ΚΩΣΤΗΣ 16 Ιουνίου 2011 #1 Share 16 Ιουνίου 2011 Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε εδώ την απάντηση του Heiko Bleher στην ερώτηση του φίλου takis21 για το κατα πόσο μπορούμε να διατηρούμε μαζί αγγελόψαρα με δίσκους. Μπορείτε να σχολιάσετε και να γράψετε τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες στο παρών θέμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 16 Ιουνίου 2011 #2 Share 16 Ιουνίου 2011 Κωστή ,την γραμμή του Heiko Bleher την ακολουθώ αρκετά χρόνια και η συνύπαρξη είναι εκπληκτική, χωρίς προβλήματα. (μιλάω για δίσκους και σκαλάρια εκτροφής) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 16 Ιουνίου 2011 #3 Share 16 Ιουνίου 2011 Δίσκος + Αγγελόψαρο = ενυδρείο ΘΥΡΙΟ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 16 Ιουνίου 2011 #4 Share 16 Ιουνίου 2011 Αν μπορώ να προθέσω την δική μου εμπειρία στο θέμα, θα σας πω πως διατήρησα αρκετά χρόνια δίκσους με αγγελόψαρα στο ίδιο ενυδρείο και όλα τα ψάρια ήταν μια χαρά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα αγγελόψαρα γέννησαν. Δυστυχώς δεν μπόρεσα ποτέ να αφιερώσω το χρόνο και να τα βοηθήσω να εκκολάψουν τα μικρά αλλά και μόνον το γεγονός δείχνει πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Αυτό που θα ήθελα να επιχειρήσω πάντως στο μέλλον, είναι να φτιάξω ένα βιοτοπικό με δίσκους και Pt. Altum εκτροφής. Όνειρα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 16 Ιουνίου 2011 #5 Share 16 Ιουνίου 2011 Μια χαρα πανε μαζι,αρκει να εχουμε καποια λιτρα για να σχηματισουμε κοπαδια,με τους δισκους να υπερεχουν καλυτερα αριθμητικα.Και παντα εκτροφης με εκτροφης,αγρια με αγρια,ποτε μπερδεμενα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 16 Ιουνίου 2011 #6 Share 16 Ιουνίου 2011 Υπάρχει κάποια προτεινόμενη σειρά όταν εισάγονται στο ενυδρείο ή δεν έχει σημασία; Ελάχιστα λίτρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 17 Ιουνίου 2011 #7 Share 17 Ιουνίου 2011 Για να διατηρήσεις ένα κοπάδι 6-7 μεσαίων δίσκων χρειάζεσαι minimum 300lit και πολύ καλό φιλτράρισμα. Βάλε τώρα και ένα κοπάδι άλλα 6-7 αγγελόψαρα και κάνε τον υπολογισμό. Το βασικό πάντως για μένα είναι το φιλτράρισμα και οι αλλαγές νερού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 17 Ιουνίου 2011 #8 Share 17 Ιουνίου 2011 Για να διατηρήσεις ένα κοπάδι 6-7 μεσαίων δίσκων χρειάζεσαι minimum 300lit και πολύ καλό φιλτράρισμα. Βάλε τώρα και ένα κοπάδι άλλα 6-7 αγγελόψαρα και κάνε τον υπολογισμό. Το βασικό πάντως για μένα είναι το φιλτράρισμα και οι αλλαγές νερού. Θέλει αρκετά μακρύ ενυδρείο (το δικό μου είναι 2m & έχει sump με 60-70Ι βιολογικό υλικό) με αρκετές ρίζες & φυτά, ώστε να δημιουργούνται αρκετές ξεχωριστές περιοχές για τα ψάρια και τα τυχόν ζευγάρια . Στο δικό μου βέβαια όταν πάνε για ύπνο κοπαδιάζουν όλα μαζί Καλό είναι να μπαίνουν πρώτα οι δίσκοι και μετά τα σκαλάρια και όπως είπε και ο Δημήτρης καλό είναι οι δίσκοι να είναι περισσετεροι απο τα σκαλάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackghost 17 Ιουνίου 2011 #9 Share 17 Ιουνίου 2011 Κωστή ,την γραμμή του Heiko Bleher την ακολουθώ αρκετά χρόνια και η συνύπαρξη είναι εκπληκτική, χωρίς προβλήματα. (μιλάω για δίσκους και σκαλάρια εκτροφής) +1 Δίσκος + Αγγελόψαρο = ενυδρείο ΘΥΡΙΟ! +1 Μια χαρα πανε μαζι,αρκει να εχουμε καποια λιτρα για να σχηματισουμε κοπαδια,με τους δισκους να υπερεχουν καλυτερα αριθμητικα.Και παντα εκτροφης με εκτροφης,αγρια με αγρια,ποτε μπερδεμενα. +1 Θέλει αρκετά μακρύ ενυδρείο (το δικό μου είναι 2m & έχει sump με 60-70Ι βιολογικό υλικό) με αρκετές ρίζες & φυτά, ώστε να δημιουργούνται αρκετές ξεχωριστές περιοχές για τα ψάρια και τα τυχόν ζευγάρια . Στο δικό μου βέβαια όταν πάνε για ύπνο κοπαδιάζουν όλα μαζί Καλό είναι να μπαίνουν πρώτα οι δίσκοι και μετά τα σκαλάρια και όπως είπε και ο Δημήτρης καλό είναι οι δίσκοι να είναι περισσετεροι απο τα σκαλάρια. +1000 Εχω σε 1200 λιτρα περιπου (800+350σαμπ) 18 δισκους και 1 ζευγαρι σκαλαρια. Ολα κυλουν αρμονικα. Το ενυδρειο ομως ξεκινησε με 6 ζευγαρια σκαλαρια και 1 μονο του χωρις δισκους. Στην πορεια οι δισκοι αυξηθηκαν και μειωθηκαν τα σκαλαρια οχι γιατι υπηρχε καποιο ιδιαιτερο προβλημα αλλα διοτι κουραστηκα με τις συνεχεις γεννες των σκαλαριων. Υπηρχε μερα που ειχα ταυτοχρονα αυγα απο 4 ζευγαρια σκαλαρια και απο 1 δισκους. Βεβαια οι πολλες ριζες τα πολλα φυτα και το μεγεθος και μηκος του ενυδρειο βοηθησαν αφανταστα καθως αλλιως θα υπηρχε εντονοτατο προβλημα. Οποτε καταληγοντας οποιος εχει αρκετα λιτρα ωστα να μπορει να φιλοξενησει απο μια ομαδα καθε ειδους μπορει να το δοκιμασει. Κατα την γνωμη μου 600-700 λιτρα ειναι το λιγοτερο ωστε να εχεις απο 2 εξαδες ή οποια αλλη αναλογια 12 ψαριων απο δισκους και σκαλαρια. Σημειωση μπορουμε αν θελουμε να βαλουμε και 1 μονο ή 2-3 σκαλαρια με αρκετους δισκους. Το αντιθετο ομως δεν το προτεινω καθολου. Οι δισκοι πρεπει να ειναι 5-6 αλλιως αργα ή γρηγορα θα υπαρχει προβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis21 17 Ιουνίου 2011 #10 Share 17 Ιουνίου 2011 το τελευταιο που ειπε ο blackghost για 5-6 δισκους και 1 αγγελοψαρο σε ποσα λιτρα θα ηταν εφικτο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 17 Ιουνίου 2011 #11 Share 17 Ιουνίου 2011 Εφικτό είναι να έχεις και έναν Δίσκο σε 100lt, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Για μένα ελάχιστος αριθμός Δίσκων