GIAN500 28 Μαίου 2011 #1 Share 28 Μαίου 2011 Για ένα juwel trigon 190 με τις εξής λάμπες με ανακλαστήρες 1)dennerle amazon day 28w 6000kelvin 2)sylvania grolux 28w 8500kelvin 3)arcadia freshwater 24w 6950kelvin Είναι αρκετός ο φωτισμός αυτός για να ευδοκιμήσουν κάπως πιο απαιτητικά φυτα? Παρακαλούνται απόψεις πιο έμπειρων σε full φυτεμένων ενυδρείων!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 28 Μαίου 2011 #2 Share 28 Μαίου 2011 εγώ νομίζω ότι είναι λίγο το φως για απαιτητικά φυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 29 Μαίου 2011 #3 Share 29 Μαίου 2011 Χωρίς να είμαι ο πλεόν αρμόδιος για απαιτητικά φυτά θα έλεγα (όπως και ο akkornteon παραπάνω) ότι καλύτερα να ακολουθήσεις τον κανόνα τουλάχιστον 0,8watt ανά λίτρο για απαιτητικά φυτά. Βέβαια εξαρτάται τι εννοείς απαιτητικά φυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 29 Μαίου 2011 Author #4 Share 29 Μαίου 2011 Βασικά δεν είναι μόνο τα watt που παίζουν ρόλο όσο τα lumen που παράγουν οι λάμπες Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 29 Μαίου 2011 #5 Share 29 Μαίου 2011 Σίγουρα τα lumen είναι αυτά που παίζουν ρόλο, αλλά οι λάμπες που προτείνεις είναι και οι 3 μικρές σε απόδοση και αν δεν κάνω λάθος οι διαστάσεις του trigon 190 είναι 99 x 70 x 73 cm, δηλαδή μιλάμε για ψηλό ενυδρείο. Κάνοντας αναζήτηση για juwel trigon 190 full planted στο ιντερνετ βρήκα ένα παράδειγμα κάποιου που χρησιμοποίησε 2x24 watt λάμπες και ήταν σχετικά γεμάτο το ενυδρείο του με φυτά, όμως ήταν όλα stem plants και κάνενα γρασιδάκι. Γενικά τα γρασιδάκια είναι τα πιο απαιτητικά, οπότε όταν είπες απαιτητικά σκέφτηκα κατευθείαν κάτι τέτοιο. Άλλο απαιτητικό είναι όλα τα κόκκινα, αλλά αυτά εφόσον φτάσουν σε ύψος φωτιζόνται = κοκκινίζουν. Όρισε λοιπόν πια φυτά θα ήθελες και το ξαναβλέπουμε. Γενικά πάντως τα φώτα σου αρκούν για να γίνει ζούγκλα το ενυδρείο, αλλά με φυτά λίγων ή μέτριων απαιτήσεων. Όλα αυτά από τη δική μου εμπειρία, μπορεί να κάνω και λάθος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 29 Μαίου 2011 #6 Share 29 Μαίου 2011 Σίγουρα τα lumen είναι αυτά που παίζουν ρόλο, αλλά οι λάμπες που προτείνεις είναι και οι 3 μικρές σε απόδοση και αν δεν κάνω λάθος οι διαστάσεις του trigon 190 είναι 99 x 70 x 73 cm, δηλαδή μιλάμε για ψηλό ενυδρείο. Κάνοντας αναζήτηση για juwel trigon 190 full planted στο ιντερνετ βρήκα ένα παράδειγμα κάποιου που χρησιμοποίησε 2x24 watt λάμπες και ήταν σχετικά γεμάτο το ενυδρείο του με φυτά, όμως ήταν όλα stem plants και κάνενα γρασιδάκι. Γενικά τα γρασιδάκια είναι τα πιο απαιτητικά, οπότε όταν είπες απαιτητικά σκέφτηκα κατευθείαν κάτι τέτοιο. Άλλο απαιτητικό είναι όλα τα κόκκινα, αλλά αυτά εφόσον φτάσουν σε ύψος φωτιζόνται = κοκκινίζουν. Όρισε λοιπόν πια φυτά θα ήθελες και το ξαναβλέπουμε. Γενικά πάντως τα φώτα σου αρκούν για να γίνει ζούγκλα το ενυδρείο, αλλά με φυτά λίγων ή μέτριων απαιτήσεων. Όλα αυτά από τη δική μου εμπειρία, μπορεί να κάνω και λάθος Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 31 Μαίου 2011 #7 Share 31 Μαίου 2011 Αν και δεν έχω φουλ φυτεμένο με