Jump to content

Τι υλικά χρησιμοποιούμε στο Sub;

Recommended Posts

Μεγάλο θέμα, που εξαρτάται πολύ και απο την ποσότητα ζωντανού βράχου που έχουμε στο ενυδρείο μας, και φυσικά στο πού θέλουμε να στηρίξουμε την βιολογία του.

Αρχικά και με 120 περίπου κιλά ζωντανού βράχου, στο sub είχα άνθρακα-αντιφώσφορο-σφουγγάρια-βιόμπαλες και υαλοβάμβακα.

Σταδιακά σταμάτησα τόσο τις βιόμπαλες,όσο και τα σφουγγάρια, αφήνοντας κατά κύριο λόγο την βιολογία επάνω στον ζωντανό βράχο, που δόξα τον Θεό είναι αρκετός.

Πλέον υπάρχουν μόνο άνθρακας και αντιφώσφορος που άμεσα βγαίνουν και μεταφέρονται σε ριάκτορες, ενω παραμένει ο υαλοβάμβακας, ο οποίος και αλλάζεται πολύ συχνά.

Υπάρχει κάτι άλο, που θα μου προτείνατε να μπεί εκεί, και που θα βοηθούε το κυρίως ενυδρείο;

Θα είχε ενδιαφέρον να μαζέψουμε εδω, το τι κάνει ο κάθε ένας,και φυσικά θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφερθούν τα λίτρα ενυδρείου καθώς επίσης τα κιλά ζωντανού η όχι βράχου.

Κάποιοι απο ότι ξέρω έχουν αρκετά κιλά βράχου και μέσα στο sub.

Είμαι σίγουρος ότι με την συνέχεια της κουβέντας, θα βγούν πολύ χρήσιμα πράγματα και καλές ιδέες γιά όσους θέλουν να ψάξουν το θέμα παραπάνω, όπως εγω.

Έγινε επεξεργασία - Big Blue

Εγω στο κυριως ενυδρείο εχω 110 κιλα ζωντανο βραχο.

Στο sump είχα μεχρι σημερα 5 κιλα ζωντανο γεματο απτέζιες βραχο. τωρα θα τοποθετησω αλλα 6 κιλα νεκρο βραχο. Επισης εχω εριμητες και chaeto. Η chaeto βεβαια δε στεριωνει, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

Επισης έχω αντιφοσφωρο και ανθρακα. ΔΕΝ εχω υαλοβαμβακα, γιατι δουλευω στην υπερχηληση καλτσες.

Ο ριακτορας ειναι τοποθετημενος διπλα, αλλα το σκίμερ είναι μεσα.

Μεγάλο θέμα, που εξαρτάται πολύ και απο την ποσότητα ζωντανού βράχου που έχουμε στο ενυδρείο μας, και φυσικά στο πού θέλουμε να στηρίξουμε την βιολογία του.

Αρχικά και με 120 περίπου κιλά ζωντανού βράχου, στο sub είχα άνθρακα-αντιφώσφορο-σφουγγάρια-βιόμπαλες και υαλοβάμβακα.

Σταδιακά σταμάτησα τόσο τις βιόμπαλες,όσο και τα σφουγγάρια, αφήνοντας κατά κύριο λόγο την βιολογία επάνω στον ζωντανό βράχο, που δόξα τον Θεό είναι αρκετός.

Πλέον υπάρχουν μόνο άνθρακας και αντιφώσφορος που άμεσα βγαίνουν και μεταφέρονται σε ριάκτορες, ενω παραμένει ο υαλοβάμβακας, ο οποίος και αλλάζεται πολύ συχνά.

Υπάρχει κάτι άλο, που θα μου προτείνατε να μπεί εκεί, και που θα βοηθούε το κυρίως ενυδρείο;

Θα είχε ενδιαφέρον να μαζέψουμε εδω, το τι κάνει ο κάθε ένας,και φυσικά θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφερθούν τα λίτρα ενυδρείου καθώς επίσης τα κιλά ζωντανού η όχι βράχου.

