Jump to content

Αντικατάσταση τ8 με Ledοταινια

skoros

Recommended Posts

Στο ενυδρείο μου με διαστάσεις 1.20χ0,50χ0,60 έχω τρεις λάμπες τ8 των 30watt η καθεμιά, θέλω να τις αντικαταστήσω με ledοταινία αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να διαλέξω ώστε να έχω αντίστοιχο φωτισμό με τις τ8.

Ακόμα θα με ενδιέφερε να μάθω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω σύστημα ανατολής δύσης με τον νέο φωτισμό.

Έγινε επεξεργασία - skoros

Nαι είναι γεμάτο με valisneries!

Η αποδωση της λεντοταινιας θα ειναι αρκετα υποδεέστερη σπο αυτη των Τ8.

Αν θες να κερδισεις σε οικονομια απο καταναλωση και γιαυτό τοποθετεις λεντ, τοτε καλο θα ειναι να ψαχτεις σε κατι πιο αξιόπιστο.

ο λόγος που ψάχνω πως να αντικαταστήσω τον φωτισμό με ledοταινια είναι για οικονομία στο ρεύμα και γιατί είναι πιο απλό και φαίνεται ποιο ασφαλές από τις τ8.

το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω τρόπο να μετρήσω την απόδοση του φωτισμού.

Με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο ίντερνετ συμπέρανα ότι για να αντικαταστήσω τις 3Χ30 watt λάμπες φθορίου μπορώ να βάλω 12 λάμπες led των 6watt ή 6 μετρά ledοταινια με 14.4 watt/μέτρο.

την αντιστοιχία αυτή την έκανα υπολογίζοντας πόσα λουμεν φωτισμού αποδίδει η λάμπα φθορίου σε σχέση με τις λάμπες led και την ledοταινια.

Φυσικά μιας και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις σε σχέση με τον υπολογισμό φωτισμού ίσως έχω κάνει κάποια λάθει, αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μας δώσει τα φώτα του.

Με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο ίντερνετ συμπέρανα ότι για να αντικαταστήσω τις 3Χ30 watt λάμπες φθορίου μπορώ να βάλω 12 λάμπες led των 6watt ή 6 μετρά ledοταινια με 14.4 watt/μέτρο.

την αντιστοιχία αυτή την έκανα υπολογίζοντας πόσα λουμεν φωτισμού αποδίδει η λάμπα φθορίου σε σχέση με τις λάμπες led και την ledοταινια.

Φυσικά μιας και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις σε σχέση με τον υπολογισμό φωτισμού ίσως έχω κάνει κάποια λάθει, αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μας δώσει τα φώτα του.

Φιλε skoros απο οτι βλεπεις δεν εχουμε καποια μεγαλη διαφορα στα watt μεταξυ φθορισμου και λεντ για να εχουμε ισοδυναμη αποδωση σε λουμεν απλα στα υπερ των λεντ ειναι η διαρκεια ζωης τους που φτανει πανω απο 50.000 ωρες η λιγο χαμηλωτερη εκπομπη θερμοτητας και η αποδωση τους που δεν πεφτει αρκετα στον χρονο οπως οι φθορισμου. Θα σου προτεινα λεντοταινιες και οχι σποτ για μια καλυτερη διαχυση του φωτος στο μακρος του ενυδρειου και με ενα CRI Ra:>80 :thumbup:

CRI Ra:>80 ?

CRI Ra:>80 ?

CRI:

Είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης της λάμπας με πρότυπο το φυσικό φως του ηλίου. Η κλίμακα μέτρησης είναι από το 0 έως 100 σαν μέγιστη ποιότητα.

Στις λάμπες το συναντάμε σαν κωδικό τύπου 740, 950, 865 κλπ, όπου το πρώτο ψηφίο είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης και τα επόμενα δυο ψηφία ο βαθμός Κελβιν.