απαιτητικά, θα βοηθούσε να μας πεις ποιά φυτά έχεις κατά νου. Αναλογα με τα φυτά, μαζί με τον "καλό" φωτισμό θα πρέπει να έχεις παροχή CO2, προσεκτική λίπανση και πιθανόν και υπόστρωμα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 31 Μαίου 2011 Author #8 Share 31 Μαίου 2011 Υπόστρωμα δεν έχω βάλει και δεν το θεωρώ απαραίτητο CO2 θα παρέχω μέσω μπουκάλας λίπασμα θα χρησιμοποιήσω εν καιρό αφού δουλέψει το ενυδρείο λίγο με τα φυτά μέσα ώστε να δω πως θα πάει τα φυτά που θα βάλω είναι ακόμη υπο σκέψη απλά ρωτάω πιο έμπειρους σαν σύνολο φωτισμού τι θα μπορούσε να φιλοξενήσει το ενυδρείο από φυτά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 2 Ιουνίου 2011 Author #9 Share 2 Ιουνίου 2011 Ύστερα από εύρεση φυτών μέσω χομπιστών έβαλα τα εξής φυτά μέσα: 1.Rotala rotundifolia 2.Cryptocoryne wendtii ''brown'' 3.Echinodorus bleheri 4.Limnophila aquatica 5.Alternanthera reineckii 'Pink' (roseafolia) 6.Limnophila sessiliflora 7.Ludwigia repens 'Rubin' Ποια πιστεύετε οτι δύσκολα θα επιβιώσουν? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 2 Ιουνίου 2011 #10 Share 2 Ιουνίου 2011 Ύστερα από εύρεση φυτών μέσω χομπιστών έβαλα τα εξής φυτά μέσα: 1.Rotala rotundifolia 2.Cryptocoryne wendtii ''brown'' 3.Echinodorus bleheri 4.Limnophila aquatica 5.Alternanthera reineckii 'Pink' (roseafolia) 6.Limnophila sessiliflora 7.Ludwigia repens 'Rubin' Ποια πιστεύετε οτι δύσκολα θα επιβιώσουν? Γενικος δεν ειναι και απο τα ποιο ευκολα φυτα μια που καποια οπως οι crypto και οι echinodorus εχουν απαιτησεις απο το υποστρωμα μια που εχουν ανεπτυγμενο ριζικο συστημα ενω τα υπολοιπα εαν θες να βλεπεις το ζωντανο κοκκινο χρωμα τους και να μην κιτρινιζουν τα φυλλα που ειναι χαμηλα στην βαση τους εχουν μεγαλες απαιτησεις σε φωτησμο. Οποτε καποιε initial tablets θα βοηθησουν και απο λαμπε εαν μπορεις να προσθεσεις ακομα 2 24αρες πιστευω πως θα εισαι καλυμενος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 2 Ιουνίου 2011 Author #11 Share 2 Ιουνίου 2011 Το θέμα υποστρώματος το έχω κανονίσει προς επιδιόρθωση. Το θέμα και άλλης εξτρα λάμπας είναι δύσκολο λόγω σχήματος του ενυδρείου. το πολύ μία ακόμα 8 βατ στην γωνία του ενυδρείου Link to comment Share on other sites More sharing options...
she'sinpanties 3 Ιουνίου 2011 #12 Share 3 Ιουνίου 2011 εγω στην θεση σου αφου δεν παιζει αναβαθμιση φωτισμου σιγουρα θα εβαζα υποστρωμα. ειδικα η limnophila aquatica και η Alternanthera reineckii θελουν αρκετο φωτισμο . ο,τι και να αποφασισεις καλη αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 11 Ιουνίου 2011 Author #13 Share 11 Ιουνίου 2011 Τελικά καταστάλαξα με τον φωτισμό και τα φυτά,συγκεκριμενα φωτισμός 1.dennerle amazon day 28w 6000kelvin 2sylvania grolux 28w 8500kelvin 3dennerle special plant 24w 3000kelvin φυτά 1.Rotala rotundifolia 2.ceratopteris 3.Echinodorus bleheri 4.Limnophila aquatica 5.Alternanthera ineckii 'Pink' (roseafolia) 6.Limnophila sessiliflora 7.pogostemon helferi τα φυτά είναι σε φάση προσαρμογής και περιμένω να δω πως θα πάνε Link to comment Share on other sites More sharing options...
σιαμεζος 1 Ιουλίου 2011 #14 Share 1 Ιουλίου 2011 Αυτός ο κάνονας βαττ ανα λίτρο πάντα με έκανε να σηκώνω φρύδι. Δεν μας είπες τι λάμπες έχεις Τ8? T5? T4?. Τα βαττ/λίτρο είναι ας μου επιτραπεί η έκφραση "Παλίας Σχολής" τώρα πια κοιτάς Kelvin για φάσμα και LUX για ένταση. Πιστεύω πώς αντί να τρέξεις να αγοράσεις κι΄ άλλες λάμπες να δεις πως πάει με αυτές που πήρες και αν κάτι δεν πάει καλά αυξάνεις τον φωτισμό σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anestoudis 8 Ιουλίου 2011 #15 Share 8 Ιουλίου 2011 Αυτός ο κάνονας βαττ ανα λίτρο πάντα με έκανε να σηκώνω φρύδι. Δεν μας είπες τι λάμπες έχεις Τ8? T5? T4?. Τα βαττ/λίτρο είναι ας μου επιτραπεί η έκφραση "Παλίας Σχολής" τώρα πια κοιτάς Kelvin για φάσμα και LUX για ένταση. Πιστεύω πώς αντί να τρέξεις να αγοράσεις κι΄ άλλες λάμπες να δεις πως πάει με αυτές που πήρες και αν κάτι δεν πάει καλά αυξάνεις τον φωτισμό σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 9 Ιουλίου 2011 #16 Share 9 Ιουλίου 2011 Αυτός ο κάνονας βαττ ανα λίτρο πάντα με έκανε να σηκώνω φρύδι. Δεν μας είπες τι λάμπες έχεις Τ8? T5? T4?. Τα βαττ/λίτρο είναι ας μου επιτραπεί η έκφραση "Παλίας Σχολής" τώρα πια κοιτάς Kelvin για φάσμα και LUX για ένταση. Πιστεύω πώς αντί να τρέξεις να αγοράσεις κι΄ άλλες λάμπες να δεις πως πάει με αυτές που πήρες και αν κάτι δεν πάει καλά αυξάνεις τον φωτισμό σου. Ποιο φρύδι σηκώνεις το αριστερό η το δεξή παίζει ρόλο. Πέρα από την πλάκα αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι τα Lumen σε ότι αφορά την ένταση του φωτός αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πάντοτε τα Lumen για αυτό αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε σαν μπούσουλα το παλιό κανόνα με όλα τα λάθει του. Απόσπασμα από εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782 Πώς να υπολογίσουμε τον φωτισμό που χρειαζόμαστε. Αν δεν γνωρίζουμε τα Lumen της λάμπας τότε έχουμε: 0.3 W/Lt - Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός 0.3-0.6 W/Lt - Μέτριος ως υψηλός φωτισμός 0.6-0.9 W/Lt – Υψηλός ως Πολύ υψηλός >1 W/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος) Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι: Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός 30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός 50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός >70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος) Και στις δυο περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος του ενυδρείου οι σκιές που δημιουργούνται και το χρώμα του νερού. Για παράδειγμα, ένα ενυδρείο με 0.3-0.6 W/Lt μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μέτριο φωτισμό αν, έχουμε μεγάλο ύψος, ή σκούρο νερό, ή πολλά σημεία με σκιές. Ενώ, μπορεί από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι έχει υψηλό φωτισμό αν έχουμε χαμηλό ενυδρείο ή μόνο γρασιδάκι χωρίς σκιές και άχρωμο νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος