rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #26 Share 19 Ιουλίου 2011 Δεν ξέρω γιατί δεν τις έχω δοκιμάσει ο ίδιος.. Ο φίλος πάντως είχε hc cuba σε ένα μικρό ενυδρειάκι και πήγαινε μια χαρά. Μετά βέβαια γέμισε άλγες αλλά μάλλον έφταιγε αυτός και όχι η λάμπα.. Ξεκίνα έτσι και βλέπεις, το ιδανικό πιστεύω θα ήταν να βάλεις αργότερα και μία ροζ έστω και 11watt που πουλάνε σε pet shop. Δεν θελω να βαλω cuba,ειναι δυσκολη.θα βαλω αλλο γρασιδακι,απλα σκεφτομαι μηπως εχουν γενικα προβλημα μ αυτες τις λαμπες Link to comment Share on other sites More sharing options...
N4505 19 Ιουλίου 2011 #27 Share 19 Ιουλίου 2011 Δεν θελω να βαλω cuba,ειναι δυσκολη.θα βαλω αλλο γρασιδακι,απλα σκεφτομαι μηπως εχουν γενικα προβλημα μ αυτες τις λαμπες Κοίτα, τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται πλήρη φάσμα θερμοκρασίας χρώματος, όπως και στην φύση, οπου η θερμοκρασία χρώματος του ηλιακού φωτός αλλάζει ανάλογα με την ώρα και την θέση του ήλιου. Άρα το ιδανικό είναι οι ροζ λάμπες που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο φάσμα. Όμως βάζοντας μία daylight λάμπα (6500k) καλύπτουμε ίσως το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους, πιο οικονομικά. Όλα όμως είναι σχετικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε μας φυτού γι'αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω αν θα είναι οκ για τα φυτά που θα διαλέξεις. Στα φυτεμένα όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, άρα εφόσον δεν θέλεις να τα "χώσεις" σε ροζ λάμπες, ξεκίνα έτσι και παρακολούθα τα φυτά σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #28 Share 19 Ιουλίου 2011 Κοίτα, τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται πλήρη φάσμα θερμοκρασίας χρώματος, όπως και στην φύση, οπου η θερμοκρασία χρώματος του ηλιακού φωτός αλλάζει ανάλογα με την ώρα και την θέση του ήλιου. Άρα το ιδανικό είναι οι ροζ λάμπες που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο φάσμα. Όμως βάζοντας μία daylight λάμπα (6500k) καλύπτουμε ίσως το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους, πιο οικονομικά. Όλα όμως είναι σχετικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε μας φυτού γι'αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω αν θα είναι οκ για τα φυτά που θα διαλέξεις. Στα φυτεμένα όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, άρα εφόσον δεν θέλεις να τα "χώσεις" σε ροζ λάμπες, ξεκίνα έτσι και παρακολούθα τα φυτά σου. Οταν λες ροζ λαμπες εχεις κανενα ευκαιρο λινκ να δω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
N4505 19 Ιουλίου 2011 #29 Share 19 Ιουλίου 2011 Οταν λες ροζ λαμπες εχεις κανενα ευκαιρο λινκ να δω? Όταν λέω ροζ λάμπες εννοώ ευρέως φάσματος ή αλλιώς full spectrum και είναι σαν αυτές που σου προτείναν προηγουμένως (για terrarium). Συνήθως βγάζουν ένα ροζ χρώμα αλλά δεν είναι απαραίτητο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #30 Share 19 Ιουλίου 2011 Ωραια καταλαβα,ευχαριστω φιλε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #31 Share 19 Ιουλίου 2011 Όταν λέω ροζ λάμπες εννοώ ευρέως φάσματος ή αλλιώς full spectrum και είναι σαν αυτές που σου προτείναν προηγουμένως (για terrarium). Συνήθως βγάζουν ένα ροζ χρώμα αλλά δεν είναι απαραίτητο. Φιλε μου συγνωμη, αλλα δεν εχεις ιδεα απο φωτησμο και σε καμια περιπτωση η ροζ λαμπες δεν ειναι Full spectrum και οποιος σου δινει τετοιες πληροφοριες σιγουρα ειναι ασχετος με το αθλημα!!! Οσο αφορα την λαμπα που προτεινει ο Billias, κανει στην περιπτωση σου αλλα θα την πληρωσεις χρυση! Αν και θα σου προτεινα να πας σε φθοριου για μια καλυτερη διαχυση του φωτος μια που θα εχει το μηκος του ενυδρειου σου. Στην περιπτωση που αναγκαστηκα προοριζεσαι σε βιδωτες οικονομιας τοτε αυτο που μπορω να σου προτιενω ειναι να βαλεις λαμπες το οποιο το CRI να ειναι πανω απο, ή ισο με 8, οι οποιες πλησιαζουν τις λαμπες ευρεως φασματος που εχουν CRI 9, οπως αυτη που προτεινη ο Billias ενω οι ροζ, δηλαδη η 3 band, εχουν επιλεγμενα φασματα κατα των αλγεων αλλα ειναι CRI 6 και εχουν τα μισα σχεδον λουμεν απο τις CRI 8 και 9. Για φυτεμενο σε νορμαλ λαμπα και οχι ροζ θα σου προτεινα κιτρινιαρες, δηλαδη απο 2700κ μεχρι 4000κ αλλα επειδη αυτη η αποχρωση στο ενυδρειο σου μπορει να μην σου αρεσει τοτε διαλεξε μια 6000κ με 6500κ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #32 Share 19 Ιουλίου 2011 Οπωτε Rik λες να παρω μια 6500Κ daylight καμια 20αρια βατ γιατι για φθωριου λιγο δυσκολο Link to comment Share on other sites More sharing options...
N4505 19 Ιουλίου 2011 #33 Share 19 Ιουλίου 2011 Φιλε μου συγνωμη, αλλα δεν εχεις ιδεα απο φωτησμο και σε καμια περιπτωση η ροζ λαμπες δεν ειναι Full spectrum και οποιος σου δινει τετοιες πληροφοριες σιγουρα ειναι ασχετος με το αθλημα!!! Οσο αφορα την λαμπα που προτεινει ο Billias, κανει στην περιπτωση σου αλλα θα την πληρωσεις χρυση! Αν και θα σου προτεινα να πας σε φθοριου για μια καλυτερη διαχυση του φωτος μια που θα εχει το μηκος του ενυδρειου σου. Στην περιπτωση που αναγκαστηκα προοριζεσαι σε βιδωτες οικονομιας τοτε αυτο που μπορω να σου προτιενω ειναι να βαλεις λαμπες το οποιο το CRI να ειναι πανω απο, ή ισο με 8, οι οποιες πλησιαζουν τις λαμπες ευρεως φασματος που εχουν CRI 9, οπως αυτη που προτεινη ο Billias ενω οι ροζ, δηλαδη η 3 band, εχουν επιλεγμενα φασματα κατα των αλγεων αλλα ειναι CRI 6 και εχουν τα μισα σχεδον λουμεν απο τις CRI 8 και 9. Για φυτεμενο σε νορμαλ λαμπα και οχι ροζ θα σου προτεινα κιτρινιαρες, δηλαδη απο 2700κ μεχρι 4000κ αλλα επειδη αυτη η αποχρωση στο ενυδρειο σου μπορει να μην σου αρεσει τοτε διαλεξε μια 6000κ με 6500κ. Έχεις δίκιο, έχω μπερδέψει τις full spectrum με τις 3 band.. Σ'ευχαριστώ φίλε μου που το επισήμανες αλλά θα σε παρακαλούσα να προσέχεις λίγο περισσότερο πως γράφεις γιατί γραπτός λόγος είναι και παρεξηγείται εύκολα.. Δεν είμαι ειδικός στον φωτισμό, γνωρίζω μόνο όσα θεωρώ οτι μου χρειάζονται και νομίζω οτι η κατεύθυνση που έδωσα στον φίλο μας δεν είναι τουλάχιστον λανθασμένη. Όσο για 2700k σε φυτεμένο ομολογώ οτι δεν το έχω ξανακούσει και δεν περίμενα οτι είναι καλύτερα από την daylight αλλά αποφεύγεται μόνο για λόγους αισθητικής. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #34 Share 19 Ιουλίου 2011 Έχεις δίκιο, έχω μπερδέψει τις full spectrum με τις 3 band.. Σ'ευχαριστώ φίλε μου που το επισήμανες αλλά θα σε παρακαλούσα να προσέχεις λίγο περισσότερο πως γράφεις γιατί γραπτός λόγος είναι και παρεξηγείται εύκολα.. Δεν είμαι ειδικός στον φωτισμό, γνωρίζω μόνο όσα θεωρώ οτι μου χρειάζονται και νομίζω οτι η κατεύθυνση που έδωσα στον φίλο μας δεν είναι τουλάχιστον λανθασμένη. Όσο για 2700k σε φυτεμένο ομολογώ οτι δεν το έχω ξανακούσει και δεν περίμενα οτι είναι καλύτερα από την daylight αλλά αποφεύγεται μόνο για λόγους αισθητικής. Συγνωμη φιλε μου εαν σου φανηκα αποτομος, απλα διαβαζοντας τα περι Full Spectrum και περι Kelvin και μου σηκωθηκε η τριχα καγκελο!!! Οσο για την κατευθυνση που του εδωσες δεν μπορει να ειναι σωστη απο την στιγμη που του λες οτι νανε και καταλαβαινεις πως δεν θελει πολυ ο κοσμος που διαβαζοντας να εχει λανθασμενες εντυπωσεις! Οι λαμπες που κυμαινονται απο 2700Κ εως 4000Κ+ εχουν σχετικα μικρες κορυφες στην περιοχη του μπλε που ειναι θεωριτικα και η περιοχη που προτειμουν οι αλγες.Αυτο αλλωστε κανουν στις ροζ λαμπες, δηλαδη κοβουν τεχνιτα τις μπλε κορυφες. Απο την αλλη γενικος οι Full Spectrum λαμπες κυμαινονται απο 2700 εως σχεδον 7000 Κ, ολες οι υπολοιπες λαμπες οσο απομακρυνομαστε απο αυτα τα Κελβιν τοσο το φασμα τους ειναι διαστρευλομενο, και αυτο παντα σε σχεση με το CRI της καθε λαμπας που οσο κατωτερη τιμη εχει απο το 9 τοσο ποιο διαστρευλωμενο ειναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #35 Share 19 Ιουλίου 2011 Οπωτε Rik λες να παρω μια 6500Κ daylight καμια 20αρια βατ γιατι για φθωριου λιγο δυσκολο Δεν θελω να σε επιρεασω γιαυτο και σου περιεγραψα λιγο το τι γινεται. Η 6500κ ειναι μια χαρα σαν γενικη λαμπα θα ελεγα. Παρε μια του εμποριου μια που θα σου κοστισει τα μισα λεφτα, τουλαχιστον εγω αυτο θα εκανα, και ναι θα εχεις αναπτυξη κανονικη στα φυτα σου. Βεβαια ξερεις καλα πως το θεμα αναπτυξης των φυτων και περι αλγεων δεν ειναι μονο θεμα φωτισμου αλλα και σωστης λιπανσης και διοξειδιου του ανθρακα, συντηρησεις του ενυδρειου, ΝΟ3, PO4, κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #36 Share 19 Ιουλίου 2011 Δεν θελω να σε επιρεασω γιαυτο και σου περιεγραψα λιγο το τι γινεται. Η 6500κ ειναι μια χαρα σαν γενικη λαμπα θα ελεγα. Παρε μια του εμποριου μια που θα σου κοστισει τα μισα λεφτα, τουλαχιστον εγω αυτο θα εκανα, και ναι θα εχεις αναπτυξη κανονικη στα φυτα σου. Βεβαια ξερεις καλα πως το θεμα αναπτυξης των φυτων και περι αλγεων δεν ειναι μονο θεμα φωτισμου αλλα και σωστης λιπανσης και διοξειδιου του ανθρακα, συντηρησεις του ενυδρειου, ΝΟ3, PO4, κλπ. Ξερω τι παιζει με τα φυτα και πως μπορεις να τα διατηρισεις καλα,παιζουν οντως πολλα ρολο,αλλα εγω απο λαμπες ειμαι ασχετιδης και φαντασου οτι αυτα που εγραψες πιο πανω για φασματα και τετοια μου φαινονατι κινεζικα Τοτε θα παρω μια λαμπα γυρω στα 25-30 βατ και 6500Κ και θα παιξω μ αυτη.Ετσι και αλλιως δεν θα βαλω δυσκολα φυτα,το πιο δυσκολο θα ειναι κανενα γρασιδακι αλλα οχι cuba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #37 Share 19 Ιουλίου 2011 Ξερω τι παιζει με τα φυτα και πως μπορεις να τα διατηρισεις καλα,παιζουν οντως πολλα ρολο,αλλα εγω απο λαμπες ειμαι ασχετιδης και φαντασου οτι αυτα που εγραψες πιο πανω για φασματα και τετοια μου φαινονατι κινεζικα Τοτε θα παρω μια λαμπα γυρω στα 25-30 βατ και 6500Κ και θα παιξω μ αυτη.Ετσι και αλλιως δεν θα βαλω δυσκολα φυτα,το πιο δυσκολο θα ειναι κανενα γρασιδακι αλλα οχι cuba To ξερω οτι ξερεις απο φυτα απλα διαβαζει και αλλος κοσμος και οπως ειπε και ο φιλος παραπανω ο γραπτος λογος νταχ ντιρτι!!! Κατα τα αλλα μια χαρα, ξεκινα και εδω ειμαστε οποτε θες και βλεπουμε στην πορεια!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #38 Share 19 Ιουλίου 2011 Ωραια οπωτε το λυσαμε και αυτο,αυριο μαλλον τελειωνω και κατι μετατροπες στο επιπλο και αρχιζω το στησιμο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #39 Share 19 Ιουλίου 2011 Ωραια οπωτε το λυσαμε και αυτο,αυριο μαλλον τελειωνω και κατι μετατροπες στο επιπλο και αρχιζω το στησιμο Beutiful!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billias 19 Ιουλίου 2011 #40 Share 19 Ιουλίου 2011 Ωραια οπωτε το λυσαμε και αυτο,αυριο μαλλον τελειωνω και κατι μετατροπες στο επιπλο και αρχιζω το στησιμο ο φιλος rik μας εβαλε τα γυαλια ,ευχαρηστούμε καλη επιτυχία ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #41 Share 19 Ιουλίου 2011 ο φιλος rik μας εβαλε τα γυαλια ,ευχαρηστούμε καλη επιτυχία ... Νασε καλα για τον καλο σου λογο! ενας για ολους και ολοι για εναν!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #42 Share 19 Ιουλίου 2011 Φιλε Billia ο Rik ειναι γνωστης απο λαμπες,πατεντες και ηλεκτρολογικα-ηλεκτρονικα θεματα και γενικα σε οτι με εχει συμβουλεψει εχει πεσει μεσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #43 Share 19 Ιουλίου 2011 Φιλε Billia ο Rik ειναι γνωστης απο λαμπες,πατεντες και ηλεκτρολογικα-ηλεκτρονικα θεματα και γενικα σε οτι με εχει συμβουλεψει εχει πεσει μεσα Ναι, κοινος μαστροχαλαστης δηλαδη! Τελος παντων , κοψτε την πλακα γιατι θα μας παρουν στο ψιλο. Περιμενουμε νεα σου!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #44 Share 19 Ιουλίου 2011 Ναι, κοινος μαστροχαλαστης δηλαδη! Τελος παντων , κοψτε την πλακα γιατι θα μας παρουν στο ψιλο. Περιμενουμε νεα σου!! Γιατι ρε Rik ψεματα λεω?Εσυ ξερεις απο φασματα,κοκκινα,κιτρινα,μπλε και αλλα τετοια Ασε που οταν ανεβασα την φωτο με το καπακι μου μου βρικες μεσα σε 5 λεπτα πατεντα για 3η λαμπα,τι λαμπα να βαλω και ολα τα σχετικα Τελως παντων συντομα θα εχετε νεα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #45 Share 19 Ιουλίου 2011 Ασπρα κοκκινα κιτρινα μπλε, χμμμ.... κατι μου θυμιζει αυτο. Για οσους ενδιαφερονται λιγο γενικος για τις λαμπες μπορουν να ριξουν και μια ματια στην παρακατω δημοσιευση:Εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Ιουλίου 2011 Author #46 Share 19 Ιουλίου 2011 Ασπρα κοκκινα κιτρινα μπλε, χμμμ.... κατι μου θυμιζει αυτο. Για οσους ενδιαφερονται λιγο γενικος για τις λαμπες μπορουν να ριξουν και μια ματια στην παρακατω δημοσιευση:Εδω Εγω εκει θα γραψω αλλα οχι τωρα,μολις φτιαξω το μικρο και μετα το 110λιτρο με την πατεντα που μου ειπες θα γραψω και εγω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Ιουλίου 2011 #47 Share 19 Ιουλίου 2011 Εγω εκει θα γραψω αλλα οχι τωρα,μολις φτιαξω το μικρο και μετα το 110λιτρο με την πατεντα που μου ειπες θα γραψω και εγω Οποτε θες και εφοσν βγαλεις τα συμπερασματα σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Ιουλίου 2011 Author #48 Share 20 Ιουλίου 2011 Λοιπον πηρα φωτιστικο σημερα και λαμπα οικονομιας.Η λαμπα ειναι 25 βατ,6400Κ,1520 lumen και ενεργιακη κλαση Α.Τι λετε καλη ειναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 20 Ιουλίου 2011 #49 Share 20 Ιουλίου 2011 Ασπρα κοκκινα κιτρινα μπλε, χμμμ.... κατι μου θυμιζει αυτο. Για οσους ενδιαφερονται λιγο γενικος για τις λαμπες μπορουν να ριξουν και μια ματια στην παρακατω δημοσιευση:Εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 20 Ιουλίου 2011 #50 Share 20 Ιουλίου 2011 Λοιπον πηρα φωτιστικο σημερα και λαμπα οικονομιας.Η λαμπα ειναι 25 βατ,6400Κ,1520 lumen και ενεργιακη κλαση Α.Τι λετε καλη ειναι? Μια χαρα, εφοσων ειναι και κλαση Α πιθανοτατα ειναι και CRI 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος