Jump to content

Φυτά, Λίπανση, Κλάδεμα κ.λ.π


Savou

Recommended Posts

Φίλοι μου, Γειά σας.

Καιρό τώρα σκέφτομαι οτι ναι μεν ξερω να βαζω λιπασματα στο ενυδρειο μου αλλα δεν ξερω το γιατι βαζω τα λιπασματα στο ενυδρειο μου.

Οτι μπορει τα φυτα μου να εχουν αναπτηξη στο ενυδρειο μου αλλα ποτε δεν κοκκινιζουν?

Πολλες φορες και εγω αλλα και οι περισσοτεροι απο εμας εδω στο Forum ρωτανε καθε ποτε να βαζω π.χ ''pottasium'' αλλα δεν ρωτανε τη ειναι το pottasium?

Απλα κανουμε οτι μας λενε ''και παντα ειναι σωστο αυτο που μας λενε'' αλλα δεν ξερουμε το γιατι το κανουμε.

Αλλες φορες λενε βαλε υποστρωμα στο ενυδρειο σου βοηθαει και οντψς αυτο κανουμε και οντως βοηθαει.

Αλλα γιατι βοηθαει?

Σκεπτομενος λοιπον ολα αυτα καταλαβα οτι η πορεια μου στο χωρο του φυτεμενου ενυδρειου δεν εχει αρχησει ακομα, γιατι απλα οτι κανω το κανω σαν ρομποτ.Τη εννοω?Οτι οτι κανω το κανω επειδη μου λενε να το κανω και οχι επειδη το καταλαβαινω.

Πυστευω οτι ηρθε ο καιρος να μαθω οχι μονο εγω αλλα και ολοι οι χομπιστες του Aquazone γιατι βαζουμε λιπασματα, τη εχουν τα λιπαμσατα, ποιοι τροποι λιπανσης υπαρχουν για τα ενυδρεια μας κ.λ.π

Δεν τελιωνει εδω ομως ολο αυτο?

Καποια στιγμη ερχετε η ωρα του κλαδεματος.Πως κλαδευω?

Γιατι κλαδευω?

Το συγκεκριμενο θεμα δεν το ανοιγω για να πει ο καθε χομπηστας οτι εμενα δεν μου μεγαλωνει το φυτο μου η εμενα μου ξεραινονται η το οτηδηποτε αλλο.

Ο σκοπος αυτου του θεματος ειναι ολοι οι χομπηστες να μαθουμε να διατηρουμε τα ενυδρεια μας και τα φυτα μας καταπρασινα και κατακοκκινα.Γιατι πυστευω οτι αμα μαθουμε τη ειναι το καθε σκευασμα που βαζουμε στο ενυδρειο μας και γιατι το βαζουμε και ποτε χρειαζεται να το βαζουμε ολοι θα ειμαστε πιο εμπειροι.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε savou, αν και περασμενη η ωρα και το μυαλο δεν φερνει τις ιδιες στροφες θα προσπαθησω να συμμετασχω στους προβληματισμους σου και να εκθεσω τις δικες μου αποψεις πανω στις αποριες που βαζεις προς συζητηση.

Κατ αρχην τα ερωτηματα σου ειναι παρα πολλα και ισως ηταν καλυτερο να τα απομονωνες και να ρωτουσες ενα πραγμα καθε φορα. Ειναι δυσκολο κανεις να μπει στην διαδικασια να εξηγησει σχεδον ολη την "τεχνη" και τεχνικη των φυτεμενων ενυδρειων (κατα την γνωμη μου). Δυσκολα συντονιζεται και κρατιεται μια τετοια κουβεντα με τοσα πολλα διαφορετικα κεφαλαια, οπως το υποστρωμα, την φυσιολογια των φυτων, το φωτισμο, τη λιπανση το κλαδεμα κλπ

Γι αυτο θα απαντησω ή καλυτερα θα πω την γνωμη μου σε μερικα ερωτηματα σου επιλεκτικα ωστε να βοηθησω να παρει μπρος μια ενδιαφερουσα συζητηση και να μπουν και τα υπολοιπα μελη στην κουβεντα.

Ολα οσα αναφερω παρακατω αποτελουν την δικη μου αποψη και στηριζονται στις δικες μου εμπειριες, αρα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι παντοτε σωστα και για τους αλλους....

Φίλοι μου, Γειά σας.

Καιρό τώρα σκέφτομαι οτι ναι μεν ξερω να βαζω λιπασματα στο ενυδρειο μου αλλα δεν ξερω το γιατι βαζω τα λιπασματα στο ενυδρειο μου. Γιατι το νερο σκετο δεν παρεχει αρκετα συστατικα και τροφη και μερικες φορες πρεπει εμεις να συμπληρωνουμε την διατροφη τους με την καταλληλη λιπανση.

Οτι μπορει τα φυτα μου να εχουν αναπτηξη στο ενυδρειο μου αλλα ποτε δεν κοκκινιζουν? το κοκκινο στα φυτα που το βγαζουν, ειναι καθαρα θεμα φωτος που μπορει ομως να ενταθει και με μερικα κολπακια στην λιπανση που ομως δεν ειναι του παροντος

Πολλες φορες και εγω αλλα και οι περισσοτεροι απο εμας εδω στο Forum ρωτανε καθε ποτε να βαζω π.χ ''pottasium'' αλλα δεν ρωτανε τη ειναι το pottasium? Αυτο ειναι απλα θεμα εξοικειωσης με ξενες ονοματολογιες και ορους . ΠΧ: trace=ιχνοστοιχεια, potassium=καλιο, Νιtrogen= αζωτο (νιτρικα αλατα) κλπ. Eπισης οι χημικοι τυποι σε λιπασματα σε μορφη σκονης μπερδευουν καποιους ...ΚΝΟ3=νιτρικο καλιο, K2SΟ4=θειικο καλιο κλπ Αν καποιος ακδηλωσει την επιθυμια να ασχοληθει και να ψαχτει με την λιπανση ας ρωτησει ή ας κανει μια αναζητηση.

Απλα κανουμε οτι μας λενε ''και παντα ειναι σωστο αυτο που μας λενε'' αλλα δεν ξερουμε το γιατι το κανουμε.

Αλλες φορες λενε βαλε υποστρωμα στο ενυδρειο σου βοηθαει και οντψς αυτο κανουμε και οντως βοηθαει.

Αλλα γιατι βοηθαει? Γιατι ειναι εμπειριες αλλων που ασχολουνται περισσοτερο χρονο, εχουν κανει τα λαθη τους και τις αναζητησεις τους και προτεινουν το σωστο ή εκεινο που θεωρουν εκεινοι σωστο και δουλεψε γι αυτους.

Σκεπτομενος λοιπον ολα αυτα καταλαβα οτι η πορεια μου στο χωρο του φυτεμενου ενυδρειου δεν εχει αρχησει ακομα, γιατι απλα οτι κανω το κανω σαν ρομποτ.Τη εννοω?Οτι οτι κανω το κανω επειδη μου λενε να το κανω και οχι επειδη το καταλαβαινω. Τα ρομποτ εκτελουν εντολες εσυ οχι (εχεις κριση και επιλογη) και σιγουρα τα ρομποτ δεν μενουν να παρατηρησουν το αποτελεσμα των πραξεων τους. Εσυ οταν επιλεγεις να ακολουθησεις μια συμβουλη/προταση, θα παρατηρησεις και την εξελιξη του ενυδρειου σου και των φυτων σου και θα βγαλεις τα συμπερασματα σου βραχυπροθεσμα και ακομα περισσοτερο μακροπροθεσμα ...αυτο θα συμβαλει στην αποκτηση αυτου που λεγεται εμπειρια. Ισως να σου φαινεται οτι τωρα ακολουθωντας μια συμβουλη, δεν καταλαβαινεις αλλα με τον καιρο οπως σε πολλα αλλα πραγματα , το "παζλ" που τωρα σε πονοκεφαλιαζει, θα αρχισει να ενωνει τα κομματια του και σιγα σιγα θα αρχισεις να διακρινεις την εικονα που σχηματιζει. Εστω και το πιο μικρο κομματακι λοιπον καθε φορα θα παιζει το ρολο του στη συνεχεια..

Πυστευω οτι ηρθε ο καιρος να μαθω οχι μονο εγω αλλα και ολοι οι χομπιστες του Aquazone γιατι βαζουμε λιπασματα, τη εχουν τα λιπαμσατα, ποιοι τροποι λιπανσης υπαρχουν για τα ενυδρεια μας κ.λ.π Αυτο δεν μπορω να το απαντησω εκτος και μου δωσετε 4 σελιδες να ποσταρω και 2 βδομαδες ελευθερο χρονο !! (και 2-3 κουτια ντεπον για τον πονοκεφαλο). Εν συντομια, τα λιπασματα οπως ειπα και παραπανω συμπληρωνουν στα φυτα την διατροφη τους (αν το χρειαζονται). Εξαρταται απο πολλους παραγοντες αν κανεις θα λιπανει ή οχι , ποσο συχνα, με τι ποσοτητα, και με ποια στοιχεια. Κατ αρχην τον μεγαλυτερο ρολο θα παιξει το ιδιο το ενυδρειο. Φυτεμενα υπαρχουν πολλα.. ζουγκλιτσες αρχαριων, φυτεμενα με 2-3 ανουμπιες, με επιπλεοντα φυτα και απο κατω κρανιου τοπος, με ευκολα, με δυσκολα φυτα με αναμεικτα, με -χωρις διοξειδιο, με τι φωτισμο, τι υπαστρωμα, σουπερ μποστανια διαγωνισμων τι; ;;;.......και παει λεγοντας. Καθε φυτεμενο ειναι διαφορετικο, και ακομα κι αν κανεις το πειραμα και στησεις 2 πανομοιοτυπα ενυδρεια (διδυμα) διπλα διπλα, και κανεις ακριβως τα ιδια και στα 2, θα διαπιστωσεις οτι ειναι τελικα διαφορετικα και ανταποκρινονται και διαφορετικα. Θα δεις εκπληκτος το ενα να βγαζει αλγες σε σημεια που το αλλο δεν εχει ή Φυτα που στο ενα αναπτυσσονται ενω στο αλλο οχι ...εστω και αν ολα δειχνουν οτι ειναι ολοιδια -δεν θα ειναι τελικα.

Δεν τελιωνει εδω ομως ολο αυτο? τους τροπους λιπανσης για αν τους αναλυσουμε και να τους αιτιολογησουμε θα παρει πολυ περισσοτερο χωρο και χρονο, οποτε αναλογα με την συζητηση ισως συμμετασχω κι εγω με τον τροπο που ξερω και εφαρμοζω καλυτερα : την λιπανση Estimative Index.

Καποια στιγμη ερχετε η ωρα του κλαδεματος.Πως κλαδευω? Αυτο ειναι λιγο περιεργο. Κατ αρχην ειναι τεχνικη και γνωση της φυσιολογιας του καθε φυτου. Πρακτικα κλαδευεις το φυτο με τον τροπο που προτεινεται για το ειδος του. Υπαρχουν και φυτα τα οποια δεν κανει να κλαδευονται και υπαρχουν και φυτα που απαρορευεται να κλαδευτουν. Τα stem φυτα, συνηθως τα κοβουμε στα 2/3 του κοτσανιου τους και τα κλαδεματα αν φυτευτουν διπλα δημιουργουν νεα φυτα. Γνωστα πραγματα δηλαδη που τα βρισκεις με απλη αναγνωση κι αναζητηση στο φορουμ.

ΟΜΩΣ αν μιλαμε για αρχιτεκτονικη φυτεμενων και τεχνη του κλαδεματος, τοτε τα πραγματα ειναι διαφορετικα. Εχω καταληξει να πιστευω οτι η ικανοτητα του να μπορεις να προβλεψεις την αναπτυξη και να την συνδυασεις με ενα κλαδεμα που θα δωσει ογκους και σχηματα στα φυτα ενος aquascape,δεν ειναι μονο θεμα εμπειριας,και κατα ενα μερος τεχνικης, αλλα και κατα ενα πολυ μεγαλυτερο μερος.....εμφυτο και θεμα καλαισθησια και ορθης αντιληψης του χωρου και των διαστασεων. Σκεψου αν γεννιουνται οι γλυπτες, ή αν γινονται.Η γιατι υπαρχουν κουρεις καλυτεροι απο τους αλλους ή γιατι καποιοι δεν μπορουν να κουρεψουν ουτε τραγο

Γιατι κλαδευω? κλαδευεις για το προφανες....για να χωρανε τα φυτα στο ενυδρειο σου , για να τα διατηρεις σε καλη υγεια , για να τα πολλαπλασιασεις ή στην περιπτωση aquascaping ενυδρειου για να δημιουργησεις ενα εργο τεχνης.

Το συγκεκριμενο θεμα δεν το ανοιγω για να πει ο καθε χομπηστας οτι εμενα δεν μου μεγαλωνει το φυτο μου η εμενα μου ξεραινονται η το οτηδηποτε αλλο.[/b] Πολυ σημαντικο ! αν αρχισει ο καθενας να λεει τον πονο του , θα καταστραφει η συζητηση με αναλυσεις επι ασχετων.

Ο σκοπος αυτου του θεματος ειναι ολοι οι χομπηστες να μαθουμε να διατηρουμε τα ενυδρεια μας και τα φυτα μας καταπρασινα και κατακοκκινα.Γιατι πυστευω οτι αμα μαθουμε τη ειναι το καθε σκευασμα που βαζουμε στο ενυδρειο μας και γιατι το βαζουμε και ποτε χρειαζεται να το βαζουμε ολοι θα ειμαστε πιο εμπειροι.

Έγινε επεξεργασία - Raven
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο που είχε την υπομονή να απαντήσει στα ερωτήματα του Savou επιγραμματικά αλλά και επί της ουσίας.

Ομολογώ ότι όταν είδα το αρχικό post η πρώτη σκέψη ήταν ότι εδώ απλά χρειάζεται να γραφτεί ένα δοκίμιο επί παντός επιστητού (οπότε η απάντηση θα ήταν ότι υπάρχει και η σχετική βιβλιογραφία).

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να γίνει πραγματικά χρήσιμη συζήτηση όταν το αρχικό ερώτημα απλά θέτει τα πάντα επί τάπητος. Όπως σωστά έγραψε ο Αλέξανδρος δεν θα κρατηθεί μια εστιασμένη κουβέντα όταν ο καθένας από εμάς θα αναφέρεται σε όποιο από αυτά θεωρεί ότι έχει κάτι να πει.

Θα πρότεινα λοιπόν να παραμείνουμε μόνο στο θέμα της λίπανσης και τους διαφορετικούς τρόπους και προσεγγίσεις που ακολουθεί ο καθένας που θα ήθελε να ποστάρει. Ταυτόχρονα να μας αναφέρει και τον τύπο του ενυδρείου που διατηρεί, λίτρα, ψάρια, φυτά. Ίσως αυτό να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση.

Και μάλιστα θα παρακαλούσα τον Raven να μας περιγράψει τη μέθοδο του estimative index που εφαρμόζει.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο που είχε την υπομονή να απαντήσει στα ερωτήματα του Savou επιγραμματικά αλλά και επί της ουσίας.

Ομολογώ ότι όταν είδα το αρχικό post η πρώτη σκέψη ήταν ότι εδώ απλά χρειάζεται να γραφτεί ένα δοκίμιο επί παντός επιστητού (οπότε η απάντηση θα ήταν ότι υπάρχει και η σχετική βιβλιογραφία).

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να γίνει πραγματικά χρήσιμη συζήτηση όταν το αρχικό ερώτημα απλά θέτει τα πάντα επί τάπητος. Όπως σωστά έγραψε ο Αλέξανδρος δεν θα κρατηθεί μια εστιασμένη κουβέντα όταν ο καθένας από εμάς θα αναφέρεται σε όποιο από αυτά θεωρεί ότι έχει κάτι να πει.

Θα πρότεινα λοιπόν να παραμείνουμε μόνο στο θέμα της λίπανσης και τους διαφορετικούς τρόπους και προσεγγίσεις που ακολουθεί ο καθένας που θα ήθελε να ποστάρει. Ταυτόχρονα να μας αναφέρει και τον τύπο του ενυδρείου που διατηρεί, λίτρα, ψάρια, φυτά. Ίσως αυτό να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση.

Και μάλιστα θα παρακαλούσα τον Raven να μας περιγράψει τη μέθοδο του estimative index που εφαρμόζει.

Όλα τα ερωτήματα που έθεσα ήταν ρητορικά περισσότερο αλλά όπως και να έχει ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Συμφωνώ να παραμείνουμε στον τρόπο λίπανσης απλά όποιος γνωρίζει να παραθέτει και κάποιο στοιχείο φυσιολογίας των φυτών που έχει ή γενικά περί της χημείας του λιπάσματος.Γιαυτό προτείνω όποιος ανεβάζει κάτι να το ψάχνει καλά πρώτα ακόμη κι αν του πάρει λίγο χρόνο για να ανεβάσουμε πράγματα τα οπόία θα είναι όντως χρήσιμα και τα link να έχουν τον ρόλο της πηγής και όχι να αντικαθιστούν αυτά που κάποιος θέλει να γράψει.Έτσι όποιος μπαίνει θα βλέπει κατευθείαν αυτά που λένε όλοι και δεν θα χρειάζεται να ψάχνει σε όλα τα link.Παρ'όλ'αυτά όποιος θέλει μπορεί να ψάξει παραπέρα τα link αφού θα υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Aν κατάλαβα καλά δηλαδή θες να γίνει μια μικρή παρουσίαση των ιχνοστοιχείων και των βασικών συστατικών των λιπασμάτων και σε τί χρησιμεύει το καθένα στα φυτά;

Link to comment
Share on other sites

Aν κατάλαβα καλά δηλαδή θες να γίνει μια μικρή παρουσίαση των ιχνοστοιχείων και των βασικών συστατικών των λιπασμάτων και σε τί χρησιμεύει το καθένα στα φυτά;

Ουσιαστικά ναι αλλά να λέει και ο καθένας πως τον βοήθησε αυτό στο ενυδρείο του.π.χ. βάζει κάποιος κάλιο.Τι κάνει το κάλιο γενικά, γιατί έβαλε στο ενυδρείο του, αν είδε αποτελέσματα και αν ήταν όπως τα περίμενε. Συνοπτικά πάντα αλλά αν κάποιος θέλει μπορεί να επεκταθεί και οι πιο έμπειροι να πουν ότι ξέρουν και να το ψάξουμε κι εμείς.

Link to comment
Share on other sites

Aν κατάλαβα καλά δηλαδή θες να γίνει μια μικρή παρουσίαση των ιχνοστοιχείων και των βασικών συστατικών των λιπασμάτων και σε τί χρησιμεύει το καθένα στα φυτά;

Με βάση τις γνώσεις αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθενός στο δικό του ενυδρείο.

Δηλαδή ανάλογα με τι ενυδρείο φυτεμένο έχει ο καθένας ποια μεθοδολογία λίπανσης και τι προσφέρει το κάθε στοιχείο που χρησιμοποιεί.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τις γνώσεις αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθενός στο δικό του ενυδρείο.

Δηλαδή ανάλογα με τι ενυδρείο φυτεμένο έχει ο καθένας ποια μεθοδολογία λίπανσης και τι προσφέρει το κάθε στοιχείο που χρησιμοποιεί.

Ακριβός!

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Υπενθύμιση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...