Jump to content

Στην Κόκκινη Λίστα πέντε από τα οκτώ είδη τόνου


Recommended Posts

381E7681059552496509CE7808D70A50.jpg

Ουάσινγκτον

Βασιζόμενη σε νέες, ανησυχητικές εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, η οργάνωση που εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών αποφάσισε για πρώτη φορά να συμπεριλάβει στα είδη υπό κίνδυνο τα πέντε από τα οκτώ είδη τόνου.

Η απόφαση της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) έρχεται λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πέντε «περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης αλιευμάτων» (RFMO), των διακυβερνητικών οργανισμών που συστάθηκαν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εντατικής αλιείας.

Εδώ και χρόνια οι ιχθυολόγοι προειδοποιούν για επικείμενη κατάρρευση των αποθεμάτων, ωστόσο οι RFMO και οι κυβερνήσεις συχνά αγνοούν τις γνωμοδοτήσεις των ίδιων τους των επιστημονικών επιτροπών.

«Τα ευρήματα δεν πρέπει να αγνοηθούν με γνώμονα το βραχυπρόθεσμο όφελος» τονίζει στη δημοσίευσή της η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Μπρους Κολέτ, ερευνητή της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιων Αλιευμάτων και επικεφαλής της ειδικής ομάδας της IUCN για τους τόνους.

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποτροπή της κατάρρευσης είναι να σταματήσουμε εντελώς την αλιεία μέχρι να ανακάμψουν τα αποθέματα σε υγιή επίπεδα» γράφουν οι ερευνητές.

Στην καθομιλουμένη, ο όρος «τόνος» καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, από επιστημονική άποψη όμως αφορά κυρίως τα οκτώ είδη στο γένος Thunnus. Πέντε από αυτά μπαίνουν τώρα στην Κόκκινη Λίστα:

  • Ο νότιος ερυθρός τόνος (Thunnus maccoyii), ένα γιγάντιο ψάρι που ζει σε όλες τις θάλασσες του νότιου ημισφαίριου, αντιμετωπίζει «κρίσιμο κίνδυνο» εξαφάνισης, καθώς τα αποθέματά του έχουν καταρρεύσει με μικρές ελπίδες για ανάκαμψη.

  • Ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού (Thunnus orientalis) κατατάσσεται στα είδη «σε κίνδυνο». Και τα δύο είδη ερυθρού τόνου είναι πλέον πανάκριβα και καταλήγουν σχεδόν αποκλειστικά σε πιάτα σούσι στην Ιαπωνία.

  • Ο μεγαλόφθαλμος τόνος (Thunnus obesus) κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη.

  • Ο κιτρινόπτερος (Thunnus albacares) και ο μακρύπτερος (Thunnus alalunga) κατατάσσονται στα «σχεδόν απειλούμενα».

Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλα αρπακτικά ψάρια στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, η εξαφάνισή τους είναι βέβαιο ότι θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ο «τόνος» που αγοράζουμε σε κονσέρβες ανήκει συνήθως στο διαφορετικό είδος της παλαμίδας (Katsuwonus pelamis).

Η παλαμίδα αντιστοιχεί μάλιστα στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής τόνου, που κυμαίνεται από 4,0 ως 4,5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Σε ποσοστό ακολουθούν ο κιτρινόπτερος (24%), ο μεγαλόφθαλμος (10%) και ο μακρύπτερος (5%), ενώ οι ερυθροί τόνοι του Ατλαντικού είναι τόσο λίγοι ώστε αντιστοιχούν πλέον σε λιγότερο από 1%.

http://news.in.gr

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς τα πράγματα είναι τραγικά άσχημα για τα συγκεκριμένα είδη(και όχι μόνο).Ο thunnus thynnus ο οποίος εμφανίζεται στα δικά μας νερά είναι και αυτός πλέον στα όρια της εξαφάνισης.Για να σας δώσω να καταλάβετε την απληστία του είδους μας απλά θα σας πω ότι ένα ψάρι περίπου 250kg γεννάει 10,000,000 αυγά κάθε χρόνο!!!

Η μόνη λύση επιβίωσης στις θάλασσες είναι η παύση αλιείας και η προστασία περιοχών αναπαραγωγής

Link to comment
Share on other sites

Επίσης να προσθέσω ότι αυτό που περνάει από το χέρι μας είναι να μην αγοράζουμε τέτοια ψάρια και στηρίζουμε έτσι τον αφανισμό τους.

Και επίσης μιας και που μιλάμε για αυτή την οικογένεια ψαριών(Σκομβίδες) να προσθέσω και το γνωστό σε όλους μας Σκουμπρί.Το σκουμπρί λοιπόν μπορεί να φτάσει στα όρια εξαφάνισης, όπως συνέβηκε στην βόρεια θάλασσα, όπου τα αποθέματα μετά την υπεραλίευση της δεκαετίας 60 μειώθηκαν τόσο που η επιστροφή στους προηγούμενου πληθυσμούς είναι πλέον αδύνατη.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει ενα ψαρι να γεννα ενα τοσο μεγαλο αριθμο ψαριων,το θεμα ειναι πως η εντατικη αλιεια δε σταματα ουτε τους μηνες οπου τα ψαρια αναπαραγονται(ανεπισημα).Μια σωστη παυση της αλιειας θα μπορουσε να φερει τους πληθυσμους σε ιακανοποιητικα νουμερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...