Jump to content

(Ξανα) Χαίρετε! Παράμετροι νερού..

Recommended Posts

Γειά σας απανταχού ενυδρειόφιλοι!

Με την αγάπη μου για τη θάλασσα και τα ενυδρεία και με τη σημαντικότατα βοήθειά σας έφτασα πριν κάποια χρόνια να συντηρώ αυτό το πανέμορφο DIY ενυδρείο που δυστυχώς εγκατέλλειψα μετά απο 3 χρόνια λειτουργείας λόγω έλλειψης χρόνου και χρήματος...

post-3336-1300648299_thumb.jpg

Το ψόνιο μου ακόμη με έκανε να σπουδάζω σε σχολή επιστημών της θαλάσσιας και πλέον περύφανα ασκώ τη διπλωματική μου που αφορά την Α) Την κατασκευή και εγκατάσταση κλειστού ανακυκλούμενου συστήματος δεξαμενών θαλλασσινού νερού και Β) την εισαγωγή και συντήρηση είδους ιχθύος στις δεξαμενές αυτές..

Όλα αυτά στους χώρους του πανεπιστημίου και το σύστημα θα έχει συνολική χωριτικότητα 18.000 λίτρα.

Στο ζουμί τώρα...

Ψάχνω βιβλιογραφίες για τις παραμέτρους της ποιότητας νερού που θα πρέπει να ελέγχω στο σύστημα αυτό...

Εκτώς απο τις κλασικές:

θερμοκρασία, pH, NO2,NO3, NH3,NH4, O2, αλατότητα κλπ ποιες άλλες παράμετροι μπορεί χρείζουν ελέγχου??

Κάτι έχω βρεί αλλα θέλησα να ρωτήσω για βοήθεια και στην παλιά μου γειτονειά...

Οι θαλασσινοί κάτι θα ξέρουν..

Υ.Γ. Τα ψάρια που θα εισαχθούν θα είναι μάλλον τσιπούρες ή λαυράκια στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Ευχαριστώ πολύ!

PO4, kh :(

Αυτές μου έρχονται στο μυαλό, άντε πες και CO2 :D

Σημαντικές παράμετροι στο θαλασσινό είναι και τα: Ca (Ασβέστιο), Mg (Μαγνήσιο) και κάποιες ακόμη "δευτερεύουσας" σημασίας Ιώδιο, Στρόντιο... αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο θα σου είναι απαραίτητα αυτά τα στοιχεία ώστε να τα μετράς γιαυτό που θες να κάνεις.

Ευχαριστώ πολύ παίδες! :(

Μιας και ολοκλήρωσα την βιβλιογραφική αναζήτηση σας παραθέτω εγγυκλοπαιδικά για κάποιον που ίσως ενδιαφέρεται με ποιους παράγοντες ασχολήθηκα τελικά στην εργασία μου..

Οι παράμετροι ποιότητας του νερού που πρέπει να ελέγχονται καθημερινά, εβδομαδιαία κλπ σε ένα κλειστό ανακυκλούμενο σύστημα δεξαμενών θαλασσινού νερού για χρήση ιχθυοκαλλιεργειών είναι:.

Βασικοί / εντατικοί παράμετροι:

Η μέτρηση του pH

H μέτρηση της Θερμοκρασίας του νερού

Η μέτρηση της συγκέντρωσης O2 στο νερό

Η μέτρηση της Αλατότητας

Η μέτρηση της συγκέντρωσης NH3/NH4

Η μέτρηση της συγκέντρωσης ΝO2/NO3

Δευτερεύοντες / ειδικοί παράγοντες

Η μέτρηση της ολικής πίεσης αερίων

Η μέτρηση της Θολερότητας

Η μέτρηση της Γενικής Σκληρότητας GH.

Η μέτρηση της Aλκαλικότητας kH

Η μέτρηση της συγκέντρωσης CO2

Η μέτρηση του B.O.D στο νερό

Η μέτρηση της συγκέντρωσης σε άλλες ουσίες/δείκτες ποιότητας του νερού Ca , Mg , PO4

Η μέτρηση της συγκέντρωσης σε τοξικές φυσικές ή συνθετικές ουσίες

Η μέτρηση της συγκέντρωσης σε ιχνοστοιχεία ή φυσικοί μολυσματικοί παράγοντες.

Λειτουργικοί παράγοντες

Διαστάσεις δεξαμενών/ Φέρουσα ικανότητα

Ροή νερού ανα μονάδα χρόνου

Η μέτρηση φωτεινότητας στην επιφάνεια του νερού

Εκτίμηση του Ημερήσιου ταΐσματος

:(

ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας

θα μπορούσες να μας πεις δυο λόγια παραπάνω για τη μέτρηση ολικής σκληρότητάς

. τι είναι το B.O.D και οι Δευτερεύοντες / ειδικοί παράγοντες ?

αν μπορούσες ακομα να μας πεις για τη σχέση διαλυμένου οξυγόνου με τη θερμοκρασία

και τη ολική πίεση αερίων

Έγινε επεξεργασία - salTasos

Οι δευτερεύοντες / ειδεικοί παράγοντες είναι εκείνοι απο τη φράση και κάτω.. :)

Σημαίνει πως σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χρειάζονται εντατική παρακολούθηση - μέτρηση (οταν οι βασικοί έχουν λογικές τιμές) αλλα μόνον όταν υπάρχει λόγος ή κάποια διαταραχή / θεραπεία..

Παραθέτω μερικά τμήματα της εργασίας :wub:

-Γενική Σκληρότητα GH:

Είναι συνάρτηση της παρουσίας δισθενών κατιόντων Ca ++ και Mg++

Το ασβέστιο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση των επιπτώσεων των νιτρωδών. Επίσης, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανιόντων και των κατιόντων είναι

συνήθως ανάλογος, προσφέρει ένα δείκτη για τον έλεγχο της αλκαλικότητας κΗ

Η μέτρηση γίνεται είται παράλληλα με τη μέτρηση του pH με ειδικά ηλεκτρονικά όργανα είτε σε δείγματα νερού με την προσθήκη αντιδραστηρίων και τη σύγκρισή τους με χρωματικούς πίνακες. (Ω Ναί! τα tetra χρησιμοποιούνται και σε ιχθυοκαλλιέργειες...)

B.O.D. = Βiochemical Οxygen Demand και αναφέρεται συνήθως σε ρύπους / απόβλητα στον αποδέκτη που:

-B.O.D.:

Βακτηριακή βιομάζα / οργανικά σωματίδια στο νερό που καταναλώνουν οξυγόνο, και παράγουν αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες.

Επηρεάζουν επίσης την ποιότητα των λυμάτων της μονάδας.

Διαλυμένο οξυγόνο αντιστρόφος ανάλογο της θερμοκρασίας.

Γενικά υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση στις τιμές της αλατότητας, διαλ.Ο2 ,θερμοκρασίας και ολικής πίεσης αερίων.

-Ολική πίεση αερίων:

Η ασθένεια ‘φούσκα του αερίου’ μπορεί να προκληθεί όταν η ολική πίεση αερίων στο νερό υπερβαίνει το 100%, ακόμη και επίπεδα της τάξης του 100,5%, είναι γνωστό ότι προκαλούν χρόνια προβλήματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στον υπερκορεσμό των αερίων, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, διαταραχή στις αεραντλίες που παρέχουν οξυγόνο στις δεξαμενές υπό πίεση. Ο πολλαπλασιασμός φυκιών μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκορεσμό σε οξυγόνο.

-Μέτρηση

Η μέτρηση της ολικής πίεσης αερίων περιλαμβάνει τη μέτρηση της θερμοκρασίας, των συγκεντρώσεων αζώτου, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο νερό.

:)

θα πρόσεξες οτι όσοι συντηρούν reef ενυδρεία με κοράλλια , θεωρούν το ΚΗ ca mg po4 μέσα στις βασικές παραμέτρους νερού και αδιαφορούνε για το GH ,

αυτό με μπέρδεψε και παρανόησα το διαχωρισμό που έκανες

και με αυτό αφορμή θα έλεγα ότι ανάλογα με το στόχο μας προσαρμόζουμε και τις μετρήσεις στο νερό μας

πιστεύω οτι άλλες ανάγκες εχει μια δεξαμενή ιχθυοκαλλιέργειας με χιλιάδες ψάρια <στριμωγμένα > στο νερό τους

και άλλες ένα fish only ενυδρείο σαλονιού

λχ η μέτρηση CO2 ειναι δευτερεύουσα σε ενυδρεία σπιτιού

μιλάς για <ποιότητα λυμάτων μονάδας > , χωρίς να έχω επαρκείς γνώσεις , μοιάζει σα να περιγράφεις ημίκλειστο σύστημα και όχι αυτόνομη δεξαμενή με κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος όπως τα ενυδρεία μας , έτσι είναι ?

Ναι είναι τελείως διαφορετικές οι ανάγκες (όπως και ο σκοπός) με τέτοια ιχθυοφόρτιση...

Το σύστημα θα είναι κλειστό 8 δεξαμενών συνολικής χωριτικότητας 18.000Λ +φιλτραρισμα.

Το B.O.D. στην προκειμενη περιπτωση με νοιαζει να μην προυπάρχει στο νερό που θε γεμίσει τις δεξαμενές..

Προέρχεται απο αστικά λύμματα που δεν έχουν επεξεργαστεί με δευτεροβάθμιο καθαρισμό και απορρίπτονται σε παράκτιες περιοχές..

Όντως δεν αφορά τα απόβλητα σε ενώς κλειστού συστήματος αλλα περισσότερο τις εντατικές ανοιχτές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Το ανέφερω εγκυκλοπαιδικά επειδή ρώτησες..

Παρ'ολα αυτά μια περίπτωση που θα μπορούσε να αφορά το κλειστό σύστημα είναι οι ακαθαρσίες απο τον καθαρισμό του βιολογικου φίλτρου...

