Jump to content

Γαρίδες και λίπανση...

Recommended Posts

Γαρίδες και λίπανση λοιπόν...

...μπορούμε?

Χαλκός και σίδηρος από όσο έχω διαβάσει θέλει μεγάλη προσοχή...

Τι ρουτίνες ακολουθείτε εσείς?

Για παράδειγμα στις Neocaridina Heteropoda τι μπορούμε να "δουλέψουμε" και τι όχι ?

Ευχαριστώ! :)

Έγινε επεξεργασία - sarevock

Γειά σου Τριαντάφυλλε

Νομίζω πως δεν χρειάζεσαι πολλά επειδή το ενυδρείο είναι χαμηλών απαιτήσεων.

DIY co2 είναι αναγκαίο και αρκετό. (οχι seachem excel λόγω ασπόνδυλων)

Μπορείς να προσθέσεις μερικά φυτά που να μην έχουν απαιτήσεις σε λίπασμα.

Την moss μπορείς να την χωρίσεις και να την δέσεις (μόνον) στα λεπτά κλωνάρια της ρίζας με μπετονιά και όταν αναπτυχθεί θα δείχνει πολύ ωραία. Κάντο άφοβα, χώρισε την.

Αντί για tenellus μπορείς να βάλεις μικρότερο φυτό όπως το Pogostemon helferi ή Lilaeopsis brasiliensis ώστε στις διαστάσεις του ενυδρείου να δείχνει πιο όμορφο και πιο "γεμάτο".

Στην θέση της κρυπτοκορίνας θα έβαζα Micranthemum umbrosum.

Δεν έχεις απαιτητικά φυτά που να θέλουν σίδηρο

Με πολύ λίγο λίπασμα γενικής χρήσης (seachem flourish) μπορείς να κάνεις θαύματα.

Γενικά μ'αρέσει το ενυδρείο σου και μπορεί να γίνει κουκλί για τα ασπόνδυλα.

ΥΓ.

Ο χαλκός απαγορεύεται δια ροπάλου

:)

Έγινε επεξεργασία - lasal

Δεν θελω να διαφωνησω για τον χαλκο, το γνωριζουμε ολοι οτι ειναι πολυ τοξικος για τα ασπονδυλα. Για τον σιδηρο πρωτη φορα το ακουω, σε κανονικες δοσεις για φυτεμενο δεν πιστευω οτι ειναι τοξικος.

Να καταθεσω απλως μια παρατηρηση...Ριχνω στο 300αρι μου καθε 2η μερα 1 γραμμαριο power4 ( ιχνοστοιχεια) , το οποιο αναγραφει οτι περιεχει μεταξυ των αλλων και 1,5% χαλκο.

Εν τουτοις, εχω εκει μεσα απειρες γαριδες εδω και 3 χρονια που οχι μονο δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα αλλα τολμω να πω οτι διαπρεπουν σε αυτο ειδικα το ενυδρειο.

Σκεφτομαι οτι ισως υπαρχει ενα κατωφλι στο ποσοστο του χαλκου που ειναι τοξικο για τις γαριδες και τα σαλιγκαρια. Τι πιστευετε κι εσεις;

:thumbup: Χωρίς να είμαι ειδήμων ... μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι χρησιμοποίησες σκεύασμα που περιλαμβάνει ουσίες που πιθανόν συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του χαλκού;

πχ ο άνθρωπος λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα σιδήρου δεν θα δει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Αν όμως συνδυάσει το ίδιο συμπλήρωμα με βιταμίνη C θα διαπιστώσει αξιοσημείωτη διαφορά (αρκει να το χρειάζεται και ο οργανισμός εννοείται)

Αν λοιπόν το απλό χαλκούχο ζουμάκι βλάπτει είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται και στην συγκέντρωση του χαλκού (που θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από το συμπλήρωμα που χρησιμοποιείς εσύ) αλλά και στο ότι στην περίπτωση του power4 έχουμε σύμπλεγμα ουσιών που αλληλεπιδρούν και βοηθούν στην διαμόρφωση ισόρροπης κατανομής και απορροφησης των διαφορων ουσιών.

Λεω εγω τωρα ... :thumbup: οι γνώστες πείτε μας αν παίζει ... :)

Σκεφτομαι οτι ισως υπαρχει ενα κατωφλι στο ποσοστο του χαλκου που ειναι τοξικο για τις γαριδες και τα σαλιγκαρια. Τι πιστευετε κι εσεις;

Δεν έχω μπει ποτέ στη διαδικασία της λίπανσης σε ενυδρείο με ασπόνδυλα, αλλά αυτό που αναφέρει ο Αλέξανδρος, σε πραγματικούς αριθμούς είναι 0.015 γραμμάρια χαλκού (ή αλλιώς 15 χιλιστόγραμμα) που διαλύονται σε 250-270 λίτρα νερού. Θεωρώ πως ακόμα και πετρέλαιο ή οινόπνευμα να ρίξει κανείς σε αυτή τη ποσότητα, δεν θα πάρει χαμπάρι το σύστημα.

Τεστ χαλκού έχεις κάνει ποτέ Αλέξανδρε στο νερό του ενυδρείου αλλά και της βρύσης?

lasal ευχαριστώ για τις εναλλακτικές με τα φυτά!

Excel... μικρές δόσεις μας παίρνει? κάπου είχα διαβάσει σε ένα άρθρο του αλεξανδρου οτι το Excel σε υπερδοσολογια απαγορεύεται !

Σε μισή ποσότητα της σωστής δόσης μπορούμε δηλαδή? Ο φίλος lasal πάνω λέει γενικά απαγορεύεται... "(οχι seachem excel λόγω ασπόνδυλων)" μπερδεύτηκα!

... :)

lasal ευχαριστώ για τις εναλλακτικές με τα φυτά!

Excel... μικρές δόσεις μας παίρνει? κάπου είχα διαβάσει σε ένα άρθρο του αλεξανδρου οτι το Excel σε υπερδοσολογια απαγορεύεται !

Σε μισή ποσότητα της σωστής δόσης μπορούμε δηλαδή? Ο φίλος lasal πάνω λέει γενικά απαγορεύεται... "(οχι seachem excel λόγω ασπόνδυλων)" μπερδεύτηκα!

... :)

Το σκεπτικό για το excel ειναι το εξής

Γιατί να θέσεις σε κίνδυνο τα ασπόνδυλα (έστω και μικρό) με το excel εφόσον υπάρχει η εναλλακτική λύση της μαγιάς με ζάχαρη.

Με αυτό το σκεπτικό εβαλα το "απαγορεύεται".

Ο αλεξανδρος έχει δίκιο για την υπερδοσολογία, εγώ απλά το επέκτεινα για χάρη της εναλλακτικής λύσης.

Μπορείς να βάλεις excel σε μικρότερη δόση εφόσον δεν χρησιμοποιήσεις diy λύση απλά θέλει περισσότερη προσοχή.

Ο χαλκός και ο σίδηρος που περιέχονται στο power4 ειναι ιχνοστοιχεία.

Οπως και ο σίδηρος και ο χαλκός που περιέχονται στο flourish ειναι ιχνοστοιχεία και είναι αμελητέες ποσότητες.

Αντίθετα αν συγκριθούν με προϊόντα σιδήρου "flourish iron" και "power2 FE" η ποσότητα του σιδήρου ειναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

ΥΓ.

Λαθη σε μεγάλα ενυδρεία μπορουν να συγχωρεθούν γιατί υπάρχουν τα περιθώρια

σε μικρά όμως........

Έγινε επεξεργασία - lasal

Ο lasal ειναι σωστος σε ολα.

Απλα να συμπληρωσω κατι εξισου σημαντικο: εξαρταται παντοτε και απο το ειδος των γαριδων. Σε ευαισθητες γαριδες οπως οι CRS, blue tiger, sulawesi, black tiger κλπ δεν θα εριχνα παρα μονο ελαχιστη (ή και καθολου) λιπανση. Οι Neocaridina και οι αμανο ανεχονται ακομα και λιπανση E.I. χωρις προβλημα.

• 2 weeks later...

Ριχνω flourish (4 σταγονες) 2 φορες την εβδομαδα!

Παρατηρω και ενημερωνω, ηδη η moss και το Micranthemum micranthemoides αρχισαν να λενε "ευχαριστουμε" ! :thumbup:

Οι γαριδες... στην κοσμαρα τους! :D

Δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα προβλημα. Για red cherry μιλώντας πάντα. :thumbup:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...