Jump to content

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ - ΑΛΓΗ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; & ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

terlachjohn

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Αντιμετωπιζω κάποια προβληματακια και θέλω τα φώτα σας. Πριν απο 3 μήνες αποφάσισα να στήσω κάτι μεγαλύτερο απο τα 60λτ που ξεκίνησα τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά απο αρκετή σκέψη προχώρησα στην αγορά ενός RSM250.

Διαβάζοντας αρκετά το φόρουμ πήρα ιδέες για την μεταφορά απο το μικρό στο καινούργιο. Αρχικά αγόρασα 3 σακια live sand και περίπου 20κιλα ζβ. Τα έβαλα στο ενυδρείο με νερό RO και αλατότητα 1025. Τα φώτα παρέμειναν βσηστά όπως είχα κάνει και στο στήσιμο του παλαιού ενυδρείου. Μετά απο 1,5 μηνά που σταδιακά ανέβαζα εβδομάδα εβδομάδα τις ώρες φωτισμού έφτασα στις 10 ώρες και αφού έκανα τις απαραίτητες μετρήσεις και διαπίστωσα ότι ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3 ήταν μηδενικά αποφάσισα να μετακομίσω το παιλαιό στο νέο. Αρχικά μετέφερα όλο τον παλιό βράχο (10 ακόμα κιλά) 1 βραχάκι με polyps και ένα ocellaris.

Τα άφησα 1 εβδομάδα και αφού ξαναέκανα τις μετρήσεις μου ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3 Ο μετέφερα και τα υπόλοιπα 1 ακόμα βραχάκι polyps, 1 eyphylia hammer, 2 βραχακια star polyps, 1 blue tang tiny, 1 ακόμα ocellaris, 1 scopas tang, 1 boxer shrimp, kai 1 bicolor blennie.

Στην εβδομάδα πάνω έχασα χωρίς λόγο και χωρίς να τα βρω ποτε τον 2ο ocellaris και το bicolor blennie. Αν και απογοητεύτηκα δεν το έβαλα κάτω. Αγόρασα (ο μπιπππππππππππππππππππ) ένα naso elegans ,ενα πυτζάμα tang (δεν ξέρω πως το λένε κανονικά), ενα ocellaris clarki και μια carpet anemone. Μετά απο μια εβδομάδα ξεγνοιασιάς, έχασα ξαφνικά την πυτζάμα και εχτές το βράδυ με 4 ημέρες διαφοράς έχασα και τον naso..............

Να σημειώσω εδώ ότι με το 60λτ που είχα ποτέ δεν έχασα ψάρι ή οτιδήποτε άλλο ζωντανό και τώρα πραγματικά έχω αρχίσει να σκέφτομαι να το παρατήσω, γιατί 1ον οι καιροί δεν είναι για να αγοράζεις ζωντανά που θα τα χάσεις σε 1 -2 εβδομάδες, 2ον δεν γουστάρω να χάνονται ζωές και 3ον και σημαντικότερο δεν εχω τι να πω στις κόρες μου που είναι 2 και 4 χρονών αντίστοιχα και σκάνε που σήμερα τα βλέπουν και αύριο όχι (το παραμύθι με το γιατρό δεν το τρώνε)....

Δεν με έφταναν όλα τα άλλα έχω γεμίσει και με αυτό το πράγμα στην άμμο στα τζάμια παντού............................. (δείτε τις φωτο)

1. http://imageshack.us/photo/my-images/10/img0743w.jpg/

2. http://imageshack.us/photo/my-images/40/img0744ch.jpg/

3. http://imageshack.us/photo/my-images/40/img0744ch.jpg/

Οι σημερινές μου μετρήσεις είναι:

ΝΗ3: 0

ΝΟ2: 0

ΝΟ3: 0,10 (SERA)

KH: 6

PO4: 0

MG: 1110

CA: 360

PH: 8.0

SALINITY: 1025

TEMP: 29 C

Τα φώτα σας κύριοι σώζετε το πράγμα; Τι κάνουμε απο εδώ και στο εξής;

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Β=Ο=Η=Θ=Ε=Ι=Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:)

Κατα τη γνώμη μου έχασες για διαφορετικό λόγο το κάθε ψαρι !!!

Για όλους όμως τους θανάτους ο κοινός παρανομαστής ,είναι οτι το rsm είναι σχετικά καινούργιο .

Το occelaris και το bicolor , ενδέχεται να πέθαναν απο stress . Εαν το bicolor δεν το βρήκες πεθαμένο , και αρα το υπόθεσες , μπορεί να κρύβεται σε καμία πετρα για πολύ καιρό .

Για το Naso περίεργο θα ήταν να σου ζούσε . Ειναι ένα απο τα πιο δύσκολα ψάρια , ιδικά στο να τραφεί . Θέλει αρκετο καιρό στρωμένο ενυδρείο που και πάλι δύσκολα θα ζήσει . Έμπειροι θαλασσινοί το αποφεύγουν .

Τώρα για το πιζάμα , δεν μπορώ να καταλάβω πιο tang ειναι αυτο . Συνήθως πιζάμα λένε κάποια mandarin fish που αυτά και εαν θέλουν στρωμένο ενυδρείο , διότι τρέφονται με κοππιποδα ....

Για το clarki , αλλά και για οποιοδήποτε καινούργιο ψαρι το οποίο δεν έχει περάσει απο δική σου καραντίνα ,δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το κυρίως ενυδρείο .

Το συμπέρασμα είναι ότι εαν εξαιρέσουμε τα δύο καινούργια ψαρια που πήρες (σε αυτο φταίει η απειρία σου) τα πάς πάρα πολυ καλά ( εννοώ στο στρώσιμο ,στα σταδιακό ανάμα των φώτων , στις μετρήσεις ) .

Απλά σου κάτσανε αρκετά μαζί . Δηλαδή είναι πιθανό να σου πεθάνουν ψάρια κατα την μετακόμισή ενός ενυδρείου ,ακόμα πιθανότερο να σου πεθάνει ενα καινούργιο ψαρι χωρίς να το έχεις παρακολουθήσει σε καραντίνα και περίεργο θα ήταν να σου ζήσει ο naso .Άστο όπως είναι το ενυδρείο ,κάνε τις μετρήσεις σου να περάσει ο καιρός να στρωθεί το ενυδρείο . Οταν πρόκειται να πάρεις κάποιο ψάρι , να έχεις διαβάσει τι ''παιζει'' με αυτό , και ποτέ πολλά καινούργια ψαρια μαζί .

Υ.Γ. Αυτο στην άμμο είναι κυανοβακτήριο . Ειναι φυσιολογικό σε καινουργία ενυδρεία και εαν όλα πανε όπως πρέπει θα φύγει μόνο του ....

:):(:thumbup:

Καλησπέρα σε όλους.

Αντιμετωπιζω κάποια προβληματακια και θέλω τα φώτα σας. Πριν απο 3 μήνες αποφάσισα να στήσω κάτι μεγαλύτερο απο τα 60λτ που ξεκίνησα τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά απο αρκετή σκέψη προχώρησα στην αγορά ενός RSM250.

Διαβάζοντας αρκετά το φόρουμ πήρα ιδέες για την μεταφορά απο το μικρό στο καινούργιο. Αρχικά αγόρασα 3 σακια live sand και περίπου 20κιλα ζβ. Τα έβαλα στο ενυδρείο με νερό RO και αλατότητα 1025. Τα φώτα παρέμειναν βσηστά όπως είχα κάνει και στο στήσιμο του παλαιού ενυδρείου. Μετά απο 1,5 μηνά που σταδιακά ανέβαζα εβδομάδα εβδομάδα τις ώρες φωτισμού έφτασα στις 10 ώρες και αφού έκανα τις απαραίτητες μετρήσεις και διαπίστωσα ότι ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3 ήταν μηδενικά αποφάσισα να μετακομίσω το παιλαιό στο νέο. Αρχικά μετέφερα όλο τον παλιό βράχο (10 ακόμα κιλά) 1 βραχάκι με polyps και ένα ocellaris.

Τα άφησα 1 εβδομάδα και αφού ξαναέκανα τις μετρήσεις μου ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3 Ο μετέφερα και τα υπόλοιπα 1 ακόμα βραχάκι polyps, 1 eyphylia hammer, 2 βραχακια star polyps, 1 blue tang tiny, 1 ακόμα ocellaris, 1 scopas tang, 1 boxer shrimp, kai 1 bicolor blennie.

Στην εβδομάδα πάνω έχασα χωρίς λόγο και χωρίς να τα βρω ποτε τον 2ο ocellaris και το bicolor blennie. Αν και απογοητεύτηκα δεν το έβαλα κάτω. Αγόρασα (ο μπιπππππππππππππππππππ) ένα naso elegans ,ενα πυτζάμα tang (δεν ξέρω πως το λένε κανονικά), ενα ocellaris clarki και μια carpet anemone. Μετά απο μια εβδομάδα ξεγνοιασιάς, έχασα ξαφνικά την πυτζάμα και εχτές το βράδυ με 4 ημέρες διαφοράς έχασα και τον naso..............

Να σημειώσω εδώ ότι με το 60λτ που είχα ποτέ δεν έχασα ψάρι ή οτιδήποτε άλλο ζωντανό και τώρα πραγματικά έχω αρχίσει να σκέφτομαι να το παρατήσω, γιατί 1ον οι καιροί δεν είναι για να αγοράζεις ζωντανά που θα τα χάσεις σε 1 -2 εβδομάδες, 2ον δεν γουστάρω να χάνονται ζωές και 3ον και σημαντικότερο δεν εχω τι να πω στις κόρες μου που είναι 2 και 4 χρονών αντίστοιχα και σκάνε που σήμερα τα βλέπουν και αύριο όχι (το παραμύθι με το γιατρό δεν το τρώνε)....

Δεν με έφταναν όλα τα άλλα έχω γεμίσει και με αυτό το πράγμα στην άμμο στα τζάμια παντού............................. (δείτε τις φωτο)

1. http://imageshack.us/photo/my-images/10/img0743w.jpg/

2. http://imageshack.us/photo/my-images/40/img0744ch.jpg/

3. http://imageshack.us/photo/my-images/40/img0744ch.jpg/

Οι σημερινές μου μετρήσεις είναι:

ΝΗ3: 0

ΝΟ2: 0

ΝΟ3: 0,10 (SERA)

KH: 6

PO4: 0

MG: 1110

CA: 360

PH: 8.0

SALINITY: 1025

TEMP: 29 C

Τα φώτα σας κύριοι σώζετε το πράγμα; Τι κάνουμε απο εδώ και στο εξής;

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Β=Ο=Η=Θ=Ε=Ι=Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:)

Καλησπερα φιλε

πυτζαμα τανκ ειναι το lineatus tang σχετικα δυσκολο ψαρι(δεν τρωει ευκολα και απο τα αγρια ειδη) που το βαζουμε σε στρωμενα ενυδρεια, κυριως

Πιστευω οτι ολα οφειλονται στην νεοτητα του ενυδρειου σου,επρεπε να το αφησεις λιγο να στρωθει

οπως ειπε και παραπανω ο frakto ειναι κυανο η αλγη και υθα φυγει με τον καιρο.

Η θερμοκρασια σου ειναι οριακη για θαλλασινο ενυδρειο οπως επισης το Mg(1300) και το Ca (400) και το kh(7-8).στη θεση σου δεν θα εβαζα αλλο ψαρι συντομα!

Ελπιζω να βοηθησα λιγακι :(

Καλησπερα,ηθελα να σε ρωτησω εαν κατα τη διαρκεια του στρωσιματος εκανες μετρησεις?Νομιζω πως βιαστηκες να βαλεις ζωντανα και δεν επελεξες σωστα ψαρια..Κανε μας μια παρουσιαση του ενυδρειου σου να δουμε λαθη απειριας τα οποια μπορει να εχεις κανει.Αυτο στη φωτογραφια φαινεται για κυανοβακτηριο,υπομονη και θα εξαφανιστει.

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες για τα tang, νωρίς, δύσκολα και για μένα σε αυτά τα λίτρα οριακά 1 και εύκολο. Πόσο μάλλον αν μετέφερες το skimmer από το προηγούμενο, καθώς δεν είδα αναφορά πουθενά για αυτό. Το skimmer είναι η καρδιά του συστήματος στο αλάτι. Επίσης κυκλοφορία και επιλογή φωτισμού (λάμπες, τυπός)...

Θα διαφωνήσω όμως για το κυανοβακτήριο... Είναι διατομική άλγη, αν θέλεις να απομακρυνθεί γρήγορα πέρα από την κυκλοφορία και το φωτισμό, πρέπει να δεις και την προσθήκη βακτηρίων.

Όλα τα παραπάνω είναι βεβαια και βήματα ωρίμανσης...

Μπορεί να διαφωνήσουν αρκετοί μαζί μου αλλά στην θέση σου δεν θα έβαζα δύο Tang σε 250lt ενυδρείο.

Εκτός του ότι θέλουν περισσότερα λίτρα για κολύμπι είναι ψάρια που λερώνουν απίστευτα το νερό. Πράγμα που κάνει απαγορευτικό την αγορά τους σε ενυδρέια που δεν τρέχουν τουλάχιστον έξη μήνες.

Όσο για της απώλειες πολύ πιθανόν να έγιναν γιατί το ενυδρείο δεν έχει ωριμάσει ακόμα για να αντέξει τέτοια ιχθυοφόρτωση.

Σας ευχαριστώ όλους για τις γρήγορες απαντήσεις και τις απόψεις σας.

Να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις σας. Το ενυδρείο ειναι το RSM250. Το skimmer καθώς και ο φωτισμός ειναι μαμά. Εξτρα έχω προσθέσει 1 teco tr-5 ψυκτικό και εναν κυκλοφορητή tunze 6025.

Μετρήσεις πριν βάλω τα ζωντανά αλλά και μετά την προσθήκη τους κάνω 1 φορά την εβδομάδα.

Νομίζω οτι αυτή η βιασύνη να τα βάλω όλα μαζί, τα έκανε όλα σκ....τα.

Αν ήταν κυανοβακτήριο δεν θα έπρεπε να είναι κόκκινο; Αυτό είναι καφέ... Πως φεύγει γιατί βλέπω σήμερα ότι αντί να φεύγει γίνετε περισσότερο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. :)

ΔΕΝ είναι κυανοβακτήριο, είναι διατομική, θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει, όπως σχεδόν σε όλα τα ενυδρεία. Αν βιάζεσαι ξεκίνα βακτήρια σε mode στρωσίματος (π.χ. special blend, mb7, bioptim).

Τι λάμπες έχει πάνω (μάρκα, kelvin);

θεωρώ ότι το συγκεκριμένο skimmer μπορεί να υποστηρίξει το πολύ 1 tang και ένα που δεν μεγαλώνει πολύ, πχ. triostegus

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...