Jump to content

Φωτισμός ενυδρείου

Recommended Posts

Αν προτιθεσε να κάνεις απλά ένα ενυδρείο με φυτά, μπορείς να βάλεις απλές λάμπες από κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού.

Αν θες ένα σωστό φυτεμένο καλό είναι να βάλεις ενυδρειακές λάμπες. Προσφέρουν πολλά περισσότερα από τις απλές. (Και υπόστρωμα με ψιλό χαλικάκι από πάνω)

Θα βάλεις 2 χ 24w T5. μία ροζ για φυτά και μία daylight στα 6500K περίπου.

Ανακλαστήρες βάλε μόλις βάλεις τα πρώτα φυτά.

Οι ανεμιστήρες κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ψάξε το forum και θα βρεις αρκετές λύσεις.

Τι παραπάνω θα προσφέρει μια ενυδρειακή λάμπα daylight 6500k για παράδειγμα από μία osram daylight στα ίδια kelvin? Εχουν διαφορές στην κατασκευή τους?

Ρωτάω για να μάθω, επειδή δεν ξέρω και μέχρι τώρα για daylight χρησιμοποιώ μόνο απλές λάμπες όπως philips και osram.

• Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

πειτε κι άλλα ,πείτε κι άλλα με γεμίζετε ιδέες! :)

Τι παραπάνω θα προσφέρει μια ενυδρειακή λάμπα daylight 6500k για παράδειγμα από μία osram daylight στα ίδια kelvin? Εχουν διαφορές στην κατασκευή τους?

Έχουν αρκετές διαφορές με τις ποιό βασικές μεγάλο CRI (πάνω από 95) και εσωτερικά φίλτρα.

Διαβάστε λίγο ΕΔΩ για γενικά περί φωτισμού.

Και αν έχετε λίγο παραπάνω κέφι ΕΔΩ και τα ξαναλέμε.

Έχουν αρκετές διαφορές με τις ποιό βασικές μεγάλο CRI (πάνω από 95) και εσωτερικά φίλτρα.

Κατάλαβα :)

Ευχαριστώ και για τις πληροφορίες,

μέχρι πριν από λίγο νόμιζα πως όλες οι daylight έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά.

Συνδυασμό των παραπάνω, δηλαδή λάμπες ενυδρειακές χαμηλών kelvin (ροζ) με λάμπες απλές daylight μπορούμε να κάνουμε για σωστό φυτεμένο?

YΓ.: Το 2ο link δεν μου το ανοίγει.

Άρα καταλήγουμε σε μια +-6500κελβιν και μια ροζε ανεξαρτήτων κέλβιν(:D

Παίρνω τηλέφωνο στο κατάστημα να δω τι εταιρίες από λάμπες φέρνουν

εμενα το δευτερο λινκ μου ανοιγει

:)

Πιστευω πως οι διαφορες τους δεν ειναι τοσο μεγαλες οσο θελουν να μας κανουν να πιστεψουμε οι επωνυμες ενεδρειακες εταιριες. CRI 9 ειναι πχ και η Biolux αλλα δεν εχει και 20 ευρω. Οι ποιο πολλες επωνυμες λαμπες ενυδρειου ειναι CRI 8 και αυτο γιατι ετσι μπορουν να παραγουν περισσοτερα λουμεν στα ιδια βατ και ειναι και ενεργιακης κλασσης Α σε σχεση με τις CRI 9 που ειναι Β.

Οσοι ενδιαφερονται μπορουν να ριξουν μια ματια επισης στο παρακατω θεμα ειδικα στην δημοσιευση 16. :)

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=542852

Πήρα 2 τηλέφωνα σε 2 διαφορετικά μαγαζιά:

1 μαγαζί:Τ5 24watt 55εκ λευκή λαμπα 7.500kelvin και ροζ λάμπα 18.000kelvin( :D ) μάρκα SANTA

2 μαγαζί:Τ5 24watt 55εκ λάμπα daylight 6500 kelvin της Aqualife και ροζ λάμπα 8.500 kelvin της Grolux Sylvania

Ποια πρόταση είναι καλύτερη;;;

Κάποια από τις 2 προτάσεις + υγρά λιπάσματα + ταμπλέτες χωρίς υπόστρωμα και co2 καλύπτει τις ανάγκες ενός σωστού φυτεμένου;;;;

σας ευχαριστώ

Εγώ στο δικό μου με υγρό λίπασμα, ταμπλέτες και Co2 φίλε μου είμαι μια χαρά, για τον φωτισμό σου είπα την γνώμη μου.

Πήρα 2 τηλέφωνα σε 2 διαφορετικά μαγαζιά:

1 μαγαζί:Τ5 24watt 55εκ λευκή λαμπα 7.500kelvin και ροζ λάμπα 18.000kelvin( :D ) μάρκα SANTA

2 μαγαζί:Τ5 24watt 55εκ λάμπα daylight 6500 kelvin της Aqualife και ροζ λάμπα 8.500 kelvin της Grolux Sylvania

Ποια πρόταση είναι καλύτερη;;;

Κάποια από τις 2 προτάσεις + υγρά λιπάσματα + ταμπλέτες χωρίς υπόστρωμα και co2 καλύπτει τις ανάγκες ενός σωστού φυτεμένου;;;;

σας ευχαριστώ

ευχαριστώ

Τι προτείνετε;;;Τι άλλες γνώμες υπάρχουν;;;Ποια πρόταση από τα μαγαζιά είναι καλύτερη;;;

ευχαριστώ

Τι προτείνετε;;;Τι άλλες γνώμες υπάρχουν;;;Ποια πρόταση από τα μαγαζιά είναι καλύτερη;;;

Απο τις επιλογες σου θα διαλεγα την 2.

Προσωπικα θα σου προτεινα μια κοντα στα 4200Κ και μια στα 6500Κ.

:D +1

ο φωτισμός,το διοξείδιο του άνθρακα και τα λιπάσματα είναι αλληλένδετα.Η ύπαρξη ή έλλειψη κάποιου από αυτά δυσανάλογα σε σχέση με τα άλλα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.για αυτό απέφυγε υπερβολές και κάνε σταδιακά βήματα!

που μπορω να βρω κατι τετοιο ;;;;

η επιλογη 2 δε με καλυπτει;;;

που μπορω να βρω κατι τετοιο ;;;;

Nα βρεις λάμπα σε χαμηλά kelvin εννοείς?

Σου αναφέρω δυο λάμπες που χρησιμοποιώ κι εγώ,

Sera Plant Color - 4900k

Acadia Original Tropical - 4500k

Παρόμοιες "ροζ" λάμπες στα kelvin που θες θα βρεις στα περισσότερα καταστήματα με ενυδρειακά :)

Έγινε επεξεργασία - Alpha

Nα βρεις λάμπα σε χαμηλά kelvin εννοείς?

Σου αναφέρω δυο λάμπες που χρησιμοποιώ κι εγώ,

Sera Plant Color - 4900k

Acadia Original Tropical - 4500k

Παρόμοιες "ροζ" λάμπες στα kelvin που θες θα βρεις στα περισσότερα καταστήματα με ενυδρειακά :)

δυστυχως έχουν μήκος μεγαλο και εγώ έχω μόνο 60εκ

δυστυχως έχουν μήκος μεγαλο και εγώ έχω μόνο 60εκ

Bγαίνουν και σε 18W/60cm και οι δυο παραπάνω λάμπες.

Bγαίνουν και σε 18W/60cm και οι δυο παραπάνω λάμπες.

τωρα που το σκεφτομαι το συνολικο μηκος του ενυδρειου ειναι 60εκ και μαλλον δεν βολευει...

η επιλογη 2 δε με καλυπτει;;;;(2 μαγαζί:Τ5 24watt 55εκ λάμπα daylight 6500 kelvin της Aqualife και ροζ λάμπα 8.500 kelvin της Grolux Sylvania)

Μαλλον θα πας στην λυση των 2 ή 3 Τ8 των 15 Watt που ειναι κοντα στα 45 cm ή Τ5 των 14 Watt που ειναι κοντα στα 35 cm. Αν μπορεις να βαλεις 3 λαμπες θα εισαι σουπερ! :)

Δηλαδη θα εβαζα και μια Grolux σε αυτη την περιπτωση.

Στα 4200Κ υπαρχουν αρκετες επιλογες:

Απο ενειδρειακες λαμπες ειναι η Sun glo και η Jbl solar tropic κλπ

Μπορεις να πας και σε Osram Lumilux 840 ή Philips Master 840 super 80 τις οποιες θα βρεις σε ηλεκτρολογικα μαγαζια

Αναλογες λυσεις υπαρχουν και για τις 6500Κ

:D

Μαλλον θα πας στην λυση των 2 ή 3 Τ8 των 15 Watt που ειναι κοντα στα 45 cm ή Τ5 των 14 Watt που ειναι κοντα στα 35 cm. Αν μπορεις να βαλεις 3 λαμπες θα εισαι σουπερ! :)

Δηλαδη θα εβαζα και μια Grolux σε αυτη την περιπτωση.

Στα 4200Κ υπαρχουν αρκετες επιλογες:

Απο ενειδρειακες λαμπες ειναι η Sun glo και η Jbl solar tropic κλπ

Μπορεις να πας και σε Osram Lumilux 840 ή Philips Master 840 super 80 τις οποιες θα βρεις σε ηλεκτρολογικα μαγαζια

Αναλογες λυσεις υπαρχουν και για τις 6500Κ

:D

μπερδεύτικα λίγο :D:D:rasp::rasp::rasp::rasp::thumbup:

μπερδεύτικα λίγο :):D:D:D:rasp::rasp::rasp:

Το ενυδρειο σου λογικα ειναι 60 cm και πιθανοτατα δεν χωρανε οι Τ5 των 24 Watt αν καταλαβα καλα, για αυτο σου προτεινω τις παραπανω λυσεις. Τη ακριβως δεν καταλαβες;

Το ενυδρειο σου λογικα ειναι 60 cm και πιθανοτατα δεν χωρανε οι Τ5 των 24 Watt αν καταλαβα καλα, για αυτο σου προτεινω τις παραπανω λυσεις. Τη ακριβως δεν καταλαβες;

το ενυδρειο ειναι 60ek και οι τ5 των 24watt ειναι 55εκ(στο τσακ τη γλιτωνω)

μου έχεις πει πάρα πολλες επιλογές και σε ευχαριστώ για αυτό

λοιπον ο χωρος φωτισμου θα ειναι 7 εκ υψος 13εκ πλάτος(8εκ των οποιων πανε για ανεμιστηρακι)και το μήκος του ενυδρείου θα ναι 60 εκ (αρα λαμπα 60 εκ δε χωραει)

αυτό που θέλω να ξέρω πιο ειναι το καλύτερο πράγμα περι των φωτισμό για το φυτεμένο μου

σας ευχαριστώ και συγγν'ωμη που σας κουράζω :)

το ενυδρειο ειναι 60ek και οι τ5 των 24watt ειναι 55εκ(στο τσακ τη γλιτωνω)

μου έχεις πει πάρα πολλες επιλογές και σε ευχαριστώ για αυτό

λοιπον ο χωρος φωτισμου θα ειναι 7 εκ υψος 13εκ πλάτος(8εκ των οποιων πανε για ανεμιστηρακι)και το μήκος του ενυδρείου θα ναι 60 εκ (αρα λαμπα 60 εκ δε χωραει)

αυτό που θέλω να ξέρω πιο ειναι το καλύτερο πράγμα περι των φωτισμό για το φυτεμένο μου

σας ευχαριστώ και συγγν'ωμη που σας κουράζω :)

Το θεμα του φωτησμου σου εξαρτατε στο τελος στο ποσες λαμπες και στα ποσα Watt ή ακομα καλυτερα στα ποσα λουμεν σε αναλογια με τα λιτρα σου θα μπορεσεις να συγκεντρωσεις.

Το θεμα του φωτησμου σου εξαρτατε στο τελος στο ποσες λαμπες και στα ποσα Watt ή ακομα καλυτερα στα ποσα λουμεν σε αναλογια με τα λιτρα σου θα μπορεσεις να συγκεντρωσεις.

μαλλον 2 λάμπες λόγω χώρου αλλα πειτε μου και για τις 3 τι σκεφτεστε

σας έχω πει τις δυνατότητες και απαιτήσεις- χωροι πιο πάνω

τι προτείνετε;;

η επιλογη 2 με καλύπτει τουλαχιστον να ξε΄ρω...

μαλλον 2 λάμπες λόγω χώρου αλλα πειτε μου και για τις 3 τι σκεφτεστε

σας έχω πει τις δυνατότητες και απαιτήσεις- χωροι πιο πάνω

τι προτείνετε;;

η επιλογη 2 με καλύπτει τουλαχιστον να ξε΄ρω...

Κοιτα να δεις, δεν χω κατι το αντιθετο στο να βαλεις μια 6500Κ συν μια Gro απλα πιστευω πως μια στα 4200Κ ειναι πληρους φασματος, σου προσφερει περισσοτερα λουμεν, ποιοτικοτερο CRI, και μεγαλυτερες κορυφες στην περιοχη του κοκκινου φασματος που εχεις αναγκη να ειναι σε μεγαλυτερο βαθμο σε σχεση με την μπλε περιοχη μια που διεισδυει δυσκολοτερα στο ενυδρειο μας. Εαν πας στην λυση με τρεις λαμπες, τοτε θα προσθετα και μια Gro η οποια εχει αφυσικο φωτησμο, μεγαλες κορυφες και στο μπλε φασμα πραγμα το οποιο με ανυσηχει το γεγονος οτι οι αλγες παραμονευουν στο να εκμεταλλευτουν αυτη την περιοχη φασματος και ειναι τουλαχιστον τα μισα λουμεν απο τις αλλες.

Κοιτα να δεις, δεν χω κατι το αντιθετο στο να βαλεις μια 6500Κ συν μια Gro απλα πιστευω πως μια στα 4200Κ ειναι πληρους φασματος, σου προσφερει περισσοτερα λουμεν, ποιοτικοτερο CRI, και μεγαλυτερες κορυφες στην περιοχη του κοκκινου φασματος που εχεις αναγκη να ειναι σε μεγαλυτερο βαθμο σε σχεση με την μπλε περιοχη μια που διεισδυει δυσκολοτερα στο ενυδρειο μας. Εαν πας στην λυση με τρεις λαμπες, τοτε θα προσθετα και μια Gro η οποια εχει αφυσικο φωτησμο, μεγαλες κορυφες και στο μπλε φασμα πραγμα το οποιο με ανυσηχει το γεγονος οτι οι αλγες παραμονευουν στο να εκμεταλλευτουν αυτη την περιοχη φασματος και ειναι τουλαχιστον τα μισα λουμεν απο τις αλλες.

thanks επιστήμονα!!!!

λοιπόν αυτή με τα 4200κ που θα τη βρώ;;;

για να συννενοουμαστε μηπως να προσπαθησω να κάνω ένα σχεδιο με το καπακι φωτισμου;;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...