ARIS F 28 Απριλίου 2011 #1 Share 28 Απριλίου 2011 Εφτιαξα ενα καινουριο ενυδρειακι sicce 25 για την ακριβεια,φυτεμενο με red cherry. Απο φυτα εβαλα ceratopteris,cabomba caroliana,pogostemon,java moss,echinodorus rubin,ludwigia repens rubin και hygrophila siamensis corymbosa. Η cabomba εχει φτασει ηδη στην επιφανεια,πρεπει να την κλαδεψω; Αν ναι,πως; Ο καθαρος ογκος του νερου ειναι 17 λιτρα και το φωτιστικο 11W,αρκει ομως ο φωτισμος για να καλυψει τις αναγκες των φυτων; Ακομα μια βοηθεια θα ηθελα στο να επιλεξω το καταλληλο συστημα co2 για το ενυδρειο.Σε ενα καταστημα μου προτειναν ενα της sera που βαζεις μεσα κατι ταμπλετες αναβραζουσες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geo100 28 Απριλίου 2011 #2 Share 28 Απριλίου 2011 Εφτιαξα ενα καινουριο ενυδρειακι sicce 25 για την ακριβεια,φυτεμενο με red cherry. Απο φυτα εβαλα ceratopteris,cabomba caroliana,pogostemon,java moss,echinodorus rubin,ludwigia repens rubin και hygrophila siamensis corymbosa. Η cabomba εχει φτασει ηδη στην επιφανεια,πρεπει να την κλαδεψω; Αν ναι,πως; Ο καθαρος ογκος του νερου ειναι 17 λιτρα και το φωτιστικο 11W,αρκει ομως ο φωτισμος για να καλυψει τις αναγκες των φυτων; Ακομα μια βοηθεια θα ηθελα στο να επιλεξω το καταλληλο συστημα co2 για το ενυδρειο.Σε ενα καταστημα μου προτειναν ενα της sera που βαζεις μεσα κατι ταμπλετες αναβραζουσες. Εγώ την κλάδεψα γιατι έβγαινε αρκέτα έξω.... Δεν ξέρω αν έκανα καλά... περίμενε τους ειδικούς να σου πουν τι πρέπει να κάνεις Νομίζω ότι το ενυδρείο σου είναι αρκετά μικρό ώστε με ένα σύστημα Co2 DIY να αρκεί.... Περιμενε όμως και τιν γνώμη καποιου πιο έμπειρου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 28 Απριλίου 2011 #3 Share 28 Απριλίου 2011 Υπαρχουν ολοκληρομενα συστηματα που κανουν για το ενυδρειο σου με μπουκαλες ,μανομετρα κ.α Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 28 Απριλίου 2011 #4 Share 28 Απριλίου 2011 Οπως αυτο αλλα κανει οσο το ενυδρειο σου.Εγω θα το παρω μαλλον για ενα ενυδρειο 8 λιτρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 28 Απριλίου 2011 #5 Share 28 Απριλίου 2011 Φίλε είχα παρεμφερέστατο setup με εσένα στο δικό μου sicce 25. Πιστεύω πως δεν έχεις λόγω να προχωρήσεις σε αγορά CO2. Με ένα απλό DIY και 11βατη λάμπα (της Dennerle) θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός με τα λιπάσματα που θα βάλεις για τις γαρίδες περισσότερο. Απλά επειδή το DIY είναι συνεχόμενο θα πρέπει να προσέξεις τις ρυθμίσεις σου και να αλλάζεις έγκαιρα τις μπουκάλες. Γενικά με προσοχή γιατί είναι οριακά τα λίτρα και οι αλλαγές στις μετρήσεις γίνονται πολύ γρήγορα, Δεν βλέπω να έχεις πρόβλημα. Εγώ μέχρι να βάλω τα puffer μέσα το ενυδρείο ήταν μποστάνι. Να στο πω και πιο απλά. Τα φυτά δέχονται πολύ ξύλο. Οπότε στήσε το ενυδρείο για τα ζωντανά σου και μετά ασχολήσε και με τα φυτά. Ξεκίνα με κανονικές δοσολογίες και άσε τα φυτά σου να σου δείξουν αν πρέπει να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 28 Απριλίου 2011 #6 Share 28 Απριλίου 2011 (edited) Οπως αυτο αλλα κανει οσο το ενυδρειο σου.