Jump to content

Το Κέλυφος ενός Πάνοπλου Σαλιγκαριού


Recommended Posts

ΠΡΟΪΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ;

Το Κέλυφος ενός

ΠΑΝΟΠΛΟΥ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ

Ο εξωσκελετός του είναι ένας από τους πιο γερούς που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι στιγμής στη φύση.Πρόκειται για το σαλιγκάρι Crysomallon squamiferum το οποίο συναντάται στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού και μπορεί να αντέξει την πίεση του νερού σε βάθος 2.400 περίπου μέτρων.Επιπλέον, το μικρό αυτό μαλάκιο δεν επηρεάζεται ούτε από την υψηλή οξύτητα του νερού ούτε από τις μεταβολές στη θερμοκρασία του, για παράδειγμα από το καυτό νερό που αναβλύζει από υδροθερμικές πηγές.Το κέλυφός του το θωρακίζει επίσης απέναντι στις επιθέσεις των εχθρών του.

Σκεφτείτε: Το κέλυφος αυτού του σαλιγκαριού είναι φτιαγμένο από τρεις στιβάδες.Η πρώτη αποτελείται από θειούχες ενώσεις σιδήρου, η δεύτερη μοιάζει με το πρωτεϊνικό στρώμα άλλων ειδών σαλιγκαριού και η τρίτη αποτελείται από ένα ασβεστούχο ορυκτό,τον αραγωνίτη. Αυτή η τριπλή θωράκιση καθιστά το σαλιγκάρι άτρωτο στις επιθέσεις των καβουριών, τα οποία προσπαθούν να συντρίψουν το κέλυφός του με τις ισχυρές τους δαγκάνες.Το καβούρι μπορεί να κρατάει το σαλιγκάρι στη λαβή του μέρες ολόκληρες, αλλά το κέλυφος αντέχει.

Χρησιμοποιώντας ένα όργανο σκληρομέτρησης με διαμαντένιο άκρο, οι ερευνητές έμαθαν ότι << η εξωτερική στιβάδα είναι σχεδιασμένη να ραγίζει με τρόπο που απορροφά την ενέργεια>>, όπως αναφέρει το περιοδικό Discover.<<Οι ρωγμές επεκτείνονται μόνο επιφανειακά, γύρω από τα μόρια του θειούχου σιδήρου.Αυτή η διαδικασία "μικροθράυσης" , όχι μόνο απορροφά την ενέργεια, αλλά και διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες ρωγμές>>. Στο μεταξύ, η μεσαία στιβάδα απορροφά τη μηχανική ενέργεια που ασκείται στη διάρκεια μιας επίθεσης.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αντιγράψουν τη δομή αυτού του κελύφους για να κατασκευάσουν ανθεκτικότερα αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, κύτη πλοίων και ατράκτους αεροσκαφών. Σύμφωνα με το Discover,

<< μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και οι αγωγοί πετρελαίου της Αρκτικής που σφυροκοπούνται από τα παγόβουνα>>.

Ποια είναι η άποψή σας; Είναι το κέλυφος του σαλιγκαριού Crysomallon squamiferum προϊόν απλής τύχης; Ή μήπως αποτελεί προϊόν σχεδιασμού;

Courtesy Anders Waren

Link to comment
Share on other sites

η εύκολη απάντηση σχετίζετε με τη θεωρία του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής

δεν ξέρω αν είναι η σωστή

Link to comment
Share on other sites

η εύκολη απάντηση σχετίζετε με τη θεωρία του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής

δεν ξέρω αν είναι η σωστή

Άτιμη εξέλιξη.... :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...