stratigos24 20 Μαίου 2011 #1 Share 20 Μαίου 2011 Καλησπερα σε ολους. Τι γνωμη εχετε για το φωτιστικο wave solaris tropical 18w? Θελω να το βαλω σε ενα ενυδρειο 50 λιτρων....θα με καλυψει για μετρια και ευκολα φυτα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satum 20 Μαίου 2011 #2 Share 20 Μαίου 2011 Καλησπερα σε ολους. Τι γνωμη εχετε για το φωτιστικο wave solaris tropical 18w? Θελω να το βαλω σε ενα ενυδρειο 50 λιτρων....θα με καλυψει για μετρια και ευκολα φυτα? και γιατι δεν βαζεις μια sylvania grolux που θα σε καλυψει σιγουρα και με το παραπανω??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 20 Μαίου 2011 Author #3 Share 20 Μαίου 2011 και γιατι δεν βαζεις μια sylvania grolux που θα σε καλυψει σιγουρα και με το παραπανω??? Δεν θα ηθελα να κανω καποια πατεντα μονος μου. Θα ηθελα να παρω ετοιμο φωτιστικο. Το ενυδρειο ειναι ανοιχτο χωρις καπακι.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #4 Share 23 Μαίου 2011 Παιδια καλησπερα. Πηρα τελικα το wave solaris 18w και θα ηθελα να ρωτησω για το ενυδρειο μου θα ειναι αρκετος ο φωτισμος? Ειναι σχεδον μισο watt ανα λιτρο. Να και μια φωτογραφια του ενυδρειου με το φωτιστικο: Yψος ενυδρειου 35 εκατοστα. Καθαρα λιτρα 40-45. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #5 Share 23 Μαίου 2011 Υποστρωμα ενυδρειου: 1 κιλο jbl aquabasis plus κατω κατω και απο πανω 7 κιλα seachem flourite red. Φυτα που εχω σκεφτει μεχρι στιγμης ειναι: java moss σε καποια σημεια στη ριζα, καμια ανουμπια και eleocharis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #6 Share 23 Μαίου 2011 Κανεις...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 23 Μαίου 2011 #7 Share 23 Μαίου 2011 (edited) Για ποιο λόγο έβαλες δύο υποστρώματα? Το seachem είναι υπόστρωμα από μόνο του και δεν χρειάζεται και να το καλύψεις. Ο φωτισμός σου δεν είναι 0.5w/l, αν δεν κάνω λάθος είναι ~0.2w/l. Μισό watt/λ θα είχες αν η λάμπα σου ήταν 25w. Πάντως από τα φυτά που λες το μόνο που χρειάζεται (όχι απαραίτητα) υπόστρωμα και λίγο παραπάνω φως είναι το eleocharis. YΓ.: Μου αρέσει πολύ το ενυδρείο! Έγινε επεξεργασία 23 Μαίου 2011 - Alpha Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #8 Share 23 Μαίου 2011 (edited) Για ποιο λόγο έβαλες δύο υποστρώματα? Το seachem είναι υπόστρωμα από μόνο του και δεν χρειάζεται και να το καλύψεις. Ο φωτισμός σου δεν είναι 0.5w/l, αν δεν κάνω λάθος είναι ~0.2w/l. Μισό watt/λ θα είχες αν η λάμπα σου ήταν 25w. Πάντως από τα φυτά που λες το μόνο που χρειάζεται (όχι απαραίτητα) υπόστρωμα και λίγο παραπάνω φως είναι το eleocharis. YΓ.: Μου αρέσει πολύ το ενυδρείο! Kοιτα. Μου ειχε μηνει ενα κιλο απο υποστρωμα της jbl και γιαυτο το εβαλα απο κατω. Ξερω οτι το seachem ειναι υποστρωμα και μπαινει και μονο του. Α καταλαβα. Δηλαδη ξεκιναω με αυτα τα φυτα οταν ειναι και βλεπουμε πως θα παει. Α και για το 0,2 w/l ειμαι τοσο λες? Στα καθαρα ή στα μικτα λιτρα μετραμε το φωτισμο? Αν ειναι στα καθαρα, εγω εχω 40-45 λιτρα. Έγινε επεξεργασία 23 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 23 Μαίου 2011 #9 Share 23 Μαίου 2011 Από όσο ξέρω υπολογίζουμε τα μικτά λίτρα για τον παραπάνω κανόνα. Γιατί από την στιγμή που θα γίνετε διάχυση του φωτός μέσα στο ενυδρείο, άρα παίζουν ρόλο οι διαστάσεις. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος του ενυδρείου, όσο πιο ψηλό-μειώνονται τα lumen που φθάνουν κάτω. Για τα συγκεκριμένα φυτά πιστεύω είσαι οκ. Προχωράς και βλέπεις (από θέμα φωτισμού). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 23 Μαίου 2011 #10 Share 23 Μαίου 2011 Επίσης, σύμφωνα με το παρακάτω πολύ κατατοπιστικό άρθρο, ο υπολογισμός για τον φωτισμό του ενυδρείου μας είναι πιο σωστός εαν χρησιμοποιήσουμε Lumen, εάν τα γνωρίζουμε. Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι: Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός 30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός 50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός >70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος) Και ολόκληρο το άρθρο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...mp;#entry515483 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #11 Share 23 Μαίου 2011 (edited) Επίσης, σύμφωνα με το παρακάτω πολύ κατατοπιστικό άρθρο, ο υπολογισμός για τον φωτισμό του ενυδρείου μας είναι πιο σωστός εαν χρησιμοποιήσουμε Lumen, εάν τα γνωρίζουμε. Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι: Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός 30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός 50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός >70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος) Και ολόκληρο το άρθρο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...mp;#entry515483 Nαι το εχω διαβασει το αρθρο αλλα δεν ξερω τα lumen της λαμπας...Λογικο ομως με βαση αυτο που λες οτι μετραμε τα watt στα μικτα λιτρα... Έγινε επεξεργασία 23 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 23 Μαίου 2011 Author #12 Share 23 Μαίου 2011 Μολις φυτεψα. Εβαλα μια anubia nana χυμα πανω στη ριζα, δεν την εχω δεσει ακομα γιατι δεν εχω μπετονια. Εβαλα πισω πισω μια cabomba caroliana και τελος μια Cladophora aegagropila. Εδω 2 φωτογραφιες: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 24 Μαίου 2011 #13 Share 24 Μαίου 2011 Πολύ ωραίο φίλε μου! Αν και η cabomba θέλει αρκετό φωτισμό, αλλά βλέπεις πως θα τα πάει. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις limnophila sessiliflora που είναι εξίσου όμορφο φυτό με λιγότερες απαιτήσεις σε φωτισμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 24 Μαίου 2011 Author #14 Share 24 Μαίου 2011 Ναι ειδα οτι ειναι μετριας δυσκολιας φυτο...βλεπουμε πως θα παει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 24 Μαίου 2011 Author #15 Share 24 Μαίου 2011 Παιδια τα ποσα watt ανα λιτρο εχουμε τα υπολογιζουμε σε καθαρα ή μικτα λιτρα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 24 Μαίου 2011 #16 Share 24 Μαίου 2011 Καλησπέρα!πάντα στα μικτά βγαίνει η αναλογία.Λογικά το ενυδρείο σου μικτά εχει 60 λίτρα.Αρα είσαι περίπου 0,35 watt ανα λίτρο.δες και τα λούμεν για να καταλάβεις καλύτερα την φωτεινό τητα του ενυδρείου σου!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 24 Μαίου 2011 Author #17 Share 24 Μαίου 2011 (edited) Καλησπέρα!πάντα στα μικτά βγαίνει η αναλογία.Λογικά το ενυδρείο σου μικτά εχει 60 λίτρα.Αρα είσαι περίπου 0,35 watt ανα λίτρο.δες και τα λούμεν για να καταλάβεις καλύτερα την φωτεινό τητα του ενυδρείου σου!!!! Σε ευχαριστω.Τα λιτρα μου ειναι 52 μικτα. Καθαρα φανταζομαι μιας και εχω 8 κιλα υποστρωμα και 3 κιλα πετρα και τη ριζα κλπ θα ειναι καπου στα γυρω στα 40 - 40-κατι. Βασικα παιδι με πολλα φυτεμενα ενυδρεια μου ειπε οτι υπολογιζονται στα καθαρα...περιμενω και αλλες απαντησεις να το εξακριβωσουμε. Για lumen δεν λεει η λαμπα δυστυχως.....μονο kelvin και watt λεει... Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 24 Μαίου 2011 #18 Share 24 Μαίου 2011 Υπόστρωμα της JBL ποιο έχεις βάλει? Πρέπει να το καλύψουμε ή μπαίνει και σκέτο όπως το flourite? Ρωτάω γιατί σκεφτόμουν να βάλω κάποιο jbl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 24 Μαίου 2011 Author #19 Share 24 Μαίου 2011 (edited) Υπόστρωμα της JBL ποιο έχεις βάλει? Πρέπει να το καλύψουμε ή μπαίνει και σκέτο όπως το flourite? Ρωτάω γιατί σκεφτόμουν να βάλω κάποιο jbl. Εχω την εντυπωση πως πρεπει να καλυφθει κανονικα απο πανω με χαλικι, δεν νομιζω να μπαινει μονο του...δεν εχω και τη σακουλα του πλεον να δω... jbl aquabasis plus λεγεται, παω να δω αν λεει κατι και στο internet... EDIT: Aπο οτι βλεπω και σε μια παρουσιαση ενυδρειου ενος παιδιου το εχει καλυμενο με χαλικι και εκεινος απο πανω: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=3212 και αλλο ενα παιδι νομιζω ειχε προβλημα με καφε αλγη και τον ρωτησαν μηπως ηρθε το aquabasis σε επαφη με το νερο... Αρα σιγουρα δεν μπαινει μονο του... Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 25 Μαίου 2011 Author #20 Share 25 Μαίου 2011 Τι ειναι αυτο που μου εχει βγαλει η ριζα πανω της σαν καφε σκουρα παχνη? Και ακομα, πειραζει που καρφωσα την cladophora algae πανω στη ριζα? Oταν λεω καρφωσα, εννοω οτι την πιεσα μεχρι να μπει μεσα της λιγο η ακρη του ξυλου.. Φωτογραφιες: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 26 Μαίου 2011 #21 Share 26 Μαίου 2011 Το πιθανότερο είναι να είναι ο γνωστός μήκυτας που πιάνει σχεδόν σε όλες τις καινούριες ρίζες. Θα φύγει σε λίγο καιρό μόνος του, δεν επηρεάζει τα ψάρια, αντιθέτως σε κάποια είδη αρέσει και τον τρώνε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 26 Μαίου 2011 Author #22 Share 26 Μαίου 2011 Το πιθανότερο είναι να είναι ο γνωστός μήκυτας που πιάνει σχεδόν σε όλες τις καινούριες ρίζες. Θα φύγει σε λίγο καιρό μόνος του, δεν επηρεάζει τα ψάρια, αντιθέτως σε κάποια είδη αρέσει και τον τρώνε. Ωραια λοιπον. Οσον αφορα την cladophora algae που την καρφωσα, πειραζει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 26 Μαίου 2011 #23 Share 26 Μαίου 2011 Τα lumen μόνο από το site της εταιρίας που κατασκεύασε την λάμπα.πόσα κέλβιν είναι η λάμπα σου?Εφόσον είναι μόνο μία και σκοπεύεις να το κάνεις φυεμένο πρέπει και η λάμπας σου να εκπέμπει το σωστό φάσμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 26 Μαίου 2011 Author #24 Share 26 Μαίου 2011 (edited) Τα lumen μόνο από το site της εταιρίας που κατασκεύασε την λάμπα.πόσα κέλβιν είναι η λάμπα σου?Εφόσον είναι μόνο μία και σκοπεύεις να το κάνεις φυεμένο πρέπει και η λάμπας σου να εκπέμπει το σωστό φάσμα! 6500 kelvin ειναι η λαμπα....site της wave δεν βρισκω για να βρω και τα lumen της... Έγινε επεξεργασία 26 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 29 Μαίου 2011 Author #25 Share 29 Μαίου 2011 (edited) Τι ειναι αυτο που μου εχει βγαλει η ριζα πανω της σαν καφε σκουρα παχνη? Ξαναεβγαλα φωτογραφιες σημερα μιας και το προβλημα με την ''παχνη'' στη ριζα επιδεινωθηκε. Ακομα θα δειτε μια φωτογραφια της ανουμπιας που εχω στην ριζα και πανω της κατι σαν μικρα-μικρα σκουλικακια...δεν ξερω αν ειναι βεβαια σκουλικακια....δεν κινουνται κιολας..... Φωτογραφιες: Έγινε επεξεργασία 29 Μαίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος