giannispass 28 Απριλίου 2011 #1 Share 28 Απριλίου 2011 Γεια χαρά. Στον αγώνα που δίνω με τα φωσφωρικά, μέτρησα την Α/Ο και μου έδωσε το απόλυτο 0. Γεμίζοντας όμως το βαρέλι με 200λτ νερό απο Α/Ο και προσθέτωντας μετά το αλάτι, μέτρησα με το φωτόμετρο και βρήκα οτι το νερό είναι στα 0,10ppm, όσο δηλαδή έχω αυτη την στιγμή στο ενυδρείο μου. ΤΡΑΓΙΚΟ..... Εφιάλτης μου έχει γίνει. Οτι και να μετρήσω φωσφορικά έχει.... Η δεξαμενή προετοιμασίας είναι η μαύρη απο PVC και είναι κατάλληλη για τρόφιμα και υγρά. Απο που μπορεί να δημιουργούνται τα φωσφορικά αυτά? Απο την δεξαμενή ή απο το αλάτι? Το αλάτι ειναι το Proreef TropicMarin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimkasta 28 Απριλίου 2011 #2 Share 28 Απριλίου 2011 Ποιό φωτόμετρο χρησιμοποιείς? 736? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 28 Απριλίου 2011 Author #3 Share 28 Απριλίου 2011 Ποιό φωτόμετρο χρησιμοποιείς? 736? 713.... Αλλα τι σχεση έχει αυτο? Αφού με το ίδιο μετραω 0 στην έξοδο της ΑΟ και μετα μετραω 0.10 στην δεξαμενή Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimkasta 28 Απριλίου 2011 #4 Share 28 Απριλίου 2011 Κι όμως... Αν ψάξεις στα thread εδώ στο φόρουμ, θα δείς οτι το 713 προτείνεται για γλυκό νερό και δεν είναι και πολύ αξιόπιστο για χαμηλές μετρήσεις, γεγονός που οξύνεται και από το +-4% σφάλμα που έχει. Το 736 είναι το κατάλληλο για θαλασσινό Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 28 Απριλίου 2011 #5 Share 28 Απριλίου 2011 (edited) Μπορεί να μην είναι 0,10 και να είναι 0,06 (τοσο χάνει μαξιμουμ το φωτόμετρο) αλλά αυτό δε λέει κάτι. Βάλε από το ίδιο αλάτι σε ένα καθαρό ποτήρι, διέλυσε το και κάνε την ίδια δοκιμή να δεις εάν φταίει το αλάτι ή το βαρέλι. Ένα από τα δύο είναι σίγουρα ο ένοχος dimkasta: Δεν είναι ακριβώς έτσι, έτσι θέλουνε να είναι για να πουλήσουνε το 736 που βγάλανε τώρα. Αυτά δε τα βγάζω από το μυαλό μου, τα λέω σε απευθείας επικοινωνία με εξωτερικό που έχω γιατί με την εδώ αντιπροσωπεία δεν είναι να συζητάς. Έγινε επεξεργασία 28 Απριλίου 2011 - warhawk Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 28 Απριλίου 2011 Author #6 Share 28 Απριλίου 2011 (edited) Αφου μετράω 0 στην έξοδο της Α/Ο και μετα μετράω 0,10 στην δεξαμενή. Με το ίδιο όργανο, το ίδιο φιαλίδιο και το ίδιο αντιδραστήριο. Και λάθος αντιδραστήριο να έβαζα(το πιο χοντρό λάθος σου λέω), εφόσον χρησιμοποιώ το ιδιο και στις δυο μετρήσεις, εχω το ίδιο reference και την ίδια αντίδραση και βλέπω 0.10ppm παραπάνω. Αυτο είναι το θέμα μου και οχι αν μετράω με το 713 και οχι με το 736. Φιλικά Γιάννης Έγινε επεξεργασία 28 Απριλίου 2011 - giannispass Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy996 29 Απριλίου 2011 #7 Share 29 Απριλίου 2011 Γιαννη εγω πιστευω οτι ειναι απο τ αλατι αλλα οπως ειπε και ο warhawk απ οτι καταλαβα βαλε στην βαρελα νερο απο τη οσμωση και μετρησετο και μετα ριξε αλατι και ξανα μετρα ο ενοχος θα φανει οτι και να γινει..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimkasta 30 Απριλίου 2011 #8 Share 30 Απριλίου 2011 Λάθος μου που το πήγα σε σύγκριση των 2 μηχανημάτων... Στο προκείμενο, αν υποθέσουμε ότι το νερό από την όσμωση έχει 0,01 ΡΟ4, αυτό με το 713 μπορεί να φανεί είτε σαν 0 είτε σαν 0,05. Αν υποθέσουμε τώρα ότι και το αλάτι ανεβάζει πχ 0,03 επιπλέον, πάμε στα 0,04 που μπορεί να φαίνεται και πάλι σαν 0 ή σαν 0,08. Αλλά και πάλι, το +-4% σφάλμα υποτίθεται ότι είναι το μέσο σφάλμα σε ολόκληρη την κλίμακα μέτρησης, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί και να είναι μεγαλύτερο στις χαμηλές μετρήσεις. Αυτό που ήθελα να πώ εξαρχής είναι ότι το 713 είναι πολύ αναξιόπιστο σε χαμηλές μετρήσεις που ενδιαφέρουν κάποιον που συντηρεί reef και ψάχνει τιμές κάτω του 0,03 Το καλό είναι ότι το μηχανάκι φαίνεται να δίνει σταθερές μετρήσεις, οπότε αν γίνει κάποια διασταύρωση με κάποιο άλλο τεστ, ίσως να μπορούν να βγούν πιο ασφαλή συμπεράσματα Μέτρησες τελικά στο ποτήρι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kostasfdg 30 Απριλίου 2011 #9 Share 30 Απριλίου 2011 Το 713 μετράει phosphate και το 736 phosphorus. Και τα δύο είναι για θαλασσινά αλλα τα μετρήσιμα μεγέθη δεν είναι τα ίδια εξού ότι το 713 μετράει σε ppm και το 736 σε ppb. Γιάννη κάνε το τεστ με το ποτήρι, ίσως πάρεις απάντηση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 30 Απριλίου 2011 #10 Share 30 Απριλίου 2011 Το 713 μετράει phosphate σε ppm. Tο 736 μετράει phosphorus σε ppb. Για να έχουμε phosphate σε ppm με το 736 (μέτρηση Χ 3,066) / 1000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 30 Απριλίου 2011 Author #11 Share 30 Απριλίου 2011 Δεν έχω μετρήσει ακόμα σε ποτήρι, αλλα θα πώ κάτι που διάβασα στο RC. Κάνωντας μια έρευνα σχετικά με το TropicMarin ProReef στο internet, βρήκα αρκετά post σε έγκυρα forum του εξωτερικού που πολλοί χρήστες, παραπωνιόντουσαν για φωσφορικά, μετά απο χρήση του συγκεκριμένου αλατιού. Πολλοί εγκωμίαζαν το RedSea Crystal Pro, σαν λύση στο πρόβλημα των φωσφορικών. Θα δούμε όμως. Η μόνη λύση είναι να κάνουμε το πείραμα με το ποτήρι, αν και εγω γέμισα 200λτ νερό απο ΑΟ για την αλλαγή μου και μέτρησα 0.10ppm Po4. Αυτή ακριβώς την τιμή μέτρησαν και στο εξωτερικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 30 Απριλίου 2011 Author #12 Share 30 Απριλίου 2011 (edited) Λάθος μου που το πήγα σε σύγκριση των 2 μηχανημάτων... Στο προκείμενο, αν υποθέσουμε ότι το νερό από την όσμωση έχει 0,01 ΡΟ4, αυτό με το 713 μπορεί να φανεί είτε σαν 0 είτε σαν 0,05. Αν υποθέσουμε τώρα ότι και το αλάτι ανεβάζει πχ 0,03 επιπλέον, πάμε στα 0,04 που μπορεί να φαίνεται και πάλι σαν 0 ή σαν 0,08. Αλλά και πάλι, το +-4% σφάλμα υποτίθεται ότι είναι το μέσο σφάλμα σε ολόκληρη την κλίμακα μέτρησης, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί και να είναι μεγαλύτερο στις χαμηλές μετρήσεις. Αυτό που ήθελα να πώ εξαρχής είναι ότι το 713 είναι πολύ αναξιόπιστο σε χαμηλές μετρήσεις που ενδιαφέρουν κάποιον που συντηρεί reef και ψάχνει τιμές κάτω του 0,03 Το καλό είναι ότι το μηχανάκι φαίνεται να δίνει σταθερές μετρήσεις, οπότε αν γίνει κάποια διασταύρωση με κάποιο άλλο τεστ, ίσως να μπορούν να βγούν πιο ασφαλή συμπεράσματα Μέτρησες τελικά στο ποτήρι? Επίσης να πώ, ότι το οταν ένα επιστημονικό ή μη όργανο, μας δίνει και μια απόκλιση, αυτή αναφέρεται στην τελική τιμή. Το 4% που λεέι το συγκεκριμένο όργανο, είναι μια πολύ καλή απόκλιση βάση κόστους. Υπάρχουν όργανα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ με την συγκεριμένη απόκλιση. Και όποιος έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και σοβαρά με τις μετρήσεις, ηλεκτρονικές ή μή, θα γνωρίζει ότι όσες φορές και να την επαναλάβεις, πάντα θα έχεις στα τελευταία ψηφία μια αποκλιση(λόγω θερμοκρασίας, λόγω υγρασίας...). Έτσι λοιπόν, 4% απόκλιση, σημαίνει +ή- 4% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. Δηλαδή αν μετράω 0.1ppm Po4, η πραγματική τιμή είναι 0.1ppm +- 0.004ppm........ Aυτο είναι το σφάλμα του όργανου. Το θεωρώ όχι αμελητέο, αλλά ΜΗΔΕΝΙΚΟ και ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ....... Αυτά περι σφαλμάτων και περι αξιοπιστίας. Παρ'ολα αυτά εννοείται πως οταν μετράμε σε κλίμακα ppb και όχι ppm, είμαστε 1000 φορές πιο ακριβείς. Αλλα όλα αυτά σε καταστάσεις εργαστηριακές, ή πολύ κοντά στο 0. Εδω δεν μπορούμε να φτάσουμε το 0,05ppm και συζητάμε για το αν είναι 0,0495 ή 0,0505ppm. Τ Έγινε επεξεργασία 30 Απριλίου 2011 - giannispass Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kostasfdg 30 Απριλίου 2011 #13 Share 30 Απριλίου 2011 Το 713 μετράει phosphate σε ppm. Tο 736 μετράει phosphorus σε ppb. Για να έχουμε phosphate σε ppm με το 736 (μέτρηση Χ 3,066) / 1000 Off topic και συγνώμμη Γιάννη, αλλά Δημήτρη εδώ αναφέρει μέτρηση Χ 2,29/1000 για την μετατροπή.Επειδή έχω το 736 και με ενδιαφέρει η μετατροπή αυτή μπορείς να μου πείς που βρήκες το συντελεστή που αναφέρεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimkasta 30 Απριλίου 2011 #14 Share 30 Απριλίου 2011 (edited) Η Hanna αναφέρεται σε +-4% ή 0,04 ppm, όποιο είναι μεγαλύτερο στην κλίμακα που δουλεύουμε http://www.hannainst.com/usa/prods2.cfm?Pr...3&id=024015 Αν και off-topic, και ξανά συγγνώμη που το ξεκίνησα, για να παρεις το phosphate από το 736 πολλαπλασιάζεις με 0,003066 ή x3,066/1000 Η εξήγηση εδώ http://www.reefcentral.com/forums/showpost...mp;postcount=26 Το πιο πάνω link αναφέρεται σε P2O5 και όχι σε ΡΟ4 Έγινε επεξεργασία 30 Απριλίου 2011 - dimkasta Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 30 Απριλίου 2011 Author #15 Share 30 Απριλίου 2011 (edited) Και πάλι προσωπική μου άποψη, ότι η ακρίβεια των 0.04ppm, είναι υπέρ αρκετή και σου δίνει υπερ-ακριβείας μετρήσεις. Για παραπάνω ακρίβεια, καλύτερα να απευθυνθούμε στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που και εκεί, πολύ αμφιβάλω αν τα όργανα μετρήσεων τους, έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Για έναν χομπίστα πάντως, τα HANNA είναι οχι απλώς best value for money, αλλα και κάτι πολύ παραπάνω. Αυτο που λεέι η HANNA στο site της, για τα φορητά φωτόμετρα της, τα λεέι όλα: "The HANNA HI 713 Checker®HC bridges the gap between simple chemical test kits and professional instrumentation. Chemical test kits are not very accurate and only give only a few resolution points while professional instrumentation can cost hundreds of dollars and can be time consuming to calibrate and maintain. The HANNA HI 713 Checker®HC is accurate and affordable." Έγινε επεξεργασία 30 Απριλίου 2011 - giannispass Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 30 Απριλίου 2011 #16 Share 30 Απριλίου 2011 (edited) δοκίμασε να αφήσεις μια μέρα το νερό α/ο μέσα στο δοχείο προετοιμασίας χωρίς να βάλεις αλατι και μέτρησε το την επόμενη Έγινε επεξεργασία 30 Απριλίου 2011 - salTasos Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimkasta 2 Μαίου 2011 #17 Share 2 Μαίου 2011 Και πάλι προσωπική μου άποψη, ότι η ακρίβεια των 0.04ppm, είναι υπέρ αρκετή και σου δίνει υπερ-ακριβείας μετρήσεις. θα γίνω σπαστικός, αλλά από τα πρώτα πράματα που επιμένουμε στο χόμπυ είναι να γίνεται χρήση σωστών τέστ (υγρών ή μη) Ασχέτως που στέκεται τεχνολογικά το μηχανάκι, τι κόσμους γεφυρώνει και τι ευκολίες δίνει, το γεγονός είναι ότι μια μέτρηση 0,04 με το 713, μπορεί να είναι οτιδήποτε από 0 μέχρι 0,08... Το συγκεκριμένο εύρος αβεβαιότητας είναι σχεδόν η μισή κλίμακα της Salifert... Αυτό απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί "υπερακρίβεια". Ούτε καν μέτριο θα το χαρακτήριζα... Μάλλον απαράδεκτο... Θα σού λεγα πάρε και ένα υγρό πακετάκι και κάνε αντιπαραθέσεις. Τουλάχιστον το 713 έχει φήμη ότι είναι σταθερό και δεν εμφανίζει τυχαίο σφάλμα. Από τη σύγκριση ίσως μπορέσεις να βγάλεις συμπεράσματα τόσο για να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το 713, όσο και για το πρόβλημά σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 2 Μαίου 2011 #18 Share 2 Μαίου 2011 (edited) Σήμερα έκανα 5 συνεχόμενα τεστ με τα 2 όργανα της HANNA, 713 και 736 713...................... 736 0,03ppm............19 = 0.058ppm 0.02..................15 = 0.046 0.02..................16 = 0.049 0.05..................19 = 0.058 0.04..................18 = 0.055 Θεωρώ ότι τα φωσφορικά στο ενυδρείο μου είναι της τάξεως του 0,05ppm. Φυσικά και ένα όργανο με κλίμακα 0 - 0,61 (736) θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις πολύ χαμηλές κλίμακες από ένα όργανο με κλίμακα 0 - 5,00 (713) Και φυσικά υπάρχει και το λάθος το δικό μας. Λίγο νερό παραπάνω, λίγη σκόνη να πέσει έξω, λίγο βρώμικο το δοχείο και να μια μικρή διαφορά σε αυτές τις τιμές. Τώρα για το ζουμί της υπόθεσης δεν δίνω καμία σημασία στο αν μετρήσω 0,03 ή 0,05 στο ενυδρείο. Έγινε επεξεργασία 2 Μαίου 2011 - dimitrig Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 2 Μαίου 2011 Author #19 Share 2 Μαίου 2011 Σήμερα έκανα 5 συνεχόμενα τεστ με τα 2 όργανα της HANNA, 713 και 736 713...................... 736 0,03ppm............19 = 0.058ppm 0.02..................15 = 0.046 0.02..................16 = 0.049 0.05..................19 = 0.058 0.04..................18 = 0.055 Θεωρώ ότι τα φωσφορικά στο ενυδρείο μου είναι της τάξεως του 0,05ppm. Φυσικά και ένα όργανο με κλίμακα 0 - 0,61 (736) θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις πολύ χαμηλές κλίμακες από ένα όργανο με κλίμακα 0 - 5,00 (713) Και φυσικά υπάρχει και το λάθος το δικό μας. Λίγο νερό παραπάνω, λίγη σκόνη να πέσει έξω, λίγο βρώμικο το δοχείο και να μια μικρή διαφορά σε αυτές τις τιμές. Τώρα για το ζουμί της υπόθεσης δεν δίνω καμία σημασία στο αν μετρήσω 0,03 ή 0,05 στο ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος