manolis1978 25 Μαρτίου 2011 #1 Share 25 Μαρτίου 2011 Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την πορεία του ενυδρείου μου που έχω σκεφτεί. Θέλω να το μετατρέψω σε φυτεμένο. Αρχικά έχω το παρακάτω ενυδρείο Cayman professional 60 (56λτ καθαρά περίπου) Φίλτρο bluwave 05 με ένα στάδιο με 2 σφουγγάρια, 1 με κεραμικό, 1 με μαυρες σφαίρες και 1 με σφουγκάρι ενεργού άνθρακα το οποίο τώρα λειτουργεί σαν σφουγκάρι. 10 καρδιναλιους 2 γαρίδες. 1 anubia 1 κρυπτοκορίνα. Νερό ενυδρείου Ph = 6,5 σταθερό με controller και προετοιμασία σε βαρέλι Kh = 2-3 GH = 3-4 NH3/NH4 = 0,5 NO2 = 0,02 NO3 = 10 PO4 = 0,7 Το νερό στο βαρέλι Kh = 2-3 GH = 3-4 NH3/NH4 = 0,5 - 1 NO2 = 0,05!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Παράξενο που βγάζει νιτρώδη. PO4 = 0,7 Το τελευταίο μήνα που χρησιμοποιώ βαρέλι έχω αυξημένη αμμωνία και νιτρώδη. Έτσι έχω κάνει τον παρακάτω συλλογισμό και θέλω να μου πείτε αν έχω δίκιο ή λάθος Το τέταρτο στάδιο του φίλτρου που έχει μαυρό σφουγγάρι θα το κάνω μισό σφουγγάρι και βιολογικό υλικό για να εξουδετερώνει την αμμωνία και τα νιτρώδη από το βαρέλι. Επειδή έχω αυξημένη αμμωνία και νιτρώδη και το βαρέλι βγάζει και αυτό αμμωνία, φωσφορικά και νιτρώδη με καλύτερη βιολογία στο φίλτρο θα έχω αυξημένα νιτρικά . Σκοπός μου είναι να βάλω πολλά έυκολα φυτά που θα τραβάνε νιτρικά και φωσφορικά για να δημιουργηθεί μια φυσική ισορροπία χωρίς πολλά λιπάσματα. Σκοπός μου είναι να έχω όσο το δυνατόν λιγότερα φωσφορικά για να μη βγαίνουν άλγες Δεν θέλω να βάλω δύσκολα και γρήγορα φυτά γιατί ο φωτισμός μου (2 λάμπες 15w) είναι για εύκολα φυτά και αν βαλω μεγάλης ανάπτυξης φυτά θα τραβάνε τα νιτρικά και για να βάλω άλλα φυτά θα πρέπει να βάζω λιπάσματα. Εδώ φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί αλλαγή λάμπας ΟΚ, αλλα δεν θέλω γιατί έχω ταλαιπωρηθεί με τις άλγες και δεν θέλω να βγούν πάλι. Αλλά αν χρειάζεται θα το κάνω. Αν χρειαστεί επίσης αργότερα μπορώ να βάλω CO2 και λιπάσματα αλλά θέλω όσο το δυνατόν λιγότερη εξωτερική επιρροή άρα και χρήμα!!!!!!!! Τι λέτε? Έχω κάπου λάθος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fisakis 25 Μαρτίου 2011 #2 Share 25 Μαρτίου 2011 (edited) εγω θελω αρχικα να μου πεις τι κανεις και το βαρελι σου βγαζει φωσφορικα, αμμωνια και νιτρωδη. Επισης θα ηθελα να ξερω ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο σου και ποτε εβαλες καθε ψαρι. Ακομη και να τροφοδοτεις το ενυδρειο με νερο που εχει τις τιμες που αναφερεις θα πρεπει μεσα σε μια ημερα να εχεις μονο νιτικα - φωσφορικα και αμμωνια - νιτρωδη να ειναι 0. Επομένως δεν εχεις καλη βιολογια. Οσον αφορα το φιλτρο σου, εγω θα εβαζα στο πρωτο σταδιο σφουγγαρι και ενυδρειακο βαβμακι και σε ολα τα υπολοιπα σταδια βιολογικο υλικο. Ετσι θα δυναμωνα τη βιολογια μου. Αν τωρα το νερο της βρυσης εχεις τις τιμες που λες, τοτε πρεπει οπωσδηποτε να βαλεις φυτα, οπως πολυ σωστα λες! Ευκολα και δεν χρειαζεσαι λαμπες, λιπασμα, διοξειδιο. Μονο ψαρακια, το φως που εχεις και τροφουλα. Φυσικα και κανενα τριμηνο να προσαρμοστουν τα φυτα σου!! Επισης ψαξτο λιγο το θεμα της βρυσης σου, κυριως για τη δικη σου υγεια. Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου 2011 - fisakis Link to comment Share on other sites More sharing options...
manolis1978 25 Μαρτίου 2011 Author #3 Share 25 Μαρτίου 2011 (edited) Το ενυδρείο τρέχει 2,5 χρόνια. ΄Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την βιολογία, ακόμα και όταν το είχα παρατήσει. Πρόβλημα βγήκε απο τότε που χρησιμοποιώ τύρφη. Τον τελευταίο χρόνο προσπαθώ να φτιάξω το ph. Επειδή το είχα παρατήσει είχε μαζέψει πολλα προβλήματα. Πριν 1 χρόνο μηνανε 6 καρδινάλιοι και 1 γαρίδα. Καταπολέμησα τις άλγες και μετα ψαχνόμουνα να βρώ τρόπο να κατεβάσω το ph. Πριν 1 μήνα πηρα βαρέλι και έβαλα μέσα ένα φίλτρο και το γέμισα μόνο με τύρφη. Δεν κάνω κάτι άλλο στο βαρέλι.Πριν 3 μέρες έβαλα άλλους 4 καρδινάλιους και 1 γαρίδα. χτες ανακάλυψα ότι το βαρέλι βγάζει νιτρώδη και δεν ξέρω το γιατί. Επίσης έχω να καθαρίσω το βιλογικό υλικό του εσωτερικού φίλτρο απο τότε που το αγόρασα. Καθαρίζω μόνο το μηχανικό. Το νερό που αναφέρω είναι το νερό στο βαρέλι. το νερό της βρύσης είναι μια χαρά. Το έχω μετρήσει. η τύρφη βγάζει αμμωνία φωσφορικά και νιτρώδη. Ίσως επειδή την πήρα μεν απο petshop αλλά ήταν χύμα χωρίς μάρκα. Ίσως μια καλύτερη να μην έβγαζε τέτοια. Θα ήθελα να μου πείς τη γνώμη σου. Θα αλλάζω το τέταρτο στάδιο όπως είπες. Αν κατάλαβα καλα συμφωνείς ότι με περισσότερη βιολογία και εύκολα και πολλά αργά φυτά και μόνο τη τροφή θα είμαι ΟΚ. Αν το ήξερα για τα νιτρώδη δεν θα έπερνα ψάρια. Θα περιμένω να φτιάξει η βιολογία και μετά να βάλω φυτά ή μπορώ να τα προσθέσω αμέσως για να αρχίσουν να τρώνε νιτρικα. Σευχαριστώ πολυ Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου 2011 - manolis1978 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Μαρτίου 2011 #4 Share 25 Μαρτίου 2011 Το ενυδρείο τρέχει 2,5 χρόνια. ΄Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την βιολογία, ακόμα και όταν το είχα παρατήσει. Πρόβλημα βγήκε απο τότε που χρησιμοποιώ τύρφη. Τον τελευταίο χρόνο προσπαθώ να φτιάξω το ph. Επειδή το είχα παρατήσει είχε μαζέψει πολλα προβλήματα. Πριν 1 χρόνο μηνανε 6 καρδινάλιοι και 1 γαρίδα. Καταπολέμησα τις άλγες και μετα ψαχνόμουνα να βρώ τρόπο να κατεβάσω το ph. Πριν 1 μήνα πηρα βαρέλι και έβαλα μέσα ένα φίλτρο και το γέμισα μόνο με τύρφη. Δεν κάνω κάτι άλλο στο βαρέλι.Πριν 3 μέρες έβαλα άλλους 4 καρδινάλιους και 1 γαρίδα. χτες ανακάλυψα ότι το βαρέλι βγάζει νιτρώδη και δεν ξέρω το γιατί. Επίσης έχω να καθαρίσω το βιλογικό υλικό του εσωτερικού φίλτρο απο τότε που το αγόρασα. Καθαρίζω μόνο το μηχανικό. Το νερό που αναφέρω είναι το νερό στο βαρέλι. το νερό της βρύσης είναι μια χαρά. Το έχω μετρήσει. η τύρφη βγάζει αμμωνία φωσφορικά και νιτρώδη. Ίσως επειδή την πήρα μεν απο petshop αλλά ήταν χύμα χωρίς μάρκα. Ίσως μια καλύτερη να μην έβγαζε τέτοια. Θα ήθελα να μου πείς τη γνώμη σου. Θα αλλάζω το τέταρτο στάδιο όπως είπες. Αν κατάλαβα καλα συμφωνείς ότι με περισσότερη βιολογία και εύκολα και πολλά αργά φυτά και μόνο τη τροφή θα είμαι ΟΚ. Αν το ήξερα για τα νιτρώδη δεν θα έπερνα ψάρια. Θα περιμένω να φτιάξει η βιολογία και μετά να βάλω φυτά ή μπορώ να τα προσθέσω αμέσως για να αρχίσουν να τρώνε νιτρικα. Σευχαριστώ πολυ Εγω 2 διαφορετικες μαρκες τυρφης που εχω χρησιμοπιοισει και οι 2 στο βαρελι μου βγαζουν αμμωνια οταν ειναι καινουριες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Μαρτίου 2011 #5 Share 25 Μαρτίου 2011 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=27877 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=28030&hl= Link to comment Share on other sites More sharing options...
manolis1978 25 Μαρτίου 2011 Author #6 Share 25 Μαρτίου 2011 (edited) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=27877 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=28030&hl= Τα έχω κοιτάξει αυτά και άλλα για τύρφη. Κανείς δεν γράφει για φωσφορικά και νιτρώδη. Μόνο ένας στα απραπάνω λινκ έλεγε για νιτρικά και τελικα δεν είπε αποτελέσματα για το πείραμα. Εξάλου έχω βρεί πίνακες που ακόμα και με συνολική αμμωνία 8 και ph 6,5 και θερμοκρασία 24 βαθμους η τοξική αμμωνία που παράγεται είναι ακίνδυνη. Δηλαδή το χαμηλό ph σώζει την κατάσταση. Αλλα είναι το σκάλωμα να πετυχαίνει κανείς τέλειες συνθήκες. Εκεί είναι η διαφορά του χομπίστα απο τον απλό χρήστη ενυδρείου. Τέσπα. Ότι και να είναι το θέμα είναι το φίλτρο πρέπει να έχει τόσο καλή βιολογία που πρέπει να τα τρώει όλα. Εγώ πρέπει να ανεβάσω τη βιολογία του φίλτρου για να μην σκάω. Αύριο κίολας θα πάρω κεραμικά και θα τα βάλω στο φίλτρο. Επίσης θα πλύνω και το βιλογικό υλικό με νερό ενυδρείου μπας και οι αποικίες των βακτηριδίων έχουν αντικατασταθει απο αποικίες μπίχλας. Παλιά το φίλτρο πέταγε γιαυτό λέω ότι και η μπίχλα 2,5 χρόνια κάποιο ρόλο θα παίζει. Λέω να βάλω και φυτά για να ξεκινήσουν να τρώνε τα νιτρικά. Θα αργήσουν λίγο να ξεκινήσουν να τρώνε αλλά καλο θα κάνει πιστεύω. Κακό όχι. Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου 2011 - manolis1978 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 26 Μαρτίου 2011 #7 Share 26 Μαρτίου 2011 Τα έχω κοιτάξει αυτά και άλλα για τύρφη. Κανείς δεν γράφει για φωσφορικά και νιτρώδη. Μόνο ένας στα απραπάνω λινκ έλεγε για νιτρικά και τελικα δεν είπε αποτελέσματα για το πείραμα. Εξάλου έχω βρεί πίνακες που ακόμα και με συνολική αμμωνία 8 και ph 6,5 και θερμοκρασία 24 βαθμους η τοξική αμμωνία που παράγεται είναι ακίνδυνη. Δηλαδή το χαμηλό ph σώζει την κατάσταση. Αλλα είναι το σκάλωμα να πετυχαίνει κανείς τέλειες συνθήκες. Εκεί είναι η διαφορά του χομπίστα απο τον απλό χρήστη ενυδρείου. Τέσπα. Ότι και να είναι το θέμα είναι το φίλτρο πρέπει να έχει τόσο καλή βιολογία που πρέπει να τα τρώει όλα. Εγώ πρέπει να ανεβάσω τη βιολογία του φίλτρου για να μην σκάω. Αύριο κίολας θα πάρω κεραμικά και θα τα βάλω στο φίλτρο. Επίσης θα πλύνω και το βιλογικό υλικό με νερό ενυδρείου μπας και οι αποικίες των βακτηριδίων έχουν αντικατασταθει απο αποικίες μπίχλας. Παλιά το φίλτρο πέταγε γιαυτό λέω ότι και η μπίχλα 2,5 χρόνια κάποιο ρόλο θα παίζει. Λέω να βάλω και φυτά για να ξεκινήσουν να τρώνε τα νιτρικά. Θα αργήσουν λίγο να ξεκινήσουν να τρώνε αλλά καλο θα κάνει πιστεύω. Κακό όχι. Το θέμα είναι ότι η τύρφη είναι και αυτή με την σειρά της οργανική υλη η οποία στο βαρέλι είναι λογικό να ανιχνευτεί αμμωνία ή αμμώνιο λόγο του ότι δεν υπάρχει ενεργή βιολογία βακτηρίων σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσουν να την καταναλώσουν ολικά αλλά μόνο στο ελάχιστο για αυτό τον λόγο και μπορούν να παρουσιαστούν και κάποια ΝΟ2 και ΝΟ3 ταυτόχρονα. Τώρα από την στιγμή που στο ενυδρείο σου έχεις βιολογία λογικά μέσα σε μια με δυο το πολύ ημέρες θα πρέπει να έχει μηδενιστή το αμμώνιο αλλιώς όντως χρειάζεσαι μεγαλύτερη επιφάνεια κατοίκησης των βακτηρίων και άρα περισσότερο βιολογικό υλικό. Επίσης το ότι έχεις να καθαρίσεις τόσο καιρό τα φίλτρα σου είναι μεγάλο σφάλμα μια που συσσωρεύετε μεγάλη μάζα απόβλητων, δημιουργούνται αναερόβιες περιοχές και ενισχύεις έτσι τα παθογόνα βακτήρια να πάρουν το πάνω χέρι παραμονεύοντας κινδύνους και στα ζωντανά σου αλλά και βάζοντας σε μεγάλη δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες και την βιολογία σου μια που τα βακτήρια είναι μεγάλη καταναλωτές οξυγόνου σε ένα περιβάλλον φουλ στο διοξείδιο και με μια ροη που συνεχώς θα μειώνεται με την συσσώρευση μάζας. Οπότε και εσύ μόνος σου το λες πως το φίλτρο σου πεταγε παλιά και πιστεύω να καταλαβαίνεις τον λόγο και να μην σε μπέρδεψα, για αυτό εγώ θα σε συμβούλευα να καθαρίσεις πρώτα τα φίλτρα και την αντλία γιατί και αυτή καταπονείτε βρίσκοντας ζόρια από την αντίσταση που υπάρχει στο θέμα ροής αλλά και από την μπηχλα που μαζεύει και αν δεν δεις βελτιώσει τότε παίρνεις και επιπλέων βιολογικό υλικό. Τα φυτά πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν μέσα σε κάθε ενυδρείο ανεξάρτητα εάν είναι εύκολα η δύσκολα είδη, σίγουρα ένα φυτό εύκολο χωρίς απαιτήσεις και γρήγορης ανάπτυξης άρα και μεγάλης απορρόφησης ΝΟ3 όπως το κερατοφυλλο το συνιστώ σε όλους μια που θα σου κατεβάζει πάρα πολύ τα ΝΟ3 βοηθώντας κατά έναν μεγάλο βαθμό και την υγεία των ψαριών σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
manolis1978 26 Μαρτίου 2011 Author #8 Share 26 Μαρτίου 2011 (edited) Το θέμα είναι ότι η τύρφη είναι και αυτή με την σειρά της οργανική υλη η οποία στο βαρέλι είναι λογικό να ανιχνευτεί αμμωνία ή αμμώνιο λόγο του ότι δεν υπάρχει ενεργή βιολογία βακτηρίων σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσουν να την καταναλώσουν ολικά αλλά μόνο στο ελάχιστο για αυτό τον λόγο και μπορούν να παρουσιαστούν και κάποια ΝΟ2 και ΝΟ3 ταυτόχρονα. Τώρα από την στιγμή που στο ενυδρείο σου έχεις βιολογία λογικά μέσα σε μια με δυο το πολύ ημέρες θα πρέπει να έχει μηδενιστή το αμμώνιο αλλιώς όντως χρειάζεσαι μεγαλύτερη επιφάνεια κατοίκησης των βακτηρίων και άρα περισσότερο βιολογικό υλικό. Επίσης το ότι έχεις να καθαρίσεις τόσο καιρό τα φίλτρα σου είναι μεγάλο σφάλμα μια που συσσωρεύετε μεγάλη μάζα απόβλητων, δημιουργούνται αναερόβιες περιοχές και ενισχύεις έτσι τα παθογόνα βακτήρια να πάρουν το πάνω χέρι παραμονεύοντας κινδύνους και στα ζωντανά σου αλλά και βάζοντας σε μεγάλη δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες και την βιολογία σου μια που τα βακτήρια είναι μεγάλη καταναλωτές οξυγόνου σε ένα περιβάλλον φουλ στο διοξείδιο και με μια ροη που συνεχώς θα μειώνεται με την συσσώρευση μάζας. Οπότε και εσύ μόνος σου το λες πως το φίλτρο σου πεταγε παλιά και πιστεύω να καταλαβαίνεις τον λόγο και να μην σε μπέρδεψα, για αυτό εγώ θα σε συμβούλευα να καθαρίσεις πρώτα τα φίλτρα και την αντλία γιατί και αυτή καταπονείτε βρίσκοντας ζόρια από την αντίσταση που υπάρχει στο θέμα ροής αλλά και από την μπηχλα που μαζεύει και αν δεν δεις βελτιώσει τότε παίρνεις και επιπλέων βιολογικό υλικό. Τα φυτά πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν μέσα σε κάθε ενυδρείο ανεξάρτητα εάν είναι εύκολα η δύσκολα είδη, σίγουρα ένα φυτό εύκολο χωρίς απαιτήσεις και γρήγορης ανάπτυξης άρα και μεγάλης απορρόφησης ΝΟ3 όπως το κερατοφυλλο το συνιστώ σε όλους μια που θα σου κατεβάζει πάρα πολύ τα ΝΟ3 βοηθώντας κατά έναν μεγάλο βαθμό και την υγεία των ψαριών σου! Σευχαριστώ πολύ. Κερατόφυλο δεν θα βάλω γιατί και οι λάμπες μου θέλουν αλλαγή και θα τραβήξει τα πάντα μέσα και θα ταλαιπορηθούν τα άλλα φυτά. Οπότε θα το καθαρίσω, θα βάλω φυτά και αν χρειαστεί θα βάλω υλικό. Αφού φτιάξει η βιολογία αλλάζω και λάμπες. Έγινε επεξεργασία 26 Μαρτίου 2011 - manolis1978 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος