Jump to content

Πρώτο Ενυδρείο-Πιθανό Πρόβλημα

mangelo

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά,

είμαι νέος στο forum και στον χώρο των ενυδρείων. Ελπίζω να ξεκίνησα το thread στο σωστό μέρος. Από ό,τι κατάλαβα, όλοι ξεκινάμε με προβλήματα στην αρχή αλλά για να είμαι ειλικρινής, με όσα έμαθα εδώ μέσα, έχω εκνευριστεί πάρα πολύ με το pet shop από το οποίο αγόρασα τα ψαράκια μου. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα:

Αγόρασα πριν 3 εβδομάδες ένα ενυδρείο που χωράει 12 λίτρα και σύμφωνα με το pet shop χωράει και 5 ψαράκια. Σε πρώτη φάση πήρα 3

έναν μονομάχο,

ένα χρυσόψαρο και

ένα κίτρινο χρυσόψαρο (lemon μου το είπαν)

και 2 εβδομάδες μετά πήρα και ένα black moor, σύνολο 4.

Δεν έχω αγοράσει φίλτρο, ούτε θερμοστάτη, ούτε testers.

Γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα μέχρι στιγμής αν και κάποιες φορές τα χρυσόψαρα αναπνέουν στην επιφάνεια. Τρώνε κανονικά (κλασσική τροφή σε κόκκους) και κολυμπούν χωρίς προβλήματα. Τις 2 τελευταίες μέρες ο black moor κολυμπάει συνεχώς προς τα κάτω (συνεχώς κάθετα δηλαδή, με τη μούρη προς την άμμο και την ουρά στην προς την επιφάνεια) και φαίνεται ότι όταν αφήνεται, κάτι το τραβάει προς την επιφάνεια. Επίσης κολυμπαει κάπως "ατσούμπαλά", αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ακόμα πολύ μικρός.

Αλλάζω το νερό κάθε 4-5 μέρες (100 %) και ρίχνω αντιχλωριακό. Μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν μόνο ένα βραχάκι, ένα πλαστικό φυτό και ένα λεπτό στρώμα άμμου.

Από ότι κατάλαβα είναι θέμα ημερών να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα για τα ψαράκια και δεν το θέλω καθόλου αυτό. Οπότε, θέλω τη συμβουλή σας! Τι να κάνω; Δυστυχώς είναι οικονομικά ανέφικτο αυτήν την στιγμή να καταφέρω να αγοράσω νέο ενυδρείο (πόσο μάλλον ένα ενυδρείο 100+ λίτρων για να τα χωρέσει όλα), οπότε υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να σώσει τα ψαράκια;

Καλώς ήρθες φίλε μου!

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις τα ψάρια ή εκεί που τα πήρες ή να τα χαρίσεις σε κάποιο που τα θέλει και έχει τα απαιτούμενα λίτρα. Δυστυχώς, όπως κατάλαβες και εσύ, η γυάλες δεν είναι για ψάρια.

Μπορείς να κρατήσεις το μονομάχο και να πάρεις ένα κανονικό ενυδρειάκι 15-20 λίτρα ή και 30 αν μπορείς, ακόμα καλύτερα, ένα θερμοστάτη καθώς είναι ψάρι που ζει σε τροπικά κλίματα και ένα μικρό φιλτράκι. Βάζεις και κανένα εύκολο φυτάκι και είσαι οκ :thumbup:

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου Αlpha.

Νομίζω ότι δεν έχω άλλες επιλογές! Θα γυρίσω τα χρυσόψαρα πίσω. (Αν και έχω την απορία, στο ενυδρείο του pet shop πως αντέχουν τα καημένα, όλα τόσο στριμωγμένα εκεί μέσα; )

Δηλαδή τα 12 από τα 15 λίτρα για τον μονομάχο κάνουν την διαφορά, ε; Θα χρειαστεί να επιστρέψω και αυτόν; :thumbup:

Κρίμα...

Τουλάχιστον, τι μπορώ να κάνω το "ενυδρείο"; Μπορώ να βάλω μέσα κάποιο σαλιγκάρι ή γαρίδες; Έψαξα να βρω αν ζουν σε τόσο λίγα λίτρα αλλά δεν βρήκα κάτι..

Και όσο για το φυτό; Τι μου συνιστάτε για αρχή; Και θα χρειαστεί να αφαιρέσω το πλαστικό και το βραχάκι;

Ακλως όρισες στο foroum και στο χομπι.

Στο χομπι βεβαια μπηκες με λα΄θος βήματα, αλλα ΟΛΟΙ μας σχεδον ετσι μπήκαμε.

Καταρχην να ξερεις οτι ειμαστε εδω όχι για να το πεξουμε φωτεινοι παντογνωστες, αλλα για να σε βοηθησουμε.

Παμε στην ερωτηση σου για τα ψαρια στα pet. Εκει έχουν και φιλτρανση και θερμανση. Το βασικό ειναι οτι ΔΕ ζουν, επιβιώνουν μεχρι να τα παρει καποιος.

Παμε τωρα στο προβλημα σου

Εχεις 3 επιλογες.

Α. Αγοραζεις ενα ενυδρειο περιπου 120λτρ και φιλοξενεις ολα τα χρυσοψαρα σου. Το μονομαχο τον κρατας στο 12λτρ, αλλα προσθετεις φιλτρακι και θερμοστατη. Τωρα που καλοκαιριαζει... δε θα χρειαστεις το θερμοστατη.

Β. Επιστρεφεις όλα τα χρυσοψαρα και κρατας το μονομαχο στο 12λτρ κάνοντας οτι αναφερω παραπανω.

Γ. Τα δινεις όλα πισω και ξεκινας το χομπι οταν είασαι ετοιμος και απο γνωσεις και απο εξοπλισμο!! (ΔΕΝ το προτεινω αυτό.)

Εφοσον ομως λες οτι δεν εχεις τη δυνατοτητα να κανεις το Α, σου προτεινω το Β.

Επαναλαμβάνω... ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε. :thumbup:

Να κανεις μυνηση σε αυτον τον "επαγγελματια" που σου ειπε να βαλεις και 5 ψαρια σε 12λιτρο.Και χρυσοψαρα κιολας. :thumbup:

Μη στεναχωριεσαι παντως φιλε,με λιγο διαβασμα εδω θα μαθεις πολλα.Ολοι την εχουμε πατησει καποια στιγμη και συνεχεια ολο και κατι νεο μαθαινουμε.

Στο 12λιτρο σου ή θα αφησεις τον μονομαχο αλλα με τον αντιστοιχο εξοπλισμο,οπως φιλτρο,θερμοστατη ή θα βαλεις λιγες γαριδες.Δεν ειναι γυαλα ετσι?

Παντως καλυτερα μονομαχο.Αλλαγες 100% μη κανεις.

Παντως να ξερεις οτι οσο πιο μικρο ειναι το ενυδρειο τοσο πιο δυσκολο ειναι.

Υπομονη,υπομονη και μη το ξεχασω,το πιο βασικο.Υπομονη.

Και πολυ διαβασμα πριν κανεις το επομενο βημα.

Καλη σου συνεχεια.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου Αlpha.

Νομίζω ότι δεν έχω άλλες επιλογές! Θα γυρίσω τα χρυσόψαρα πίσω. (Αν και έχω την απορία, στο ενυδρείο του pet shop πως αντέχουν τα καημένα, όλα τόσο στριμωγμένα εκεί μέσα; )

Δηλαδή τα 12 από τα 15 λίτρα για τον μονομάχο κάνουν την διαφορά, ε; Θα χρειαστεί να επιστρέψω και αυτόν; :thumbup:

Κρίμα...

Τουλάχιστον, τι μπορώ να κάνω το "ενυδρείο"; Μπορώ να βάλω μέσα κάποιο σαλιγκάρι ή γαρίδες; Έψαξα να βρω αν ζουν σε τόσο λίγα λίτρα αλλά δεν βρήκα κάτι..

Και όσο για το φυτό; Τι μου συνιστάτε για αρχή; Και θα χρειαστεί να αφαιρέσω το πλαστικό και το βραχάκι;

Mπορείς να βάλεις γαριδούλες ή κανένα σαλιγκαράκι. Να ξέρεις όμως ότι οι red cherry αναπαράγονται με γρήγορους ρυθμούς και επίσης χρειάζονται στρωμένο και ώριμο ενυδρείο δηλαδή πρέπει να το αφήσεις να τρέξει λίγους μήνες πρίν τις βάλεις καθώς είναι αρκετά ευαίσθητες.

Φυτά εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις υπάρχουν πολλά, όπως τα παρακάτω

κερατόφυλλο, ανούμπιες, πολύσπερμα κλπ κοίτα και το παρακάτω λινκ

http://www.tropica.com/plants/difficulty/easy.aspx

Το βραχάκι και το πλαστικό φυτό είναι θέμα γούστου αλλά αν βάλεις φυσικά διακοσμητικά, όπως φυτά, κανένα ξυλάκι θα δείξει πολύ πιο όμορφο..

Β. Επιστρεφεις όλα τα χρυσοψαρα και κρατας το μονομαχο στο 12λτρ κάνοντας οτι αναφερω παραπανω.

:thumbup::P:ninja::D

Οικονομικα εφικτη λυση και παραμενεις και στο χομπυ.

Ενα φιλτρακι πολυ μικρο μονο θελεις, ενα μικρο θερμαντηρα (γιατι ειναι τροπικο ψαρι και ζει σε 27C) και ενα θερμομετρακι για να ελεγχεις τη θερμοκρασια.

Φυτακια ευκολα στη συντηρηση θα βρεις δωρεαν απο κλαδεματα συνχομπιστων στις αγγελιες.

Οικονομικο και καταλληλο φιλτρακι http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2161

Αν εχεις προπληρωμενη καρτα παρε απο ebay θερμαντηρα (προσεξε να ειναι μικρος πχ 25wαtt και κοντος να χωραει http://shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=mini%20...tpos=&gbr=1

και θερμομετρο http://cgi.ebay.co.uk/Digital-LCD-Aquarium...=item2eb444b8f2

Στην αρχη κανεις καθε 2-3 μερες αλλαγη 30% με νερο που εχεις προετοιμασει σε δοχειο να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και με αντιχλωριο, και το εισαγεις πολυ αργα (πχ να κανει μιση ωρα η εισαγωγη του) μετα απο 1-2 μηνες αλλαζεις σε καθε εβδομαδα αλλαγη 30%.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας παιδιά! Μου λύνετε τα χέρια! Θα γυρίσω πίσω τα χρυσόψαρα και θα ασχοληθώ με τον μονομάχο, σε πρώτη φάση!

Φίλε panos d7, όχι δεν είναι γυάλα, έχει ορθογώνιο σχήμα.

Διαβάζω αρκετά, θα αρχίσω να ψάχνομαι για φυτά σιγά σιγά και θα προμηθευτώ φίλτρο και θερμοστάτη. Κρίμα που δεν έχω κάρτα για αγορές μέσω ίντερνετ, από ο,τι βλέπω συμφέρει πολύ περισσότερο!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα, μονομάχο και σαλιγκάρι μπορώ να συνδυάσω;

Και όσον αφορά στις αλλαγές, αν το νερό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πόση ώρα πριν το τοποθετήσω στο ενυδρείο πρέπει να ρίχνω το αντιχλώριο;

Και έπειτα, αδειάζω το 30% και ρίχνω σιγά σιγά το υπόλοιπο 30% ή αδειάζω και ρίχνω πίσω με την ίδια συχνότητα, σιγά σιγα;

Κρίμα που δεν έχω κάρτα για αγορές μέσω ίντερνετ, από ο,τι βλέπω συμφέρει πολύ περισσότερο!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα, μονομάχο και σαλιγκάρι μπορώ να συνδυάσω;

Και όσον αφορά στις αλλαγές, αν το νερό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πόση ώρα πριν το τοποθετήσω στο ενυδρείο πρέπει να ρίχνω το αντιχλώριο;

Και έπειτα, αδειάζω το 30% και ρίχνω σιγά σιγά το υπόλοιπο 30% ή αδειάζω και ρίχνω πίσω με την ίδια συχνότητα, σιγά σιγα;

- Αν εισαι πανω απο 18, πας σε μια τραπεζα με την ταυτοτητα σου μονο και την βγαζεις σε λιγα λεπτα.

Συνηθως δωρεαν. Πχ eurobank δωρεαν εκδοση και κρατηση 2 ευρω στην πρωτη φορτωση με χρηματα και απο κει εκει μετα 1 ευρω για καθε φορτωση μεχρι 100Ε

Αν εισαι ανηλικος πας με τη μαμα που υπογραφει για σενα.

Βαζεις στην καρτα οσα χρηματα χρειαζονται για τις αγορες και λιγα παραπανω και τελος απο τραπεζα.

Κανεις account στο ebay https://signin.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?...p;pageType=3984

και μετα στην Paypal https://www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_home

οπου δηλωνεις την καρτα σου και ολες οι συναλλαγες γινονται με ασφαλεια και ευκολα.

- Μπορεις αλλα επειδη ειναι μικρο το ενυδρειο πρεπει να βαλεις μικρο σαλιγκαρι.

Προτεινω να βαλεις 2 anentome helena που θα βρεις στις αγγελιες πολυ οικονομικα και ειναι πανεμορφα, κρατανε και τον πληθυσμο των λαθρεπιβατων σαλιγκαριων σε ισορροπια.

- Βαζε το αντιχλωριο οποτε θες, τουλαχιστον ομως 5 λεπτα πριν την αλλαγη για σιγουρα.

Αδειαζεις γρηγορα, βαζεις αργα.

Να μη μενει εκτος νερου ο θερμαντηρας και σπασει το γυαλι, οπως και το φιλτρακι, να μη καει η αντλια του εκτος νερου.

Βγαζε τα απο τη πριζα.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...