liano24 22 Μαρτίου 2011 #1 Share 22 Μαρτίου 2011 Πηρα την μεγαλη αποφαση κ ενα ονειρο γινεται πραγματικοτητα!!Ξεκινησα το στυσιμο του φυτεμενου.ΝΑΙ διαολε μετα τα γκαμπυ και μετα τις κιχλιδες ηρθε η ωρα .Θελω να κανω κατι πολυ καλο-εξαιρετικο-ξεχωριστο,ζητω ομως την βοηθεια σας γιατι καπου εδω εγω εχω κολλησει λογω ελειψης γνωσεων.Λοιπον!Σας δινω στοιχεια για να μπουμε στο θεμα. Οι διαστασεις του ενυδρειου μου ειναι 1.10*45*60,θα το δειτε και παρακατω στις αντιστοιχες εικονες,οποτε μιλαμε για καθαρα λιτρα νερου περιπου 400.Το ενυδρειο αυτη τι στιγμη ειναι σε κατασταση αναμονης δηλ. εχω βαλει μεσα τα ξυλα αποστειρωμενα φυσικα,το υποστρωμα aquabasic plus της jbl και απο επανω λεπτοκοκκο χαλικι.Ξεκιναμε με τα θεματακια που απομενουν... 1)Το φιλτρο μου ειναι κατωτερο των περιστασεων αφου φιλτραρει 900 λιτρα νερο την ωρα οποτε λεω να προσθεσω ακομη ενα φιλτρο περιπου ιδιας δυναμης.Ξεκιναμε με τις ερωτησεις.. 1)Τι φωτισμο χρειαζομαι εχω συστημα που κανει για Τ8 λαμπες αλλα αυτο που θελω να μαθω ειναι ποσα kelvin πρεπει να ειναι,ποσα watt αν επιλεξω να αφησω το Τ8 συστημα?Αν πρεπει να βαλω Τ5 τι μου προτεινετε? 2)Παει αυτο τωρα θελω να με βοηθησετε οσον αφορα το διοξειδιο.Δεν εχω ιδεα τι μου χρειαζετε?Πως το τοποθετω μεσα στο ενυδρειο? ειναι εμφανες? 3)Παει κ αυτο οποτε μου απομενουν τα φυτα που θα διαλεξω.Απ οτι ψιλοκαταλαβα γιατι οι πωλητες ειναι οργια και δεν εχουν διαθεση να εξηγησουν(ζητω συγνωμη απο τις εξαιρεσεις),τα φυτα χωριζονται σε καποιες κατηγοριες,ποιες ειναι αυτες?Οσον αφορα την θερμοκρασια των φυτων θα ηθελα να ειναι περιπου μεχρι 30 βαθμους.Για οποιαδηποτε απορια μου ερθει σας ενημερωνω,ευχαριστω εκ των προταιρων οσους φιλους ασχοληθουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 22 Μαρτίου 2011 #2 Share 22 Μαρτίου 2011 Καλή αρχή σου εύχομαι να σου βγουν όλα καλά και να το χαίρεσαι. Πάμε τώρα 1. Αν έχεις πολλά φυτά στο ενυδρείο σου τότε το φίλτρο σου σε καλύπτει 100% καθώς τα φυτά συμβάλουν πολύ στην φίλτρανση του νερού. 2. Είτε βάλεις Τ8 είτε Τ5 είναι το ίδιο σε ότι αφορά την ποιότητα του φωτός, η διαφορές είναι: Τ5 αντέχουν περισσότερο (τον διπλάσιο χρόνο από ότι η Τ8) Αποδίδουν περισσότερο φωτισμό όταν έχουμε δυο μια Τ8 και μια Τ5 των ίδιων διαστάσεων. Αν μπορείς να κάνεις κάποια DIY κατασκευή σου προτείνω ανεπιφύλακτα της Τ5 όσο ποιο μεγάλες μπορείς. Θέλεις σίγουρα 4 λάμπες με ανακλαστήρες. 