Jump to content

Ενα ομορφο ενυδρειο απο τον Master του ειδους

Recommended Posts

Απ οτι ειδα Rik πανε καλα τα φυτα σου.Εγω να σου πω την αληθεια το φοβαμαι λιγο να το δοκιμασω :bowdown:

• Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Από τα πιο ενδιαφέροντα project που παρακολουθήσαμε από την αρχή με προσοχή.

Rik μας έχεις όμως ξεχάσει τελευταία περιμένουμε καμιά φωτογραφία. :)

Γιατί προτίμησες ζάχαρη άμμο (κοκκομετρία ??) Μήπως ήταν καλύτερη η πούδρα ?

Ειμαι εκτος Βολου αυτες τις ημερες αλλα παντα εχω μαζι μου το Laptop για να μπορω να μπαινω στο Aquazone οποτε μπορω σε μερικες μερες που θα γυρισω πισω στην βαση μου θα ανεβασω παλι καινουργιες φωτο, αν και η φωτογραφικη που εχω δυστηχως αδικη πολυ το αποτελεσμα στην πραγματικοτητα και εχει γινει παλι ζουγκλα και θα πρεπει να το σενιαρο λιγο παλι.

Την αμμο την ειχα, γιαυτο και χρησημοποιησα αυτη, οσο για το ολο πειραμα δεν εχω εντοπιση καποιο ιδιαιτερο προβλημα και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο το πως τα φυτα αναπτυσονται συνεχεια. Επισης μια παρατηρηση που μπορω να κανω ειναι πως οταν ξεριζωνω καποια φυτα με ανεπτυγμενο ριζικο συστημα δεν εχω καποια ιδιαιτερη θολουρα, δηλαδη καθολου, και το καλο ειναι πως λογο του οτι εχω μαυρο ψιλο χαλαζιακο χαλικακι των 2 mm περιπου δεν φενεται και το χωμα που βγαινει οταν ξεριζωνω τα φυτα λογο χρωματος, το οποιο με την ροη μεσα σε μια μερα εξαφανιζεται.

Μια που ειπα ροη εχω βαλη και μια αντλιουλα απο ενα ενυδρειακι απο το Jumbo στην απεναντι και διαγωνια πλευρα του κυριου εσωτερικου φιλτρου γιατι με τοσο φυτο μεσα εβλεπα πως μου εκοβαν σχεδον ολη την ροη μεσα στο ενυδρειο και ισως και καποιες αλγες να επωφελουνταν ή οπως και να εχει ακομα και για τα ιδια τα φυτα πιστευω ειναι καλυτερα για να μπορουν να "τρωνε" καλυτερα! :bowdown:

Rik να σε ρωτησω,ποσο σου πηγε ολο το πειραμα?Το χωμα που μαζεψες μπορεις να το βρεις και σε μαγαζι?Επεισης για πιο λογο εβαλες αμμο και αν δεν ειχες βαλει την 'ζαρντηνιερα' μεσα θα ειχες προβλημα?

Πωπω σε βομβαρδισα με ερωτησεις :bowdown:

Απ οτι ειδα Rik πανε καλα τα φυτα σου.Εγω να σου πω την αληθεια το φοβαμαι λιγο να το δοκιμασω :bowdown:

ολα καλα μεχρι που εβαλε τις εφημεριδες και το ναυλον.σ αυτη την περιπτωση δεν υπαρχει περιπτωση να φυγει μελανι απ την εφημεριδα ? το ναυλον δεν θα αρχιζει να βγαζει τοξικες ουσιες ? αυτο με το χαρτι αν καταλαβα καλα βοηθαει στην γρηγορη αναπτυξη των φυτων?

Η αληθεια ειναι πως και εγω το φοβομουνα στην αρχη αλλα κατα τα αλλα τωρα ειμαι πολυ ευχαριστημενος.

Οταν θα τυχει να ξαναφτιαξω φυτεμενω δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξω την συνταγη απλα θα κοιταξω να μην βαλω παλι ζαρντινιερα μεσα γιατι στο τελος δεν επωφελιθηκα σε κατι και θα κοιταξω να αρχισω τα καινουργια φυτα ποιο χαλαρα, σταδιακη λιπανση και φωτισμο, καποιες επιπλεων αλλαγες νερου για να εχω λιγοτερες ή και καθολου αλγες και το must για μενα ειναι οχι τοσο οι συχνες αλλαγες του νερου αλλα ο συχνως καθαρισμος του Filter wool.

ολα καλα μεχρι που εβαλε τις εφημεριδες και το ναυλον.σ αυτη την περιπτωση δεν υπαρχει περιπτωση να φυγει μελανι απ την εφημεριδα ? το ναυλον δεν θα αρχιζει να βγαζει τοξικες ουσιες ? αυτο με το χαρτι αν καταλαβα καλα βοηθαει στην γρηγορη αναπτυξη των φυτων?

giorginakos αυτο με το χαρτι το εκανε για να μη χαλασει το aquascape και να μη κανει θολουρα απο την αμμο και το χαλικι.Αν ειδες οταν το γεμισε δεν ειχε ιχνος θολουρας,ολα εμειναν στη θεση τους και δεν ξεπλυνε καν την αμμο και το χαλικι

giorginakos αυτο με το χαρτι το εκανε για να μη χαλασει το aquascape και να μη κανει θολουρα απο την αμμο και το χαλικι.Αν ειδες οταν το γεμισε δεν ειχε ιχνος θολουρας,ολα εμειναν στη θεση τους και δεν ξεπλυνε καν την αμμο και το χαλικι

οχι απ την απ εξω μερια του ενυδρειου προς το τελος που απλωσε ενα θεορατο χαρτι

οχι απ την απ εξω μερια του ενυδρειου προς το τελος που απλωσε ενα θεορατο χαρτι

Αν λες στο 1.50 το ασπρο χαρτι το βαζει σαν φοντο αλλα μετα το βγαζει.

Τωρα θα βαλω ενα ειδικα για σενα που ασχολισε με nano ενυδρεια

giorginakos για σενα αυτο και σορρυ που ειναι τοσα λινκς αλλα μερικα ειναι μικρα,Αντε το επομενο σου να ειναι τετοιο :bowdown:

Αν λες στο 1.50 το ασπρο χαρτι το βαζει σαν φοντο αλλα μετα το βγαζει.

Τωρα θα βαλω ενα ειδικα για σενα που ασχολισε με nano ενυδρεια

:bowdown::)

giorginakos για σενα αυτο και σορρυ που ειναι τοσα λινκς αλλα μερικα ειναι μικρα,Αντε το επομενο σου να ειναι τετοιο :)

μακαριιι :bowdown:

Rik αν ειχαμε κανει αυτη τη κουβεντα πιο πριν μπορει τωρα να δοκιμαζα το diy υποστρωμα στο 40λιτρο που στρωνω,αλλα τωρα ειναι αργα..

Rik αν ειχαμε κανει αυτη τη κουβεντα πιο πριν μπορει τωρα να δοκιμαζα το diy υποστρωμα στο 40λιτρο που στρωνω,αλλα τωρα ειναι αργα..

rasti ? κανουμε μια αποπειρα για αγορα απο ada ? :bowdown:

υ.γ εχω ψηθει να στησω και αλλο ενα μικρο για την συλλογη μου :)

rasti ? κανουμε μια αποπειρα για αγορα απο ada ? :bowdown:

υ.γ εχω ψηθει να στησω και αλλο ενα μικρο για την συλλογη μου :)

Ειναι πολυ ακριβα ρε συ τα προιοντα ADA,ενα σακουλι υποστρωμα εχει 60 ευρω...Εγω πιστευω οτι και χωρις αυτα μπορουμε να φτιαξουμε κατι καλο,φαντασια θελει.Εγω στο 40λιτρο που στρωνω τωρα προσπαθω να φτιαξω κατι διαφορετικο,τωρα τι θα βγει...θα δειξει.Το καλητερο πιστευω οτι ειναι να εχεις ολα τα φυτα που θελεις να βαλεις και να το φτιαξεις με τη μια και οχι να βαζεις 1-2 φυτα τωρα και αλλα 1-2 αυριο,ετσι πιστευω οτι χανεις λιγο αυτο που θες να φτιαξεις ενω αν τα εχεις ολα μπροστα σου ειναι καλητερο,βεβαια αυτο ειναι λιγο δυσκολο να γινει

Ειναι πολυ ακριβα ρε συ τα προιοντα ADA,ενα σακουλι υποστρωμα εχει 60 ευρω...Εγω πιστευω οτι και χωρις αυτα μπορουμε να φτιαξουμε κατι καλο,φαντασια θελει.Εγω στο 40λιτρο που στρωνω τωρα προσπαθω να φτιαξω κατι διαφορετικο,τωρα τι θα βγει...θα δειξει.Το καλητερο πιστευω οτι ειναι να εχεις ολα τα φυτα που θελεις να βαλεις και να το φτιαξεις με τη μια και οχι να βαζεις 1-2 φυτα τωρα και αλλα 1-2 αυριο,ετσι πιστευω οτι χανεις λιγο αυτο που θες να φτιαξεις ενω αν τα εχεις ολα μπροστα σου ειναι καλητερο,βεβαια αυτο ειναι λιγο δυσκολο να γινει

οντως θελω να βρω μια γυαλα των 10λιτρων

Το χωμα το βρισκεις και σε φυτορια, δεν ειναι ακριβω, περιπου στα 3 με 4 ευρω ολο το σακι, την ζαρντινιερα την εβαλα για οταν αποφασησω να το ξεστησω να βγει ολο μαζι το υποστρωμα και να μην γεμισει το ενυδρειο χωματα, απλα θα κανω μια σκουπα μετα και θα το ξαναστησω. Το θεμα ειναι πως πρεπει να την κοψω ποιο κοντη για να μην βγαινει στην επιφανεια. Την αμμο ή το ψιλο χαλικακι το βαζουμε μεσα στο μειγμα για να μην εχουμε υπερβολικη συμπηκνωση του χωματος, βοηθαει στο να μην εχουμε υπερβολικη οξυτητα του χωματος στην περιπτωσει που ειναι ασβεστολιθικο και βοηθαει επισης στην καλυτερη οξυγωνοση των ριζων. Αυτα αν θυμαμε καλα μια που δεν εχω μαζι μου τωρα το βιβλιο της Walstad.

Το χωμα το βρισκεις και σε φυτορια, δεν ειναι ακριβω, περιπου στα 3 με 4 ευρω ολο το σακι, την ζαρντινιερα την εβαλα για οταν αποφασησω να το ξεστησω να βγει ολο μαζι το υποστρωμα και να μην γεμισει το ενυδρειο χωματα, απλα θα κανω μια σκουπα μετα και θα το ξαναστησω. Το θεμα ειναι πως πρεπει να την κοψω ποιο κοντη για να μην βγαινει στην επιφανεια. Την αμμο ή το ψιλο χαλικακι το βαζουμε μεσα στο μειγμα για να μην εχουμε υπερβολικη συμπηκνωση του χωματος, βοηθαει στο να μην εχουμε υπερβολικη οξυτητα του χωματος στην περιπτωσει που ειναι ασβεστολιθικο και βοηθαει επισης στην καλυτερη οξυγωνοση των ριζων. Αυτα αν θυμαμε καλα μια που δεν εχω μαζι μου τωρα το βιβλιο της Walstad.

Καταλαβα!Σιγουρα ερχετε πιο φθηνα απ οτι να αγορασεις ετοιμο υποστρωμα αλλα το φοβαμαι λιγο μη κανω καμια πατατα και γεμισω αλγες και μετα αντε βγαλε ακρη

Αν καποιος εχει καποιο ωραιο βιντεακι για στησιμο ενυδρειου ας το βαλει αν θελει για να περνουμε ιδεες και να συζηταμε αυτα που βλεπουμε.Ετσι μαθαινουμε διαφορα κολπα που μπορει να μας βοηθισουν :bowdown:

Καταλαβα!Σιγουρα ερχετε πιο φθηνα απ οτι να αγορασεις ετοιμο υποστρωμα αλλα το φοβαμαι λιγο μη κανω καμια πατατα και γεμισω αλγες και μετα αντε βγαλε ακρη

Μετα απο αυτη την εμπειρια που ειχα με το DIY υποστρωμα κατανοησα καποια πραγματα καλυτερα και ψαχνοντας και εμβαθυνοντας τις γνωσεις μου λιγο καλυτερα καταλαβα και καποιους μηχανισμους και μεθοδους οπως την Mineralizzation, ή αλλιως στην ανοργανοποίηση της οργανικης υλης δηλαδη στην περιπτωση μου το μειγμα φυλλοχωματος.

Σιγουρα τον πρωτο μηνα χρειαζεται λιγο προσοχη μια που εχουμε ενα οργανικο φορτιο που ειναι το φυλλοχωμα και απο την αλλη τα φυτα ακομα πρεπει να εγκληματιστουν και να ριζωσουν καλα για να αρχισουν να εχουν μια ολοκληρωμενη φωτοσυνθεση, και σε αυτο το μεσοδιαστημα οι αλγες βρισκουν την ευκαιρια και αναπτυσωνται.

Για αυτο λιγο χαλαρα στην αρχη με την λιπανση και την φωτοπεριοδο σε οποιοδηποτε φρεσκοστημενο ενυδρειο μεχρι να παρουν φορα τα φυτα και τα βακτηρια επισης να αρχιζουν να αποικοδομουν και να νιτροποιουν στους σωστους ρυθμους που εχει ενα καλοστρωμενο ενυδρειο.