(και οταν μιλάμε για φίλτρα χωριτικότητας 2.000 λ οταν καθαριστούν πρέπει να σκεφτώ που θα πάνε...)

πιθανόν να χρειαστεί να δώσεις δείγμα νερού που θα χρησιμοποιήσεις για ανάλυση στις παραμέτρους που σε ενδιαφέρουν

όσο για την βρωμιά που θα παράγουν τα φίλτρα , νομίζω οτι αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός για τα αστικά λύματα , δε θα υπάρχει πρόβλημα να τα στέλνεις στην αποχέτευση :)

περιμένουμε ενημέρωση για την πρόοδο της προσπάθειας , καλή επιτυχία !

Και τι θέμα έχει η Διπλωματική σου? :)

Μια μικρη παρενθεση απλως...

Το BOD ειναι εξ ορισμου το βιοχημικως απαιτουμενο οξυγονο, απο τους αεροβιους οργανισμους για να διασπασουν τους οργανικους ρυπους. Στην πραξη ειναι ενας καλος δεικτης οργανικης επιβαρυνσης του νερου. Ισως σε μια απλουστερη προσεγγιση να το δουμε ως το DO, που προσφερουμε στο συστημα μας και καταναλωνεται απο τα αεροβια βακτηρια (για καλο) αλλα δεν εμφανιζεται ποτε στη στηλη. Θα μπορουσε να χακτηριστει και δεικτης ιχθυοφορτισης

Το κακο ειναι οτι η μετρηση του απαιτει 5 ημερες επωαση και ακριβο εξοπλισμο, γι'αυτο και η μετρηση του γινεται συνηθως μονο σε Ε.Ε.Λ.

Υ.Γ. Συγχωρεστε μου την ελλειψη τονισμου, εχω προβλημα στο πληκτρολογιο.

Για να αποφύγω προβληματα λυμμάτων απλά θα φροντίσω να βάλω νερό απο απομακρυσμένη περιχή...

αν το σύστημα και τα βιολογικά φίλτρα λειτουργούν σωστά λογικά δεν θα έχω πρόβλημα με τις ακαθαρσίες... Θα είναι σαν υγρό χώμα...

Θέμα:

“Την κατασκευή κλειστού ανακυκλούμενου συστήματος δεξαμενών θαλασσινού νερού, τον έλεγχο της ωρίμανσής του και της φέρουσας ικανότητάς του.”

Υ.Γ. Οι παράμετροι που έψαχνα βιβλιογραφικά και έκανα την εργασια δεν αφορούν μόνο το σύστημα που φτιάχνεται.. Παράληλλα με αυτό θα επισκέπτομαι μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών για να παίρνω παραμέτρους απο ένα αντίστοιχο σύστημα απο κει συμπληρωματικά... Για αυτό και τέτοια λίστα.. :wub:

Έχω μπεί στα βαθειά και πολύ γουστάρω.. Θα δούμε πόσο καλά κολυμπάω τώρα..

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον παίδες!

Θα ενημερώνω για τις εξελίξεις (ακόμα είμαι σε στάδιο ελέγχου στεγανότητας..) Λογικά μετά το πάσχα θα έχω κοπάδια..

• 2 weeks later...

Χαίρεται παίδες!

Help again..

Ξέρει κανείς ποιά είναι τα αντιδραστήρια που προστείθενται σε δείγματα νερού γαι τη μέτρηση:

1 Αλατότητας

2 ΝΟ2 / ΝΟ3

3 ΝΗ3 / ΝΗ4

????

Ευχαριστώ σας!!

:P

Στα οικιακά ενυδρεία χρησιμοποιούνται τεστάκια τα οποία δυστυχώς δεν αναγράφουν συστατικά πάνω. Περισσότερο πάντως δεν δουλεύουν με αντιδραστήρια οσο με δείκτες που αλλάζουν το χρώμα του προς εξέταση νερού ανάλογα με την πυκνότητα του συστατικού που μετράμε.

Τωρα εσύ εάν έχεις εργαστηριο στην διάθεσή σου μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα.

Η αλατότητα δεν νομίζω να μπορεί να μετρηθεί με αντιδραστήριο, μόνο με φωτόμετρο. Για τα άλλα δύο είναι πιο έυκολο, μιας και μπορούν να σχηματίσουν σύμπλοκα μέσα στο νερό με την προσθήκη κατάλληλου ιόντος. Για τα NO3 μου ρχεται στο μυαλό το κάλια, το μανγήσιο και ο άργυρος.

Οποτε προσθέτεις περίσσια ιόντα, ανακατεύεις, θερμαίνεις, το περνάς απο φυγόκεντρο, μαζεύεις το ίζημα που θα έχει δημιουργηθεί, μετράς την μάζα του και έτσι έχεις την αναλογία NO3 στα ml νερού που χρησιμοποιήσες.

Το μετατρέπεις σε λίτρα και μια χαρά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...