3. Αν είναι να βάλεις πολλά φυτά τότε θέλεις ένα σύστημα διοξειδίου δεν είναι τίποτα και αν αποφασίσεις να το πάρεις εδώ ήμαστε και συζητάμε της λεπτομέρειες. Αν έχεις λίγα και εύκολα φυτά τότε δεν χρειάζεσαι διοξείδιο (όχι ότι δεν θα ήταν καλύτερα με διοξείδιο) 4. Ιδανική θερμοκρασία για τα φυτά είναι 24-26 ταυτόχρονα είναι και η ιδανική θερμοκρασία των περισσότερων ψαριών. Πολλά φυτά αντέχουν έως και 29-30 αλλά δεν αναπτύσσονται σωστά. Υπάρχουν εύκολα φυτά μέτρια και δύσκολα, σίγουρα ανάλογα με την κατηγορία των φυτών και με την τελική μάζα που θα έχεις στο ενυδρείο σου θα χρειαστείς από λίγο έως πολύ λίπανση και από απλή έως εξειδικευμένη λιπανση. Πρέπει να ξέρεις τη ενυδρείο θα κάνεις για αυτό σε ρωτώ Στο ενυδρείο σου τη ψάρια σκοπεύεις να βάλεις; Θέλεις να ασχοληθείς μόνο με εύκολα φυτά. Θέλεις να ασχοληθείς με εύκολα φυτά και αργότερα με δύσκολα η με μέτρια. Διάλεξε αυτό που μπορείς να αντεπεξέρθεις, Παράδειγμα για δύσκολα φυτά θέλεις περισσότερο χρόνο φροντίδας και περισσότερα χρήματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
liano24 22 Μαρτίου 2011 Author #3 Share 22 Μαρτίου 2011 (edited) Σε ευχαριστω φιλε μου για το ενδιαφερον καταρχιν μου εχεις βοηθησει αρκετα για να ξεμπλοκαρω. Λοιπον ενα ενα τα θεματα 1)αποτι καταλαβα το φιλτρο θα με καλυψει γιατι σκοπευω να βαλω αρκετα φυτα 2)οσον αφορα το φωτισμο,μου λες 4 λαμπες αλλα ποσα watt-kelvin πρεπει να ειναι? 3)για το συστημα διοξειδιου θα το χρειαστω αφου σκοπευω να ασχοληθω και με δυσκολα φυτα,οποτε καποια συμβουλη θα την χρειαστω γιατι δεν ξερω τι να κανω και τα ετοιμα συστηματα ειναι πανακριβα 4)τα ψαρακια μου θα ειναι δισκοι.. 5)το 5ο θεμα δεν υπηρχε αλλα προεκυψε οταν διαβασα αυτα που μου εγραψες.Ποια ειναι η απλη και ποια η εξειδικευμενη λιπανση?Πολλα ερωτηματα αλλα ειναι απαραιτητα ολα ελπιζω να βρεις διαθεση να τα απαντησεις ολα,εσυ φιλε χρηστο η καποιος αλλος φιλος Έγινε επεξεργασία 22 Μαρτίου 2011 - liano24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
σιαμεζος 22 Μαρτίου 2011 #4 Share 22 Μαρτίου 2011 δες εδώ θα σε βοηθήσει http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=44927 και επίσης πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα(κατ' εμένα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas1908 22 Μαρτίου 2011 #5 Share 22 Μαρτίου 2011 κατι λαθος κανεις με τα λιτρα.250 ειναι κι οχι 400 Link to comment Share on other sites More sharing options...
σιαμεζος 22 Μαρτίου 2011 #6 Share 22 Μαρτίου 2011 σωστό 297 μικτά οπότε κάπου 250 καθαρά Link to comment Share on other sites More sharing options...
liano24 23 Μαρτίου 2011 Author #7 Share 23 Μαρτίου 2011 σωστό 297 μικτά οπότε κάπου 250 καθαρά Ναι ρε παιδια εχετε δικιο,το ειχα κανει παλιοτερα με προχειρους υπολογισμους στο μυαλο μου και θυμομουν αλλα για αλλα.Εντωμεταξη οι διαστασεις ειναι 110*70*50 οποτε βγαινει κοντα στα 380 οποτε βγαζωντας το φενιζολ πετρας τα διακοσμητικα αλλα και το κενο που υπαρχει γιατι το νερο δεν φτανει μεχρι επανω υπολογιζω γυρω στα 250 καθαρα λιτρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
liano24 24 Μαρτίου 2011 Author #8 Share 24 Μαρτίου 2011 Ναι ρε παιδια εχετε δικιο,το ειχα κανει παλιοτερα με προχειρους υπολογισμους στο μυαλο μου και θυμομουν αλλα για αλλα.Εντωμεταξη οι διαστασεις ειναι 110*70*50 οποτε βγαινει κοντα στα 380 οποτε βγαζωντας το φενιζολ πετρας τα διακοσμητικα αλλα και το κενο που υπαρχει γιατι το νερο δεν φτανει μεχρι επανω υπολογιζω γυρω στα 250 καθαρα λιτρα κατι ακομη εχω 2 γλυφτες μεγαλουτσικους,περιπου 25 εκατοστα λετε να κανουν ζημιες στο φυτεμενο?περιμενω καρτερικα απαντησεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 24 Μαρτίου 2011 #9 Share 24 Μαρτίου 2011 κατι ακομη εχω 2 γλυφτες μεγαλουτσικους,περιπου 25 εκατοστα λετε να κανουν ζημιες στο φυτεμενο?περιμενω καρτερικα απαντησεις... ναι φιλε θα στα χαλανε τα φυτα συνεχεία ειναι πολυ μεγάλοι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Μαρτίου 2011 #10 Share 24 Μαρτίου 2011 (edited) Οσο για τις λαμπες θα σου προτεινα προσωπικα: 1) 4000~4200 κ τυπου sunrise 2) 5500~6500 κ τυπου Daylight 3) μια σε ροζ αποχρωση με επιλεγμενο φασμα στο μπλε και κοκκινο ( τα κ σε αυτες τις λαμπες παιζουν αναλογα την εταιρια). 4) 9000~10.000 που να αναβει για 6 ωρες, απο της 12 εως της 18 ας πουμε, τυπου blue sky. Τωρα οσο αφορα τα watt απο την στιγμη που πας για φουλ και απαιτητικο φυτεμενο θα πρεπει να ειναι σχεδον οσο τα λιτρα του ενυδρειου σου στο συνολο συν ανακλαστηρες, απο την αλλη οι απαιτησεις των Δισκον ειναι ενα θεμα που θα πρεπει να το ξανασσκευτης καλυτερα μια που ειναι ψαρια που θελουν σχετικα χαμηλο φωτησμο και μεγαλες θερμοκρασιες, κοντα στους 30 βαθμους και εκει θα πρεπει να ψαχτεις λιγο με το ποια φυτα θα τα πανε καλα σε αυτες τις θερμοκρασιες. Έγινε επεξεργασία 24 Μαρτίου 2011 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
liano24 27 Μαρτίου 2011 Author #11 Share 27 Μαρτίου 2011 (edited) Σε ευχαριστω φιλε μου,ξεμπερδεψα και με τα φωτα χαρη στις βοηθειες σας. Πλεον μου απομενει το διοξειδιο... Πως το βλεπετε παιδια την βγαζω μονο με μπουκαλιτσα η υπαρχει και το ενδεχομενο να την βγαλω φτηνα με την ζαχαρο-μαγια? Έγινε επεξεργασία 27 Μαρτίου 2011 - liano24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Απριλίου 2011 #12 Share 6 Απριλίου 2011 Σε ευχαριστω φιλε μου,ξεμπερδεψα και με τα φωτα χαρη στις βοηθειες σας. Πλεον μου απομενει το διοξειδιο... Πως το βλεπετε παιδια την βγαζω μονο με μπουκαλιτσα η