Μετα απο αυτη την εμπειρια που ειχα με το DIY υποστρωμα κατανοησα καποια πραγματα καλυτερα και ψαχνοντας και εμβαθυνοντας τις γνωσεις μου λιγο καλυτερα καταλαβα και καποιους μηχανισμους και μεθοδους οπως την Mineralizzation, ή αλλιως στην ανοργανοποίηση της οργανικης υλης δηλαδη στην περιπτωση μου το μειγμα φυλλοχωματος.

Σιγουρα τον πρωτο μηνα χρειαζεται λιγο προσοχη μια που εχουμε ενα οργανικο φορτιο που ειναι το φυλλοχωμα και απο την αλλη τα φυτα ακομα πρεπει να εγκληματιστουν και να ριζωσουν καλα για να αρχισουν να εχουν μια ολοκληρωμενη φωτοσυνθεση, και σε αυτο το μεσοδιαστημα οι αλγες βρισκουν την ευκαιρια και αναπτυσωνται.

Για αυτο λιγο χαλαρα στην αρχη με την λιπανση και την φωτοπεριοδο σε οποιοδηποτε φρεσκοστημενο ενυδρειο μεχρι να παρουν φορα τα φυτα και τα βακτηρια επισης να αρχιζουν να αποικοδομουν και να νιτροποιουν στους σωστους ρυθμους που εχει ενα καλοστρωμενο ενυδρειο.

Πιστευω οτι αυτο που λες με τις αλγες παιζει και με το ετοιμο υποστρωμα μεχρι να παρουν τα φυτα τα πανω τους.Εγω νομιζω πως στην αρχη ειναι καλο να μη βαζουμε υγρα λυπασματα μεχρι να μας δειξουν τα φυτα οτι τα χρειαζονται γιατι οπως λες αν τα φυτα δεν εχουν παρει φορα και τα λυπασματα μενουν τοτε αρχιζουν οι αλγες και οργιαζουν.

Το μονο προβλημα που υπαρχει απ οτι διαβασα στο diy υποστρωμα ειναι σε τυχων μεταφυταψεις η αν βγαλεις τελειως ενα φυτο και ερθει το υποστρωμα στη στηλη του νερου,προσωπικα εγω δυσκολα να κανω μεταφυτεψει σε καποιο φυτο η να το ξεριζωσω,συνηθος τα φυτευω και μετα τα αφηνω εκει

Πιστευω οτι αυτο που λες με τις αλγες παιζει και με το ετοιμο υποστρωμα μεχρι να παρουν τα φυτα τα πανω τους.Εγω νομιζω πως στην αρχη ειναι καλο να μη βαζουμε υγρα λυπασματα μεχρι να μας δειξουν τα φυτα οτι τα χρειαζονται γιατι οπως λες αν τα φυτα δεν εχουν παρει φορα και τα λυπασματα μενουν τοτε αρχιζουν οι αλγες και οργιαζουν.

Το μονο προβλημα που υπαρχει απ οτι διαβασα στο diy υποστρωμα ειναι σε τυχων μεταφυταψεις η αν βγαλεις τελειως ενα φυτο και ερθει το υποστρωμα στη στηλη του νερου,προσωπικα εγω δυσκολα να κανω μεταφυτεψει σε καποιο φυτο η να το ξεριζωσω,συνηθος τα φυτευω και μετα τα αφηνω εκει

Οποιο υποστρωμα και να εχεις εαν ξεριζωσεις ενα φυτο εχουμε παρομοιο προβλημα σιγουρα και οσο αφορα στην αρχη ενος φρεσκοστρωμενου ενυδρειου οτι πρεπει να παμε λαου λαου με τα λιπασματα και αυτο ειναι αληθεια, αλλα αν και δεν εχω κανει χρηση υποστρωματος του εμποριου πιστευω πως εχουν περισοτερα ανοργανα ιχνοστοιχεια προς αμεση διαθεση στα φυτα ενω σε ενα DIY φυλλοχωμα υπαρχει ενδιαμεσα η αποικοδομηση της οργανικης υλης απο τους αποκοδομητες σε ανοργανα ιχνοστοιχεια. Αυτα τα λεω χωρις να ειμαι σιγουρος αν οντως ισχυει κατι τετοιο για τα υποστρωματα του εμποριου και βεβαια δεν θα ισχυει για ολα σιγουρα μια που η καθε εταιρια μπορει να προσεγγηζει το θεμα με την δικια τους φιλοσοφια.

