Jump to content

Λιπασμα και αλγη

Recommended Posts

Για σας φίλοι μου, θα ήθελα να μου πείτε σήμερα πήρα υγρό λίπασμα iron και trace της seachem θα ήθελα να μάθω αν το βάλω τώρα στο ενυδρείο μου που το στρώνω για 20η μέρα θα έχω κανένα πρόβλημα στο στρώσιμο ( Έχω 4 φυτά όχι απαιτήσεων και τα τεστ που έκανα έδηξαν ότι δεν υπάρχει καθόλου σίδηρος και φώσφορος στο νερό μου),και δεύτερον θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με άλγη και τι να προσέξω ?

Ευχαριστώ Ηλίας

Για σας φίλοι μου, θα ήθελα να μου πείτε σήμερα πήρα υγρό λίπασμα iron και trace της seachem θα ήθελα να μάθω αν το βάλω τώρα στο ενυδρείο μου που το στρώνω για 20η μέρα θα έχω κανένα πρόβλημα στο στρώσιμο ( Έχω 4 φυτά όχι απαιτήσεων και τα τεστ που έκανα έδηξαν ότι δεν υπάρχει καθόλου σίδηρος και φώσφορος στο νερό μου),και δεύτερον θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με άλγη και τι να προσέξω ?

Ευχαριστώ Ηλίας

Ριξε κανονικα την μιση δοση απο αυτο που γραφουν οι οδηγειες. <_<

Με μόνο τέσσερα φυτά και αυτά χαμηλών απαιτήσεων εγώ δε θα πρόσθετα καθόλου σίδηρο. Παρά μόνο αν έβλεπα ότι το ζητούσαν τα φυτά μου. Ο σίδηρος είναι πολλές φορές υπεύθυνος για την έξαρση άλγεων. Στο δικό μου φυτεμένο (αρκετά φυτά, σχεδόν όλα χαμηλών απαιτήσεων) ρίχνο σίδηρο μόνο και μόνο για την alteranathera reinekii που έχω, όποτε το θυμηθώ και στο 1/3 της προτεινόμενης από την εταιρία δόσης...

Με μόνο τέσσερα φυτά και αυτά χαμηλών απαιτήσεων εγώ δε θα πρόσθετα καθόλου σίδηρο. Παρά μόνο αν έβλεπα ότι το ζητούσαν τα φυτά μου. Ο σίδηρος είναι πολλές φορές υπεύθυνος για την έξαρση άλγεων. Στο δικό μου φυτεμένο (αρκετά φυτά, σχεδόν όλα χαμηλών απαιτήσεων) ρίχνο σίδηρο μόνο και μόνο για την alteranathera reinekii που έχω, όποτε το θυμηθώ και στο 1/3 της προτεινόμενης από την εταιρία δόσης...

Θα γεμισεις αλγες εγγυημενα !!

Πολυ σωστος ο Θοδωρης.

Πιθανολογω οτι το ενυδρειο σου δεν θα χρειαστει λιπανση για 2-3 μηνες (εφοσον ακολουθησεις σωστη ρουτινα αλλαγων νερου). Το μονο που μπορεις να προσθετεις εως τοτε ,ειναι λιγο καλιο και λιγα traces (ιχνοστοιχεια) ΑΝ χρειαστει....και μετα απο αλλαγη νερου.

Γενικα , τα φυτα θα σου δειξουν εκεινα ποτε θα χρειαστουν λιπασματα , και οπως ειπα αυτο ισως παρει και μηνες..

Πήγα και τα πήρα τα λιπάσματα εκτός ότι από τα τεστ είδα ότι δεν υπάρχει σίδηρος ούτε φώσφορος ούτε nitrate NO3 είναι μηδενικά αλλά και τα φυτά μετά από 5 μέρες που τα έβαλα άρχισαν να βγάζουν κίτρινα φίλα και αποχρωματίζονταν .Τέλος πάντων να βάλω μισή δόση η τίποτα θέλω να δουλέψω έκτου ασφαλούς για να μην μπω στην διαδικασία της αλγείς φαντάζομαι δεν είναι εύκολο ούτε ωραίο

Πήγα και τα πήρα τα λιπάσματα εκτός ότι από τα τεστ είδα ότι δεν υπάρχει σίδηρος ούτε φώσφορος ούτε nitrate NO3 είναι μηδενικά αλλά και τα φυτά μετά από 5 μέρες που τα έβαλα άρχισαν να βγάζουν κίτρινα φίλα και αποχρωματίζονταν .Τέλος πάντων να βάλω μισή δόση η τίποτα θέλω να δουλέψω έκτου ασφαλούς για να μην μπω στην διαδικασία της αλγείς φαντάζομαι δεν είναι εύκολο ούτε ωραίο

Φιλε μου Olympic οπως βλεπεις οι αποψεις διηστανται αν και εχω σε μεγαλη εκτιμηση τις αποψεις του Theodor και Raven και σιγουρα ενας βασικος λογος ειναι οτι ξερουμε λιγα για το ενυδρειο σου. Καλο ειναι να αναφερεις τη φυτα εχεις, ειναι καποια κοκκινα; ειναι καποια με ανεπτυγμενο ριζικο συστημα; εχεις υποστρωμα; τι φωτισμο εχεις; CO2; Οπως καταλαβαινεις παιζουν μεγαλο ρολο πολυ παραγοντες. Παντως για αρχη θα σου προτεινα να αρχισεις με ενα λιπασμα γενικης χρησης οπως το Flourish αν πας σε seachem και παντα η δοση μειωμενη και οχι για πυκνοφυτεμενο, μια που εχουν λιγο απο ολα. Εγω θα σου προτεινα μετα απο δυο με τρεις ημερες απο καθε αλλαγη νερου να προσθετεις τα ιχνοστοιχεια, μια που οταν προσθετουμε φρεσκο νερο και οχι απο οσμωση εννοειτε ειναι πλουσιο σε ιχνοστοιχεια μιλωντας παντα για νερο κανονικης σκληροτητας. <_<

Δεν εχω υπόστρωμα και τα φυτά που έχω είναι 2 Vallisneria αυτά που ψηλώνουν πολύ και 1 Anubia nana και ένα Anubia Hetero τα δυο τελευταία δεν τα έχω στο χώμα αλλά πάνω σε ξύλα ο φωτισμός μου είναι δυο φωτιστικά από 126w το καθένα και ανάβουν ξεχωριστά

Δεν εχω υπόστρωμα και τα φυτά που έχω είναι 2 Vallisneria αυτά που ψηλώνουν πολύ και 1 Anubia nana και ένα Anubia Hetero τα δυο τελευταία δεν τα έχω στο χώμα αλλά πάνω σε ξύλα ο φωτισμός μου είναι δυο φωτιστικά από 126w το καθένα και ανάβουν ξεχωριστά

Καλημερα στην παρεα και παλι.

Το οτι εχεις ΝΟ3 και φωσφορικα μηδενικα ειναι φυσιολογικο αφου ακομα το ενυδρειο σου ειναι φρεσκοστημενο και σε σε φαση στρωσηματος.

Εφοσον δεν εχεις υποστρωμα καλο ειναι να βαλεις καποιες ταμπλετες λιπανσης περιμετρικα απο τις βαλισνεριες μια που εχουν ριζικο συστημα ανεπτυγμενο και αν θες μια μικρη δοση γενικου λιπασματος και για τις ανουμπιες αλλα λιγο μια που και αυτα ειναι αργης αναπτυξης φυτα και αποροφουν ελαχιστα θρεπτικα αναλογικα.

CO2 για τα φυτα σου δεν ειναι ακρως απαραιτητο αλλα εαν μπορεις να προσθετης μια μικρη καθημερινη δοση οργανικου ανθρακα τυπου excel ή easy carbon δεν θα εκανες και κακο.

Τον φωτησμο σου καλο ειναι να τον εχεις εστω 10 ωρες την ημερα και τα δυο φωτιστικα ταυτοχρονα αναμενα , δηλαδη 252 watt, και προσθεσε και ανακλατηρες γιατι τα λιτρα σου ειναι πολλα και ο φωτισμος λιγος αναλογικα.

<_<

έβαλα υγρό λίπασμα στα 3 καπάκια Flourish iron που έγραφε έβαλα 1 και στα 2 καπάκια Flourish trace πάλι ένα ,μετά από μια ώρα το νερό σκούρυνε πάρα πολύ χωρίς φως δεν βλέπεις τίποτα .Έτσι γίνετε και πότε θα καθαρίσει Αυτό το ερώτημα το έβαλα και σαν θέμα αλλά πολλοί το είδαν κανείς δεν απάντησε ,τέλος πάντων έκανα αλλαγή νερού γιατί φοβήθηκα , ελπίζω να μην έκανα ζημία που το στρώνω ,άλλαξα το 1/3 200λτρ και ψιλοκαθαρισε

Κιτρινίζουν τα φύλλα και από τις ανούμπιες και από τις βαλισνέριες; Τι ύψος έχει το ενυδρείο σου;

Σε τόσα λίτρα οι ανούμπιες μπορούν να τραφούν μόνο από το νερό για αρκετό καιρό. Το μόνο που θα έκανα εγώ είναι να προσθέσω καμία ταμπλέτα κοντά στις βαλισνέριες, αλλά και αυτό βλέπωντας την κατάσταση και ανάπτυξη τους.

Τις ταμπλέτες δεν τις βάζουμε τη ίδια μέρα που φυτεύουμε τα φυτά αλλά αργότερα (π.χ. μια εβδομάδα μετά) γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν οι ρίζες, εκτός και αν είναι του τύπου Initial Sticks όπου με αυτά δεν τίθεται θέμα καψίματος. πηγή: Φυτεμένο ενυδρείο και βυθός

Όχι, δε μου έχει τύχει να σκουρύνει το νερό του ενυδρείου μου από λιπάσματα, με τις συγκεκριμένες δόσεις που βάζω.

Έχεις κάνει μετρήσεις αμμωνίας ΝΗ3 και νιτρωδών ΝΟ2,για να δεις σε ποιό σημείο του στρωσίματος βρίσκεσε;

Ισος το ενα φιλο καταπα που εβαλα?

Ισος το ενα φιλο καταπα που εβαλα?

Καλό είναι εάν μπορείς να περιγράψεις πως ακριβώς στρώνεις το ενυδρείο σου, δωσε και μετρησεις!

Τα φύλλα καταπα αφήνουν τανίνες που χρωματίζουν το νερό και είναι ευεργετικές ειδικά για τα ψάρια όξινου περιβάλλοντος.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=47666&hl=

<_<

Φίλε Rick το ενυδρείο μου το δουλεύω από τις 7/5 είναι 600λτρ και μετά από 5 ημέρες με βακτήρια της JBL 12-05-11 έβαλα 5 red eye 2 silver shark και δυο αστακουδακια και 4 φυτά το φίλτρο μου έχει δυο καλάθια των 2λτρ βιολογικό υλικό δηλαδή 4λτρ

Οι τελευταίες μετρήσεις που έκανα με υγρά της JBL είναι τα ίδια με τα προηγούμενα ,δηλαδή :

Σήμερα 23/05/11 (17η ημέρα)

KH:6

PH:7,6

GH:7

NH4:<0,05

NO2:<0,01

NO3:<0,5

PO4:<0,02

Τα ψάρια τα ταΐζω κάθε δυο ημέρες όπως μου είπαν τα παιδιά εδώ στο φόρουμ Αν θέλεις κάποια άλλη πληροφορία πες μου

Ηλίας

Φίλε Rick το ενυδρείο μου το δουλεύω από τις 7/5 είναι 600λτρ και μετά από 5 ημέρες με βακτήρια της JBL 12-05-11 έβαλα 5 red eye 2 silver shark και δυο αστακουδακια και 4 φυτά το φίλτρο μου έχει δυο καλάθια των 2λτρ βιολογικό υλικό δηλαδή 4λτρ

Οι τελευταίες μετρήσεις που έκανα με υγρά της JBL είναι τα ίδια με τα προηγούμενα ,δηλαδή :

Σήμερα 23/05/11 (17η ημέρα)

KH:6

PH:7,6

GH:7

NH4:<0,05

NO2:<0,01

NO3:<0,5

PO4:<0,02

Τα ψάρια τα ταΐζω κάθε δυο ημέρες όπως μου είπαν τα παιδιά εδώ στο φόρουμ Αν θέλεις κάποια άλλη πληροφορία πες μου

Ηλίας

Παλικαρε βιαστικες να βαλεις ψαρια μεσα αλλα σε σωζουν τα πολλα λιτρα του ενυδρειου σου μια που διαλεξες τον δυσκολο δρομο για να στρωσεις το ενυδρειο σου και με επιφοβα αποτελεσματα στο να εχεις και θανατους.

Εγω θα προτεινα αυτη την διαδικασια μονο σε εμπειρους χομπιστες αλλα ο καθενας κανει τις επιλογες του!

Πρεπει να κανεις υπομονη ακομα για καμια εβδομαδα το πολυ για να ερθουν οι μετρησεις σου στα ισα αλλα τα χειροτερα πιστευω πως περασαν και τα ψαρακια σου θα δειξουν τις τυχων επιπτωσεις στο μελλον.

Τα αστακουδακια προσεξε τα στο μελλον γιατι οσο μεγαλωνουν μπορουν να στην κανουν την ζημια. Ακομα και τα φυτα σου περνανε φαση προσαρμογης στο νεο περιβαλλον και οι valisneries οταν ριζωσουν για τα καλα τοτε σιγα σιγα θα δεις να μεγαλωνουν και να πολλαπλασιαζονται. Εαν εχεις καποια κιτρινα φυλλα κοψτα για να μην ξοδευουν δυναμεις απο το φυτο και για να δωσουν τα καινουργια στην θεση τους. Οσο για τις ανουμπιες μην τις βαζεις σε απευθειας φωτισμο μια που θελουν τον ισκιο τους. Σε αυτη την φαση μην σε απασχολη η λιπανση περα καποιον ταμπλετων που μπορεις να βαλεις για να βοηθησουν την ολη εκκινηση.

Κατα τα αλλα συνεχισε το προσεκτικο ταισμα, θερμοκρασια στους 25 C, και σε λιγο καιρο βαζεις και κανενα αλλο ψαρακι. Υπομωνη!!! <_<

Ριξε και μια ματια εδω εαν θες:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=41074&hl=

Έγινε επεξεργασία - Rik

Κατά λάθος διάλεξα αυτό το δρόμο <_< ελπίζω να τα καταφέρω. κάτι άλλο η θερμοκρασία είναι στους 27 να την χαμηλώσω? Διαβάζω και το κείμενο σου από το ποστ που μου έστειλες με έχεις κουφάνει πρέπει να τα ξέρω όλα αυτά … μάλλον θα αργήσω .Παντός είναι πολύ κατατοπιστικά .Θα τα ξαναπούμε γιατί θέλει και το βαφτιστήρι ένα 60αρη.Νασε καλά πάω για μελέτη :D

Ηλιας

Κατά λάθος διάλεξα αυτό το δρόμο <_< ελπίζω να τα καταφέρω. κάτι άλλο η θερμοκρασία είναι στους 27 να την χαμηλώσω? Διαβάζω και το κείμενο σου από το ποστ που μου έστειλες με έχεις κουφάνει πρέπει να τα ξέρω όλα αυτά … μάλλον θα αργήσω .Παντός είναι πολύ κατατοπιστικά .Θα τα ξαναπούμε γιατί θέλει και το βαφτιστήρι ένα 60αρη.Νασε καλά πάω για μελέτη :D

Ηλιας

Φιλε μου μην ανχωνεσαι! Αν εχεις χρονο και ορεξη ριξε μια ματια, απο την αλλη καλο ειναι να χαμηλωσεις λιγο την θερμοκρασια μια που τα φυτα σου θα την ακουσουνε αλλιως ειδικα απο την στιγμη που δεν ειναι ακομα στα χαι τους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...