Jump to content

Γούρνα ~808lt - Phase I

Recommended Posts

Έγινε και μια αναβάθμιση στο καταρράκτη

Το φυτό από πίσω είναι η Typhia.

Πάνω από το φίλτρο είναι το Parrot feather και το Hydrocotyle verticillata .

post-12696-0-20073900-1341323449_thumb.jpg

Μέσα στην λίμνη μπήκε θάλεια , pontederia cordata , eichhornia crassipes και άλο ένα….. που δεν ξέρω όνομα.

post-12696-0-39031200-1341323496_thumb.jpg post-12696-0-99698300-1341323507_thumb.jpg post-12696-0-66111300-1341323531_thumb.jpg

Πολύ ωραίο το project!

Έβαλες τελικά ζωντανά στο βαρέλι;

Βάλε μας και μια γενική να χαζέψουμε... :D

Μου έδωσαν από άλλη λίμνη τα φυτά που έβαλα πάνω από το φίλτρο (Parrot feather και Hydrocotyle verticillata ). Τα συγκεκριμένα φυτά έτυχε να ήταν γεμάτα από αυγά. Έχουν γεννηθεί καμιά +15 ψαράκια. Τα μισά τα έβαλα στο βαρέλι και τα άλλα μισά τα έχω σε μια λεκάνη. Στα ψαρακια στην λεκάνη τα ταΐζω καθημερινά. Τα άλλα στο βαρέλι ….. ότι βρουν από μόνα τους. Τα ψαράκια που έβαλα στο βαρέλι έχουν πάρει διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με αυτά στην λεκάνη !!! 2 μάλιστα έχουν αρχίσει να παίρνουν και χρώματα (άσπρο – κόκκινο – μαύρο) και άλλα 4-5 έχουν γίνει κατάμαυρα. Θα τα αφήσω να μεγαλώσουν και άλλο και μετά θα αρχίζω να τα χαρίζω :)

Στην λίμνη από φυτά αυτή την στιγμή έχω 2 πάπυρους, άσπρο νούφαρο, Θάλεια , pontederia cordata , eichhornia crassipes και άλο ένα….. που δεν ξέρω όνομα. Με τους αέρηδες που είχε τις τελευταίες μέρες μου έριξε μερικές από τις γλάστρες τις λίμνης και τώρα προσπαθώ να ξανά-συνεφέρω τα φυτά.

Μια ποιο γενική φώτο θα σας έχω αύριο.

Από ψαράκια (μέσα στην λίμνη) συνεχίζω να έχω τα 2 ΚΟΙ που είχα από την αρχή τα οποία έχουν γίνει υπερβολικά λαίμαργα. Όποτε πλησιάζω στην λίμνη έρχονται στην άκρη και ζητιανεύουν για τροφή :P

Και που τα βρήκες ολα τα φυτα αυτα? Σε καποιο καταστημα ή απο δωρεες? :D

Την Typhia, το eichhornia crassipes και το άσπρο νούφαρο τα αγόρασα.

Τα άλλα πέντε φυτά που έβαλα είναι από δωρεές :)

Να και μια ποιο γενική φωτο.

post-12696-0-03096800-1341474102_thumb.jpg post-12696-0-02245500-1341474110_thumb.jpg post-12696-0-29783600-1341474117_thumb.jpg

Μπραβο φιλε μου πολυ ωραια η λιμνουλα κ ομορφαινει κ τον κηπο..Μπραβο πολυ καλη δουλεια

Ομόρφυνε ο χώρος... :)

Μπράβο για το αποτέλεσμα.

Ανυπομονώ να δω πως θα εξελιχθεί γιατί κάτι μου λέει πως δεν θα σταματήσεις σε αυτό το επίπεδο... :D

Καλή συνέχεια! :bigemo_harabe_net-64:

ειναι πολυ ωραια, αλλα βλεπω αρκετο χωρο ακομα δεν την μεγαλωνεις?

Η λίμνη τρέχει 1,5 χρόνο και είμαι αρκετά χαρούμενος με το συγκεκριμένο project. Στην αρχή είχα κάποια γκρίνια αλλά τώρα έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν να βάλουν καρέκλες και τραπεζάκι δίπλα για να κάθονται και να απολαμβάνουν την λίμνη.

Το δικό μου σχέδιο είναι άλλο…. Πρέπει να αλλάξω το πλαστικό τις λίμνης και να βάλω ένα σοβαρό liner. Από 1 κυβικό να την φτάσω στα 3. Χώρος όντος υπάρχει. Όλα αυτά βέβαια τα βλέπω να καθυστερούν. Μετά τα Χριστούγεννα προετοιμάζομαι για την επέκταση.

Αντε με το καλο να την μεγαλωσεις να δουμε ολη την διαδικασια κ εμεισ κ κοντα σε σενα να την χαρουμε κ εμεις:)

• 1 month later...

Φίλε μου πολύ καλή δουλειά. Ψάχνοντας στο google για κατασκευή λίμνης πέτυχα το ποστ σου και γράφτηκα στο φόρουμ για να δω τις φώτο. Συγχαρητήρια για την υπομονή και την καλή δουλειά που έκανες.

• 3 weeks later...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !!!

Το νούφαρο που έχω στην λίμνη πλέον δεν έχει άλλα φύλλα. Ούτε χώμα έχει η γλάστρα του για να εξαπλωθεί. Από την άλλη αυτά που είναι στο βαρέλι, γίνετε ένας πανικός από τα φύλλα τους. Αναγκάζομαι και τα κόβω συχνά γιατί είναι το ένα πάνω στο άλο. Το νερό συνεχίζει να είναι κρύσταλλο.Τα φυτά που έβαλα πάνω από τον καταρράκτη δυστυχώς δεν ευδόκησαν.

Το επόμενο πείραμα που ξεκίνησα είναι…

Aquaponics vs Ground

Έδωσα 4.5€ για 2 μπρόκολα, 2 άσπρα λάχανα, 2 κόκκινα λάχανα και 15 μαρούλια.

post-12696-0-27195500-1347361733_thumb.jpg

Κατασκευή Floating Raft.

Το γλαστράκι με τα οπωροκηπευτικά έγινε σουροτήρη για να περνάει το νερό και να μεγαλώσουν οι ρίζες. Εκεί μπήκε ελαφρόπετρα και πετρούλες για να συγκροτήσουν τα φυτά/ρίζες. Βρήκα ένα φενιζόλ (μονωτικό υλικό από σπίτια) και ανά 25 εκατοστά έκανα τρύπες. Μέσα σε κάθε τρύπα τοποθέτησα από ένα γλαστράκι.

post-12696-0-85544900-1347361740_thumb.jpg post-12696-0-20012900-1347361746_thumb.jpg post-12696-0-59366200-1347361753_thumb.jpg

Τέλος έγινε η τοποθέτηση και στην λίμνη αλλά και στο χώμα. Για να δούμε ποιο από τα 2 θα αναπτυχθεί καλύτερα. Στα δύο λάχανα που μπήκαν στο Floating Raft προσπάθησα να βγάλω το χώμα αλλά πρέπει να ψιλό πετσόκοψα τις ρίζες τους. Είμαι περίεργος να δω αν θα τα καταφέρουν.

post-12696-0-35641900-1347361758_thumb.jpg

Aquaponics vs Ground

post-12696-0-66070100-1347361762_thumb.jpg - post-12696-0-26699100-1347361767_thumb.jpg

Υ.Γ. Έχει κάποιος να μου δώσει 2-3 βρώσιμα ψάρια του γλυκού νερού? π.χ. τιλάπια, πέστροφα, πέρκες, τσιπούρες του Νείλου κτλ τα οποία να μπορούν να συνυπάρξουν με τα 2 κοι που έχω ? Έχω διαβάσει ότι μερικά βρώσιμα ψάρια θέλουν θερμοστάτη, άλλα πολύ καλή οξυγόνωση του νερού… ακόμα το ψάχνω για το ποιο είναί κατάλληλο για τον χώρο που έχω.

Έρχονται δύσκολες εποχές και προετοιμάζομαι :)

Αν και δεν έχω ιδέα από aquaponics πιστεύω ότι μένοντας οι ρίζες συνεχώς μεσα στο νερό τα φυτά αυτά θα σαπίσουν! Αξίζει όμως να το δοκιμάσεις και να μας πεις! Ωραία ιδέα το φελιζολ!

Με το Floating Raft μπορείς να έχεις ένα σύστημα aquaponics. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος επειδή έχει 2 μειονεκτήματα αλλά ήταν πολύ γρήγορο να το υλοποιίσω.

• Μερικές φορές οι ρίζες σαπίζουν όπως είπες.
  • Δεν αερίζονται καθόλου οι ρίζες (για αυτό βάζουν αεραντλίες από κάτω)

Το καλύτερο κατά την γνώμη μου είναι με το αυτόματο άδειασμα σιφωνιου για να μην είναι συνέχεια οι ρίζες στο νερό. Το έχω υλοποιήσει σε ένα μικρό κουτί αλλά χρειάζομαι υλικά και χρόνο για να το φτιάξω σε μεγαλύτερη εμβέλεια.

Ας δούμε πρώτα πως θα πάει το 1ο πείραμα :)

Συνέχισε! Θα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία!

Μια χαρα η εξελιξη της λιμνης!!

Οσο για το πειραμα παρα πολυ κλαη κινηση! Ηθελα και εγω να κανω κατι αντίστοιχο, οποτε αν μπορεις βγαζε φωτο καθε βδομαδα να βλεπουμε την εξελιξη του!

Ενα μειονέκτημα είναι οτι δεν ειναι η εποχη των φυτων τωρα..

ωραιος! αργα η γρηγορα σε βλεπω να σκαβεις για 3 κιβικα εκει περα!

• 1 month later...

Έχουμε κανένα νέο εδώ από τα μποστανικα σου?

Να φανταστό ότι ο μανάβης της γειτονιάς σου δεν σε ξαναείδε? :)

Δεν ντρέπομαι να πω ότι τελικά το πείραμα… απέτυχε !!! :(

Δεν πειράζει όμως…. Από τα λάθη μαθαίνουμε. Δύο ήταν οι λόγοι αποτυχίας.

• Σεπτέμβρης – Οκτώβρης φέτος ήταν πολύ ζεστοί μήνες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσταχυάσουν τα μαρούλια. Αυτό έγινε και στην λίμνη και στο χώμα.
  • Τα ΚΟΙ έφαγαν τις ρίζες από τα οπωροκηπευτικά με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπου να μεγαλώσουν άλο.

Αναλυτικά….

1η εβδομάδα 1-0

Τα φυτά στην λίμνη τα πηγαίνουν καλύτερα.

Τα μαρούλια στο χώμα κάποιος τους επιτέθηκε και έφαγε τα φύλα. Μου είπαν ότι είναι σαλιγκάρια και να ρίξω γύρo γύρο στάχτη για να τα προστατέψω.

post-12696-0-39747700-1351687770_thumb.jpg

2η εβδομάδα 2-0

Ότι είναι στην λίμνη τα πηγαίνει τέλια. Οι ρίζες από κάτω από τα κεσεδάκια προεξέχουν αρκετά.

Διάβασα ότι και τα φυτά έχουν ανάγκη από αέρα. Για αυτό αγόρασα μια αεραντλία 400lt/h. Αυτό βοηθάει και στο να μην σαπίσουν οι ρίζες που είναι συνέχεια στο νερό.

Η στάχτη στο χώμα έφυγε από μια βροχή. Τα φύλλα από τα μαρούλια έχουν αποδεκατιστεί από τα σαλιγκάρια. Ξαναέβαλα στάχτη. Έχω βαρεθεί ανά 2 μέρες να ποτίζω.

3η εβδομάδα 3-0

Από την στιγμή που έβαλα την αεραντλία άλλαξε η συμπεριφορά των ψαριών στην λίμνη. Έγιναν πολύ δραστήρια, υπέρκινητικά και γεμάτα όρεξη για φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι να φάνε τις ρίζες από τα φυτά. Το συμπέρασμα είναι η οξηγώνοση που πρόσφερε ο καταρράκτης δεν ήταν αρκετός για τα 2 ΚΟΙ και επιτέλους τους βελτίωσα τις συνθήκες ζωής. Επιτέλους άρχισαν και φέτος να τρώνε τα ΚΟΙ από το χέρι μου. Τόσο καιρό (που δεν είχα την αεραντλία τα έβλεπα δισταχτικά και με φοβόντουσαν).

Στο χώμα τα περιέφραξα γύρο-γύρο και έβαλα και ένα αυτόματο πότισμα για να μην ασχολούμαι συνέχεια μαζί τους. Για να δούμε...

post-12696-0-42750800-1351687783_thumb.jpg

4η εβδομάδα 3-1

Τα μαρούλια άρχισαν να ψηλώνουν (ξεσταχυάζουν). Τα φυτά στην λίμνη μένουν σταθερά σε μέγεθος. Δεν μπορούν να μεγαλώσουν γιατί τα ΚΟΙ τρώνε συνέχεια ότι ρίζα προεξέχει.

Στο χώμα με το αυτόματα καθημερινό πότισμα και την περίφραξη που τους έκανα τα φυτά παίρνουν κάθε μέρα τα πάνω τους. Πάνω από την περίφραξη έβαλα και διάφορα κλαδιά γιατί πήγαιναν πουλιά και τσιμπολογάνε τα μαρούλια. Στην λίμνη δεν είχα ποτέ αυτό το πρόβλημα.

post-12696-0-20107600-1351687792_thumb.jpg

5η εβδομάδα 3-2

post-12696-0-57992000-1351688254_thumb.jpg

6η εβδομάδα 3-3

post-12696-0-88464800-1351688260_thumb.jpg

7η εβδομάδα 3-4

Στην λίμνη τα φυτά παραμένουν σταθερά τις 3-4 τελευταίες εβδομάδες.

Στο χώμα αναπτύσσονται μια χαρά. Βέβαια και στα 2 έχουν ξεσταχυάσει τα μαρούλια τα οποία και τα έβγαλα πλέον.

post-12696-0-40476100-1351688266_thumb.jpg

Αφού έβγαλα τα μαρούλια παρατήρησα ότι το ριζικό σύστημα που έχουν αναπτύξει αυτά που ήταν στην λίμνη είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχουν τα αντίστοιχα μαρούλια στο χώμα. Είμαι περίεργος πόσο μεγαλύτερο ριζικό σύστημα θα είχαν αν δεν τους έτρωγαν τα ΚΟΙ τις ρίζες που προεξείχαν από τα κεσεδάκια.

Όπως και να έχει αρκεί που το επιχείρησες! Σίγουρα αποκόμισες κάποιες εμπειρίες από το όλο εγχείρημα σου που πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν και η επόμενη προσπάθεια θα πάει καλύτερα!

Συγχαρητήρια!!! έχεις φτιάξει από το μηδέν ένα μικρό παράδεισο! :)

Και μια απορία, θα μπορούσες να μας πείς 1-2 λόγια για αυτό που βαρέλι με τα νούφαρα το οποίο "δούλευε" χωρίς φίλτρο; Θα ήθελα να δοκίμαζα κάπως έτσι κάτι φυσικό (χωρίς την ανάγκη για ρεύμα) στο μπαλκόνι.. σ'ευχαριστώ

Το βαρέλι μου είναι γύρο στα ~100lt. Το 1/3 έχει χώμα και 2 νούφαρα με κουνουπόψαρα. Τάϊσμα κάνω σπάνια. Προσθέτω νερό μόνο όταν λιγοστεύει λόγω εξάτμισης. Τα ψαράκια δεν φαίνονται ποτέ. Μόνο την ώρα του φαγητού θα εμφανιστούν. Η επιφάνεια ακόμα και τώρα είναι καλυμμένη με φύλλα σε αντίθεση με την λίμνη που το τελευταίο φύλλο σε νούφαρο έχω να το δω από αρχές Σεπτέμβρη. Τα ΚΟΙ το τσιμπολογάνε.

Αλλαγή νερού μέχρι τώρα δεν έχω κάνει και οι μετρήσεις μου είναι καλές. Μάλλον τα κουνουπόψαρα δεν είναι πολύ ριπογώνα και τα νούφαρα απορροφούν όλες τις ουσίες. Μελλοντικά σκέπτομαι να ενόσω το φίλτρο με το βαρέλι (με ένα σωληνάκι) και το νερό που περισσεύει να φεύγει με υπερχήληση προς την λίμνη. Ακόμα δεν το έχω φτιάξει αυτό :(

post-12696-0-93450500-1351857972_thumb.jpg post-12696-0-97030000-1351857993_thumb.jpg

Είχα δει μέσω ίντερνετ ότι παίζουν νούφαρα με μικρά φύλλα. Τέτοια νούφαρα ζήτησα αλλά από ότι φαίνεται μου έδωσαν με μεγάλα φύλλα. Αυτό είναι το ένα που πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις νούφαρο. Επίσης ο φίλος μου (δεν το έχει θαμμένο) μου είπε ότι παρόλο που τον χειμώνα είχε παγώσει η επιφάνεια την άνοιξη εμφανίστηκαν πάλι τα κουνουπόψαρα. Δεν χρειάζεται κάποια μόνωση ή κάποια ιδιαίτερη φροντίδα όσο έχεις κουνουπόψαρα. Ούτε θερμοστάτη θέλει καθώς είναι ψάρια κρύου νερού.

Αν είχε χρυσόψαρα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Ελπίζω να βοήθισα.

• 3 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...