως θα ήθελα. Πραγματικά θα ήθελα να ανέβω ένα ακόμα σκαλοπάτι και σε εξοπλισμό και σε μέγεθος ενυδρείου. Η όμως πίεση που δέχομαι (οικονομικά και επαγγελματικά) μου έχει στερήσει κάθε διάθεση να ασχοληθώ μαζί του. Τα ψαράκια δεν έχουν χάσει κάτι από την ρουτίνα τους, όμως το aquascape έχει αφαιθεί στην τύχη του. Να φανταστείτε πως έχω πάρει εδώ και 2-3 μήνες τρία γλαστράκια eleocharis και ακόμα δεν έχω όρεξη να τα φυτέψω!

Ωστόσο δεν έχω εγκαταλείψει το χόμπι! Μπαίνω καθημερινά στο ΑΖ και πραγματικά γεμίζουν οι μπαταρίες μου όταν βλέπω κάποιο καινούργιο ενδιαφέρον θέμα. Εκείνο που πλέον με ευχαριστεί και με χαλαρώνει είναι το ψάξιμο στο forum και στο internet για υλικό! Δε σταματάω να γράφω και να μιλάω με όλους τους φίλους εδώ μέσα.

Να μη ξεχνάμε ότι η παρέα και η κουβέντα είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος και την κακή ψυχολογία!

Αν κάποια στιγμή δε μπορώ να υποστηρίξω ούτε και αυτό το μικρό ενυδρείο, τότε θα βάλω δύο τρία χρυσόψαρα, αλλά δε θα το αδειάσω. Ο μόνος λόγος που μπορεί να με κάνει να σταματήσω να ασχολούμαι με το χόμπι, είναι ηθικός. Έχω αρχίσει να προβληματίζομαι για το κατά πόσο είναι σωστό να κρατάμε αιχμάλωτα ζώα και αν είμαστε πραγματικά φιλόζωοι. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, άσχετο με την συζήτηση που ξεκίνησε ο Αλέξανδρος...

Πλέον με έμειναν 2 ενυδρεία

Ένα 350 λίτρα το οποίο ακόμη δεν ξέρω αν το κρατήσω ή όχι κατοικείτε μόνο από σκαλαρια και με εύκολα φυτά από ομορφιά μηδέν ίσα ίσα να αισθάνονται τα ψάρια άνετα.

Ένα 60λιτρο όμορφο μεν αλλά όχι πλέον με απαιτητικά φυτά και μέσα έχει ετλες.

Τέλος τα απαιτητικά φυτά τα πολλά ζουμιά και οι πολλές λάμπες, είναι παρελθών.

με θυσιες οικονομικες πρωσπαθω να κανω το χομπι μου.οσο μπορω θα το συντηρω το 120αρι μου.ενα χομπι μας εχει μεινει θα μας το κοψουνε και αυτο;αμα βεβαια εισαι ανεργος ολα αυτα ερχονται σε δευτερη μοιρα.ολους μα εχει επειρεασει αυτη η κατασταση που βιωνουμε και αμα εχεις και οικογενεια ακομα χειροτερα.τελος παντων οσο μπορουμε θα τα κρατησουμε.μας προσφερουν ατελειωτες στιγμες χαλαρωσης και απολαυσης.

Oντος παιδες ολους μας εχει επηρεάσει η κριση,ακομα και οσοι εχουν δουλεια τους εχει επηρεασει στον ψυχολογικο τομεα γιατι βλεπουν την ανεργια να χτυπαει και την δικη τους πορτα οσο περναει ο χρονος.

Απο εκει και περα το καλητερο γιατρικο για την καταθληψη που νοιωθουμε ειναι η συναναστροφη με φιλους,να αφησουμε ταβερνες και μπαρ και να μαζευομαστε σε σπιτια.Μονοι μας κλεισμενοι στο καβουκι μας το μονο που θα καταφερουμε ειναι να μεγαλοσουμε την θλιψη μας.

Η λυπη μικρενει οταν την μοιραζεσαι και η χαρα μεγαλωνει οταν την λες σε εναν φιλο σου.

Εγω απο 2 κυκλοφοριτες 2000λιτρα εβγαλα απο την μπριζα τον ενα,το διοξιδιομου δουλευει με κυκλοφοριτη γι αυτο και το εβγαλα και το φως απο 8,5 ωρες το πηγα στις 7,αν σφιξουν κι αλλο τα πραγματα θα εχει και συνεχεια.

Αλέξανδρε φοβερό θέμα μας άνοιξες.....διαβάζοντας το όλο από την αρχή μου θύμισε ομαδική ψυχανάλυση όπως ακριβώς βλέπουμε στα έργα (ή και στην πραγματικότητα) :bowdown::) .

Πράγματι, η κατάσταση πλέον άπτεται της ψυχολογίας και όχι της οικονομικής επιστήμης. Από πλευράς οικονομικών είναι φανερό ότι όλοι μας έχουμε μαζευτεί, δυστυχώς αρκετοί έχουν χάσει ακόμη και τις δουλειές τους (και έπεται δυστυχώς συνέχεια).

Προσωπικά, στα δικά μου ευτυχώς το μεγάλο είναι αφρικάνικο και τα φίλτρα του οικολογικά ! Το φυτεμένο δεν είναι σπίτι ( :thumbup: ) αλλά και όπως είναι δεν έχει απαιτήσεις.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι οι περισσότεροι θα κρατήσουν ακόμη και 2-3 χρυσόψαρα όπως είπε κι ο Θοδωρής ενώ η αφορμή αυτή ίσως είναι καλή ευκαιρία για πολλούς από εμάς να ιεραρχήσουμε τις εξωτερικές και εσωτερικές μας ανάγκες και αν σε αυτές έχει χώρο ένα ενυδρείο τότε να το κρατήσουμε και να κόψουμε ας πούμε το κάπνισμα και να παίρνουμε και λεωφορείο και να μαζευτούμε λιγάκι και σπίτι και όταν τελειώσουν όλα αυτά.....ε τότε ίσως τελικά χρειαστεί να το κλείσουμε το ενυδρείο. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

Στο μεταξύ όποτε μπορούμε ας γράφουμε στο ΑΖ γιατί η χαλαρότητα που παράγεται είναι μεταδοτική. Ακόμη και αν φανερά είναι αλήθεια ότι η όρεξη για δημιουργία πήγε περίπατο. Θα τη βρούμε την άκρη.

Εμενα παντως το να γραφω στο φορουμ και να ασχολουμε εστω και λιγο με το αγαπημενο μου χομπι με κανει να αιθανομαι πολυ καλητερα και να ξεχνιεμαι.Παντως απο προσωπικη εμπειρια θα σας πω οσο μπορειτε να το ριχνετε εξω,δεν ειναι αναγκη να κανετε κατι που χρειαζεται χρημα,να κανετε αυτο που σας κανει χαρουμενους,μαζευτητσε σπιτι με φιλους η κατι παρομοιο.Εμενα το αγχος και η στεναχωρια που δεν μπορω να βρω δουλεια με οδηγισαν σε μια ασθενεια που δεν ξερω ποτε θα περασει.Γι αυτο θετικη σκεψη μονο :bowdown:

Παιδιά εγώ εδώ και 2 μήνες προσπαθώ να μαζεύω τα απαραίτητα για να ξεκινήσω θαλασσινό 190 λιτ. και όπως βλέπω θα μπει η πρώτη σταγόνα τον Σεπτέμβρη!τα ποσά είναι μεγάλα για το χόμπι και χρειάζεται όπως διαβάζω και καταλαβαίνω σωστός προγραμματισμός για να μην υπάρξουν άσκοπα έξοδα!βέβαια δεν βοηθάνε και οι επαγγελματίες του χώρου!η ιδέα μου μπήκε τον Απρίλιο και μετά απο διάβασμα 2 μηνών ξεκίνησα να ψάχνω καταστήματα και να παίρνω προσφορές!σε 5 που πήγα και λέγοντας τους ότι είμαι αρχαριος προσπάθησαν να με γδαρουν προσπαθώντας να μου πουλήσουν όσα πιο πολλά μπορούσαν και οχι τα ουσιαστικά!Πήγαινα όμως διαβασμένος και απλά τους άκουγα να λένε τα δικά τους!κατευθείαν τους διέγραψα και δεν πρόκειται να ξαναπατησω σε αυτούς!Μάλλον η κρίση ακουμπησε μόνο τους πελάτες και όχι τα καταστήματα!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...