Για να παρεται μια ιδεα το ποσοι κυκλοι περαν του αζωτου γινονται μεσα στο ενυδρειο μας διαβαστε το παρακατω λινκ και θεωριστε οτι το ενυδρειο μας ειναι παντα ενα κλειστο οικοσυστημα που συνεχεια προσθετουμε με τα ψαρια, φυτα και τροφη με ολα αυτα οργανικη υλη.

http://www.lib.teiher.gr/webnotes/steg/Oik...s/Enotita_3.pdf

Καλημερα Φιλτατε :bowdown:

Σιγουρα γινονται πολλα που δεν ξερουμε μεσα στο ενυδρειο μας τα οποια φανταζομαι οτι ειναι ολα συμαντικα για την διατηρηση ενως σωστου οικοσυστηματος.

Τωρα για τα υποστρωματα δεν ξερω να σου πω τι γινεται παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι καθε υποστρωμα εχει διαφορετικα πραγματα μεσα.Πριν κατι μερες πηγα να ρωτησω για ενα υποστρωμα και ειχε 2 της ιδιας μαρκας αλλα με διαφορετικη τιμη.Οταν ρωτησα τον υπαλληλο μου ειπε οτι το ακριβοτερο εχει περισσοτερα στοιχεια μεσα και κοιταξα τη συσκευασια και οντως εγραφε οτι ειχε περισσοτερα πραγματα.

Τωρα ηθελα να σε ρωτησω και κατι αλλο,τα υποστρωματα του εμποριου λενε οτι ειναι ενεργα για ενα χρονο,μετα χανουν τις ιδιοτητες τους,το ιδιο συμβενει και με το diy υποστρωμα?

Καλημερα Φιλτατε :bowdown:

Σιγουρα γινονται πολλα που δεν ξερουμε μεσα στο ενυδρειο μας τα οποια φανταζομαι οτι ειναι ολα συμαντικα για την διατηρηση ενως σωστου οικοσυστηματος.

Τωρα για τα υποστρωματα δεν ξερω να σου πω τι γινεται παντως το μονο σιγουρο ειναι οτι καθε υποστρωμα εχει διαφορετικα πραγματα μεσα.Πριν κατι μερες πηγα να ρωτησω για ενα υποστρωμα και ειχε 2 της ιδιας μαρκας αλλα με διαφορετικη τιμη.Οταν ρωτησα τον υπαλληλο μου ειπε οτι το ακριβοτερο εχει περισσοτερα στοιχεια μεσα και κοιταξα τη συσκευασια και οντως εγραφε οτι ειχε περισσοτερα πραγματα.

Τωρα ηθελα να σε ρωτησω και κατι αλλο,τα υποστρωματα του εμποριου λενε οτι ειναι ενεργα για ενα χρονο,μετα χανουν τις ιδιοτητες τους,το ιδιο συμβενει και με το diy υποστρωμα?

Αυτο φανταζομαι πως εξαρτατε απο την πλουσιοτητα ας πουμε του καθε υποστρωματος, την ποσοτητα που θα κανουμε χρηση και το πως θα το χειριστουμε μετα και στην πραξη, δηλαδη εαν κανουμε σκουπα ή οχι πχ ή το ποσα φυτα , το αν εχουν μεγαλες απαιτησεις απο το υποστρωμα λογο ριζικου συστηματος, χρηση λιπασματων, ποσοτητα ζωντανων οργανισμων κλπ. Το φυτοχωμα μεχρι στιγμης δεν μου εχει δωσει καποιες ενδειξεις ελειψης καποιων ιχνοστοιχειων, και δεν παυει να ειναι μια οργανικη υλη( σαν μια μπαταρια) που κατα καποιο τροπο ανανεωνεται απο τους φυσικους ρυπους μια που δεν κανω ποτε σκουπα και το μονο που κανω ειναι να αφαιρω τα οργανικα αποβλυτα απο το filter wool καθε εβδομαδα για να μπορω να κρατω καποιες ισοροποιες στην συνεχεις προσθηκη τροφων και αποβλυτων απο τα ψαρια. Απο την αλλη αν και αραια κανω και λιπανση ταυτοχρονα και ετσι για την ωρα δεν μπορω να ειμαι απολυτως στο πως και ποσο θα μπορει να κρατησει το φυτοχωμα, ακομα και για το καθε υποστρωμα του εμποριου πιστευω παιζουν αναλογοι παραγοντες και στην πραξη και το ποσο καιρο μπορουν να ειναι ενεργα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...