Jump to content

Επιλογή συστήματος 3 λαμπών για φυτεμένο ενυδρείο

sheriff

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Έχω κοινωνικό ενυδρείο 80*40*30 (74 καθαρά λίτρα περίπου), με υπόστρωμα, χαλίκι, φυτεμένο με τα εξής φυτά:

6 anubias (δεμένες σε ξύλα),

1 ceratophyllum demersum,

2 valisneria,

2 crypotocorine (beckettii ''petchii'' & wendtii ''green''),

1 Nomaphila Corymbosa,

1 Lysimachia nummularia "Aurea",

1 Ceratopteris siliquosa

1 Ludwigia repens submerse (ουφ, πολλά έχω τελικά... :thumbup: )

Επίσης έχω και μια διακοσμητική ρίζα.

Από υποστηρικτικό εξοπλισμό έχω PH controller, παροχή CO2, αεραντλία, λάμπα UV, θερμοστάτη στους 27C.

Από μετρήσεις,

PH 6,75 (+-0,05 λόγω controller)

NO2 0,

NO3 0,

NH4 0.

Έχω φτάσει στο κρίσιμο σημείο αλλαγής/βελτίωσης του φωτισμού. :thumbup:

Από όσα άρθρα και μελέτες διάβασα στο forum, θεωρώ πως το ενυδρείο μου είναι μέτριων προς υψηλών απαιτήσεων σε φωτισμό (άρα 30-35 lumen/lt). Θα ήθελα να προσομοιώσω (όσο γίνεται) ανατολή/δύση οπότε λέω να τις ανάβω περιοδικά. Οπότε σκέφτομαι να αγοράσω μετασχηματιστή T5 Glo 2x39 (είτε 2χ29 αλλά η διαφορά κόστους είναι 2€ περίπου) για τις 2 Τ5 και μια άλλη λάμπα T8. Λόγω μεγέθους ενυδρείου max 590mm. (δεν θέλω να χαλάσω/ανοίξω το καπάκι).

Κλείνω περισσότερο προς 2 T5 ευρέως φάσματος (ίσως JBL) και μια Τ8 με μπλε απόχρωση που να προσομοιώνει "όσο γίνεται" πρωί και βράδυ.

Θα ήθελα τις προτάσεις σας για τον σχεδιασμό που σκέφτομαι καθώς και την επιλογή λαμπών.

Θα προτιμούσα το χρώμα του ενυδρείου να είναι περισσότερο προς το ελαφρύ κόκκινο παρά προς το μπλε.

Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να μην σας κούρασα... :)

Έγινε επεξεργασία - sheriff

αφού το θες προς το ελαφρύ κόκκινο βάλε 2x grolux (κόκκινες) και 1x aquastar (μπλε) και νομίζω το οπτικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που έχεις φανταστεί :)

ΥΓ. Τι kh έχεις;

Έγινε επεξεργασία - warhawk

Μια λυση ειναι αυτη του φιλου warhawk αλλα ξεχνας την προσομιωση, λιγα τα λουμεν για τις αναλογες λαμπες και εχωντας πολλες μπλε κορυφες του φασματος μπορει να παιζεις και λιγο πολυ με τις αλγες.

Εγω θα σου προτεινα μια στα 4200Κ, μια Grolux, και μια στα 6500Κ. Εαν μπορεις να βαλεις και μια Aquastar που ειναι στα 10.000Κ επιπλεων θα την χρησημοποιουσα ενδιαμεσα στην φωτοπεριοδο το πολυ για 3 με 4 ωρες. Τις πρωτες δυο ωρες θα αναβα την 4200κ μετα θα αναβα την Gro μετα την 6500 και μετα την 10.000 και μετα θα τις εσβηνα αντιστροφα.

Μελετώντας τον κατάλογο της Sylvania, Τ5 έχει μόνο την Daylight και τις Gro-lux και Aquastar σε Τ8, οπότε από τη στιγμή που έχω ήδη 1 Τ8 θέση και θέλω να προσθέσω 2 Τ5 δεν με διευκολύνει.

Επίσης παρατήρησα πως είναι three band (γιαυτό και 1b) και δεν είναι ευρέως φάσματος (με μικρή ίσως εξαίρεση την Gro-lux), που από ότι έχω διαβάσει είναι προτιμότερο.

Τέλος, μου έκανε εντύπωση στον κατάλογο που την Daylight την έχει ως "εναλλακτική πρόταση" για χρήση σε ενυδρείο. Βάσει αυτών, μάλλον θα εξετάσω και άλλες εναλλακτικές... :)

Κάποια άλλη πρόταση;

Για κάθε ενδιαφερόμενο επισυνάπτω τον ελληνικό κατάλογο της Sylvania.

Καλο Πάσχα σε όλους!!!

Μελετώντας τον κατάλογο της Sylvania, Τ5 έχει μόνο την Daylight και τις Gro-lux και Aquastar σε Τ8, οπότε από τη στιγμή που έχω ήδη 1 Τ8 θέση και θέλω να προσθέσω 2 Τ5 δεν με διευκολύνει.

Επίσης παρατήρησα πως είναι three band (γιαυτό και 1b) και δεν είναι ευρέως φάσματος (με μικρή ίσως εξαίρεση την Gro-lux), που από ότι έχω διαβάσει είναι προτιμότερο.

Τέλος, μου έκανε εντύπωση στον κατάλογο που την Daylight την έχει ως "εναλλακτική πρόταση" για χρήση σε ενυδρείο. Βάσει αυτών, μάλλον θα εξετάσω και άλλες εναλλακτικές... :)

Κάποια άλλη πρόταση;

Για κάθε ενδιαφερόμενο επισυνάπτω τον ελληνικό κατάλογο της Sylvania.

Καλο Πάσχα σε όλους!!!

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση;;;; :)

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση;;;; :)

Φιλε μου καταρχας καλησπερα.

Δεν βρεισκω καποιον ιδιαιτερο λογο στο να επιλεξεις αναμεσα σε sylvania ντε και καλα.

Ουτε πρεπει να πας σε πετ σοπ και να σκασεις τα τριπλα. Βεβαια λεγοντας αυτα δεν θελω να σνομπαρο τις επωνυμες ενυδρειακες λαμπες αλλα μπορεις να επιλεξεις και αναμεσα στις ποιο οικονομικες εμπορικες λαμπες τυπου osram, και Philirs, αρκει να ξεκαθαρισεις με τι αλλες λαμπες θελεις να εξοπλισεις το ενυδρειο σου.

Δες και εδω λιγο μηπως και παρεις καμια ιδεα. :)

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=60005&hl=

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...