Κάποιοι απο ότι ξέρω έχουν αρκετά κιλά βράχου και μέσα στο sub.

Είμαι σίγουρος ότι με την συνέχεια της κουβέντας, θα βγούν πολύ χρήσιμα πράγματα και καλές ιδέες γιά όσους θέλουν να ψάξουν το θέμα παραπάνω, όπως εγω.

Πέρα απο ένα κτήνος skimmer μιάς που ο διαθέσιμος χώρος είναι πλέον αρκετός στο sub ένα καλό κομμάτi dsb άν είσαι αυτής της σχολής, αλλά και ένα καλό refugium...δέν μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό αυτήν την στιγμή... :(

Στο sump είχα μεχρι σημερα 5 κιλα ζωντανο γεματο απτέζιες βραχο. τωρα θα τοποθετησω αλλα 6 κιλα νεκρο βραχο. Επισης εχω εριμητες και chaeto. Η chaeto βεβαια δε στεριωνει, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

Επισης έχω αντιφοσφωρο και ανθρακα. ΔΕΝ εχω υαλοβαμβακα, γιατι δουλευω στην υπερχηληση καλτσες.

...Και με τι φωτισμό αυτά;

Πέρα απο ένα κτήνος skimmer μιάς που ο διαθέσιμος χώρος είναι πλέον αρκετός στο sub ένα καλό κομμάτi dsb άν είσαι αυτής της σχολής, αλλά και ένα καλό refugium...δέν μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό αυτήν την στιγμή... :(

Απο skimmer πλέον είμαι μιά χαρά εκτός sub...dsb δεν με ενδιαφέρει και refugium,η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι, όμως λόγω κόστους και προταιρεότητας άλλων πραγμάτων αυτη την εποχή, το έχω φρενάρει.

Κυρίως απο υλικά θέλω να μάθω εαν χρειάζεται προσθήκη σε κάτι που θα βοηθούσε,μιά που υπάρχει πλέον άπλετος χώρος.

Γνωρίζει κανείς ,έχοντας κάποια εμπειρία χρησιμοποιώντας silicate clear;

http://www.sera.de/gr/produkte/meerwassera...cate-clear.html

Μεταφέρω εδω μέρος που μας ενδιαφέρει σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησή μου, απο την διπλωματική εργασία της κυρίας Σταυρούλη Νικολέττας ,με τίτλο:Συμπεριφορά πυριτικών αλάτων σε υδατικό περιβάλλον....προς το Διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις περιβαντολογικές επιστήμες.

"Πολλά πυριτικά άλατα (SiO2-4) χρησιμοποιούνται από τη φυτική βιομάζα ως λίπασμα, μαζί με άλλα παρόμοια ιόντα, όπως τα Φωσφορικά (ΡΟ3-4) και τα Νιτρικά άλατα (ΝΟ3-).

Τα Κυανοβακτηρίδια , ή οι μπλε-πράσινες άλγες, απαντώνται σε περισσότερα από το κυανό χρώματα.

Πρόκειται για μονοκύτταρους οργανισμούς, που δημιουργούν αηδιαστικές μάζες από τριχίδια μέσα στα ενυδρεία. Είναι κάτι μεταξύ άλγης και βακτηριδίου και αποκαλούνται «λιπαρά» (“grease” algae) ή «κολλώδης»(“smear” algae) άλγη.

Όταν το περιβάλλον στο οποίο βρεθούν είναι ολιγοτροφικό, τα Κυανοβακτηρίδια είναι σχεδόν ακίνδυνα, αφού δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε επικίνδυνα υψηλούς πληθυσμούς, αλλά όταν βρεθούν σε περιβάλλον με πολλά

θρεπτικά συστατικά (πχ Φωσφορικά, Νιτρικά, Πυριτικά άλατα, μεταξύ των άλλων),αναπτύσσονται ταχύτατα και ευκολότατα......"

Γνωρίζει κανείς ,έχοντας κάποια εμπειρία χρησιμοποιώντας silicate clear;

http://www.sera.de/gr/produkte/meerwassera...cate-clear.html

Πολλά υλικά αντιφωσφόρου δεσμεύουν και πυριτικά άλατα, ορισμένα το γράφουν και στη συσκευασία.

Σε μετρήσεις που έκανα στο νερό του δικτύου, τα πυριτικά ήταν στο φουλ..... είχαν ξεπεράσει και την χρωματική κλίμακα. Με το νερό της Α/Ο τα πράγματα ήταν φυσικά τελείως, διαφορετικά με τις ενδείξεις στο 0.

Δεν γνωρίζω βέβαια τη συμβαίνει με το φυσικό θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείς ή και κατά πόσο οι διάφορες τροφές επιβαρύνουν το νερό με πυριτικά άλατα, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τα φωσφορικά.

Η άλγη chaeto στο Refugium/sump κάνει κατακράτηση νιτρικών, αλλά είναι μια αργή διαδικασία και απ ότι έχω διαπιστώσει από την δικιά μου εμπειρία, χρειάζεται αρκετά νιτρικά για να αναπτύσσεται σωστά. Όταν αυτά μηδενιστούν σταματά και η ανάπτυξή της.

Έχω τέτοια άλγη στο refugium και αυτή τη στιγμή έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο, η ανάπτυξή της έχει σταματήσει εδώ και καιρό με τάσεις να χαλάει σιγά σιγά αφού δεν έχει με τι να τραφεί.

Τα νιτρικά μου είναι στο 0 διότι χρησιμοποιώ sulfur denitrator, παρόλο που το χέρι είναι βαρύ στο ταίσμα.

και εγω με την συγκεκριμενη μακροαλγη εχω καταρα.....τι δεν εχω κανει,απο κυκλοφορια,φωτισμο κλπ......δεν δουλευει με τιποτα.....δεν χαλαει αμεσως αλλα πολυ αργα,και βγαζω μικρα μικρα κομματακια συνεχεια....αν και ταιζω αρκετα,και εχω ξεχασει(δυστυχως) τις αλλαγες νερου εδω και μηνες,τα νιτρικα μου δεν ειναι περισσοτερα απο 20,με ταση προς 15 ακατεβατα.τους τελευταιους 4 μηνες δεν εχω βαλει ουτε ανθρακα ουτε αντιφωσφορο στο σαμπ μηπως και επηρεαζουν την αναπτυξη της,αλλα 1 απο τα ιδια.... :(

Πολλά υλικά αντιφωσφόρου δεσμεύουν και πυριτικά άλατα, ορισμένα το γράφουν και στη συσκευασία.

Σε μετρήσεις που έκανα στο νερό του δικτύου, τα πυριτικά ήταν στο φουλ..... είχαν ξεπεράσει και την χρωματική κλίμακα. Με το νερό της Α/Ο τα πράγματα ήταν φυσικά τελείως, διαφορετικά με τις ενδείξεις στο 0.

Δεν γνωρίζω βέβαια τη συμβαίνει με το φυσικό θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείς ή και κατά πόσο οι διάφορες τροφές επιβαρύνουν το νερό με πυριτικά άλατα, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τα φωσφορικά.

Η άλγη chaeto στο Refugium/sump κάνει κατακράτηση νιτρικών, αλλά είναι μια αργή διαδικασία και απ ότι έχω διαπιστώσει από την δικιά μου εμπειρία, χρειάζεται αρκετά νιτρικά για να αναπτύσσεται σωστά. Όταν αυτά μηδενιστούν σταματά και η ανάπτυξή της.

Έχω τέτοια άλγη στο refugium και αυτή τη στιγμή έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο, η ανάπτυξή της έχει σταματήσει εδώ και καιρό με τάσεις να χαλάει σιγά σιγά αφού δεν έχει με τι να τραφεί.Τα νιτρικά μου είναι στο 0 διότι χρησιμοποιώ sulfur denitrator, παρόλο που το χέρι είναι βαρύ στο ταίσμα.

και εγω με την συγκεκριμενη μακροαλγη εχω καταρα.....τι δεν εχω κανει,απο κυκλοφορια,φωτισμο κλπ......δεν δουλευει με τιποτα.....δεν χαλαει αμεσως αλλα πολυ αργα,και βγαζω μικρα μικρα κομματακια συνεχεια....αν και ταιζω αρκετα,και εχω ξεχασει(δυστυχως) τις αλλαγες νερου εδω και μηνες,τα νιτρικα μου δεν ειναι περισσοτερα απο 20,με ταση προς 15 ακατεβατα.τους τελευταιους 4 μηνες δεν εχω βαλει ουτε ανθρακα ουτε αντιφωσφορο στο σαμπ μηπως και επηρεαζουν την αναπτυξη της,αλλα 1 απο τα ιδια.... :(

παιδια ειχα μια χουφτα περιπου η οποια δεν μεγαλωνε σχεδον καθολου για κανα 3 μηνες ,

επειδη προσθετω πηγη ανθρακα επρεπε να βγαλω τον αντιφωσφορο οπως και εκανα , εχω βαλει εναν κυκλοφοριτη με κυκλοφορια τοση ωστε το νερο να περναει μεσα απο την μπαλα της αλγης και την φωτιζω με 24βατ οικονομιας στα 6400κ για 14 ωρες αντιθετα με τα φωτα του ενυδρειου ,σε 2 μηνες εχει πενταπλασιασει τον ογκο της

Έχω τέτοια άλγη στο refugium και αυτή τη στιγμή έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο, η ανάπτυξή της έχει σταματήσει εδώ και καιρό με τάσεις να χαλάει σιγά σιγά αφού δεν έχει με τι να τραφεί.

Τα νιτρικά μου είναι στο 0 διότι χρησιμοποιώ sulfur denitrator, παρόλο που το χέρι είναι βαρύ στο ταίσμα.

Οκ.....κατατοπιστικότατος.

Πάντως απο ότι είδα ο αντιφώσφορος της Aquaphos που άμεσα θα μπεί στον ριάκτορα, αναφέρει στις οδηγίες, ότι αφαιρεί και silicate, άρα το silicateclear της sera, τουλάχιστον σε εμένα δεν χρειάζεται.

Ναι πιστεύω ότι θα σου είναι περιττό.

παιδια ειχα μια χουφτα περιπου η οποια δεν μεγαλωνε σχεδον καθολου για κανα 3 μηνες ,

επειδη προσθετω πηγη ανθρακα επρεπε να βγαλω τον αντιφωσφορο οπως και εκανα , εχω βαλει εναν κυκλοφοριτη με κυκλοφορια τοση ωστε το νερο να περναει μεσα απο την μπαλα της αλγης και την φωτιζω με 24βατ οικονομιας στα 6400κ για 14 ωρες αντιθετα με τα φωτα του ενυδρειου ,σε 2 μηνες εχει πενταπλασιασει τον ογκο της

Μα η αναπτυξη της αλγης οφειλεται στην υπαρξη φωσφορικων και νιτρικών.

Αφαιρωντας τον αντοιφωσφορο ειχες αναπτυξη. αυτο σημαινει οτι ο αντιφωσφορος εκανε δουλεια

Εγω λογω του αντιφωσφορου και των απτεζιων και νομιζω της καλης λειτουργιας του dsb δεν εχω ουτε φωσφορικα ουτε νιτρικα και ουτε αλγες!!

καλησπερα. οι απταιζιες τελικα κανουν καλο η κακο? εχω μια μεγαλη αναπτυξη στο ενυδρειο απο απταιζιες και δεν μπορω να καταλαβω αν στην τελικη βλαπτουν το ενυδρειο μου. και εχωντας απταιζιες στο σαμπ δεν υπαρχει κύνδινος να μεταφερθουν στο ενυδρειο? και ναι στην ουσια τι μπορουν να προκαλεσουν? (δεν ξερω αν ειναι τελιως ασχετο το θεμα, απλα η απορια δημιουργι8ικε διαβαζοντας το ποστ)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...