:thumbup:

εχω εχω βαλει ενα μετρο ταινια led χρωματος μπλε και το φως που παραγει ειναι παρα πολυ αχνο την αναβω το βραδυ για εφε μολις σβηνουν τα αλλα φωτα του ενυδρειου και το πρωι πριν το φυσικο φως πεσει στο ενυδρειο

εχω εχω βαλει ενα μετρο ταινια led χρωματος μπλε και το φως που παραγει ειναι παρα πολυ αχνο την αναβω το βραδυ για εφε μολις σβηνουν τα αλλα φωτα του ενυδρειου και το πρωι πριν το φυσικο φως πεσει στο ενυδρειο

Δεν ειναι και οτι καλυτερο για τα ψαρια σου! Μην ξεχνας πως τα ψαρια δεν εχουν βλεφαρα και εχουν αναγκη να κοιμουντε. :thumbup:

Δεν ειναι και οτι καλυτερο για τα ψαρια σου! Μην ξεχνας πως τα ψαρια δεν εχουν βλεφαρα και εχουν αναγκη να κοιμουντε. :thumbup:

διευκρινιζω .... το αναω κανα δυο ωρες το βραδυ οταν σβηνουν τα αλλα φωτα και κανα δυο ωρες το πρωι πριν πεσει το φυσικο φως στο ενυδρειο επισης το φως που παραγει η ταινια ειναι οπως ειπα και πριν παρα πολυ λιγο

εχεις σκεφτη οτι θελεις για 6 μετρα λεντ 14χ6=84 ευρω!!!!δες αν αξιζει!!!!!

βεβαια τα λεντ βγαζουν πιο καθαρο φως και δεν καινε τπτ!!!απο watt μολις 1 watt το μετρο!!!!τρελη διαφορα!!!!!

Τι ύψος έχει το ενυδρείο σου; Αν μιλάμε για μεγαλύτερο από 35 εκ ξέχνα τα led. Βέβαια αν αφήσεις εύκολα φυτά με ελάχιστες απαιτήσεις σε φως το ξανασυζητάμε. Όμως αν θέλεις στο μέλλον να έχεις κάποιο πιο απαιτητικό φυτό θα πρέπει να επιλέξεις διαφορετικό φωτισμό. Επίσης τα σποτ led με την ledοταινία δεν έχουν καμία σχέση. Υπάρχουν πλέον σποτ μεγάλης απόδοσης τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τον φωτισμό πολλών ενυδρείων. Οι ledoταινίες έχουν χαμηλότερα lumen.

βεβαια τα λεντ βγαζουν πιο καθαρο φως και δεν καινε τπτ!!!απο watt μολις 1 watt το μετρο!!!!τρελη διαφορα!!!!!

α και ξεχασα να προσθεσω και μετασχηματιστη!!!!+10 ευρω!!!!αναλογα ποιοτητα!!!

:thumbup::D

1. Η ledοταινια είναι 14 watt το μετρό.

2. Η μπλε ledοταινια δεν έχει καμία σχέση με αυτή που κάνει για κύριο φωτισμό.

3. Η οικονομία στο ρεύμα σε σχέση με τις λάμπες φθορισμού είναι γύρο στο 30%

γιατί λες ότι δεν κάνει για ενυδρεία με βάθος μεγαλύτερο από 35cm?

Η ledοταινια με 14,4 watt/metro αποδίδει 830 lumen ανά μετρό

τα led spot αποδίδουν 390 lumen το 3Χ2 watt.

και η λάμπα φθορίου των 30 watt αποδίδει 1500 lumen.

1. Η ledοταινια είναι 14 watt το μετρό.

2. Η μπλε ledοταινια δεν έχει καμία σχέση με αυτή που κάνει για κύριο φωτισμό.

3. Η οικονομία στο ρεύμα σε σχέση με τις λάμπες φθορισμού είναι γύρο στο 30%

γιατί λες ότι δεν κάνει για ενυδρεία με βάθος μεγαλύτερο από 35cm?

Η ledοταινια με 14,4 watt/metro αποδίδει 830 lumen ανά μετρό

τα led spot αποδίδουν 390 lumen το 3Χ2 watt.

και η λάμπα φθορίου των 30 watt αποδίδει 1500 lumen.

:thumbup::D:thumbup:

Επιτελους μπηκε μια ταξη λιγο στο ολο το θεμα! :P

Το μονο ερωτημα μου ειναι απο που συμπεραινεις οτι εχουμε οικονομια της ταξεως του 30%; :thumbup:

οι 3 λάμπες φθορίου τ8 είναι 30w Χ3=90watt με απόδοση 1200Χ3=3200 lumen.

με 4 μετρά ledοταινια έχω 14.4 X4=57,6watt με απόδοση 830Χ4= 3320 lumen.

με 9 spot led έχω 9X6=54watt με απόδοση 390Χ9=3510 lumen

αρά δεν έχω οικονομία καταναλώνοντας αντί για 90 watt 57,6 με την ledοταινια ή 54 με τα spot led!

οι 3 λάμπες φθορίου τ8 είναι 30w Χ3=90watt με απόδοση 1200Χ3=3200 lumen.

με 4 μετρά ledοταινια έχω 14.4 X4=57,6watt με απόδοση 830Χ4= 3320 lumen.

με 9 spot led έχω 9X6=54watt με απόδοση 390Χ9=3510 lumen

αρά δεν έχω οικονομία καταναλώνοντας αντί για 90 watt 57,6 με την ledοταινια ή 54 με τα spot led!

Λιγα λουμεν δεινεις για τα 30 W Τ8. Ριξε μια ματια παρακατω:

Sylvania Daylightstar T8 F30W/5000K G13 F 30W 2300lm

Philips Master TL-D 30W/830 Super 80 2400 lm

Osram T8 L 30W/840 LUMILUX Cool White G13 2400 lm

Osram T8 L 30W/865 LUMILUX Daylight G13 2350 lm

Osram T8 L 30W/830 LUMILUX Warm White G13 2400 Lm

οι 3 λάμπες φθορίου τ8 είναι 30w Χ3=90watt με απόδοση 2400Χ3=7200 lumen.

http://www.leuchtmittelmarkt.com/themes/ka...21&source=2

:thumbup:

Υ.Γ. Επισης μηνξεχνας πως με τους ανακλαστηρες διπλασιαζουμε σχεδον την αποδοση των Τ8 και Τ5

Έγινε επεξεργασία - Rik

Έχω την εντύπωση ότι η λάμπα των 30watt παράγει 2400 lumen συνολικά οπότε θεωρώ ότι τα μισά χάνονται προς λάθος κατεύθυνση.

Με τούς ανακλαστήρες ίσως πιάνεις μερικές από τις απώλειες

Έχω την εντύπωση ότι η λάμπα των 30watt παράγει 2400 lumen συνολικά οπότε θεωρώ ότι τα μισά χάνονται προς λάθος κατεύθυνση.

Με τούς ανακλαστήρες ίσως πιάνεις μερικές από τις απώλειες

Κοιτα να δεις, οπως και να εχει πιστευω πως με τις λαμπες φθορισμου εχουμε καλυτερη και ποιο ομιομορφη διαχυση του φωτησμου και σιγουρα οι ανακλαστηρες κατευθυνουν και διπλασιαζουν τον φωτησμο που αλλιως χανεται στο περιβαλλον.

Κατα μεσο ορο οι λαμπες φθορισμου και τα λεντ υψιλης ισχυος βγαζουν περιπου στα 60 με 80 λουμεν ανα βατ εκτος καποιον λεντ που φτανουν και σε μεγαλυτερες επιδοσης της ταξεως των 150 λουμεν ανα βατ αλλα θα τα πληρωσεις χρυσα. Το μειωνεκτημα στις λαμπες φθορισμου ειναι οτι χανουν σε αποδωση σε μικροτερο χρονικο διαστημα και οτι καθε χρονο θελουν αλλαγμα (επιπλεων κοστος) ,ενω στα λεντ το μειωνεκτημα για την ωρα ειναι το κοστος τους αλλα το καλο ειναι πως σε βγαζουν ανετα πανω απο 50.000 ωρες με μικρο χασιμο στην αποδοση σε αυτη την χρονικη περιοδο.

Διαλεγεις και παιρνεις! :thumbup::D

Να συμπληρώσω πως: Τα ποιοτικά led χανουν πολυ αργά την αποδοση τους! Τα φτηνιαρικά την χανουν/καιγονται πολυ νωριτερα απο τις 50000 ωρες...

Έγινε επεξεργασία - tsagos

• 7 months later...

να θεσω 1 ερωτημα?

τι χρωματισμους λεντοταινια πρεπει να βαλουμε για να φωτοσυνθετουν και τα φυτα?

warm και cool light, απο 3000κ εως το πολυ 10.000

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...