είναι τα 7-8. Για Αγγελόψαρα δεν ξέρω αλλά νομίζω 3-4 είναι ένας καλός αριθμός (ας με διορθώσει κάποιος). Οπότε για να έχεις Δίσκους με Αγγελόψαρα μιλάμε για ~500lt ενυδρειο. Το οποίο και πάλι δεν το θεωρώ αρκετά γιατί είναι κυρίαρχα προς το φαγητό και οι Δίσκοι δεν θέλουν πολλά για να στρεσαριστούν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis21 17 Ιουνίου 2011 #12 Share 17 Ιουνίου 2011 δεν ειπα σε 100λιτρα να βαλω δισκους ή οτι οι δισκοι ζουνε μονοι τους πρεπει να ειναι κοπαδι εχω δισκους 3 χρονια τωρα εχω 5 ατομα σε 260 λιτρα χωρις κανενα προβλημα τα μεγαλωσα απο μικρα ελπιζω να κλεισω 10 χρονια τουλαχιστον με αυτα για τα αγγελοψαρα δες εδω τι λεει http://fish.mongabay.com/angelfish.htm Angels can be kept singly or in groups δεν νομιζω οτι ξερουμε περισσοτερα απο το κ μπλεχερ ή απο το mongabay.com που ειναι ειδικοι Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackghost 17 Ιουνίου 2011 #13 Share 17 Ιουνίου 2011 δεν ειπα σε 100λιτρα να βαλω δισκους ή οτι οι δισκοι ζουνε μονοι τους πρεπει να ειναι κοπαδι εχω δισκους 3 χρονια τωρα εχω 5 ατομα σε 260 λιτρα χωρις κανενα προβλημα τα μεγαλωσα απο μικρα ελπιζω να κλεισω 10 χρονια τουλαχιστον με αυτα για τα αγγελοψαρα δες εδω τι λεει http://fish.mongabay.com/angelfish.htm Angels can be kept singly or in groups δεν νομιζω οτι ξερουμε περισσοτερα απο το κ μπλεχερ ή απο το mongabay.com που ειναι ειδικοι Τα σκαλαρια ειναι ιδανικο αλλα οχι απαραιτητο να ζουνε σε κοπαδια. Τα λιτρα που χρειαζονται δεν ειναι κολοκυθια για να ανεβαζουμε 10 να κατεβαζουμε 10. Οσο το δυνατον πιο πολλα τοσο πιο καλο. Τα παντα εξαρτουνται και απο το ολο στησιμο του ενυδρειου. Την διακοσμιση, την φιλτρανση, τους συγκατοικους,τις αλλαγες νερου και αλλα πολλα. Τωρα αν θες να το παμε ξερα και μονο με τα λιτρα. Οπως υπολογιζεις γενικα και αυθαιρετα 50-60 λιτρα για καθε δισκο ετσι θα υπολογιζεις και για τα σκαλαρια. Δεν αλλαζει κατι σε αυτο. Υ.Γ. Χωρις παρεξηγηση τα 3 χρονια ενασχολησης με τους δισκους δεν λεει κατι. Δεν εχουν φτασει ουτε στο μισο χρονο ζωης τους. Η ολη σου εμπειρια ειναι απο 1 συστημα το δικο σου. Και αλλα να εχεις παλι δεν αλλαζει κατι. Οταν τα λειτουργεις με το ιδιο τροπο λιγες διαφορες θα δεις. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι καποιος που εχει 1 ενυδρειο μεν αλλα βλεπει,παρατηρει ή και φροντιζει ενυδρεια αλλων με διαφορετικες ρουτινες,συνθηκες και τροπους λειτουργιας ισως εχουν δει τα ματακια του πολλα περισσοτερα με καποιον που εχει τα ιδια χρονια ενασχολησης αλλα παρατηρωντας μονο το δικο του ενυδρειο. Εν κατακλειδι τα παντα ειναι σχετικα και εδω μεσα κατευθυνσεις δινει ο καθενας με βαση την δικια του εμπειρια. Ο bleher ειναι γκουρου μεν αλλα οχι το απολυτο. Τα λιτρα, η εμπειρια και γενικα οτι εχει να κανει με ζωντανους οργανισμους δεν μετριουνται ή συγκρινονται με απολυτα νουμερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
takis21 18 Ιουνίου 2011 #14 Share 18 Ιουνίου 2011 συμφωνω με ολα οσα λεει ο blackghost , δεν το παιζω ξερολας , εν αντιθεση με καποιους εδω που ειναι απολυτοι σε αυτο που λενε , ενω υπαρχουν πολλοι δρομοι για να συντηρησουμε σωστα ενα ενυδρειο κυριως δισκοενυδρειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 18 Ιουνίου 2011 #15 Share 18 Ιουνίου 2011 συμφωνω με ολα οσα λεει ο blackghost , δεν το παιζω ξερολας , εν αντιθεση με καποιους εδω που ειναι απολυτοι σε αυτο που λενε , ενω υπαρχουν πολλοι δρομοι για να συντηρησουμε σωστα ενα ενυδρειο κυριως δισκοενυδρειο Κάθε σύστημα είναι μοναδικά διαφορετικό από τα υπόλοιπα, διακατέχεται μεν από βασικούς νόμους, αλλά βρίσκει 'ισορροπία΄ με διαφορετικούς τρόπους… (Στην κορυφή μπορούμε να πάμε από πολλά μονοπάτια… ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 19 Ιουνίου 2011 #16 Share 19 Ιουνίου 2011 Πολύ σωστά. Οι βασικές αρχές όμως - καθαριότητα, συνθήκες νερού,δυνατή φίλτρανση - δεν επιδέχονται "ερμηνείες" και πρέπει να ακολουθούνται όσο το δυνατόν πιστότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 19 Ιουνίου 2011 Author #17 Share 19 Ιουνίου 2011 Ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα που είναι ο συνδυασμός δίσκων με αγγελόψαρα και ας μας πουν κι άλλοι φίλοι την εμπειρία τους πάνω σ'αυτό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeepas 20 Ιουνίου 2011 #18 Share 20 Ιουνίου 2011 Επειδή τα ψάρια εκτροφής τείνουν να μας αλλάξουν τα όσα μαθαίνουμε, διαβάζουμε για συνήθειες, χαρακτηριστικά, παραμέτρους και πάει λέγοντας, θα έπρεπε (ΙΜΟ) να διαχωρίσουμε το αν θέλουμε να τα διατηρούμε σε συνθήκες που πλησιάζουν (όσο αυτό είναι δυνατό) το φυσικό τους περιβάλλον. Αν ναι, ας ρωτήσουμε τον Heiko για τα σκαλλάρια αν πρέπει ή όχι να είναι κοπάδι (>6-7 άτομα) κι ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για ένα ψάρι-θηρευτή, πολύ γρηγορότερο από τους δίσκους, ίσως και πολύ μεγαλύτερο κάποιες φορές, με έντονη παρουσία σε ένα ενυδρείο, με συνεχή κίνηση κλπ. κλπ. Αν πάλι όχι, δοκιμάζουμε ό,τι θέλουμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 20 Ιουνίου 2011 #19 Share 20 Ιουνίου 2011 Πριν ασχοληθώ με τους δίσκους είχα σκαλάρια, μετά δεν αποφάσιζα να βάλω με τους δίσκους παρότι ήταν από τα αγαπημένα μου, γιατί άκουγα διάφορα... Στην πρώτη επίσκεψη του Heiko στην Ελλάδα είχα μια εκτεταμένη κουβέντα μαζί του και κατάλαβα ότι τα "κολλήματα" που έχουμε εδώ... μας περιορίζουν Εδώ και αρκετά χρόνια χαίρομαι την ομορφιά που δίνει ο συνδυασμός των σκαλαριών μαζί με τους Δίσκους και όποτε αμφισβητούν αυτή την άποψη απλά τους παροτρύνω να δουν φωτογραφίες από τον Αμαζόνιο ( που έφερε ο Nidal και από τα βιβλία του Η.Bleher ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 20 Ιουνίου 2011 #20 Share 20 Ιουνίου 2011 Εγώ συμφωνώ με κάποιες απόψεις σας αλλά μη συγκρίνεται τον Αμαζόνιο με το ενυδρείο μας Εδώ ένα ζωηρό Δίσκο να έχεις στο κοπάδι σου μπορεί σε κάποια να προκαλέσει στρες. Σκέψου να βάλεις σε ενυδρείο ένα ψάρι το οποίο απο την φύση του είναι κυνηγός με αρκετή ενέργεια και κίνηση. Απλά θα επαναλαμβάνω το πρώτο μου post, Δίσκοι μαζί με Αγγελόψαρα σημαίνει τεράστιο ενυδρείο. Δεν θα κάτσω να γράψω για περίπτωση που σχηματιστεί κάποιο ζευγάρι Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 20 Ιουνίου 2011 #21 Share 20 Ιουνίου 2011 (edited) Εγώ συμφωνώ με κάποιες απόψεις σας αλλά μη συγκρίνεται τον Αμαζόνιο με το ενυδρείο μας Εδώ ένα ζωηρό Δίσκο να έχεις στο κοπάδι σου μπορεί σε κάποια να προκαλέσει στρες. Σκέψου να βάλεις σε ενυδρείο ένα ψάρι το οποίο απο την φύση του είναι κυνηγός με αρκετή ενέργεια και κίνηση. Απλά θα επαναλαμβάνω το πρώτο μου post, Δίσκοι μαζί με Αγγελόψαρα σημαίνει τεράστιο ενυδρείο. Δεν θα κάτσω να γράψω για περίπτωση που σχηματιστεί κάποιο ζευγάρι Οτι ακριβως σε πολλες κιχλιδες,τσαμπουκας ατελειωτος.Εχοντας κιχλιδες πρεπει να ζουμε με την γνωση της επιθετικοτητας τους Έγινε επεξεργασία 20 Ιουνίου 2011 - DIMITRIOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 21 Ιουνίου 2011 #22 Share 21 Ιουνίου 2011 Αχ... μακάρι να μη φτιαχτεί ζευγάρι στα δικά μου γιατί λυπάμαι να τα δώσω και χώρο για μεγαλύτερο ενυδρείο δεν υπάρχει Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 23 Ιουνίου 2011 #23 Share 23 Ιουνίου 2011 Καθως στο προσφατο παρελθον ειχα στι ιδιο ενυδρειο δισκους και σκαλαρια, ενα μονο μπορω να πω: Φανταστικο θεαμα αλλα μονο για μεγαλο ενυδρειο................. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeepas 24 Ιουνίου 2011 #24 Share 24 Ιουνίου 2011 Σιγά ρε φίλε το μεγάλο ενυδρείο που έχεις... Άλλωστε τα ψαράκια σου είναι λίγο λούληδες, γι'αυτό δεν είχες πρόβλημα. Ωρέ Nidalάκο,τα σκαλάρια τα είχες σε ομάδα ή 1-2 μεμονωμένα άτομα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 24 Ιουνίου 2011 #25 Share 24 Ιουνίου 2011 Σιγά ρε φίλε το μεγάλο ενυδρείο που έχεις... Άλλωστε τα ψαράκια σου είναι λίγο λούληδες, γι'αυτό δεν είχες πρόβλημα. Ωρέ Nidalάκο,τα σκαλάρια τα είχες σε ομάδα ή 1-2 μεμονωμένα άτομα? Ειχα περιπου 6-7 ψαρια............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος