Jump to content

Μέτρηση Kh

dimitrig

Recommended Posts

Επί χρόνια έκανα την μέτρηση του Kh με test Salifert.

πριν 3 μήνες πήρα το φωτόμετρο της Hanna (HI-755).

Μετράω με το Salifert και έχω ένα αποτέλεσμα ας το πούμε Χ. Μετράω με το Hanna και έχω ένα αποτέλεσμα Χ-1 περίπου.

Μετράω με το Salifert το buffer που δίνει μαζί με το test (Dkh 7.1 +- 0.3)και έχω ένα αποτέλεσμα 7.5. Μετράω με το Hanna και έχω ένα αποτέλεσμα 6.7.

Γιατί αυτή η διαφορά. Μετράει κάποιο από τα 2 λάθος. Μετράνε διαφορετικά πράγματα, και αν ναι ποιά μέτρηση πρέπει να λαμβάνουμε εμείς υπ' όψιν.

Χωρίς να ξέρω εαν έχει κάποια σχέση , παρατήρησα στις μετρήσεις σου ότι τα τέστ με το δοκιμαστικό υγρό 7.1

Το μέν Salisfert έιναι στο +0.4 και με το φωτόμετρο είναι στο −0.4 . Δηλαδή και με τις δύο μεθόδους είσαι μέσα στα αποδεκτά όρια σφάλματος , με το ένα πάνω με το άλλο κάτω .

Εγώ θα μέτραγα με το φωτόμετρο (χωρίς να το έχω χρησιμοποιήσει , και με προσοχή για την ποιότητα των μετρήσεων π.χ. στίγματα στο δοκιμαστικό ) ΠΑΝΤΑ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο .Και σφάλμα να υπάρχει ,θα είναι πάντα το "ιδιο" οπότε η σταθερότητά του kH θα είναι οκ ! Αυτο μας νοιάζει περισσότερο από το εάν αντί για 8 είναι 8,4

Υ.Γ. Υπάρχει περίπτωση η κλίμακα μέτρησης του kH να είναι λογαριθμημένη ???? Εαν είναι αλλάζουνε πολλά πράγματα.....

Χωρίς να ξέρω εαν έχει κάποια σχέση , παρατήρησα στις μετρήσεις σου ότι τα τέστ με το δοκιμαστικό υγρό 7.1

Το μέν Salisfert έιναι στο +0.4 και με το φωτόμετρο είναι στο −0.4 . Δηλαδή και με τις δύο μεθόδους είσαι μέσα στα αποδεκτά όρια σφάλματος , με το ένα πάνω με το άλλο κάτω .

Στατιστικό λάθος. ΟΚ. Αλλά το στατιστικό λάθος είναι +- 4%. Άρα μπορεί να είναι είτε + είτε _.

Εδώ το Salisfert είναι μόνιμα στο + και το Hanna μόνιμα στο - και με σταθερή διαφορά.

Εγώ νομίζω ότι δεν μετράνε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Κατα την γνώμη μου , μετράνε το ίδιο πράγμα αλλά

Το μάτι το δικό σου έχει σφάλμα +0.4 (πολύ πιο πιθανό να κάνει λάθος το μάτι διότι έχει να κάνει και με τον εκάστοτε φωτισμό )

Το φωτόμετρο έχει −0.4 το οποίο εξαρτάται πολύ λιγότερο απο τον εξωτερικό φωτισμό για αυτό κιόλας μπορεί και καταλαβαίνει πολυ πολυ μικρές αποκλίσεις !!!

Ειναι η ίδια μετρηση ...με διαφορετικό τρόπο !!!

To Hanna μετράει CaCO3 με τη μέθοδο 4500 - P E.

Το Salifert τι μετράει.

Aναφέρεται μήπως πάνω στα μπουκαλάκια τι αντιδραστήρια είναι; Ετσι ισως βρουμε τι μετραει.

Δημήτρη, μαζί με το Salifert KH test έρχεται και κάποιο δείγμα με αλκαλικότητα 7.6dKH. Έχεις δοκιμάσει το φωτόμετρο σε αυτό?

Το έχω κάνει. Μια από τα ίδια.

Υπάρχει στη Αθήνα κάποιος που να έχει το 755 να κάνουμε συγκριτικά tests.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...