stratigos24 20 Απριλίου 2011 #1 Share 20 Απριλίου 2011 Καλησπερα, εχω ενα ενυδρειο 160 λιτρα ( 100x40x40 ), το οποιο θα το ξεκινησω καποια στιγμη. Εχω ενα φιλτρο eheim ecco 2233, ειναι αρκετο για αυτα τα λιτρα? Ευχαριστω εκ των προτερων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimos 20 Απριλίου 2011 #2 Share 20 Απριλίου 2011 Καλησπερα, εχω ενα ενυδρειο 160 λιτρα ( 100x40x40 ), το οποιο θα το ξεκινησω καποια στιγμη. Εχω ενα φιλτρο eheim ecco 2233, ειναι αρκετο για αυτα τα λιτρα? Ευχαριστω εκ των προτερων! αναλογως τα ψαρια που θα βαλεις και το στησιμο του ενυδρειου το φιλτρο που λες εχει ροη 480l/h Link to comment Share on other sites More sharing options...
bokostas 20 Απριλίου 2011 #3 Share 20 Απριλίου 2011 (edited) Εγώ θα έβαζα μεγαλύτερο, το 2233 καλύπτει μέχρι 80, άντε 100 λίτρα ενυδρείο. Έγινε επεξεργασία 20 Απριλίου 2011 - bokostas Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 20 Απριλίου 2011 Author #4 Share 20 Απριλίου 2011 Το ποσα λιτρα καλυπτει ενα φιλτρο το μετραμε στα καθαρα ή στα μικτα? Εχω και ενα eheim elite 800 εσωτερικο φιλτρο, να τα βαλω μαζι να δουλευουν? Και αργοτερα αμα ειναι παιρνω και βαζω ενα eheim 2211 και βγαζω το εσωτερκο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fokion.v 20 Απριλίου 2011 #5 Share 20 Απριλίου 2011 Το ποσα λιτρα καλυπτει ενα φιλτρο το μετραμε στα καθαρα ή στα μικτα? Εχω και ενα eheim elite 800 εσωτερικο φιλτρο, να τα βαλω μαζι να δουλευουν? Και αργοτερα αμα ειναι παιρνω και βαζω ενα eheim 2211 και βγαζω το εσωτερκο... Ένα φίλτρο κάνει για κάποιο ενυδρείο όταν η αντλία που διαθέτει ανακυκλώνει τα λίτρα του ενυδρείου επί τρία σε μια ώρα. Επίσης όσο μεγαλύτερο κάδο έχει τόσο περισσότερα υλικά μπορεί να πάρει. Άρα και μεγαλύτερη ιχθυοφόρτιση μπορεί να αντέξει. Τώρα για το δικό σου φίλτρο πρέπει να σου πώ ότι ανακυκλώνει οριακάτα λίτρα σου 160χ3=480 λίτρα. Αν υπολογίσεις και την απώλεια της αντλίας (λόγω αντίστασης από τα υλικά του κάδου) θα έχεις λίγο εως πολύ μικρότερη ροή. Άρα θέλεις μεγαλύτερο φίλτρο. Τώρα αν τοποθετήσεις ένα ακόμη φίλτρο και ξέρεις ότι και τα δυο θα σου ανακυκλώνουν τα λίτρα σου πάνω από τρεις φορές την ώρα τότε μπορείς να το κάνεις και να το αφήσεις και για αργότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimos 20 Απριλίου 2011 #6 Share 20 Απριλίου 2011 Το ποσα λιτρα καλυπτει ενα φιλτρο το μετραμε στα καθαρα ή στα μικτα? Εχω και ενα eheim elite 800 εσωτερικο φιλτρο, να τα βαλω μαζι να δουλευουν? Και αργοτερα αμα ειναι παιρνω και βαζω ενα eheim 2211 και βγαζω το εσωτερκο... στα καθαρα μετραμε και να εχεις υποψιν οτι οταν οι εταιρειες δινουν οναμαστικη ροη πχ 480l/h εννοουν με κενο καδο και μανομετρικο στο 1.5μ οπωσ καταλαβαινεις αν το φιλτρο γεμισει με υλικα η ροη πεφτει παντωσ καλο θα ειναι να εχεις φιλτρα που γυριζουν το νερο του ενυδρειου τουλαχιστον πεντε φορες την ωρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
fisakis 20 Απριλίου 2011 #7 Share 20 Απριλίου 2011 (edited) σιγουρα το δευτερο φιλτρο βοηθαει, αλλα καλυτερα για αρχη πες μας τί και ποσα ζωντανα θα βαλεις και αν θα εχεις φυτα μεσα. Έγινε επεξεργασία 20 Απριλίου 2011 - fisakis Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 20 Απριλίου 2011 #8 Share 20 Απριλίου 2011 (edited) Το ποσα λιτρα καλυπτει ενα φιλτρο το μετραμε στα καθαρα ή στα μικτα? Εννοεις αν το καλυπτει απο θεμα ροης? στα καθαρα μετραμε και να εχεις υποψιν οτι οταν οι εταιρειες δινουν οναμαστικη ροη πχ 480l/h εννοουν με κενο καδο και μανομετρικο στο 1.5μ οπωσ καταλαβαινεις αν το φιλτρο γεμισει με υλικα η ροη πεφτει παντωσ καλο θα ειναι να εχεις φιλτρα που γυριζουν το νερο του ενυδρειου τουλαχιστον πεντε φορες την ωρα Η ονομαστικη ροη ειναι σε μηδενικο υψος.Το 2233 μεχρι το ενα μετρο θα φτασει το νερο, μετα γιοκ. Ένα φίλτρο κάνει για κάποιο ενυδρείο όταν η αντλία που διαθέτει ανακυκλώνει τα λίτρα του ενυδρείου επί τρία σε μια ώρα. Εννοεις 3 φορες συμφωνα με την πραγματικη ροη του φιλτρου? ή συμφωνα με την ονομαστικη που αναφερεται στις προδιαγραφες του?Εγώ θα έβαζα μεγαλύτερο, το 2233 καλύπτει μέχρι 80, άντε 100 λίτρα ενυδρείο. Για το συνηθη γεμισμα που γινεται στα ενυδρεια και αναλογα και τις απαιτησεις σε ροη, μεχρι εκει παει το φιλτρο και κατα τη δικη μου αποψη. Έγινε επεξεργασία 20 Απριλίου 2011 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 20 Απριλίου 2011 Author #9 Share 20 Απριλίου 2011 Bασικα ειμαι νεος στο χομπυ και τωρα ψαχνω να δω πως θα το κανω το ενυδρειο κλπ και το τι γινεται με τα φιλτρα. Απο μια κοπελα που το ειχε το πηρα και αυτο το φιλτρο ειχε και δουλευε. Εχω σκεφτει και για φυτεμενο αλλα και για αμαζονιο με black water που εχω δει μαρεσει. Οταν λεω φυτεμενο εννοω με φυτα που θα αρκουνται στο να συντηρηθουν χωρις co2 αλλα με βοηθητικα οπως excel flourish κλπ...απο ψαρια δεν εχω σκεφτει γιατι πρωτα θελω να δω τι ''στυλ'' θα κανω ωστε να ξερω και τι ψαρια μπορω να βαλω μετα συμφωνα με το περιβαλλον που θα εχω επιλεξει. Τα μικρα ψαρια κοπαδακια μαρεσουν παντως και μαλλον προς κατι τετοιο θα κινηθω. Δεν ξερω ποσα θα μπορω να βαλω στα τοσα λιτρα και με αυτο το φιλτρο... Απο οτι βλεπω ομως μου λετε οτι δεν κανει, εστω μονο του και μαλλον θα βαλω και το εσωτερικο μαζι, ειτε το eheim elite 800 που λεω πως εχω (και αυτο η κοπελα που ειχε το ενυδρειο μου το εδωσε, δεν το ειχε ομως πανω να το χρησιμοποιει ταυτοχρονα) ή ενα εσωτερικο της juwel που παλι εχω απο εναν φιλο... Τωρα γενικα ρωταω αν το καλυπτει το ενυδρειο μου αυτο το φιλτρο, διοτι απο ροη που με ρωτας αν ρωταω, οχι γενικα ρωταω δεν ξερω τι θα πει απο ροη ή τι θα πει απο βιολογια ακομα....χαχ! Να ειστε καλα παιδια ολοι, περιμενω να δουμε τι θα ηταν καλυτερο να κανω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 20 Απριλίου 2011 #10 Share 20 Απριλίου 2011 (edited) Η επιλογη του φιλτρου βασιζεται κατα την αποψη μου α) στην ιχθυοφορτωση (εδω παιζει ρολο η χωρητικοτητα του καδου σε υλικα), β) στην προτιμηση των ψαριων για ροη (με καποια ορια φυσικα, μινιμουμ ροης για σωστη φιλτρανση), γ) η χωρητικοτητα σε νερο του ενυδρειου (για να υπολογισουμε ενα μινιμουμ γυρισμα 2 φορες τα λιτρα την ωρα, αλλά πραγματικα λ/ω και οχι αυτα που δινει σαν ονομααστικη ροη η εταιρεια*) δ) στο υψος του ενυδρειου (μαζι με τη βαση) ή γενικοτερα στη διαφορα υψους που θα εχει η θεση του φιλτρου και το τελικο υψος του ενυδρειου (για να υπολολογισουμε το μανομετρικο** που χρειαζομαστε στο φιλτρο και κατ'επεκταση την πραγματικη ροη που θα εχουμε) * και φυσικα δεν μπορει να κανει αλλιως η εταιρεια αφου δεν ξερει σε τι υψος θελει να σηκωσει ο καθενας μας το νερο στο ενυδρειο του, ουτε τι υλικα θα βαλει, ουτε αν το συντηρει κανονικα και δεν το αφηνει να βουλωνει και να πεφτει η ροη. ** Οταν φτανει το νερο στο υψος που η αντλια του φιλτρου εχει για delivery height (μανομετρικο), συνηθως η ροη σταματαει εκει ή ειναι πολυ μικρη. Έγινε επεξεργασία 20 Απριλίου 2011 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 20 Απριλίου 2011 #11 Share 20 Απριλίου 2011 (edited) Για να σου απαντησει κανεις υπεθυνα λοιπον θα πρεπει να ξερει αυτες τις "λεπτομερειες" 1. Την τελικη ιχθυοφορτωση (ειδη και αριθμος ψαριων) και ποια θα ειναι η ρουτινα στο ταισμα (πλουσια - φτωχη) 2 Τα πραγματικα λιτρα νερου του ενυδρειου. 3. Το τελικο υψος του ενυδρειου. 4. Την προτιμηση των ειδων που θα φιλοξενηθουν σε ροη. Έγινε επεξεργασία 20 Απριλίου 2011 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 20 Απριλίου 2011 Author #12 Share 20 Απριλίου 2011 Για να σου απαντησει κανεις υπεθυνα λοιπον θα πρεπει να ξερει αυτες τις "λεπτομερειες" 1. Την τελικη ιχθυοφορτωση (ειδη και αριθμος ψαριων) και ποια θα ειναι η ρουτινα στο ταισμα (πλουσια - φτωχη) 2 Τα πραγματικα λιτρα νερου του ενυδρειου. 3. Το τελικο υψος του ενυδρειου. 4. Την προτιμηση των ειδων που θα φιλοξενηθουν σε ροη. Ωραια. Στην δικη μου περιπτωση ας πουμε, οτι βαζω στο ενυδρειο 12-16 μικρα ψαρακια κοπαδακι οπως αρλενικους που μ'αρεσουν, σε καθαρα λιτρα 130 μιας και θα μπει το χαλικι και ισως υποστρωμα, εχοντας και 2 μεγαλα ξυλα που θα βαλω, θα μπορουσε να δουλεψει το φιλτρο αυτο? Σε ευχαριστω για το χρονο σου και εσενα και τους υπολοιπους και συγνωμη αν κανω και ψιλοχαζες ερωτησεις, απλα θελω να μαθω καποια πραγματα ωστε οτι κανω να το κανω σχετικα σωστα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #13 Share 21 Απριλίου 2011 Τι λετε για την παραπανω περιπτωση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fokion.v 21 Απριλίου 2011 #14 Share 21 Απριλίου 2011 Εννοεις αν το καλυπτει απο θεμα ροης? Η ονομαστικη ροη ειναι σε μηδενικο υψος. Το 2233 μεχρι το ενα μετρο θα φτασει το νερο, μετα γιοκ. Εννοεις 3 φορες συμφωνα με την πραγματικη ροη του φιλτρου? ή συμφωνα με την ονομαστικη που αναφερεται στις προδιαγραφες του? Για το συνηθη γεμισμα που γινεται στα ενυδρεια και αναλογα και τις απαιτησεις σε ροη, μεχρι εκει παει το φιλτρο και κατα τη δικη μου αποψη. Εννοώ 3 φορές τα λίτρα του ενυδρείου σε μια ώρα με την πραγματική ροή του φίλτρου (μαζί με κάδο γεμάτο υλικά). Οι εταιρείες αναφέρουν λ/ω καθαρά της αντλίας και σε μηδενικό ύψος. Αν υπολογίσεις ότι θα έχεις και τον κάδο γεμάτο υλικά και υπολογίσεις και τη διαφορά ύψους του φίλτρου από το ενυδρείο καταλαβαίνεις ότι από μόνο του το φίλτρο αυτό δεν φτάνει. Σε αυτό που σε απασχολεί (αν καταλαβαίνω καλά λόγω οικονομικού θέματος) υπάρχουν τρεις περιπτώσεις: 1. Να τοποθετήσεις και το εσωτερικό σου φίλτρο (εφόσον μπορεί να αναπληρώσει το εξωτερικό σου από θέμα ροής νερού και κάδου). Αν δεν θέλεις να έχεις μεγάλη ιχθυοφόρτιση στο ενυδρείο σου για αρχή τουλάχιστον κάντο (με την προυπόθεση πάντα ότι και τα δύο φίλτρα μαζί θα έχουν ροή 3 φορές τα πραγματικά λίτρα και μιλάμε πάντα οι κάδοι γεμάτοι με βιολογικό υλικό πχ. siporax και όχι σφουγγάρια) 2. Να αγοράσεις ένα ακόμη φίλτρο το οποίο να συμπληρώνει το ήδη υπάρχον σε ροή 3. Να αγοράσεις ένα μεγάλο εξωτερικό φίλτρο που μπορεί να σου χρησιμεύσει και αργότερα σε ένα πιο μεγάλο ενυδρείο από αυτό που έχεις. Μπορεί τώρα να χαλάσεις κάποια χρήματα παραπάνω στο μέλλον όμως να βγείς συνολικά κερδισμένος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 21 Απριλίου 2011 #15 Share 21 Απριλίου 2011 Οι εταιρείες αναφέρουν λ/ω καθαρά της αντλίας και σε μηδενικό ύψος. Τι αλλο αναφερουν εκτος απο αυτο? Καποιο παραδειγμα φιλτρου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #16 Share 21 Απριλίου 2011 (edited) Οποτε αν εκανα μια αγορα ενος eheim 2211 και να το εβαζα να τρεχουν μαζι με το 2233 που εχω θα ημουν οκ ετσι? Έγινε επεξεργασία 21 Απριλίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #17 Share 21 Απριλίου 2011 Λοιπον......? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #18 Share 21 Απριλίου 2011 Να ρωτησω και κατι ακομα? Αφου μειωνεται η ροη οταν ειναι γεματο το φιλτρο, ποσο πεφτει? Δηλαδη το 2233 που εχω ειναι στα 480λ/ω, αν πεφτει η αποδοση του ας πουμε στα 400 (χωρις να ξερω λεω, απλα ικασιες κανω) τοτε και τα καθαρα λιτρα μου που θα ειναι 130, επι 3 μας κανει 390, αρα με 400 καλα ειναι ε? Δεν ξερω ποσο πεφτει η αποδοση γιαυτο και ρωταω...μην παρεξηγηθω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 21 Απριλίου 2011 #19 Share 21 Απριλίου 2011 Μπακαλιστικα να σου πω για να μη πεφτεις τοσο εξω, συνηθως η ροη στα φιλτρα πεφτει στα μισα, ισως λιγο πιο πανω οταν ειναι καθαρο ισως πιο κατω οταν λειτουργησει λιγο καιρο. (Μεγαλο ρολο παιζει το υψος που θα τοποθετηθει το φιλτρο σχετικα με το ενυδρειο. Φυσικα δεν πρεπει να ειναι πιο ψηλα απο το ενυδρειο. Λιγο πιο χαμηλα ειναι το ιδανικο). Θα ελεγα να εβαζες μαζι με το 2233 καποιο παρομοιων προδιαγραφων ή και λιγο πιο δυνατο, και οχι τοσο μικρο οσο το 2211. Εγω σε 160αρι ενυδρειο θα εβαζα 1000 τουλαχιστον λιτρα συνολικη ονομαστικη ροη για να εχω 500 πραγματικη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #20 Share 21 Απριλίου 2011 Μπακαλιστικα να σου πω για να μη πεφτεις τοσο εξω, συνηθως η ροη στα φιλτρα πεφτει στα μισα, ισως λιγο πιο πανω οταν ειναι καθαρο ισως πιο κατω οταν λειτουργησει λιγο καιρο. (Μεγαλο ρολο παιζει το υψος που θα τοποθετηθει το φιλτρο σχετικα με το ενυδρειο. Φυσικα δεν πρεπει να ειναι πιο ψηλα απο το ενυδρειο. Λιγο πιο χαμηλα ειναι το ιδανικο). Θα ελεγα να εβαζες μαζι με το 2233 καποιο παρομοιων προδιαγραφων ή και λιγο πιο δυνατο, και οχι τοσο μικρο οσο το 2211. Εγω σε 160αρι ενυδρειο θα εβαζα 1000 τουλαχιστον λιτρα συνολικη ονομαστικη ροη για να εχω 500 πραγματικη. A καταλαβα....εγω ειπα το 2211 λογω του οτι θα δουλευουν και τα 2 μαζι...εκτος αν εννοεις να παρω καποιο με 1000 ονομαστικη ροη να δουλευει με το 2233... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fokion.v 21 Απριλίου 2011 #21 Share 21 Απριλίου 2011 Τι αλλο αναφερουν εκτος απο αυτο? Καποιο παραδειγμα φιλτρου? Όλα τα φίλτρα αναφέρουν πως γίνεται η τοποθέτηση και αναφέρουν τις αποστάσεις (ύψη) που θα πρέπει να τοποθετηθεί το φίλτρο,σωληνώσεις κλπ. Μερικά φίλτρα αναφέρουν και την πραγματική ροή του φίλτρου με το κάνιστρο γεμάτο υλικά. Παράδειγμα το fluval fx5. Ροή αντλίας 3500 λ/ω, Ροή φίλτρου 2300 λ/ω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 21 Απριλίου 2011 Author #22 Share 21 Απριλίου 2011 (edited) Εχει ενας φιλος 3 rena filstar xp2 και μου πουλαει το ενα αμα θελω...ειναι καλο εκεινο να το βαλω μονο του στο ενυδρειο μου και να πουλησω αυτο που εχω? Έγινε επεξεργασία 21 Απριλίου 2011 - stratigos24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fokion.v 22 Απριλίου 2011 #23 Share 22 Απριλίου 2011 Εχει ενας φιλος 3 rena filstar xp2 και μου πουλαει το ενα αμα θελω...ειναι καλο εκεινο να το βαλω μονο του στο ενυδρειο μου και να πουλησω αυτο που εχω? Δες και μόνος σου τις προδιαγραφές εδώ Οπότε μην το συζητάς, θα είσαι άρχοντας (βέβαια όχι εσύ, τα ψαράκια σου) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratigos24 22 Απριλίου 2011 Author #24 Share 22 Απριλίου 2011 Δες και μόνος σου τις προδιαγραφές εδώ Οπότε μην το συζητάς, θα είσαι άρχοντας (βέβαια όχι εσύ, τα ψαράκια σου) Οποτε το τζιμπαω και ειμαι μια χαρα....να εισαι καλα φιλε μου....σου στελνω και κατι σε πμ.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος