Galakto 25 Μαίου 2011 #1 Share 25 Μαίου 2011 Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Είμαι κάτοχος ενός Aquael, εξάγωνου, χωρητικότητας 60lt. Το ενυδρείο περιελάμβανε λάμπες, θερμοστάτη, φίλτρα (σφουγγαράκι και άνθρακα νομίζω) τα οποία άλλαξα και φυσικά αντλία νερού για την ανακύκλωση. Αν και έχω διαβάσει αρκετές φορές για ενυδρεία στο net, καλώς ή κακώς μέχρι τώρα ακολουθούσα πιστά τις οδηγίες του πωλητή από ένα κεντρικό ενυδριάδικο της περιοχής. Ξεκινώντας τον περασμένο Αύγουστο, το στήσιμο του ενυδρείου μου δεν είχε καμία σχέση με αυτό... Οι οδηγίες ήταν να το γεμίσω με νερό και ότι διακοσμητικά ήθελα, να βάλω αντιχλώριο και βακτήρια και μετά από μία βδομάδα να πήγαινα για μετρήσεις. Οι μετρήσεις βγήκαν καλές (μη με ρωτήσετε τι έδειξαν, δεν ξέρω.....) και έτσι μπήκαν τα πρώτα ψάρια.5 καρδινάλιοι και 1 gourami.Στη συνέχεια και αφού οι μετρήσεις πήγαιναν καλά έβαλα και 2 μεγάλα κίτρινα σαλιγκάρια. Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα! Μετά από περίπου 2 μήνες διαμονής στο ενυδρείο μου το gourami μου δυστυχώς κατέληξε. Έκανα μία θεραπεία του νερού για ικ και μετά από περίπου 1 μήνα μπήκαν στη θέση του 2 guppy (νομίζω έτσι λέγονται, μικρά κόκκινα, με κόκκινα μάτια) Να μην σας τα πολυλογώ, διαδοχικά guppy και σαλιγκάρια πέθαναν. Χωρίς προφανή λόγο, χωρίς σημάδια πάνω τους, κάνοντας τακτικές αλλαγές στο νερό, με τάισμα 2 φορές τη μέρα! Έβλεπα τα ψαράκια μου να καταλήγουν και δεν μπορούσα να κάνω τπτ! Όλα εκτός από τους καρδινάλιους!!!!! Συνέχισα αφήνοντας τους καρδινάλιους μόνους τους για περίπου 1,5 μήνα.Άλλαζα νερό κάθε βδομάδα και τελικά πριν 5 μέρες (αφού πάντα οι μετρήσεις μου ήταν καλές) πρόσθεσα 2 gourami κίτρινα (δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται) και 3 γατόψαρα (επίσης δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται). Σήμερα, 5 μέρες μετά, παρατήρησα τα εξής: Οι καρδινάλιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι!Κινητικότατοι!Τα gourami από την άλλη, δεν είναι όσο κινητικά ήταν την πρώτη μέρα.Την βγάζουν όπου βρουν σκιά και κινούνται μόνο για φαί και επίσης πέφτει πολύ ξύλο μεταξύ τους...Μιλάμε για πολύ ξύλο όμως...Συνεχώς κυνηγιούνται μέχρι το ένα από τα δύο να ανέβει στην οροφή του ενυδρείου και να μείνει εκεί, οπότε ηρεμούν τα πράγματα. Μου είπαν ότι ίσως τα ψαράκια μου να επηρεάζονται από τη μη ισοκατανομή οξυγόνου μέσα στο ενυδρείο και αυτό επειδή το ενυδρείο είναι όρθιο.Κατάσταση η οποία λύνεται με κάποιο εξάρτημα το οποίο θα κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο ενυδρείο (ή κάτι τέτοιο, οι πιο έμπειροι θα καταλάβατε)Ισχύει κάτι τέτοιο? Επίσης, υπάρχει πρόβλημα που συνεχώς τσακώνονται τα gourami?Τους δίνω χρόνο μέχρι να συνηθίσουν το ένα το άλλο ή επιστρέφω το ένα? Καμία ιδέα για το τι είχαν τα έρμα και ψοφούσαν? Σημαντική παράληψη:Το ενυδρείο περιέχει 2 πλαστικά φυτά και ένα συνθετικό ξύλο, πράγμα που σημαίνει πολύ λίγη σκιά! Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε! Υ.Γ1:1000 συγγνώμη για το τεράστιο post αλλά ήθελα κάπου να τα πω Υπόσχομαι να μην το ξανακάνω!!!!! Υ.Γ2:Πιθανότατα είναι και σε λάθος θέση, οπότε θα παρακαλούσα κάποιον moderator να το μετακινήση εκεί που πρέπει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΥΜΑΝ 25 Μαίου 2011 #2 Share 25 Μαίου 2011 καλως ήρθες απο μενα! βαλε μας μια φωτο να χαζεψουμε το ενυδρειο σου! οι πιο εμπιροι αυτων των ειδων ενυδρειων θα σου βρουνε λυσεις! καλη συνεχεια σου ευχομαι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 25 Μαίου 2011 Author #3 Share 25 Μαίου 2011 καλως ήρθες απο μενα! βαλε μας μια φωτο να χαζεψουμε το ενυδρειο σου! οι πιο εμπιροι αυτων των ειδων ενυδρειων θα σου βρουνε λυσεις! καλη συνεχεια σου ευχομαι! Ευχαριστώ πολύ!Ξέχασα το πιο σημαντικό είδες?Έρχεται και η φώτο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorgio 25 Μαίου 2011 #4 Share 25 Μαίου 2011 Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Είμαι κάτοχος ενός Aquael, εξάγωνου, χωρητικότητας 60lt. Το ενυδρείο περιελάμβανε λάμπες, θερμοστάτη, φίλτρα (σφουγγαράκι και άνθρακα νομίζω) τα οποία άλλαξα και φυσικά αντλία νερού για την ανακύκλωση. Αν και έχω διαβάσει αρκετές φορές για ενυδρεία στο net, καλώς ή κακώς μέχρι τώρα ακολουθούσα πιστά τις οδηγίες του πωλητή από ένα κεντρικό ενυδριάδικο της περιοχής. Ξεκινώντας τον περασμένο Αύγουστο, το στήσιμο του ενυδρείου μου δεν είχε καμία σχέση με αυτό... Οι οδηγίες ήταν να το γεμίσω με νερό και ότι διακοσμητικά ήθελα, να βάλω αντιχλώριο και βακτήρια και μετά από μία βδομάδα να πήγαινα για μετρήσεις. Οι μετρήσεις βγήκαν καλές (μη με ρωτήσετε τι έδειξαν, δεν ξέρω.....) και έτσι μπήκαν τα πρώτα ψάρια.5 καρδινάλιοι και 1 gourami.Στη συνέχεια και αφού οι μετρήσεις πήγαιναν καλά έβαλα και 2 μεγάλα κίτρινα σαλιγκάρια. Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα! Μετά από περίπου 2 μήνες διαμονής στο ενυδρείο μου το gourami μου δυστυχώς κατέληξε. Έκανα μία θεραπεία του νερού για ικ και μετά από περίπου 1 μήνα μπήκαν στη θέση του 2 guppy (νομίζω έτσι λέγονται, μικρά κόκκινα, με κόκκινα μάτια) Να μην σας τα πολυλογώ, διαδοχικά guppy και σαλιγκάρια πέθαναν. Χωρίς προφανή λόγο, χωρίς σημάδια πάνω τους, κάνοντας τακτικές αλλαγές στο νερό, με τάισμα 2 φορές τη μέρα! Έβλεπα τα ψαράκια μου να καταλήγουν και δεν μπορούσα να κάνω τπτ! Όλα εκτός από τους καρδινάλιους!!!!! Συνέχισα αφήνοντας τους καρδινάλιους μόνους τους για περίπου 1,5 μήνα.Άλλαζα νερό κάθε βδομάδα και τελικά πριν 5 μέρες (αφού πάντα οι μετρήσεις μου ήταν καλές) πρόσθεσα 2 gourami κίτρινα (δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται) και 3 γατόψαρα (επίσης δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται). Σήμερα, 5 μέρες μετά, παρατήρησα τα εξής: Οι καρδινάλιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι!Κινητικότατοι!Τα gourami από την άλλη, δεν είναι όσο κινητικά ήταν την πρώτη μέρα.Την βγάζουν όπου βρουν σκιά και κινούνται μόνο για φαί και επίσης πέφτει πολύ ξύλο μεταξύ τους...Μιλάμε για πολύ ξύλο όμως...Συνεχώς κυνηγιούνται μέχρι το ένα από τα δύο να ανέβει στην οροφή του ενυδρείου και να μείνει εκεί, οπότε ηρεμούν τα πράγματα. Μου είπαν ότι ίσως τα ψαράκια μου να επηρεάζονται από τη μη ισοκατανομή οξυγόνου μέσα στο ενυδρείο και αυτό επειδή το ενυδρείο είναι όρθιο.Κατάσταση η οποία λύνεται με κάποιο εξάρτημα το οποίο θα κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο ενυδρείο (ή κάτι τέτοιο, οι πιο έμπειροι θα καταλάβατε)Ισχύει κάτι τέτοιο? Επίσης, υπάρχει πρόβλημα που συνεχώς τσακώνονται τα gourami?Τους δίνω χρόνο μέχρι να συνηθίσουν το ένα το άλλο ή επιστρέφω το ένα? Καμία ιδέα για το τι είχαν τα έρμα και ψοφούσαν? Σημαντική παράληψη:Το ενυδρείο περιέχει 2 πλαστικά φυτά και ένα συνθετικό ξύλο, πράγμα που σημαίνει πολύ λίγη σκιά! Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε! Υ.Γ1:1000 συγγνώμη για το τεράστιο post αλλά ήθελα κάπου να τα πω Υπόσχομαι να μην το ξανακάνω!!!!! Υ.Γ2:Πιθανότατα είναι και σε λάθος θέση, οπότε θα παρακαλούσα κάποιον moderator να το μετακινήση εκεί που πρέπει! καλως ηρθες φιλε μου..υπομονη και ολα θα τα φτιαξουμε.. προφανως οι θανατοι προερχονται απο την αμμωνια καθως δεν ηταν στρωμενο.. τα γκουραμι λογικα τσακωνονται γιατι ειναι και τα 2 αρσενικα και μαλωνουν για την κατανομη χωρου.. καλη συνεχεια .. εδω με την βοηθεια μας θα γινεις εμπειρος και θα χαρεισ επιτελουσ το ενυδρειο σου.. α και κατι ακομα οτι εχουμε μαθει τα εχουμε μαθει απο τα ενυδρειακα fora.. λιγοι πετσοπαδες αξιζουν .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 25 Μαίου 2011 Author #5 Share 25 Μαίου 2011 Να και οι φώτο! Το εξάγωνο σχήμα δεν βοηθάει στη λήψη δυστυχώς Από κοντά φαίνεται πιο ωραίο!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorgio 25 Μαίου 2011 #6 Share 25 Μαίου 2011 Να και οι φώτο! Το εξάγωνο σχήμα δεν βοηθάει στη λήψη δυστυχώς Από κοντά φαίνεται πιο ωραίο!!! πολυ ωραιο ξυλο .. λιγο φυτα θελει ακομα και θα γινει κομπλε.. πρεπει να παρεις τεστ για να δουμε σε τι φαση με τισ μετρησεις βρισκεσαι..αν δεν ειναι στρωμενο πρεπει να το στρωσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 25 Μαίου 2011 #7 Share 25 Μαίου 2011 Άλλη φάση πάντως το εξάγωνο!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 25 Μαίου 2011 Author #8 Share 25 Μαίου 2011 καλως ηρθες φιλε μου..υπομονη και ολα θα τα φτιαξουμε.. προφανως οι θανατοι προερχονται απο την αμμωνια καθως δεν ηταν στρωμενο.. τα γκουραμι λογικα τσακωνονται γιατι ειναι και τα 2 αρσενικα και μαλωνουν για την κατανομη χωρου.. καλη συνεχεια .. εδω με την βοηθεια μας θα γινεις εμπειρος και θα χαρεισ επιτελουσ το ενυδρειο σου.. α και κατι ακομα οτι εχουμε μαθει τα εχουμε μαθει απο τα ενυδρειακα fora.. λιγοι πετσοπαδες αξιζουν .. Άρα οι καρδινάλιοι είναι πιο ανθεκτικοί στην αμμωνία?Τότε μήπως δεν θα έπρεπε να έχω όλα αυτά τα ψάρια στο ίδιο ενυδρείο? Και τα gourami θα συνεχίσουν να τσακώνονται?Εν τω μεταξύ πάντα αυτό που κυνηγάει είναι αυτό που φαίνεται λίγο, πίσω από το ξύλο και το άλλο που δεν το ενοχλεί τη βγάζει μόνιμα εκεί πάνω δεξιά που φαίνεται στη φώτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΥΜΑΝ 26 Μαίου 2011 #9 Share 26 Μαίου 2011 πολυ ομορφο το 6γωνο! για να ομορφεινει εγω θα προτηνα αληθηνα φυτα μεσα ( λιγο ζουγκλιτσα ) εστι τα ψρακια σου θα μπορουν να κρυβονται απο το κυνηγητο. επισεις τα φυτα μεσα θα δουλευουν και σαν φιλτρο και για οξυγωνωση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 26 Μαίου 2011 Author #10 Share 26 Μαίου 2011 πολυ ομορφο το 6γωνο! για να ομορφεινει εγω θα προτηνα αληθηνα φυτα μεσα ( λιγο ζουγκλιτσα ) εστι τα ψρακια σου θα μπορουν να κρυβονται απο το κυνηγητο. επισεις τα φυτα μεσα θα δουλευουν και σαν φιλτρο και για οξυγωνωση! Αρχικά φαντάζομαι θα πρέπει να κάνω τις μετρήσεις σωστά;; Έπειτα τι φυτά θα πρότεινες;Κάποια που θα ψηλώνουν αρκετά φαντάζομαι,λόγω και του ύψους του ενυδρείου. Αυτά όμως μπορώ να τα βάλω τώρα;Και τι φροντίδα χρειάζονται;Κάποιο ειδικό χαλίκι ίσως;;; Sorry για τις ερωτήσεις αλλά δεν ξέρω και πολλά.Με ενδιαφέρει όμως η προοπτική!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrisazre 26 Μαίου 2011 #11 Share 26 Μαίου 2011 Καλή αρχή κι από μένα και καλό διάβασμα! Είναι πολύ πρωτότυπο το ενυδρείο σου μπορώ να πω. Θα συμφωνήσω με την ιδέα του φυτεμένου γιατί εκτός από ομορφιά παρέχει και οξυγόνο, επομένως δεν θα χρειάζεσαι αεραντλία. Υπάρχουν πολλά φυτά που ψηλώνουν, όπως κάποια είδη κρυπτοκορίνας, cabomba, λευκοκεφάλα. Θα μπορούσες βέβαια για αρχή να βάλεις μια αγγελία εδώ στο φόρουμ στην ειδική κατηγορία και να ζητήσεις κλαδέματα από συνχομπίστα. Όλο και κάποιος θα έχει να σου δώσει... Μόλις μπορέσεις να κάνεις μετρήσεις, ανάρτησέ τις εδώ. Καλή συνέχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 26 Μαίου 2011 Author #12 Share 26 Μαίου 2011 Πρέπει να πάρω συγκεκριμένα στικάκια για μετρήσεις ή κάνουν όλα την ίδια δουλειά; Μέσα στο σκ δεν μπορώ οπότε θα postάρω μετρήσεις τη Δευτέρα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 27 Μαίου 2011 Author #13 Share 27 Μαίου 2011 Καλησπέρα παιδιά!Τις έκανα τελικά τις μετρήσεις.Αν διαβάζω καλά τα χρώματα έχουν ως εξής: NO3:0 NO2:0.5 GH:8.0 KH:10 PH:7.8 (με μία μικρή αμφιβολία!!!) Πως σας φαίνονται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 27 Μαίου 2011 #14 Share 27 Μαίου 2011 Καλώς ήλθες! Το ΝΟ3=0 είναι μάλλον απίθανο. Πάρε καλύτερα ένα υγρό τεστ (ΑΡΙ, SERA κτλ) και μέτρα με αυτό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 27 Μαίου 2011 Author #15 Share 27 Μαίου 2011 Παίζει και τα τεστάκια μου να μην είναι καλά αλλά και σε δεύτερη μέτρηση που έκανα το ΝΟ3 πάλι μηδέν βγήκε. Κάτι στικάκια 5 σε 1 της tropical πήρα.Τα ξέρετε?Είναι καλα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 27 Μαίου 2011 #16 Share 27 Μαίου 2011 Να προτιμάς τα υγρά τεστ, η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι πιο αξιόπιστα... Και πάλι σου λέω ότι μηδέν νιτρικά σε ενυδρείο που δεν είναι φυτεμένο είναι απίθανο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos LA 27 Μαίου 2011 #17 Share 27 Μαίου 2011 Παρε για αρχη Ενα υγρο τεστ της σερα για να ελενξεις τα NO3...0 ειναι απιθανο...μονο αν εχεις τοσο καλη φιλτρανση δλδ τελεια...και ενα ψαρακια σε 100 λιτρα η να το εχεις full φυτεμενο...πραγμα που δεν εχεις...! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos LA 27 Μαίου 2011 #18 Share 27 Μαίου 2011 Ααα να ξερεις τα gurami ...ειναι κτιτικα ψαρακια...θα μονομαχισουν για την περιοχη τους 2 αρσενικα...αλλα μονο με το ειδο τους...!Γνωμη μου..(οπως εκανα και εγω)...δωσε τα gurami Και παρε dwarf gurami ειναι πολυ μικροτερα...και με πιο ωραια χρωματα μπορω να πω...αυτα βεβαια αν το σηκωνουν το ενυδρειο σου και η φιλτρανση σου...! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 27 Μαίου 2011 #19 Share 27 Μαίου 2011 Η ύπαρξη νιτρωδών μετά από τόσους μήνες λειτουργίας σημαίνει έλλειψη βιολογίας στο φίλτρο σου. Καλό θα ήταν να βγάλεις τον άνθρακα που δεν σου προσφέρει τίποτα και να προσθέσεις βιολογικό υλικό (siporax mini, substrat pro, JBL sintomec, seachem matrix κτλ) ή ένα δεύτερο φιλτράκι γεμάτο μόνο με βιολογικό υλικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 28 Μαίου 2011 Author #20 Share 28 Μαίου 2011 Η ύπαρξη νιτρωδών μετά από τόσους μήνες λειτουργίας σημαίνει έλλειψη βιολογίας στο φίλτρο σου. Καλό θα ήταν να βγάλεις τον άνθρακα που δεν σου προσφέρει τίποτα και να προσθέσεις βιολογικό υλικό (siporax mini, substrat pro, JBL sintomec, seachem matrix κτλ) ή ένα δεύτερο φιλτράκι γεμάτο μόνο με βιολογικό υλικό. Καλημέρα!Ερώτηση μεγάλου άσχετου:Ο άνθρακας είναι το σφουγγαράκι ή οι μπαλλίτσες που έχω μέσα; Επίσης,πως μπορώ να ρίξω λίγο το ph μου γιατί μου φαίνεται ότι είναι γύρω στο 8 τελικά! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 28 Μαίου 2011 #21 Share 28 Μαίου 2011 Καλημέρα!Ερώτηση μεγάλου άσχετου:Ο άνθρακας είναι το σφουγγαράκι ή οι μπαλλίτσες που έχω μέσα; Επίσης,πως μπορώ να ρίξω λίγο το ph μου γιατί μου φαίνεται ότι είναι γύρω στο 8 τελικά! Αν το σφουγγαράκι είναι μαύρο τότε είναι σφουγγάρι άνθρακα. Αν οι μπαλίτσες είναι μαύρες τότε είναι κι αυτές άνθρακας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galakto 28 Μαίου 2011 Author #22 Share 28 Μαίου 2011 Αν το σφουγγαράκι είναι μαύρο τότε είναι σφουγγάρι άνθρακα. Αν οι μπαλίτσες είναι μαύρες τότε είναι κι αυτές άνθρακας. To σφουγγαράκι μου είναι μπλε και οι μπαλίτσες καφέ....Άρα δεν έχω άνθρακα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 28 Μαίου 2011 #23 Share 28 Μαίου 2011 Μια φωτό θα βοηθούσε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 28 Μαίου 2011 #24 Share 28 Μαίου 2011 (edited) Καλώς ήλθες! Το ΝΟ3=0 είναι μάλλον απίθανο. Πάρε καλύτερα ένα υγρό τεστ (ΑΡΙ, SERA κτλ) και μέτρα με αυτό. δε βλεπω το λογο να ειναι απιθανο το νο3=0 σε ενα αστρωτο ενυδρειο δε βλεπουμε νιτρικα... βλεπουμε ομως νιτρωδη οπως στις μετρησεις του φιλου μας εδω. φιλε μου βαλε αμεσα αγγελια για μπολι το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο γιαυτο και οι θανατοι. αν σε βολευει η αναβυσσος ελα να σου δωσω αμεσα! Έγινε επεξεργασία 28 Μαίου 2011 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 28 Μαίου 2011 #25 Share 28 Μαίου 2011 δε βλεπω το λογο να ειναι απιθανο το νο3=0 σε ενα αστρωτο ενυδρειο δε βλεπουμε νιτρικα... βλεπουμε ομως νιτρωδη οπως στις μετρησεις του φιλου μας εδω. φιλε μου βαλε αμεσα αγγελια για μπολι το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο γιαυτο και οι θανατοι. αν σε βολευει η αναβυσσος ελα να σου δωσω αμεσα! Τις πρώτες μέρες Στην αρχή ναι αλλά το ενυδρείο τρέχει τόσους μήνες... Όλων των ειδών οι επιφάνειες (τζάμια ,άμμος, φίλτρο) έχουν αποικίες βακτηριδίων- λίγες αλλά έχουν. Πρέπει να υπάρχουν ίχνη νιτρικών από αυτά τα λίγα βακτήρια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts