MIHALHS 4 Απριλίου 2011 #1 Share 4 Απριλίου 2011 Έχει δοκιμάσει κανείς ενυδρείο φυτεμένο φυτεμένο με χαμηλών απαιτήσεων φυτάκια πχ βαλισνέρια δίπλα σε παράθυρο με γαλακτερό τζάμι; Αν δέχεται διάχυτο αντί για απ' ευθείας ηλιακό φως, έχουμε ελπίδες ή θα είναι το ίδιο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
lasal 4 Απριλίου 2011 #2 Share 4 Απριλίου 2011 Το ίδιο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 4 Απριλίου 2011 #3 Share 4 Απριλίου 2011 Το ίδιο Όχι απαραίτητα; Στην ταράτσα ενυδρείο, έβγαλε άλγες, μετά εξαφανίστηκαν... Εγώ λέω δοκίμασέ το, δεν χάνεις τίποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 4 Απριλίου 2011 Author #4 Share 4 Απριλίου 2011 Πάνο εσύ το έχεις στην τατράτσα έτσι cabrio ή σε στεγασμένο χώρο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 4 Απριλίου 2011 #5 Share 4 Απριλίου 2011 Αν και δεν εχω προσωπικη εμπειρια η Diane Walstad χρησημοποιει τα ανατολικα παραθυρα συν καποια λαμπα φθωριου σαν βοηθητικη με κατα λεγομενα της καλα αποτελεσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 4 Απριλίου 2011 Author #6 Share 4 Απριλίου 2011 Κατά σύμπτωση το παράθυρο είναι ανατολικό. Χθες έστησα ένα πειραματικό 54λτ με Vallisneria Americana & tortifolia. Να δούμε πως θα πάει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 4 Απριλίου 2011 #7 Share 4 Απριλίου 2011 Πάνο εσύ το έχεις στην τατράτσα έτσι cabrio ή σε στεγασμένο χώρο; Δεν ήταν στεγασμένο, αλλά του είχα δημιουργήσει σκιά για να μην βράσει Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Απριλίου 2011 #8 Share 5 Απριλίου 2011 Κατά σύμπτωση το παράθυρο είναι ανατολικό. Χθες έστησα ένα πειραματικό 54λτ με Vallisneria Americana & tortifolia. Να δούμε πως θα πάει... Φιλε Μιχαλη sorry μπερδευτικα, το παραθυρο τελικα πρεπει να ειναι νοτιο και οχι ανατολικο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 5 Απριλίου 2011 #9 Share 5 Απριλίου 2011 ο φίλος vicious circle από εδώ έχει κάνει ενυδρείο που φωτίζονταν αποκλειστικά από φυσικό φως, ήταν αφρικάνικο και είχε τοποθετήσει καθρέπτες έτσι ώστε να φωτίζεται από φως του ήλιου. Τα ψάρια είχαν απίστευτα χρώματα! ίσως πρέπει να ακούσουμε και την δική του γνώμη. Πάντως αν ψάξεις στο internet θα δεις πολλά υπαίθρια projects ή λίμνες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Απριλίου 2011 #10 Share 6 Απριλίου 2011 Έχει δοκιμάσει κανείς ενυδρείο φυτεμένο φυτεμένο με χαμηλών απαιτήσεων φυτάκια πχ βαλισνέρια δίπλα σε παράθυρο με γαλακτερό τζάμι; Αν δέχεται διάχυτο αντί για απ' ευθείας ηλιακό φως, έχουμε ελπίδες ή θα είναι το ίδιο; Εγω το εχω διπλα στο παραθυρο ,δεν εχω κανενα προβλημα με αλγη στα τζαμια,και δειχνει φανταστικα χρωματα με φυσικο φως.Ξεκινα με την Ανατολη να φωτιζει ,και μονο τρεις ωρες τωρα το καλοκαιρη αναβουν η λαμπες. Φιλε Μιχαλη sorry μπερδευτικα, το παραθυρο τελικα πρεπει να ειναι νοτιο και οχι ανατολικο. Φιλε Rik Το καλυτερο παραθυρο ειναι το βορινο,δεν το πιανει ποτε φως του ηλιου.ΤΟ το ανατολικο το πιανει για καποιες ωρες της ημερας. το δε νοτιο δεν κανει για καλοκαιρια ,γιατι εχει μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας σε σχεση με το βορινο,και εαν ειναι δωματιο ακωμα χειροτερα,γιατι εγω εχω διαφορα 4 βαθμους περισσωτερους στα νοτια δωματια. Παντος με φυσικο φως δειχνουν αλλα ψαρια,βλεπεις χρωματα που δεντα βλεπεις με λαμτηρες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Απριλίου 2011 #11 Share 6 Απριλίου 2011 Εγω το εχω διπλα στο παραθυρο ,δεν εχω κανενα προβλημα με αλγη στα τζαμια,και δειχνει φανταστικα χρωματα με φυσικο φως.Ξεκινα με την Ανατολη να φωτιζει ,και μονο τρεις ωρες τωρα το καλοκαιρη αναβουν η λαμπες. Φιλε Rik Το καλυτερο παραθυρο ειναι το βορινο,δεν το πιανει ποτε φως του ηλιου.ΤΟ το ανατολικο το πιανει για καποιες ωρες της ημερας. το δε νοτιο δεν κανει για καλοκαιρια ,γιατι εχει μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας σε σχεση με το βορινο,και εαν ειναι δωματιο ακωμα χειροτερα,γιατι εγω εχω διαφορα 4 βαθμους περισσωτερους στα νοτια δωματια. Παντος με φυσικο φως δειχνουν αλλα ψαρια,βλεπεις χρωματα που δεντα βλεπεις με λαμτηρες Φίλε μου εγώ μεταφέρω τα λεγόμενα της Diane Walstad από το βιβλίο της Ecology of the planted aquarium, η οποία ισχυρίζεται πως το φως του νοτίου παραθύρου βλέπει τα ενυδρεία της για λίγες ώρες και σε αυτό το διάστημα το φως του ηλίου είναι ποιο ήπιο. Βέβαια μιλάμε για τις κλιματολογικές συνθήκες που έχει αυτή στην Αμερική στο Μινεσότα αν θυμάμαι καλά και επίσης από έξω έχει δέντρα τα οποία το καλοκαίρι τις κάνουν σκιά ενώ τον χειμώνα λόγο ότι πέφτουν τα φύλλα των δέντρων έχει περισσότερο φως. Όπως και να έχει συστήνει την χρήση του ηλιακού φωτός σε συνδυασμό με μιας cool white 4000 ~ 4200 και μιας τύπου grolux. Τώρα προσωπικά δεν έχω εμπειρία από αυτή την μέθοδο, πιστεύω όμως πως καλό είναι να υπάρχει κάποιος ελάχιστος φωτισμός από παράθυρο αλλά καλό είναι να μην είναι απευθείας η ακτινοβολία από τον ήλιο και ακόμα καλύτερα εάν αυτό το παράθυρο είναι απο πάνω από το ενυδρείο μας εάν βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όπως και να έχει πάντως το θέμα των άλγεων είναι ένα θέμα αλλά σίγουρα παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο όπως και η ποιότητα του νερού, φωσφορικών κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Απριλίου 2011 #12 Share 6 Απριλίου 2011 Φίλε μου εγώ μεταφέρω τα λεγόμενα της Diane Walstad από το βιβλίο της Ecology of the planted aquarium, η οποία ισχυρίζεται πως το φως του νοτίου παραθύρου βλέπει τα ενυδρεία της για λίγες ώρες και σε αυτό το διάστημα το φως του ηλίου είναι ποιο ήπιο. Βέβαια μιλάμε για τις κλιματολογικές συνθήκες που έχει αυτή στην Αμερική στο Μινεσότα αν θυμάμαι καλά και επίσης από έξω έχει δέντρα τα οποία το καλοκαίρι τις κάνουν σκιά ενώ τον χειμώνα λόγο ότι πέφτουν τα φύλλα των δέντρων έχει περισσότερο φως. Όπως και να έχει συστήνει την χρήση του ηλιακού φωτός σε συνδυασμό με μιας cool white 4000 ~ 4200 και μιας τύπου grolux. Τώρα προσωπικά δεν έχω εμπειρία από αυτή την μέθοδο, πιστεύω όμως πως καλό είναι να υπάρχει κάποιος ελάχιστος φωτισμός από παράθυρο αλλά καλό είναι να μην είναι απευθείας η ακτινοβολία από τον ήλιο και ακόμα καλύτερα εάν αυτό το παράθυρο είναι απο πάνω από το ενυδρείο μας εάν βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όπως και να έχει πάντως το θέμα των άλγεων είναι ένα θέμα αλλά σίγουρα παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο όπως και η ποιότητα του νερού, φωσφορικών κλπ. Επιδη ξερω οτι λες ειναι τεκμηριωμενο και δεν λες κατι τυχαια,δεν αμφισβιτω αυτα που λες.Απλα επιδη ετυχε να βαλω το δικο μου αναγκαστικα προς τον βορα,και επιδη με τον Μιχαλη ειμαστε πατριωτακια,ξερει ποσο πολυ ανεβαινει η θερμοκρασια στα νοτια δωματια.Και κατι αλλο που πρεπει να λαβει υποψιν του οτι,εδω επιδη δεν εχουμε ψηλα κτηρια,εχουμε πολυ ηλιοφανεια,και στα νοτια δωματια μπαινει για αρκετες ωρες ο ηλιος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 6 Απριλίου 2011 #13 Share 6 Απριλίου 2011 παιδια και εμενα το φυτεμενο μου ειναι αναμεσα παραθυρο και μπαλκονοπορτα και τρεχει 2 μηνες τωρα,με τα φωτα 8.30 ωρες καθημερινα.ο ηλιος δεν το βαραει καθολου ομως[τα παραθυρα ειναι νοτικα και δυτικα] και βλεπω τα φυτα οτι πανε μπαλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 6 Απριλίου 2011 Author #14 Share 6 Απριλίου 2011 Το πειραματάκι αυτό θα το τρέξω για ένα χρόνο να δω πως θα πάει γιατί έχω στα σκαριά ένα fish room με αφρικάνικα με φυτά χαμηλών απαιτήσεων και θέλω να το συνδυάσω με φεγγίτες, παράθυρα και στόρια που θα εκμεταλλεύονται το φυσικό φως και τις περιόδους του (χειμώνας-καλοκαίρι, κλίση ήλιου, ηλιοστάσια κτλ). Μου αρέσει πολύ το φυσικό φως! Προς το παρόν άρχισε να τρέχει αυτό και ψάξιμο στο internet. Έχω πολύ μέλλον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Απριλίου 2011 #15 Share 6 Απριλίου 2011 Θα περιμενουμε με μεγαλο ενδιαφερον τα αποτελεσματα Μιχαλη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Απριλίου 2011 #16 Share 6 Απριλίου 2011 (edited) Επιδη ξερω οτι λες ειναι τεκμηριωμενο και δεν λες κατι τυχαια,δεν αμφισβιτω αυτα που λες.Απλα επιδη ετυχε να βαλω το δικο μου αναγκαστικα προς τον βορα,και επιδη με τον Μιχαλη ειμαστε πατριωτακια,ξερει ποσο πολυ ανεβαινει η θερμοκρασια στα νοτια δωματια.Και κατι αλλο που πρεπει να λαβει υποψιν του οτι,εδω επιδη δεν εχουμε ψηλα κτηρια,εχουμε πολυ ηλιοφανεια,και στα νοτια δωματια μπαινει για αρκετες ωρες ο ηλιος. Δεν σε αμφισβητο φιλε μου, η θερμοκρασιες ειναι ενα θεμα που πρεπει να λαβουμε στα σοβαρα υποψιν. Οσο για το παραθυρο τυπου φεγγιτη θα ηθελα να σας ενημερωσω πληροφοριακα οτι προσφερει περιπου δεκα φορες περισσοτερο φως απο οτι ενα κοινο καθετω παραθυρο, οποτε ισως σε αυτη την περιπτωση δεν θα χρειαζομαστε καθολου επιπλεων τεχνιτο φωτισμο, περαν του οτι θα διαχεαιτε με την σωστη φορα και δεν θα στραβωνουν τα φυτα προς καποια πλαγια κατευθηνση. Επισης για να αποφεχθει το φαινομενω του θερμοκηπιου θα πρεπει να μπουν καταληλλη υαλοπινακες με κενο αερος τυπου με αργο ή καποιο αναλογο αεριο για να συγρατησουμε τις υπερβολικες θερμοκρασιες που μπορουν να αναπτυχθουν τους καλοκαιρινους μηνες. Ολοι μας ξερουμε πως ο ηλιος ειναι πηγη ζωης αρκει να μπορεσουμε να τον διαχυρηστουμε καλα για να εχουμε τα επιθυμητα αποτελεσματα. Υ.Γ. Οσοι ενδιαφερεσται googlarete λιγο για φωτοσωληνες. Έγινε επεξεργασία 6 Απριλίου 2011 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Απριλίου 2011 #17 Share 6 Απριλίου 2011 (edited) Υπέρ ανακλαστικός σωλήνας Σημαντκό ρόλο στις υψηλές επιδόσεις των φωτοσωλήνων της παίζει και ο υψηλής τεχνολογίας υπέρ ανακλαστικός σωλήνας, μηχανικής επεξεργασίας πολλαπλών στρώσεων. Με αυτή την υψηλή τεχνολογία παραγωγής επιτυγχάνονται υψηλές επιδόσεις, ανάκλαση 99.8%, απορρόφηση ανάκλασης κάτω από < 4%, μεγάλες μηχανικές και χημικές αντοχές, άρα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι φωτοσωλήνες αυτού του επιπέδου ποιότητας είναι αποδοτικοί όλες τις εποχές του χρόνου ακόμα και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. -----------------------------------------------------------------------------------------------------Summer clear sky LW type-------------------lighting area (m2)--------max lenght of tubes----------(lumens)-------- Lux Lightway Crystal 400----------19-------------------------10--------------------------5 700------------700 Lightway Silver 600 ----------50-------------------------15--------------------------15 000----------1100 Lightway Silver 800 ----------107------------------------25-------------------------32 000-----------2900 Έγινε επεξεργασία 6 Απριλίου 2011 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 6 Απριλίου 2011 Author #18 Share 6 Απριλίου 2011 Δεν σε αμφισβητο φιλε μου, η θερμοκρασιες ειναι ενα θεμα που πρεπει να λαβουμε στα σοβαρα υποψιν. Οσο για το παραθυρο τυπου φεγγιτη θα ηθελα να σας ενημερωσω πληροφοριακα οτι προσφερει περιπου δεκα φορες περισσοτερο φως απο οτι ενα κοινο καθετω παραθυρο, οποτε ισως σε αυτη την περιπτωση δεν θα χρειαζομαστε καθολου επιπλεων τεχνιτο φωτισμο, περαν του οτι θα διαχεαιτε με την σωστη φορα και δεν θα στραβωνουν τα φυτα προς καποια πλαγια κατευθηνση. Επισης για να αποφεχθει το φαινομενω του θερμοκηπιου θα πρεπει να μπουν καταληλλη υαλοπινακες με κενο αερος τυπου με αργο ή καποιο αναλογο αεριο για να συγρατησουμε τις υπερβολικες θερμοκρασιες που μπορουν να αναπτυχθουν τους καλοκαιρινους μηνες. Ολοι μας ξερουμε πως ο ηλιος ειναι πηγη ζωης αρκει να μπορεσουμε να τον διαχυρηστουμε καλα για να εχουμε τα επιθυμητα αποτελεσματα. Υ.Γ. Οσοι ενδιαφερεσται googlarete λιγο για φωτοσωληνες. Όλα μελετώνται Η μέση θερινή θερμοκρασία στο σημείο είναι 29 C Μην ξεχνάμε ότι στο μικροκλίμα της περιοχής σημαντικό ρόλο παίζουν τα μελτέμια από αρχές Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου που με κατάλληλο ανοιγοκλείσιμο των παραθύρων θα βοηθούν στην διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καλοκαιρινές νύχτες με μελτέμι 6+ ανάβουν οι θερμοστάτες πράγμα λογικό αφού η θερμοκρασία είναι 20-22 C. Στις ακραίες περιπτώσεις καύσωνα που στα υπάρχοντα ενυδρεία δημιουργεί πρόβλημα 2-3 ημέρες κέθε δύο χρόνια θα μπει και κλιματισμός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 6 Απριλίου 2011 Author #19 Share 6 Απριλίου 2011 Ευχαριστώ παιδιά για τα links. Όλα είναι χρήσιμα μπαίνουν σε ένα φάκελο για να είναι υπ΄όψη στο σχεδιασμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 14 Απριλίου 2011 Author #20 Share 14 Απριλίου 2011 Λοιπόν, το ενυδρειάκι τρέχει τρεις εβδομάδες μόνο με διάχυτο φυσικό φωτισμό (υπενθυμίζω εφάπτεται σχεδόν σε παράθυρο με γαλακτερό τζάμι). Έχω προσθέσει δυο φορές ελάχιστο (1ml) SERA FLORENA στα 54λτ. Οι βαλισνέριες αφού φύγανε τα μεγάλα φύλλα τους παίρνουν σιγά σιγά τα πάνω τους και οι ριζούλες τους πάνε μια χαρά.Φιλτράκι έχει μπει στρωμένο μισό σφουγγάρι-μισό siporax και νερό από μεγάλο ενυδρείο με ΝΟ3 20. Άλγη δεν έχει ούτε για δείγμα, είναι φυσιολογικό ή έρχεται πράσινη θύελλα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 19 Ιουνίου 2011 Author #21 Share 19 Ιουνίου 2011 Μετά από δυόμιση μήνες 3 ρίζες Vallisneria Americana & άλλες 3 Vallisneria tortifolia έγιναν αυτό Οι άλγες έκαναν την εμφάνιση τους στις τρεις εβδομάδες με έξαρση στις 5-6 εβδομάδες. Έκτοτε μειώνονται συνεχώς και έχει μείνει λίγη τριχοειδής πάνω σε τρεις πετρούλες που έχω μπροστά στο τζάμι και λίγη πάνω στο φίλτρο. Ρίχνω πλέον κανονική δόση υγρό λίπασμα και αύριο θα πέσει ένα καλό κλάδεμα-αραίωμα... Με τις πρώτες ζέστες το γυάλινο καπάκι έφυγε και είναι τελείως ανοιχτό, απλά υπάρχει ένα κομμάτι φελιζόλ υπό γωνία να κόβει λίγο φως γιατί έτσι κι αλλιώς είναι πολύ έντονο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος