Jump to content

Αλλαγή αντλίας

manolis1978

Recommended Posts

Καλημέρα.

Εχω cayman 60 με 56 lt καθαρα. Έχω 10 καρδινάλιους και 4 γαρίδες. Παλαιότερα είχα πρόβλημα με την βιολογία γιατι μου ανέβαζε νιτροδη και έτσι πρόσθεσα στο τεταρτο στάδιο, που αρχικά είχε ένα μαυρο σφουγγάρι, substract pro. Τώρα δεν έχω νιτρωδη αλλά αμωνία έχω γύρω στο 0,4 με ph 6,5. Επίσης παρατηρώ χαμηλή ροή. Επειδή πρόσφατα είχα καθαρίσει τα σφουγγάρια η χαμηλή ροή δεν είναι απο τη βρόμα.

Σκέφτομαι ότι σίγουρα είναι απο την αντλία.

Σκεφτόμενος ότι έχω 56λτ * 3 φορές το νερό/h = 168lt/h. Επειδή το φίλτρο είναι παραφορτωμένο βάζω και μια απώλεια 50 - 60 % καταλήγω ότι θέλω αντλία 336λτ/ω ή 420λτ/ω.

Αυτό σημαίνει ότι μου κάνει το μοντέλο αντλίας που έχω τώρα που είναι στα 350λτ/ω αλλά μου κάνει και το επόμενο που είναι 450λτ/ω.

Και ρωτάω η καλύτερη βιολογία εξαρτάται απο την δύναμη της αντλίας? Δηλαδή αν βάλω το μεγαλύτερο μοντέλο θα δω μειωμένη αμμωνία?

Ευχαριστώ

Καλησπερα εγω απο οτι εχω μαθει απο τα παιδια εδω .. καλυτερη βιολογια οπως ειπεσ περισοτερο βιολογικο υλικο ...

Δηλαδη αν δεν μπορεις να βαλεις εξωτερικο φιλτρο λιγοστεψε τα σφουγγαρια και αυξησε το substrat

Καλησπερα φιλε μου.

Η βιολογια εξαρτατε απο το βιολογικο υλικο και οχι απο την ροη με την ροη καταφερνεις να εχεις αναταραξη που σημενει οξιγωνοση και η ροη μας δινει να καταλαβουμε ποσες φορες γυρναει το νερο στο ενυδρειο την ωρα δηλαδη ποσες φορες μπαινει το νερο μεσα στο φιλτρο και βγαινει την ωρα.

Με το να αλλαξει ροη απλα θα καταφερεις απο εκει που η αντλια σου γυρναγε το νερο του ενυδρειο σου 10 φορες πχ την ωρα το νερου να το γυρναει 15.

Την βιολογια θα την φτειαξεις αν προσθεσεις και αλλο βιολογικο υλικο μεσα στο φιλτρο σου.

Εγω στην θεση σου θα εβαζα μονο μινι σιποραχ και ενα στρωμα σφουγκαριου για να κραταει τις βρομιες του νερου η θα αφηνα το εχων φιλτρο οπως ειναι και θα προσθετα ενα εξωτερικο φιλτρο.

Το οτι μετρας αμμωνια θελει να πει οτι χρειαζεσαι περισσοτερο βιολογικο υλικο διοτι υποθετικα η διαδεσημη επιφανεια αποικησης των βακτηριων δεν επαρκη. Απο την αλλη μια αντλια των 600 λιτρων ανα ωρα πιστευω ειναι ακομα καλυτερα για μια καλυτερη ροη και σιγουρα περνωντας απο τα φιλτρα περισσοτερες φορες το νερο θα εχεις κυριως καλυτερη μηχανικη φιλτρανση. Αν μετρας αμμωνια με τα τεστ της sera, διαβασε καλυτερα τις οδηγιες γιατι μαλλον μετρας αμμωνιο. :)

Έγινε επεξεργασία - Rik

Κατα τη γνωμη μου με το βιολογικο φορτιο που εχεις, δεν δικαιολογειται να εχεις αμμωνια.