υπαρχει και το ενδεχομενο να την βγαλω φτηνα με την ζαχαρο-μαγια? Η μπουκαλα ειναι η καλυτερη λυση αλλα και η ακριβοτερη. Το DIY co2 θα χρειαστης τουλαχιστον 2 μπουκαλια 2λιτρα ταυτοχρονα και ανα 2 με 3 εβδομαδες φτου και απο την αρχη. Υπαρχει και ο οργανικος ανθρακας τυπου excel, easy carbon, κλπ που προσθετεις καθημερινα στο ενυδρειο σου σαν δοση και αναλογικα το κοστος του δεν ειναι μεγαλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christos k 7 Απριλίου 2011 #13 Share 7 Απριλίου 2011 Η μπουκαλα ειναι η καλυτερη λυση αλλα και η ακριβοτερη. Το DIY co2 θα χρειαστης τουλαχιστον 2 μπουκαλια 2λιτρα ταυτοχρονα και ανα 2 με 3 εβδομαδες φτου και απο την αρχη. Υπαρχει και ο οργανικος ανθρακας τυπου excel, easy carbon, κλπ που προσθετεις καθημερινα στο ενυδρειο σου σαν δοση και αναλογικα το κοστος του δεν ειναι μεγαλο. Ρικ εxεις κάνα link με DIY για Αυτό το Σύστημα με τις μπουκάλες και την Σκαλίτσα? Θα με βοηθήσεις πολύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Απριλίου 2011 #14 Share 7 Απριλίου 2011 (edited) Ρικ εxεις κάνα link με DIY για Αυτό το Σύστημα με τις μπουκάλες και την Σκαλίτσα? Θα με βοηθήσεις πολύ. DIY CO2 Ιδιοκατασκευή παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα στο ενυδρείο με ζάχαρη και μαγιά http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=37191 ΜΠΟΥΚΑΛΑ CO2 Σύστημα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) http://www.istellas.gr/aquarium/my_equipment_co2.html ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ http://www.seachem.com/Products/product_pa...urishExcel.html http://www.easylife.nl/english/freshwater_.../easycarbo.html Έγινε επεξεργασία 7 Απριλίου 2011 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 7 Απριλίου 2011 #15 Share 7 Απριλίου 2011 Να συμπλήρωνα ότι στα λίτρα αυτά (και με το ύψος που έχεις) εγώ θα έβαζα ένα κοπάδι αγγελόψαρα μαζί με ένα κοπάδι tetra της επιλογής μου και στο βυθό corydoras. Για δίσκους το βλέπω στριμωγμένο. Αλλά γιατί να πας σε δίσκους αν μπορείς να βάλεις αγγελόψαρα ; (καρφί στους δισκάδες ). Η μπουκάλα CO2 για τα λίτρα αυτά είναι μονόδρομος (αν θελήσεις να έχεις CO2 εννοείται), αλλιώς όλη μέρα θα ασχολείσαι με μαγιά και μείγματα και δεν θα κάνεις και ικανοποιητική δουλειά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christos k 7 Απριλίου 2011 #16 Share 7 Απριλίου 2011 DIY CO2 Ιδιοκατασκευή παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα στο ενυδρείο με ζάχαρη και μαγιά http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=37191 ΜΠΟΥΚΑΛΑ CO2 Σύστημα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) http://www.istellas.gr/aquarium/my_equipment_co2.html ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ http://www.seachem.com/Products/product_pa...urishExcel.html http://www.easylife.nl/english/freshwater_.../easycarbo.html Χίλια ευχαριστώ φιλε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Απριλίου 2011 #17 Share 7 Απριλίου 2011 Χίλια ευχαριστώ φιλε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος