Jump to content

Έρχονται καινούργια φωτόμέτρα απο την Hanna

Recommended Posts

Σύμφωνα με την Hanna Usa, φωτόμετρα που θα μετρούν με ακρίβεια Ca και Μg σε θαλασσινό νερό, βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και είναι πλέον θέμα χρόνου, το πότε θα βγούν επίσημα στην αγορά.

Το συγκεκριμένο post απο το ReefCentral, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Α και κάτι άλλο, που παρατήρησα στο ReefCentral Forum.

Υπάρχει πραγματικό tech support μέσα απο το συγκεκριμένο forum.

Συγκεκριμένα για την Hanna που διάβαζα, η Hanna Usa απαντούσε ταχύτατα και φυσικά έγκυρα.

Όπως ακριβώς και εδώ... :(

Τα γέλια για να μην παρεξηγηθώ, δεν απευθύνονται στην Hanna Greece, η οποία να πω οτι με έχει αφήσει θετικά έκπληκτο με τον επαγγελματισμό της και την συμπεριφορά της.

Έγινε επεξεργασία - giannispass

Καλό μ ακούγεται... αρκεί να είναι αξιόπιστα όπως αυτό της 2ης έκδοσης για την αλκαλικότητα με το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Καλό μ ακούγεται... αρκεί να είναι αξιόπιστα όπως αυτό της 2ης έκδοσης για την αλκαλικότητα με το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Πόσο σου λέει το φωτόμετρο?

Οτι βλέπεις πολλαπλασιάζεις με 0,056 για να βρεις την αλκαλικότητα σε dkh?

Έχω κάνει έναν πίνακα με τις πιο "συνηθισμένες" τιμές.

Η μια στήλη περιλαμβάνει τα νούμερα σε ppm η άλλη σε mEq/L και σε dKH, οπότε έχω και άμεσα τα αποτελέσματα.

Υπάρχει και αυτός ο on line μετατροπέας... http://www.saltyzoo.com/SaltyCalcs/AlkConv.php

Σε σύγκριση με 2 διαφορετικά τεστ της Salifert μου έδειξαν όλα τα ίδια νούμερα.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Έχω κάνει έναν πίνακα με τις πιο "συνηθισμένες" τιμές.

Η μια στήλη περιλαμβάνει τα νούμερα σε ppm η άλλη σε mEq/L και σε dKH, οπότε έχω και άμεσα τα αποτελέσματα.

Υπάρχει και αυτός ο on line μετατροπέας... http://www.saltyzoo.com/SaltyCalcs/AlkConv.php

Σε σύγκριση με 2 διαφορετικά τεστ της Salifert μου έδειξαν όλα τα ίδια νούμερα.

Επειδή έχει γίνει ολόκληρο θέμα με το συγκεκριμένο φωτόμετρο, όσο αφορα την αλκαλικότητα, το 1ml απο το αντιδραστήριο, το τραβάς με το tip μπροστα στη σύριγγα, ή χωρίς αυτό?

Εγω προσωπικά, ρίχνω 1 ml χωρις το tip, κατευθείαν με την σύριγγα

Το tip στη ουσία το έχει για πιο ευκολία κατά την αναρρόφηση του αντιδραστηρίου.

Πάντως σε δοκιμές που έκανα, η ποσότητα παραμένει στο 1ml είτε με αυτό (τόσο παίρνει), είτε χωρίς αυτό.

...εμένα άλλο με "προβληματίζει"... πολλά από τα τεστ χρωματομετρικά και μη, έχουν και σκόνες σαν αντιδραστήρια με δόση της μιας μεζούρας, αλλά λόγω της μικρής ποσότητας, αυτή η δόση μπορεί να "παίζει" λιγάκι και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το λίγο είναι ικανό να διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα.

Δεν θα ήταν πιο πρακτικό η δόση αυτή της σκόνης να είναι σε μορφή χαπιού?

...εμένα άλλο με "προβληματίζει"... πολλά από τα τεστ χρωματομετρικά και μη, έχουν και σκόνες σαν αντιδραστήρια με δόση της μιας μεζούρας, αλλά λόγω της μικρής ποσότητας, αυτή η δόση μπορεί να "παίζει" λιγάκι και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το λίγο είναι ικανό να διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα.

Συνήθως στα τέστ, είτε αυτά είναι φωτομέτρηση, είτε τιτλοδότηση, η σκόνη που προσθέτουμε είναι 25-30% περισσότερη από την απαιτούμενη (σε περίσσεια).Θεωρητικά αν βάλεις το 75% της προτεινόμενης ποσότητας έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς με αυτή την ποσότητα συμπλοκοποιείται όλο το προς μέτρηση ιόν, μέχρι το μέγιστο της κλίμακας.

Δεν θα ήταν πιο πρακτικό η δόση αυτή της σκόνης να είναι σε μορφή χαπιού?

Mισό, το αντιδραστήριο σου είναι σε σκόνη?

Το να χάσεις και λίγους κόκκους από το αντιδραστήριο δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ποιό πολύ σημασία πρέπει να δώσεις στο ξέπλυμα και το σκούπισμα στα μπουκαλάκια.

Και μην ξεχνάτε και τα test φωσφορικών. Ηι 713 και το νέο Ultra low range Hi 736.

Κάνουν θαύματα.

Όχι υγρό είναι.... γενικά μιλούσα για τα αντιδραστήρια σκόνης.

Έχω και τα παλιά φακελάκια με τη σκόνη που στη ουσία μου είναι άχρηστα. Σε κάποια φάση που δοκίμασα τεστ μ αυτά άλλα-μπάλα έβγαλε.

Exω ενα θέμα με το συγκεκριμένο φωτόμετρο.

Ενω μετράω κανονικά το νερό του ενυδρείου και μου δίνει 10, οταν παω να μετρήσω στο effluent του calcium reactor, μου δείχνει ένδειξη "high" που αναβοσβήνει, που σημαίνει οτι και καλά ειναι πολύ υψηλή και δεν μπορει να φτασει μεχρι εκεί.

Ειναι δυνατόν?

Λογικό δεν είναι. Μετράει μέχρι τα 300 ppm.

Οπότε την έξοδο του ριάκτορα, μπορώ να την μετρήσω μόνο με τα υγρά.

Την τελαυταια φορα που μετρησα είχα 25.

Ηθελα λιγο πιο ψηλα και χαμήλωσα λίγο τo Ph στον controller.

Το να χάσεις και λίγους κόκκους από το αντιδραστήριο δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ποιό πολύ σημασία πρέπει να δώσεις στο ξέπλυμα και το σκούπισμα στα μπουκαλάκια.

Και μην ξεχνάτε και τα test φωσφορικών. Ηι 713 και το νέο Ultra low range Hi 736.

Κάνουν θαύματα.

Δημήτρη, η διαφορά του 713 με το 736 ποια είναι?, έχεις δουλέψει κάποια απ τα δύο?

To 713 το έχω και κάνει μια χαρα την δουλειά του.

Τωρα ποια ειναι η διαφορα με το 736 δεν γνωρίζω.

Το 713 μετραει Phosphate και το 736 Phosphorus.

Κάπου ειχα διαβασει αλλα δεν εδωσα βάση, γιατι με το 713 είμαι υπερκαλλυμενος, σε αυτο που θελω να μετρήσω, δηλαδή ppm Po4.

Εχω δουλέψει και τα δύο.

Το 713 μετράει phosphate από 0 έως 2,5 ppm

Το 736 μετράει phosphorus από 0 έως 200 ppb

phosphorus * 3.066 = phosphate

Το 736 έχει επάνω την ένδειξη MARINE

Για να είμαστε "καλυμμένοι" πρέπει να υπάρχουν και τα δύο? ή μα αρκεί το ένα από τα δυο και ποιό?

To 736 είναι μόνο για θάλασσα.

Έχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε μετρήσεις κοντά στο 0 πράγμα που είναι καλό για εμάς αλλά η κλίμακα του φτάνει μόνο έως τοα 200ppb = 0.6132 ppm Phosphate.

..... με το 713 είμαι υπερκαλλυμενος, σε αυτο που θελω να μετρήσω, δηλαδή ppm Po4.

Πριν λίγο που είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την Hanna Hellas μου είπαν ότι το 713 είναι για γλυκό νερό και το 736 (το οποίο αναμένεται σ ένα μήνα) είναι κατάλληλο για θαλασσινό.

To 736 είναι μόνο για θάλασσα.

Έχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε μετρήσεις κοντά στο 0 πράγμα που είναι καλό για εμάς αλλά η κλίμακα του φτάνει μόνο έως τοα 200ppb = 0.6132 ppm Phosphate.

Δηλαδή αν για κάποιο λόγο υπάρχουν φωσφορικά στο ενυδρείο μας (π.χ. 1,0) το 736 δεν θα μπορέσει να βγάλει σωστά αποτελέσματα... ή κάνω λάθος?

Δηλαδή αν για κάποιο λόγο υπάρχουν φωσφορικά στο ενυδρείο μας (π.χ. 1,0) το 736 δεν θα μπορέσει να βγάλει σωστά αποτελέσματα... ή κάνω λάθος?

:(

To 713 κάνει και για θάλασσα. Σίγουρο.

Ευχαριστώ.... καλύφτηκα πλήρως ( προς το παρόν) :(:D

Όταν τα παραλάβω θα σας ενοχλήσω αν μου δημιουργηθούν απορίες.

Ευχαριστώ.... καλύφτηκα πλήρως ( προς το παρόν) :(:D

Όταν τα παραλάβω θα σας ενοχλήσω αν μου δημιουργηθούν απορίες.

Μάλον μαζί θα παραλάβουμε,γιατί και εγω έχω δώσει παραγγελία αυτη την εποχή, και μου είπαν σε κανά μήνα περίπου.

Δικά σου είναι ρε συ τα δεσμευμένα που μου έλεγαν? :(:D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...