Jump to content

Recommended Posts

mg.jpg

Σήμερα δοκίμασα το τεστ Μαγνησίου της Red Sea.

Εντύπωση μου έκανε η προσεγμένη συσκευασία με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό τοποθετημένο σε ένα μαύρο κουτί ώστε να προφυλάσσεται από το φως.

Τα αντιδραστήρια είναι αρκετά για να διεξάγουν 100 τεστ στη διάρκεια των δυο ετών που είναι και η ημερομηνία λήξης, που σημαίνει ότι επί δυο χρόνια και σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να διεξάγονται τεστ.

Η τιμή του είναι από 28.00 - 35.00 ευρώ, δηλαδή 0,28-0,35 λεπτά το τεστ.

(Σε κάποια άλλα η τιμή ανά τεστ διαφοροποιείται διότι επαρκούν για 40, 50 ή 75 τεστ)

Η εταιρία κυκλοφορεί τα αντιδραστήρια και μεμονωμένα, οπότε κατά την δεύτερη αγορά το κόστος θα μειωθεί δραματικά αφού δεν είναι απαραίτητη η αγορά του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Ο τρόπος διεξαγωγής είναι πιο χρονοβόρος απ’ ότι το αντίστοιχο της Salifert, αλλά για τους μαζόχες σαν και μένα θα αρέσει !!! (Δείτε το βίντεο της εταιρίας)

Η συσκευασία όπως φαίνεται στη φωτογραφία και στο βίντεο, συν όλων των άλλων περιλαμβάνει έναν κατατοπιστικότατο οδηγό με σχέδια, όπως κατατοπιστικές είναι και οι οδηγίες.

Επίσης καινοτομία χαρακτηρίζεται και ο Titrator, που θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω "χειριστήριο ογκομέτρησης" ή δοσομετρητή !!!

Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο και στους χρόνους διεξαγωγής του τεστ, ειδάλλως τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή.

Διαφέρει επίσης και ο τρόπος ανάγνωσης στην ογκομετρική κλίμακα της σύριγγας, δηλαδή δεν διαβάζουμε το νούμερο και το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο του πίνακα όπως γίνεται στα Salifert, αλλά υπολογίζουμε (πάλι βάση της κλίμακας της σύριγγας) τη ποσότητα του αντιδραστηρίου που χρησιμοποιήθηκε. Θέμα συνήθειας είναι.

Η κλίμακα είναι 0,01ml=20ppm Mg, και βάση της κλίμακας μπορεί να μετρήσει μέχρι και 2000ppm Mg, αν υποθέσουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα της σύριγγας.

Το δοκιμαστικό φιαλίδιο θέλει πολύ καλό πλύσιμο μετά, γιατί πιάνει ένα είδος ιζήματος, αλλά παρατήρησα μια δυσχρηστία στον καθαρισμό του λόγω του ότι το στόμιο είναι στενό…. τον χρόνο διεξαγωγής δεν το συγκαταλέγω στα "αρνητικά"

…. Και στο δια ταύτα των αποτελεσμάτων.

Η μέτρηση ήταν 20ppm χαμηλότερο μαγνήσιο απ ότι έδειξε το τεστ της Salifert.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Η νέα σειρά περιλαμβάνει τα εξής τεστ με την ένδειξη Pro

Alkaliinity – Calcium – Magnesium – Potassium – Iodine – Iron – Nitrate και Phosohate

(Εντύπωση μου προκαλεί η απουσία δυο σημαντικών τεστ, της Αμμωνίας και των Νιτρωδών).

Εκτός του ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτόνομα, η κατασκευάστρια εταιρία τα έχει συμπεριλάβει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας για ενυδρεία υφάλου και τα διαχωρίζει σε τρεις κατηγορίες που συνεργάζονται με τα αντίστοιχα βελτιωτικά ή συμπληρώματα για την ανάπτυξη και το χρώμα των κοραλλιών.

Έτσι ….

Τα: Alkaliinity – Calcium – Magnesium είναι για το πρόγραμμα Reef Foundation σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα βελτιωτικά.

Τα: Potassium – Iodine – Iron αφορούν φροντίδα και χρώμα των κοραλλιών με 4 διαφορετικά συμπληρώματα.

Και τα: Nitrate - Phosohate όπου μαζί με το NO3:PO4-X (το οποίο είναι ένα σύμπλεγμα ουσιών) γίνεται ένας συνδυασμός έλεγχου ή και καταπολέμησης των αλγών, που σύμφωνα με την εταιρία καταργεί τη χρήση αντιφωσφόρου, απονιτροποιητών, μακροαλγών κλπ.

Μια πιο αναλυτική παρουσίαση των συμπληρωμάτων αυτών θα γίνει σύντομα, βάση του project που θα ακολουθήσω και μπορείτε να το παρακολουθείτε εδώ

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=57951&hl=

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τα τεστ της Salifert έχουμε μάθει ότι για να διαβάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων πρέπει να αντιστοιχήσουμε το νούμερο από την ογκομετρική κλίμακα της σύριγγας με αυτά του πίνακα, οπότε έχουμε και το αποτέλεσμα της μέτρησης.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά με τη νέα σειρά των τεστ της Red Sea.

Διαβάζονται πάλι τα νούμερα από τη σύριγγα, όμως δεν γίνεται αντιστοιχία των αριθμών, αλλά υπολογισμός του αντιδραστηρίου που χρησιμοποιήθηκε.

Αν σας "μπερδεύει" αυτή η μέθοδος, που να δείτε τι γίνεται στο τεστ για Potassium !!!

Εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα… τόσο στη διεξαγωγή του τεστ, όσο και στον υπολογισμό του αποτελέσματος. Θα προσπαθήσω να το αναλύσω όσο πιο περιγραφικά και κατανοητά μπορώ….

Αφού ακολουθήσετε τα βήματα διεξαγωγής του τεστ, και όταν φτάσετε στο βήμα 13 (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή), πρέπει να προσέξετε τον τρόπο υπολογισμού…..

12 …….

13

Παρατηρήστε το νούμερο της ογκομετρικής κλίμακας που βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της φλάντζας.

Είναι μια μέθοδος αρνητικού υπολογισμού, ώστε προσθέτοντας το αντιδραστήριο να εμφανιστούν οι τιμές του Potassium (βάση του χρώματος), ουσιαστικά μειώνοντας τις αρχικές τιμές !!!

Δηλαδή αν το μωβ χρώμα αρχής στο δοκιμαστικό φιαλίδιο, πάρει την μπλε απόχρωση του τέλους μετά την πρώτη σταγόνα (0.01ml), σημαίνει ότι τα επίπεδα στο νερό είναι 467ppm ή και υψηλότερα.

Ας υποθέσουμε ότι τα ποσοστά στο νερό είναι στα φυσιολογικά όρια…., προσθέτοντας τώρα σταγόνα-σταγόνα, τα επίπεδα Potassium μειώνονται στον δοκιμαστικό φιαλίδιο, μέχρι να φανεί στο “πραγματικό” επίπεδο τιμών, βάση της αλλαγής του χρώματος που θα γίνει μπλε.

Στον πίνακα των οδηγιών αναγράφονται αυτά τα νούμερα, αρχίζοντας όμως το μέτρημα από το σημείο 0.5ml (τόση είναι και η ποσότητα αντιδραστηρίου που χρησιμοποιούμε στην σύριγγα).

Δηλαδή, το αποτέλεσμα της μέτρησης θα υπολογιστεί σύμφωνα με την αρχική θέση κλίμακας της σύριγγας όπου: 0.5ml =0.0 και τη θέση τέλους όπου: 0.ΧΧml=0.ΧΧ, (όταν δηλαδή το χρώμα πάρει την τελική μπλε απόχρωση).

ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ

(Κάθε 0.01ml ισοδυναμεί σε 3ppm Potassium)

Μπορεί η περιγραφή να ακούγεται πολύ μπερδεμένη ειδικά για όσους δεν έχουν το τεστ και δεν έχουν την πλήρη εικόνα για την διεξαγωγή του.

Τα τεστ σταγονομετρικής μεθόδου, (Alkaliinity – Calcium – Magnesium – Potassium), εκτός από τους συγκριτικούς πίνακες που έχει θεσπίσει ο κατασκευαστής, έχουν δημιουργηθεί και αντίστοιχοι πίνακες με τον τρόπο που έχουμε “συνηθίσει” μάθει μέχρι τώρα (Salifert style).

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Τι έχεις να πεις για τα τελικά χρώματα των αποτελεσμάτων?

Ποιό τέστ είναι πιο εύκολο στο να καθορίζεις το τελικό χρώμα, Salifert ή RedSea?

Link to comment
Share on other sites

Με τη Salifert το χρώμα τέλους έχει περισσότερες ανοχές.

Στη Red Sea αυτό που διαπίστωσα (δεν έχω κάνει όλα τα τεστ ακόμη), είναι ότι το χρώμα τέλους είναι πιο απόλυτο, με τη πτώση της τελευταίας σταγόνας.

Link to comment
Share on other sites

Η αλληλουχία των βασικών βημάτων που ακολουθείται σ αυτούς τους οδηγούς διαφέρει έναντι αυτών των οδηγιών χρήσης, (λόγω χώρου τοποθέτησης των εικόνων).

Αυτό όμως δεν επηρεάζει την διαδικασία των δοκιμών ούτε φυσικά και το αποτέλεσμα.

Η χρήση αυτών των οδηγών δεν αντικαθιστά τις οδηγίες χρήσης της εκάστοτε συσκευασίας, διότι εκεί υπάρχουν ουσιαστικές πληροφορίες καθώς και οι συγκριτικές χρωματικές κάρτες (Iodine – Iron),

ΟΠΟΥ ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Τα τεστ Nitrate και Phosphate περιλαμβάνουν στη συσκευασία μια βάση και έναν συγκριτικό χρωματικό δίσκο.

Ca-KH-Mg.jpg

Πριν πραγματοποιήσετε τα τεστ ελέγξτε τα επίπεδα της αλατότητας που ίσως μεταβλήθηκαν λόγω εξάτμισης.

(π.χ. 1ppt αύξηση στην αλατότητα, θα οδηγήσει κατά προσέγγιση αύξηση του ασβεστίου (Ca) κατά 13ppm)

Calcium

Calicium_Ca.jpg

Alkalinity

Alkalinity_KH.jpg

Magnesium

Magnesium_Mg.jpg

I2-K-Fe.jpg

Iodine

Iodine_I2.jpg

Potassium

Potassium_K.jpg

Iron

Iron_Fe.jpg

No3-Po4.jpg

Nitrate

Nitrate_NO3.jpg

Phoshate

Phosphate_PO4.jpg

Τα αντιδραστήρια είναι τοξικά και θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις τόσο κατά την εισπνοή όσο και την επαφή με τα μάτια ή το δέρμα. Να τα φυλάσσετε μακριά από παιδιά.

Από ορισμένα αντιδραστήρια παραμένουν κατάλοιπα στα δοκιμαστικά φιαλίδια και θα έχει ως αποτέλεσμα στην επόμενη διεξαγωγή των τεστ οι τιμές να είναι λανθασμένες.

Μετά από κάθε χρήση πρέπει να ξεπλένονται σχολαστικά όλα τα μέρη του εξοπλισμού με νερό Α/Ο.

Κάθε συσκευασία αναγράφει τη διάρκεια ζωής των αντιδραστηρίων με μέση θερμοκρασία 25 C.

Να τα αποθηκεύετε στις αρχικές τους συσκευασίες διότι προστατεύονται από τον φωτισμό.

Οι συσκευασίες των δύο τελευταίων, Potassium-Iodine-Iron και Nitrate-Phosohate, διατίθενται και με το κάθε τεστ ξεχωριστά.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

τα συγκεκριμένα τεστ τα εψαχνα κ τα βρηκα στο μαγαζι του Νινταλ κ μονο που ανοίγεις το κουτι καταλαβαινεις το ποσο καλη δουλεια εχουν κανει.Επισης αν σου τελειωσουν τα υγρα τεστ δεν χρειαζεται να παρεις καινουργιο παλι παιρνεις μονο τα ανταλακτικα υγρα που χρειαζεσαι πραγμα που το κανει ακομα καλυτερο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κανόνας η όμορφη συσκευασία για να είναι κάτι καλό.... (εξ ού και η παροιμία: φύκια για μεταξωτές κορδέλες), αλλά η πορεία θα δείξει πόσο καλύτερα και αξιόπιστα είναι έναντι του ανταγωνισμού.

Πάντως η πρώτη εντύπωση, πρακτικά και βάσει αποτελεσμάτων, φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο.

Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα ειδικά στα τεστ για Potassium και Iodine, ξεπερνώντας και τα 20 λεπτά (μαζί με τον χρόνο αναμονής για την αντίδραση)

Είχα μια συζήτηση μ ένα φίλο χημικό και μου είπε πως όταν μια δοκιμή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει, τα αποτελέσματα είναι πιο αξιόπιστα.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η εταιρία ανακοίνωσε στο forum της ότι η χρωματική συγκριτική κάρτα για το τεστ Iron (Fe) και ο χρωματικός δίσκος για το τεστ Phoshate (PO4), παρουσιάζουν μικρές χρωματικές αποκλίσεις και καλεί όλους του πελάτες της να επικοινωνήσουν με την τεχνική υποστήριξη ώστε να αντικατασταθούν με νέα εντελώς δωρεάν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κανόνας η όμορφη συσκευασία για να είναι κάτι καλό.... (εξ ού και η παροιμία: φύκια για μεταξωτές κορδέλες), αλλά η πορεία θα δείξει πόσο καλύτερα και αξιόπιστα είναι έναντι του ανταγωνισμού.

Πάντως η πρώτη εντύπωση, πρακτικά και βάσει αποτελεσμάτων, φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο.

Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα ειδικά στα τεστ για Potassium και Iodine, ξεπερνώντας και τα 20 λεπτά (μαζί με τον χρόνο αναμονής για την αντίδραση)

Είχα μια συζήτηση μ ένα φίλο χημικό και μου είπε πως όταν μια δοκιμή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει, τα αποτελέσματα είναι πιο αξιόπιστα.

Δεν μου λες το Potassium πέραν τον 20 λεπτών το τελικό αποτέλεσμα που σου έδωσε ήταν κατανοητό(σε χρώμα)?Γιατί δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο αξιόπιστο κατά την γνώμη μου.

Έγινε επεξεργασία - salamander
Link to comment
Share on other sites

Σε πραγματικές συνθήκες οι διαφορές των χρωμάτων αρχής και τέλους είναι αυτές που φαίνονται στη φωτογραφία.

Untitled_2.jpg

Στο συγκεκριμένο τεστ η μετάβαση από το ένα προς το άλλο χρώμα γίνεται με πολύ μικρές διαφορές και θέλει πολύ προσεκτική παρατήρηση.

Δεν μπορώ όμως να είμαι απόλυτα αντικειμενικός ως προς το αποτέλεσμα των μετρήσεων γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο τεστ ώστε να υπάρχει έστω μια υποτυπώδη σύγκριση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...