Μηπως χαλασες καπως την βιολογια σου???

Καλημέρα.

Επειδή πρόσφατα είχα καθαρίσει τα σφουγγάρια η χαμηλή ροή δεν είναι απο τη βρόμα.

Σκέφτομαι ότι σίγουρα είναι απο την αντλία.

Επειδη τωρα το παρατηρησα καλητερα πες μας πως καθαρισες τα υλικα του φιλτρου??

Επειδη τωρα το παρατηρησα καλητερα πες μας πως καθαρισες τα υλικα του φιλτρου??

Λοιπον. Τελικά πράγματι μετράω αμμώνιο και όχι αμμωνία γιατί χρησιμοποιω SERA. Η αναγραφή μου "Αμμωνία" ήταν λάθος χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν ήξερα πια είναι η επικύνδυνη ουσία για το ενυδρείο. Δηλαδή ήξερα ότι αυτό που μέτραγα αν το έβαζα στον πίνακα της sera σε σχέση με το ph η συγκέντρωση της επικύνδυνη ουσία που προκύπτει είναι 0. Απλά δεν έκατσα να δώ πιο είναι τι και έγραψα απλά αμμωνία αντί για αμμώνιο.

Έτσι αμμώνιο 0,4 και ph 6,5. Σύμφωνα με τη sera ΝΗ4= 0,5 και ph 7 κάνουν συγκέντρωση αμμωνία ΝΗ3 = 0,003, άρα έγω έχω σχεδόν μηδέν. Απλά δεν ξέρω αν πρέπει να βγάζω και αμμώνιο ΝΗ4 0. Παλιά εβγαζα αλλα άλες συνθήκες τότε στο ενυδρείο.

Εγώ έκανα την ερώτηση στο forum βασικά γιατι με απασχολεί πρώτα η χαμηλή ροή και κατα δεύτερον το αμμώνιο που είναι 0,4 (αλλά θα ήθελα να είναι 0) γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πρίν 2 μήνες που έβαλα το νέο υλικό καθάρισα το υπάρχων βιολογικό υλικό με νερό ενυδρείο, την αντλία με νερό ενυδρείου και άλλαξα σφουγγάρια. Πριν 2-3 εβδομάδες απλά ξέπλυνα τα σφουγγάρια στο νερό του ενυδρείου (στο νερό που είχα βγάλει απο το ενυδρείο για την αλλαγή).

Η βιολογία που έχω τώρα

2 σφουγκαρια με διαφορετική διάμετρο στο πρώτο στάδιο. Εβαλα τα ίδια της μάνας του για να μην εχω προβλήματα γενικώς,

είναι κεραμικά υλικά στο δευτερο στάδιο (καλύπτουν γύρω στα 20 cm σε ύψος στο φίλτρο)

Είναι σφαίρες στο τριτο στάδιο (καλύπτουν γύρω στα 20 cm σε ύψος στο φίλτρο)

substract pro στο τέταρτο (καλύπτουν γύρω στα 10 cm σε ύψος στο φίλτρο)

Έγινε επεξεργασία - manolis1978

Λοιπον. Τελικά πράγματι μετράω αμμώνιο και όχι αμμωνία γιατί χρησιμοποιω SERA. Η αναγραφή μου "Αμμωνία" ήταν λάθος χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν ήξερα πια είναι η επικύνδυνη ουσία για το ενυδρείο. Δηλαδή ήξερα ότι αυτό που μέτραγα αν το έβαζα στον πίνακα της sera σε σχέση με το ph η συγκέντρωση της επικύνδυνη ουσία που προκύπτει είναι 0. Απλά δεν έκατσα να δώ πιο είναι τι και έγραψα απλά αμμωνία αντί για αμμώνιο.

Έτσι αμμώνιο 0,4 και ph 6,5. Σύμφωνα με τη sera ΝΗ4= 0,5 και ph 7 κάνουν συγκέντρωση αμμωνία ΝΗ3 = 0,003, άρα έγω έχω σχεδόν μηδέν. Απλά δεν ξέρω αν πρέπει να βγάζω και αμμώνιο ΝΗ4 0. Παλιά εβγαζα αλλα άλες συνθήκες τότε στο ενυδρείο.

Εγώ έκανα την ερώτηση στο forum βασικά γιατι με απασχολεί πρώτα η χαμηλή ροή και κατα δεύτερον το αμμώνιο που είναι 0,4 (αλλά θα ήθελα να είναι 0) γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πρίν 2 μήνες που έβαλα το νέο υλικό καθάρισα το υπάρχων βιολογικό υλικό με νερό ενυδρείο, την αντλία με νερό ενυδρείου και άλλαξα σφουγγάρια. Πριν 2-3 εβδομάδες απλά ξέπλυνα τα σφουγγάρια στο νερό του ενυδρείου (στο νερό που είχα βγάλει απο το ενυδρείο για την αλλαγή).

Η βιολογία που έχω τώρα

2 σφουγκαρια με διαφορετική διάμετρο στο πρώτο στάδιο. Εβαλα τα ίδια της μάνας του για να μην εχω προβλήματα γενικώς,

είναι κεραμικά υλικά στο δευτερο στάδιο (καλύπτουν γύρω στα 20 cm σε ύψος στο φίλτρο)

Είναι σφαίρες στο τριτο στάδιο (καλύπτουν γύρω στα 20 cm σε ύψος στο φίλτρο)

substract pro στο τέταρτο (καλύπτουν γύρω στα 10 cm σε ύψος στο φίλτρο)

Δεν εχεις προβλημα με την βιολογια σου και ειναι σε λογικα πλαισια μια που μιλαμε για φρεσκοστρωμενο ενυδρειο! :)

Δεν εχεις προβλημα με την βιολογια σου και ειναι σε λογικα πλαισια μια που μιλαμε για φρεσκοστρωμενο ενυδρειο! :)

Ευχαριστώ πολύ...οπότε δεν αλλάζω τίποτε. ΑΑΑΑα!!!! δεν είναι φρεσκοστρωμένο...3 χρόνια τρέχει. Απλά πριν 2-3 μήνες προσθεσα βιολογικό υλικό

Ευχαριστώ πολύ...οπότε δεν αλλάζω τίποτε. ΑΑΑΑα!!!! δεν είναι φρεσκοστρωμένο...3 χρόνια τρέχει. Απλά πριν 2-3 μήνες προσθεσα βιολογικό υλικό

Κοιτα να δεις , οσο αφορα την ροη μπορει να εχει πεση η αποδοση της αντλιας σου και αυτο μπορει καποια στιγμη να σου δημηουργηση καποιο προβλημα τυπου BGA ή αλλων ειδων αλγης. Μια ανλτιουλα δεν εχει πανω απο 15 ευρω οποτε αν δεις οτι αντιμετωπειζεις καποιο προβλημα εδω ειμαστε και τα ξαναλεμε! :)

Κοιτα να δεις , οσο αφορα την ροη μπορει να εχει πεση η αποδοση της αντλιας σου και αυτο μπορει καποια στιγμη να σου δημηουργηση καποιο προβλημα τυπου BGA ή αλλων ειδων αλγης. Μια ανλτιουλα δεν εχει πανω απο 15 ευρω οποτε αν δεις οτι αντιμετωπειζεις καποιο προβλημα εδω ειμαστε και τα ξαναλεμε! :)

RiK έχεις μαντικές ικανότητες....Έχω άλγες...ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΕΝ...

Έχω λίγη πράσινη στο τζάμι, πολύ λίγη αλλά είναι γιατί έχω φυτά και παίζω λίγο με την φωτοπερίοδο...Αυτό το ελεγχω.

Εχω ΒΒΑ. Αυτή είναι μόνο στην είσοδο του φίλτρου στα κενά που μπαίνει το νερό. Την είχα εξολοθρεύση με flourish excel και Υπεροξύδιο του υδρογόνου αλλά απο το πάσχα έχει ξαναβγεί. Βασικά θα έφευγα πασχα για 6 μέρες και έβαλα τροφή που διαλύεται σιγά σιγα για 6 μέρες και όταν γύρισα είχαν αυξηθεί τα φωσφορικά και είχε βγεί η άλγη ΒΒΑ.

Δεν έχω ασχοληθεί μαζί της γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολή, θέλει να έχεις CO2 που δεν έχω και τώρα είμαι σε φάση να λύσω κάτι προβλήματα με τα φυτά.

Νομίζεις ότι βγήκε λόγω χαμηλής ροής??????

RiK έχεις μαντικές ικανότητες....Έχω άλγες...ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΕΝ...

Έχω λίγη πράσινη στο τζάμι, πολύ λίγη αλλά είναι γιατί έχω φυτά και παίζω λίγο με την φωτοπερίοδο...Αυτό το ελεγχω.

Εχω ΒΒΑ. Αυτή είναι μόνο στην είσοδο του φίλτρου στα κενά που μπαίνει το νερό. Την είχα εξολοθρεύση με flourish excel και Υπεροξύδιο του υδρογόνου αλλά απο το πάσχα έχει ξαναβγεί. Βασικά θα έφευγα πασχα για 6 μέρες και έβαλα τροφή που διαλύεται σιγά σιγα για 6 μέρες και όταν γύρισα είχαν αυξηθεί τα φωσφορικά και είχε βγεί η άλγη ΒΒΑ.

Δεν έχω ασχοληθεί μαζί της γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολή, θέλει να έχεις CO2 που δεν έχω και τώρα είμαι σε φάση να λύσω κάτι προβλήματα με τα φυτά.

Νομίζεις ότι βγήκε λόγω χαμηλής ροής??????

Φιλε μου πιστευω πως λιγο πολυ ολοι μας αντιμετωπιζουμε παρομοια προβληματα οποτε οι μαντικες ικανοτητες μαλλον ειναι η καθημερινη φροντιδα των ενυδρειων μας.

Η ΒΒΑ ειναι ατιμη οντως και εχω και εγω παρομοιο προβλημα στο μεγαλο ενυδρειο με τα Οσκαρ μου μια που η οργανικη υλη ειναι σε αγελαδισια ποσοτητα! :D

Καλο ειναι να συνεχιζεις την κανονικη δοση καθημερινως του Excell και αν μπορεις να καθαριζεις τακτικα τα σφουγγαρια σου περα των κανονικων αλλαγων του νερου, θα βοηθησει στο να τις κρατας υπο ελενχο.

Η ροη μπορει να ειναι ενας παραγοντας αλλα δεν νομιζω να ειναι και ο μοναδικος. Σιγουρα εσυ ξερεις καλυτερα το ενυδρειο σου στην καθημερινη φαση του. Πιστευω πως ειδικα οταν ενα ενυδρειο ειναι φυτεμενο η ροη του νερου λογο του οτι υπαρχει και ο ογκος των φυτων μειωνουν αρκετα την ροη οποτε καλο ειναι να μπορουμε να του δωσουμε το λιγο κατι παραπανω. Αλλωστε οταν εχουμε μεγαλυτερη αντλια υπαρχουν τροποι να μειωσουμε την ροη της αν ειναι αυτο που επυθημουμε ενω εαν ειναι μικροτερη ειναι αυτη που ειναι και τελος. :)

Φιλε μου πιστευω πως λιγο πολυ ολοι μας αντιμετωπιζουμε παρομοια προβληματα οποτε οι μαντικες ικανοτητες μαλλον ειναι η καθημερινη φροντιδα των ενυδρειων μας.

Η ΒΒΑ ειναι ατιμη οντως και εχω και εγω παρομοιο προβλημα στο μεγαλο ενυδρειο με τα Οσκαρ μου μια που η οργανικη υλη ειναι σε αγελαδισια ποσοτητα! :D

Καλο ειναι να συνεχιζεις την κανονικη δοση καθημερινως του Excell και αν μπορεις να καθαριζεις τακτικα τα σφουγγαρια σου περα των κανονικων αλλαγων του νερου, θα βοηθησει στο να τις κρατας υπο ελενχο.

Η ροη μπορει να ειναι ενας παραγοντας αλλα δεν νομιζω να ειναι και ο μοναδικος. Σιγουρα εσυ ξερεις καλυτερα το ενυδρειο σου στην καθημερινη φαση του. Πιστευω πως ειδικα οταν ενα ενυδρειο ειναι φυτεμενο η ροη του νερου λογο του οτι υπαρχει και ο ογκος των φυτων μειωνουν αρκετα την ροη οποτε καλο ειναι να μπορουμε να του δωσουμε το λιγο κατι παραπανω. Αλλωστε οταν εχουμε μεγαλυτερη αντλια υπαρχουν τροποι να μειωσουμε την ροη της αν ειναι αυτο που επυθημουμε ενω εαν ειναι μικροτερη ειναι αυτη που ειναι και τελος. :)

Για την ώρα δεν έχει φτάσει σε ανυσηχητικά επίπεδα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο όριο στην ΒΒΑ. Για την ώρα με απασχολουν τα φυτά γιατί έχω πορβληματακια. Εxcel δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω γιατί έχω διαβάσει και παρατηρήσει ότι καίνε την vallisneria...!!!! Πάντως στις άλγες αναφέρουν ότι φυτρώνει όπου έχει χαμηλή ροή. Οπότε λογικό να εμφανίζεται εκεί. Το άλλο είναι το CO2...ίσως πάιξω λίγο με ταμπλέτες αλλα και με υπεροξύδιο...Τεσπά

Ένα ένα τα προβλήματα

Πάντως για να απαντήσω κι εγώ στο αρχικό ερώτημα του τίτλου, μεγαλύτερη αντλία δεν σημαίνει καλύτερη βιολογία. Κάθε φίλτρο είναι φτιαγμένο με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και ο χρόνος που κάνει το νερό να περάσει από το βιολογικό του υλικό πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να είναι επαρκής για την απορρόφηση των τοξικών από τα βακτήρια. Πιο γρήγορη αντλία συχνά σημαίνει χειρότερη φίλτρανση. Όταν θέλουμε να αυξήσουμε το συνολικό γύρισμα νερού το σωστό είναι να προσθέσουμε κι άλλο φίλτρο και όχι να βάλουμε μεγαλύτερη αντλία στο υπάρχον. Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι αν θέλεις καλύτερη φίλτρανση χωρίς την προσθήκη άλλου φίλτρου, τότε ή θα πρέπει να αυξήσεις το βιολογικό υλικό αν σε παίρνει ή να αλλάξεις τμηματικά και όχι όλο μαζί ή ένα μέρος του υπάρχοντος με υλικό υψηλότερης δυνατότητας αποίκησης από αυτό που έχεις τώρα.

Επειδή κάτι με έτρωγε μέτρησα τον πραγματικό όγκο του νερού που ρουφάει η αντλία...Η απόδωση της αντλίας bluwave 05 σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 350lt/h.

ΜΕ βάση ότι

1) 3 χρόνια λειτουργίας

2) σημερινό καθάρισμα

3) στο τέτρατο στάδιο που είχε μαυρο σφουγγάρι έγω έβαλα substrat pro

Η απόδοση της αντλίας είναι 288lt/h και έχει απώλειες 17,7%. Άρα στα 56λτ καθαρά η αντλία γυρίζει το νερό 5,14 φορές...

Τι λέτε? είναι καλα 5 φορές?

εγω παντος ειμαι της γνωμης πως αν περναει περισοτερες φορες το νερο απο το βιολογικο υλικο τοτε διασπατε πιο γρηγορα η αμμονια...απλη λογικη δεν εχει αυτο που λεω? δηλαδη αφου τα βακτηρια ( τρωνε ) την αμμονια και την διασπουν σε νιτρικα πιο ακυνδυνα....αν περναει το νερο πιο πολλες φορες απο εκει δεν θα ειναι πιο καλυτερο το αποτελεσμα? αν μιλαμε για στανταρ φιλτρα ,οκ δεν μπορεις να αλαξεις την ροη, αν ομως μιλαμε για σαμπ τοτε η γνωμη μου ειναι οσο περισσοτερο τοσο καλυτερο. γνωμη μου παντα και διορθοστε με αν κανω λαθος.

Επειδή κάτι με έτρωγε μέτρησα τον πραγματικό όγκο του νερού που ρουφάει η αντλία...Η απόδωση της αντλίας bluwave 05 σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 350lt/h.

ΜΕ βάση ότι

1) 3 χρόνια λειτουργίας

2) σημερινό καθάρισμα

3) στο τέτρατο στάδιο που είχε μαυρο σφουγγάρι έγω έβαλα substrat pro

Η απόδοση της αντλίας είναι 288lt/h και έχει απώλειες 17,7%. Άρα στα 56λτ καθαρά η αντλία γυρίζει το νερό 5,14 φορές...

Τι λέτε? είναι καλα 5 φορές?

Μια χαρα ειναι.............

Το minimum θεωριτικα ειναι 3 φορες την ωρα και το maximum 10. :)

εγω παντος ειμαι της γνωμης πως αν περναει περισοτερες φορες το νερο απο το βιολογικο υλικο τοτε διασπατε πιο γρηγορα η αμμονια...απλη λογικη δεν εχει αυτο που λεω? δηλαδη αφου τα βακτηρια ( τρωνε ) την αμμονια και την διασπουν σε νιτρικα πιο ακυνδυνα....αν περναει το νερο πιο πολλες φορες απο εκει δεν θα ειναι πιο καλυτερο το αποτελεσμα? αν μιλαμε για στανταρ φιλτρα ,οκ δεν μπορεις να αλαξεις την ροη, αν ομως μιλαμε για σαμπ τοτε η γνωμη μου ειναι οσο περισσοτερο τοσο καλυτερο. γνωμη μου παντα και διορθοστε με αν κανω λαθος.

Αυτο που αναφερει ο Αντρεας παραπανω ειναι θεωρητικα σωστο, μια που τα βακτηρια χρειαζοντε καποιο χ χρονο στο περασμα του νερου για να διασπασουν τα αποβλητα.

Καποτε ειχα περιπου στα 2000 λιτρα ανα ωρα σε 180 λιτρα μεικτα αλλα το σημαντικο σε αυτη την περιπτωσει ειναι οτι τα 1200 λιτρα προερχονταν απο εξωτερικο φιλτρο που ειχε δικο του καδο με βιολογια και δεν περνουσαν αυτα τα επιπλεων 1200 λιτρα απο το εσωτερικο φιλτρο του ενυδρειου μου. Φανταστητε με τη ταχυτητα και ροη θα περνουσαν ολα αυτα τα λιτρα μεσα απο το εσωτερικο φιλτρο. Οποτε εαν ειναι να αυξησουμε λιγο την ροη στα εσωτερικα φιλτρα του ενυδρειου εχει καλος, αλλιως για μεγαλυτερη ροη ακομα η καλυτερη λυση ειναι να προσθεθει ενα εξωτερικο φιλτρο. Εσυ φιλε μου στο σαμπ καταλαβαινεις πως η ροη σου που τρεχει με χιλια στους σωληνες πεφτει στο 100( παραδειγμα κανω) λογο του μεγαλου ογκου του σαμπ πεφτει η ροη. :)

Αυτο που αναφερει ο Αντρεας παραπανω ειναι θεωρητικα σωστο, μια που τα βακτηρια χρειαζοντε καποιο χ χρονο στο περασμα του νερου για να διασπασουν τα αποβλητα.

Καποτε ειχα περιπου στα 2000 λιτρα ανα ωρα σε 180 λιτρα μεικτα αλλα το σημαντικο σε αυτη την περιπτωσει ειναι οτι τα 1200 λιτρα προερχονταν απο εξωτερικο φιλτρο που ειχε δικο του καδο με βιολογια και δεν περνουσαν αυτα τα επιπλεων 1200 λιτρα απο το εσωτερικο φιλτρο του ενυδρειου μου. Φανταστητε με τη ταχυτητα και ροη θα περνουσαν ολα αυτα τα λιτρα μεσα απο το εσωτερικο φιλτρο. Οποτε εαν ειναι να αυξησουμε λιγο την ροη στα εσωτερικα φιλτρα του ενυδρειου εχει καλος, αλλιως για μεγαλυτερη ροη ακομα η καλυτερη λυση ειναι να προσθεθει ενα εξωτερικο φιλτρο. Εσυ φιλε μου στο σαμπ καταλαβαινεις πως η ροη σου που τρεχει με χιλια στους σωληνες πεφτει στο 100( παραδειγμα κανω) λογο του μεγαλου ογκου του σαμπ πεφτει η ροη. ;)

:):D:D:D:rasp::rasp::rasp::rasp:

Εχει προκύψει πρόβλημα. Χτες που μέτραγα τη παροχή αναγκα΄στηκα να σβήσω το φίλτρο και σήμερα το μεσημέρι κατάλαβα ότι δεν το άνοιξα. Δηλαδή 1 μέρα το φίλτρο είναι κλειστό. Τι κάνω?

Να κάνω μια γερή αλλάγη νερού? 50 % για παράδειγμα και να βάλω βακτήρια?

:thumbup::hysterical::hysterical::hysterical::helpsmilie:

:):D:D:D:rasp::rasp::rasp::rasp:

Εχει προκύψει πρόβλημα. Χτες που μέτραγα τη παροχή αναγκα΄στηκα να σβήσω το φίλτρο και σήμερα το μεσημέρι κατάλαβα ότι δεν το άνοιξα. Δηλαδή 1 μέρα το φίλτρο είναι κλειστό. Τι κάνω?

Να κάνω μια γερή αλλάγη νερού? 50 % για παράδειγμα και να βάλω βακτήρια?

:thumbup::hysterical::hysterical::hysterical::helpsmilie:

Κανε μια γενικη μετρηση του νερου, ειδικά NH3, NH4, και ΝΟ2.

Έγινε επεξεργασία - Rik

Κανε μια γενικη μετρηση του νερου, ειδικά NH3, NH4, και ΝΟ2.

Τεστ ΝΟ2 δεν έχω γιατί τελείωσε χτες.

Μέτρησα στις 18.30, 19.00 και στις 20.30 τα ΝΗ4 και είναι σταθερά 0,5. Είναι λίγο αυξημένα γιατί συνήθως είναι 0,2-0,3 αλλα δεν έχουν αυξηθεί πολύ. Η αμμωνία ΝΗ3 = 0. Έβαλα προληπτικά βακτηρίδια...Αλλά θα μετρήσω αύριο και ΝΟ2. Φαντάζομαι αν είχαν πεθάνει τα βακτήρια θα είχε ανέβει η αμμωνία η θα δω αύριο ότι δεν πέφτει.

Τεστ ΝΟ2 δεν έχω γιατί τελείωσε χτες.

Μέτρησα στις 18.30, 19.00 και στις 20.30 τα ΝΗ4 και είναι σταθερά 0,5. Είναι λίγο αυξημένα γιατί συνήθως είναι 0,2-0,3 αλλα δεν έχουν αυξηθεί πολύ. Η αμμωνία ΝΗ3 = 0. Έβαλα προληπτικά βακτηρίδια...Αλλά θα μετρήσω αύριο και ΝΟ2. Φαντάζομαι αν είχαν πεθάνει τα βακτήρια θα είχε ανέβει η αμμωνία η θα δω αύριο ότι δεν πέφτει.

Ενταξει λογικα εχασες καποιες αποικιες αλλα εισαι μεσα σε λογικα πλαισια. Καλο ειναι εαν θες να κανεις μια μικρη αλλαγη για να αποσυμφορησεις λιγο την κατασταση. Μην ανυσηχεις θα παρουν τα βακτηρια ξανα τ`απανω τους. :)

ευχαριστώ και εγώ έτσι πιστεύω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...