Jump to content

Μια Απόπειρα Στ' Αλάτια.

bokostas

Recommended Posts

Άντε να παρουσιάσω κι εγώ το "φρεσκοστημένο" ριφάκι μου.
Παρατηρήσεις/διορθώσεις/μπινελίκια/κράξιμο είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα, καθότι αρχάριος στ' αλάτια.
Σίγουρα έχει πολλά λάθη, μακάρι να μου τα επισημάνετε, γι' αυτό το παρουσιάζω. Βαράτε αλύπητα, αντέχω.

Πληροφορίες: Το ενυδρείο είναι το Sera Marine Biotope 130
κύβος-nano reef, 130 λίτρα (110 + 20 λίτρα sub ενσωματωμένο στην πλάτη). 50μ X 52π X 54υ.
Κοράλια: carpet anemone, euphylia, ricordea, sinularia, zoanthus, star polyps, sarcophyton, xenia, mushrooms.
Ψάρια: occelaris clown(3), gramma loreto, damsel.
Άλλα είδη: debelius shrimp, pepermint shrimps(3), blue tuxedo urchin, snails.
Βράχος: 20 κιλά, ο μισός περίπου ζωντανός.
Φωτισμός: 2 Χ 24 watt compact T5 μισές λευκές/μπλε.
Skimmer: Aqua medic turboflotor blue 500 (από χθες)
Φιλτράρισμα: ζωντ.βράχος + εσωτερικό με άνθρακα, αντιφώσφορο, siporax, sea gel, algone.
Κυκλοφορία: 3 κοραλίες από 1.600 λ/ω + το εσωτερικό φίλτρο.
Συμπληρώματα: ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, μαγνήσιο, ιώδιο, στρόντιο, PH/KH buffer,

Παράμετροι: (όλες οι μετρήσεις με υγρά test Salifert, εκτός από ΚΗ και ΡΟ4 –ΑΡΙ)
salinity: 1.026
pH:8,2 -Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):11
Αμμωνία (ΝΗ3):0 -Νιτρώδη (ΝΟ2):0 -Νιτρικά (ΝΟ3):40
ΡΟ4:0,3 -Ca:445 -Mg:1.320
Αλλαγές νερού: κάθε 20 μέρες με νερό από Α/Ο χωρίς DI.
Θερμοκρασία:26-27

Άλλες πληροφορίες:
Το ενυδρείο τρέχει περίπου 6-7 μήνες, τους 2,5 τελευταίους στα χέρια μου (το πήρα ψιλοστρωμένο από συγχομπίστα).
Η carpet ανεμώνη είναι μάλλον τεράστια για τα λίτρα μου , αλλά μόλις την είδα την ερωτεύθηκα και είπα να το ρισκάρω.
Με τα νιτρικά παλεύω, αλλά ελπίζω να βοηθήσει το καινούριο σκίμμερ, αφού μέχρι τώρα δούλευα το μαμίσιο της SERA.
Ο φωτισμός ξέρω ότι θέλει αύξηση, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να επέμβω στο καπάκι, είναι fix, μόνο να το καταργήσω.

Nα και μερικές Φωτό:

post-13474-1303227665_thumb.jpgpost-13474-1303227693_thumb.jpgpost-13474-1303227746_thumb.jpgpost-13474-1303227910_thumb.jpgpost-13474-1303227927_thumb.jpgpost-13474-1303227961_thumb.jpg

Κώστα μου πολύ όμορφο! Συμβουλές δεν μπορώ να σου δώσω αλλά μου αρέσει αυτό που βλέπω! Από τα λίγα που ξέρω είναι ότι την βιολογία την αναλαμβάνει ο βράχος, εσυ γιατί έχεις σιποραξ;

Πότε κερνάς καφέ να το χαζέψω;

Το siporax να αφαιρεθεί άμεσα.

Ευχαριστώ για την συμβουλή.

Πίστευα ότι θα βοηθούσε στη φίλτρανση κι έλεγα να το αφήσω 2-3 μήνες ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να ζωντανέψει κι ο υπόλοιπος βράχος.

Αν όμως είναι να μου κάνει περισσότερη ζημιά (υποθέτω ανέβασμα νιτρικών), παρά δουλειά, τότε καλύτερα να το βγάλω από τώρα ε??

Γιώργο σ' ευχαριστώ, μου είχαν πει να το αφήσω μέχρι να ζωντανέψει όλος ο βράχος (είναι 50/50 ζωντανός/νεκρός), σε περιμένω όποτε θέλεις.

Ετσί καταλαβα και εγώ Κώστα, λογικά κανει κατακράτηση Νο3 κατι που δεν είναι επιθυμητό στο θαλασσινό !

Ευχαριστώ για την συμβουλή.

Πίστευα ότι θα βοηθούσε στη φίλτρανση κι έλεγα να το αφήσω 2-3 μήνες ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να ζωντανέψει κι ο υπόλοιπος βράχος.

Αν όμως είναι να μου κάνει περισσότερη ζημιά (υποθέτω ανέβασμα νιτρικών), παρά δουλειά, τότε καλύτερα να το βγάλω από τώρα ε??

Γιώργο σ' ευχαριστώ, μου είχαν πει να το αφήσω μέχρι να ζωντανέψει όλος ο βράχος (είναι 50/50 ζωντανός/νεκρός), σε περιμένω όποτε θέλεις.

Το siporax πρέπει να το αφαιρέσεις σταδιακά τώρα. Λόγω ότι το siporax είναι δυνατότερο, αν παραμείνει μέσα ο βράχος θα καθυστερεί όλο και περισσότερο να αποκτήσει βιολογική αξία.

Αφου έγινε και ο φιλος μας ο bokostas θαλασσινος..... τοτε σχεδον έπεσαν ολα τα καστρα!!! :thumbup:

Μια ερωτηση... την ανεμωνη carpet ποσο καιρο την έχεις? Ξερεις περιπου τι τελικο μεγεθος θα φτασει?

ΝΝα ξερει οτι ειναι ικανη από όσο έχω διαβασει να φαει ακομα και τον κλόουν που φιλοξενει. :)

Το siporax πρέπει να το αφαιρέσεις σταδιακά τώρα. Λόγω ότι το siporax είναι δυνατότερο, αν παραμείνει μέσα ο βράχος θα καθυστερεί όλο και περισσότερο να αποκτήσει βιολογική αξία.

ΟΚ Ορέστη, με πείσατε, θα το βγάλω το άτιμο, να είσαι καλά.

Αφου έγινε και ο φιλος μας ο bokostas θαλασσινος..... τοτε σχεδον έπεσαν ολα τα καστρα!!! :thumbup:

Μια ερωτηση... την ανεμωνη carpet ποσο καιρο την έχεις? Ξερεις περιπου τι τελικο μεγεθος θα φτασει?

ΝΝα ξερει οτι ειναι ικανη από όσο έχω διαβασει να φαει ακομα και τον κλόουν που φιλοξενει. :)

Μη μου λες τέτοια φίλε μου, την έχω περίπου 1 μήνα και δεν μου πέρασε από το μυαλό τέτοιο πράγμα. :thumbup:

Για το ότι μεγαλώνει πολύ το ξέρω και ότι μπορεί να φάει ψάρι, αλλά όχι και τους κλόουν, αυτό δεν το ήξερα.

Και μερικές φωτό ακόμη:

post-13474-1303260642_thumb.jpgpost-13474-1303260685_thumb.jpgpost-13474-1303260716_thumb.jpgpost-13474-1303260771_thumb.jpgpost-13474-1303260794_thumb.jpgpost-13474-1303260822_thumb.jpgpost-13474-1303260863_thumb.jpgpost-13474-1303260936_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - bokostas

To ενυδρειο σου εχει αρχισει να γινεται πολυ εντυπωσιακο....τωρα βγαλε ΟΛΑ τα κοραλια κ τα υπολοιπα ψαρια κ αφησε μονο την ανεμωνη(εγω αυτο θα εκανα στη θεση σου)!!!Πλακα κανω...παντως να ξερεις πως το τουλι δεν βοηθαει πολυ στους κυκλοφορητες(καλο θα ηταν να κανεις κατι σε σφουγγαρι).Οσο για την carpet δεν θα φαει τα κλοουν της αν δεν πειναει μην στεναχωριεσαι.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά, το τούλι το έβγαλα κιόλας Αντρέα.

Μπράβο Κώστα ένας πραγματικά όμορφος ύφαλος... στα 130 λίτρα

... να προσέξεις τα νιτρικά σου, το 40 είναι υψηλό για κάποια από τα είδη που φιλοξενείς.

που το εκρυβες τετοιο απιστευτο reefακι????? :rasp:

και γιατι δεν ειναι στον διαγωνισμο???????? :hysterical:

υπεροχο,δεν εχω να παρατηρησω κατι εκτος του σιποραξ.....

νομιζω οτι για τα λιτρα το νιτρικα 40 ειναι μια χαρα ειδικα αμα λες οτι ειναι και φρεσκο.....

συγχαρητηρια!!! :):thumbup::thumbup:

γιατι εχεις 3 κλοουν????

ο τριτος(εκτος του ζευγαριου) δεν τρωει ξυλιες????

Σας ευχαριστώ πολύ, έβγαλα ήδη το μισό σιποράξ και κάτι σφουγγάρια που είχε το φίλτρο και όσο ζωντανεύει ο βράχος, θα βγάλω και τα υπόλοιπα.

Αίολε η xenia σου πάει καλά, ευχαριστώ φίλε, κάνω ότι μπορώ για να μειώσω τα νιτρικά.

Χρήστο να είσαι καλά, οι 2 κλόουν είναι αχώριστοι, αλλά τον 3ο τον αγνοούν πλήρως, γι' αυτό και θα τον δώσω, τον διαγωνισμό δεν τον πρόλαβα.

• 6 months later...
  • 2 weeks later...

Δηλαδη αν εχεις ζωντανο βραχο και siporax δεν αυξανουμε τη βιολογια αλλα την μειωνουμε απο τον βραχο? Αυτο εννοεις? Εγω πιστευω οτι το siporax βοηθαει στην απονιτροποιηση (λογω σχηματος πόρου) και οτι παρεχει έξτρα βιολογια στο ενυδρείο από αυτη που έχεις ηδη στο βραχο. Πόσες ειναι περιπτωσεις ενυδρειων οι οποιες έχουν την βιολογια που απαιτειται και ενα βιολογικο υλικο σου μειωνει την "τροφη" απο το βραχο?

συνηθως και λογω της συνθεσης του σιποραξ και τον πορων του ειναι λογικο και μεχρι ενα βαθμο να αποικιζεται πιο γρηγορα και με μεγαλυτερο βαθμο βακτηριων απο τον βραχο.ειδικα αν ο βραχος δεν δεχεται σωστη κυκλοφορια πανω του,σιγουρα βιολογικα θα μεινει πισω.

τωρα δεν ξερω εαν για απονιτροποιηση θα αρκουσε το σιποραξ να ηταν μεσα σε καλτσα στο σαμπ η να ηταν σε καποιον πχ απονιτροποιητη μεσα και με μονιμη κινηση και οχι σταθερο μονιμα. αυτο δεν το γνωριζω..

Έγινε επεξεργασία - klaz

Οπως είπαν τα παιδιά να αφαιρέσεις το βιολογικό υλικό γιατί θα αργήσει πολύ να στρώσει ο βράχος σου.

Το skimmer βοηθά στο να μη ανεβαίνουν γρήγορα τα ΝΟ3 αλλά όχι στο να τα κατεβάσει.

Τα 30mg/l είναι υπερβολικό για reef.

Το siporax θα υπερισχύει του ζωντανού βράχου με αποτέλεσμα τα ανεβασμένα νιτρικά.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά, ακολουθώ πιστά τις συμβουλές σας και το ενυδρειάκι πάει αρκετά καλά.

• 3 weeks later...

αγαπητε , ειναι πανεμορφο σου αξιζουν συγχαρητηρια για τις επιλογες κοραλιων κ για το στησιμο.

φτου φτου σκορδα. να το χαιρεσαι.

• 2 years later...

Πραγματικά το reefακι σου να ξέρεις πως το έχω πρότυπο μιας και στρονω σιγα-σιγα το δικο μου reefακι με το sera marin biotop cube 130. Μπραβο φιλε μου! Καταπληκτική δουλειά!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...