Εγω θα το παρω μαλλον για ενα ενυδρειο 8 λιτρα. Χωρίς να θέλω να σε κοντράρω δεν θεωρείς πως είναι κομμάτι ακριβό για ένα 25λιτρο; Το έχω το συγκεκριμένο και το παρόπλισα. Έγινε επεξεργασία 28 Απριλίου 2011 - Jester Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 28 Απριλίου 2011 #7 Share 28 Απριλίου 2011 Χωρίς να θέλω να σε κοντράρω δεν θεωρείς πως είναι κομμάτι ακριβό για ένα 25λιτρο; Το έχω το συγκεκριμένο και το παρόπλισα. Αυτο ειπα πιο πανω.Και τι ειδες απο το συγκεκριμενο συστημα ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 28 Απριλίου 2011 #8 Share 28 Απριλίου 2011 Να σου πω την αλήθεια, δεν εντυπωσιάστηκα κιόλας. Καλοσχεδιασμένο μεν αλλά λογικό για το ποσό που έδωσα. Σαν λειτουργία είχε μικρή διάρκεια ζωής η μπουκάλα, κάθε φορά που άλλαζα μπουκαλίτσα χαροπάλευα και στους 4 μήνες τα αποσύνδεσα και άρχισα τα DIY γιατί αν είναι να μου σπάνε τα νεύρα με τα ενυδρεία ας τα κάνω παγοθήκες για μπύρες. Επίσης με ξένισε το γεγονός πως η διαφορά χρημάτων με ένα σοβαρό σύστημα CO2 ήταν πολύ μικρή και το κόστος για το ίδιο το δυοξείδιο υπέρογκο σε σχέση με μεγαλύτερα συστήματα, για να συγκρίνεις ειναι σχεδόν 100 ευρώ το μικρό και πλήρες σύστημα με 8άρα νομίζω μπουκάλα το είχα βρει με 140 άντε να πήγαινε 160 με ένα γέμισμα, τα 60 ευρώ είναι μικρή διαφορά σε σχέση με την διαφορά των 2 εξοπλισμών και σε διάρκεια και σε δυνατότητες. Άριστη η Dennerle αλλά βαράει. Γενικά σαν επένδυση την θεώρησα μάλλον υπερβολική ειδικά από την στιγμή που δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα με την μαγιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 28 Απριλίου 2011 Author #9 Share 28 Απριλίου 2011 Πρεπει να το ψαξω καλα με το co2...ειναι η αληθεια δεν εχω διαβασει ακομα ωστε να εχω γνωμη πανω στο θεμα. Αν καταλαβα καλα απο τα λεγομενα του jester,πρεπει να βαλω αλλη μια λαμπα 11W; Το χαλικι που εβαλα ειναι και υποστρωμα κατα τα λεγομενα της εταιριας,πρεπει να χρησιμοποιω και υγρο λιπασμα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #10 Share 20 Μαίου 2011 Πιστευετε οτι θα μπορουσα να βαλω αυτο της sera το CO2 start; Ειναι φτηνο και διακριτικο. Δεν μου αρεσει πολυ η ιδεα να κανω αυτο με την μαγια και το μπουκαλι και τα αλλα συστηματα ειναι πολυ ακριβα! Το εχει κανενας ωστε να μου πει γνωμη; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 20 Μαίου 2011 #11 Share 20 Μαίου 2011 Παλιότερα σε 100λ χρησιμοποιούσα το Tetra CO2 Optimat, μου κρατούσε ένα μήνα και κάτι αλλά τα φυτά ήταν εύκολα μαζί με κάποια μέτριων απαιτήσεων. Κοστίζει 14e ολόκληρο το σύστημα από petcumulus και 7ε περίπου η κάθε ανταλλακτική φιάλη πάλι από petcumulus. Αναφέρω το συγκεκριμένο κατάστημα γιατί σε πολλά άλλα καταστήματα το έχω βρει στην διπλάσια τιμή, όπως και την φιάλη. Αλλά δεν έχει ούτε μανόμετρα, ούτε κάτι άλλο, μόνο φιάλη, σωληνάκι και διαχυτήρα. Σε σχέση με το Sera νομίζω συμφέρει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #12 Share 20 Μαίου 2011 Δηλαδη εαν επιλεξω αυτο,εκτος απο το συστημα που κανει 14 ευρω και τις φιαλες,τι αλλο θα χρειαστω; Επισης αυτο ρυθμιζει στο να παραγει λιγο η πολυ CO2; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 20 Μαίου 2011 #13 Share 20 Μαίου 2011 (edited) Δηλαδη εαν επιλεξω αυτο,εκτος απο το συστημα που κανει 14 ευρω και τις φιαλες,τι αλλο θα χρειαστω; Επισης αυτο ρυθμιζει στο να παραγει λιγο η πολυ CO2; Δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο επιπλέον. Η συσκευασία περιέχει 1 φιάλη 11gr, σωληνάκι και ένα διαχυτήρα με τις δυο βεντούζες του. Απλά, όταν σου τελειώσει η φιάλη που έχει ήδη μέσα τότε θα πρέπει να δώσεις άλλα ~7ε και να πάρεις μία γεμάτη. Οπως είπα και παραπάνω δεν περιέχει τίποτα άλλο από εξοπλισμό. Έγινε επεξεργασία 20 Μαίου 2011 - Alpha Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #14 Share 20 Μαίου 2011 Δεν χρειαζεται να αγορασω τεστ CO2; Ειναι ασφαλης λυση για το ενυδρειακι μου που ειναι 25 λιτρα μονο; Σε αυτη την περιπτωση θα χρειαστω βαλβιδα που να μην αφηνει το νερο να μπει στο σωληνακι; Αν ειναι να το παραγγειλω,φαινεται καλυτερο απο αυτο της sera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 20 Μαίου 2011 #15 Share 20 Μαίου 2011 Θα έλεγα ότι για τέτοιου μεγέθους ενυδρεία καλύτερα ένα DIY. Κάθε φορά που θα δίνεις τα 7 ευρώ για το ανταλλακτικό θα το μετανιώνεις. Το DIY έχει πρακτικά μηδενικό κόστος και την ίδια επί της ουσίας παροχή. Στο φόρουμ έχει ακριβείς οδηγίες για το πώς να το κάνεις. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=37191 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 20 Μαίου 2011 #16 Share 20 Μαίου 2011 (edited) Δεν χρειαζεται να αγορασω τεστ CO2; Ειναι ασφαλης λυση για το ενυδρειακι μου που ειναι 25 λιτρα μονο; Σε αυτη την περιπτωση θα χρειαστω βαλβιδα που να μην αφηνει το νερο να μπει στο σωληνακι; Αν ειναι να το παραγγειλω,φαινεται καλυτερο απο αυτο της sera. Είναι ασφαλής λύση γιατί την παροχή του αερίου κατά κάποιο τρόπο την ρυθμίζεις εσύ. Ο διαχυτήρας μπαίνει μέσα στο νερό μέχρι 5εκ περίπου από την επιφάνεια του νερού και γεμίζει (με νερό). Για να έχεις παροχή CO2 πατάς στο πάνω μέρος της φιάλης και ο διαχυτήρας αρχίζει και γεμίζει με CO2 άρα κατεβαίνει η στάθμη του νερού μέσα στον διαχυτήρα. Αρα ανάλογα με την παροχή που θες να έχεις, τόσο γεμίζεις τον διαχυτήρα με αέριο μέχρι να κατέβει η στάθμη εκεί που θες. Ετσι, το βράδυ για παράδειγμα, που δεν υπάρχει λόγος να έχεις παροχή, δεν θα γεμίζεις τον διαχυτήρα. Ανεπίστροφη βαλβίδα δεν θα χρειαστείς, έχει πάνω ο διαχυτήρας. Πάντως συμφωνώ με τον Andreas301 για DIY CO2. Έγινε επεξεργασία 20 Μαίου 2011 - Alpha Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #17 Share 20 Μαίου 2011 Το εχω διαβασει αυτο το αρθρο για να το κανω μονος μου αλλα το φοβαμαι λιγο και δεν ξερω που να κρυψω το μπουκαλι! Επισης δεν υπαρχει θεμα με το ποσο CO2 παραγεται; Ειναι το ιδιο ασφαλες με ενα της αγορας; Εαν βαλω τελικα καποιο ειδος παροχης CO2 και για καποιο λογο μετα απο καιρο το σταματησω,τοτε τα φυτα θα εχουν "κακομαθει" και θα εχω προβλημα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 20 Μαίου 2011 #18 Share 20 Μαίου 2011 Μην φανταστείς ότι παράγει και τρελές ποσότητες. Αλλά και πάλι υπάρχει τρόπος να μην έχεις παροχή το βράδυ, με αεραντλία, καλή ανατάραξη της επιφάνειας, υπάρχουν και ολοκληρωμένες πατέντες, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή. Αν τους κόψεις το διοξείδιο μετά από καιρό, θα τους κόψεις και την ανάπτυξη, άσε που το πιθανότερο είναι σε συνδυασμό με φωτισμό και λίπανση χωρίς CO2 να αρχίσουν οι άλγες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #19 Share 20 Μαίου 2011 Θα παω να παρω τοτε τα υλικα να το κανω μονος μου. Ο θεος βοηθος!!! Για να ξερω περιπου,ποσο κανουν να παρεις σκαλα διαχυσης,βαλβιδα και σωλινακι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alpha 20 Μαίου 2011 #20 Share 20 Μαίου 2011 Θα παω να παρω τοτε τα υλικα να το κανω μονος μου. Ο θεος βοηθος!!! Για να ξερω περιπου,ποσο κανουν να παρεις σκαλα διαχυσης,βαλβιδα και σωλινακι; Περίπου στα 10ε η σκάλα (αν είναι της Hagen μπορεί και παραπάνω ), το σωλινάκι φθηνό είναι, ανάλογα πόσο θα πάρεις, με το μέτρο πάει και η βαλβίδα περίπου 2-3e Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 20 Μαίου 2011 Author #21 Share 20 Μαίου 2011 Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!!! Θα παω απο Δευτερα να τα παρω,να το φτιαξω (οχι το μειγμα) και θα το παω στην συναντηση να το δουν και να μου πουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 22 Μαίου 2011 Author #22 Share 22 Μαίου 2011 Διαβαζω και ξαναδιαβαζω τις οδηγιες για το DIY συστημα και με αγχωνει το γεγονος οτι λεει στο τελος οτι μπορει να σκασει αν για καποιο λογο δεν βγαινει το αεριο απο το μπουκαλι!!! Επισης σε αυτο το συστημα πως σταματας την παροχη το βραδυ και πως ρυθμιζεις το ποσο θα παραγει; Ειμαι εκ φυσεως μεσα στο αγχος για τα παντα και αυτο με στρεσαρει πριν το φτιαξω ακομα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARIS F 6 Ιουνίου 2011 Author #23 Share 6 Ιουνίου 2011 Εβαλα τελικα CO2 στο ενυδρειο μου,το tetra optimat. Ακολουθησα τις οδηγιες,αλλα δεν βλεπω να διαχεεται το CO2 στο ενυδρειο και δεν ειδα και αλλαγη στο PH. Δηλ,μια μερα το αφησα μονο με νερο στον διαχυτηρα,μετα εβαλα λιγο CO2 αλλα εδω και 2 μερες δεν βλεπω να μειωνεται το αεριο εκει μεσα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 6 Ιουνίου 2011 #24 Share 6 Ιουνίου 2011 Ποσο το πηρες αυτο?γνωμη μου ειναι οτι καλητερα να ειχες φτιαξει ενα diy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργοσ Χ. 6 Ιουνίου 2011 #25 Share 6 Ιουνίου 2011 kαλησπερα φιλε μου ,το συγκεκριμενο προιον τησ tetra το εχω και εγω σε ενα 60λ ,το εβαλα μονο και μονο για να βοηθησω ΛΙΓΟ τα φυτα και τονιζω το λιγο γιατι μονο αυτο κανει , για το κατεβασμα του ph μην το ψαχνεισ θα χρειαστεισ αλλα κολπα ....οσο αφορα την μεμβρανη που εχει ο διαχυτηρασ θελει καθαρισμα καθε τοσο με οδοντοβουρτσα ,ειναι ευαισθητη και βουλωνει . προσεχε που ακριβωσ θα το τοποθετησησ 10 εκατοστα κατω απο την επιφανεια του νερου , και η εξοδο του φιλτρου να χτυπαει την μεμβρανη ετσι ωστε να γινετε καλυτερη διαχυση. αν το χρειαζεσαι για να βοηθασ λιγο τα φυτα κρατα το΄, αν απο οτι καταλαβα θελεισ να κατεβασεισ και το ph με αυτο τον τροπο αδυνατο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος