Jump to content

Από Γαριδάδικο...reefάκι!!!

souplaman

Recommended Posts

Καλησπέρα φίλοι μου!

Ίσως κάποιοι από εσάς θυμάστε το Dennerle 30L που ετοίμαζα για γαριδάδικο...ε λοιπόν το σχέδιο ναυάγησε!

Όλα τα φυτά, ο κορμός και η ηφαιστιακή πέτρα, μαζί με τα 2 πλέκο μετακόμισαν πλέον στο 450άρι και χαίρονται την άπλα τους!

Από έτσι (δεν είχα προλάβει φωτό με τα πλέκο...)

dsc000117435147.jpg

πλέον είναι έτσι...

dsc00237580869.jpg

Θα ακολουθήσει το άδειασμα του ενυδρείου, ο καθαρισμός τους και σιγά-σιγά πάμε για το νέο στύσιμο...

Πρώτα πρέπει να προμηθευτώ το αντίστοιχο φωτιστικό της Dennerle -Reef Lihgt- και έλεγα να προχωρήσω και στην αγορά του Bio circulator της ίδιας εταιρίας...

Αυτά για την ώρα...θα πάμε παρέα την εξέλιξη του, μιας και είναι το πρώτο μου εγχείρημα σε αλμυρο νερό...και ο Θεός μαζί μας!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας :D

Καλή αρχή!!

Σχεδιάζεις κάποιο sump?

To φωτιστικό της Dennerle είναι καλό αν και ακριβούτσικο.

Ο circulator όμως είναι μεγάλη μούφα. Προτίμησε κάποιο κυκλοφορητή όπως τον Coralia της Hydor, κατά προτίμηση την nano ή κάποιο μικρό της tunze.

Δεν θα σε εξυπηρετήσει σε κάτι ο Bio circulator διότι δεν έχει χώρο να βάλεις υλικά χημικού φιλτραρίσματος.

Κρατάς το υπάρχον φιλτράκι αντικαθιστώντας το υλικό που έχει μέσα με άνθρακα - αντιφώσφορο και τοποθετείς έναν κυκλοφοριτή όπως σου λέει ο dimkasta

.....ότι χρειαστείς εδώ είμαστε

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!

Μια περιήγηση στο νετ, είδα ότι η Koralia βγαίνει σε 2 εκδόσεις, την 240 GPH και την 425 GPH...ποιά να προτιμήσω?

Όσον αφορα το sub...δεν σχεδιάζω να βάλω λόγο χώρου...θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα?

Έγινε επεξεργασία - souplaman

H KORALIA NANO 900 θα σε καλύψει στα λίτρα σου, αυτήν έχω και εγώ στο refugium (με παρόμοια λίτρα με το δικό σου ενυδρείο).

Sump δεν είναι απαραίτητο, θα σε βοηθούσε στο ότι θα μπορούσες να βάλεις εκεί τον εξοπλισμό σου, (εκτός του κυκλοφορητή φυσικά), άλγη chaeto, επιπλέον βράχο για βιολογία... αλλά μπορείς να "ζήσεις" και χωρίς αυτό σε τόσο μικρό σύστημα.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Συνεχίζω με κάποιες ερωτήσεις ακόμα...

1. Στο φιλτράκι που μπαίνει ο άνθρακας και που το αντιφώσφορο?

2. Πόσα κιλά άμμο χρειάζομαι για τα 30L και τι κοκομετρία?

3. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω τώρα που θα το καθαρίσω από το γλυκό για να το ετοιμάσω για το αλμυρό νερο?

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Προφανώς το φίλτρο ανοίγει και μέσα σ αυτό με κάποιο σακουλάκι θα τοποθετήσεις τα υλικά, τόση ποσότητα που αντιστοιχούν στα λίτρα σου. Προτίμησε χοντρόκοκκο υλικό.

Τα κιλά του αραγωνίτη δεν μπορούν να υπολογιστούν.. υπολόγισε δυο δάχτυλα ύψος. Η κοκκομετρία είναι και θέμα γούστου.... εγώ θα έβαζα λεπτόκοκκο.

Καλό καθάρισμα με ξύδι και νερό και μετά καλό ξέπλυμα.

απ οτι ειδα το φιλτρακι σου ειναι της ντενερλε που περνει μονο υαλοβαμβακα...

εγω εχω ενα κινεζικο μικρουλι...που χει σφουγγαρακι εχει και κουτακι να βαλεις ανθρακα και αντιφωσφορο... :D

εχω και της ντενερλε μεσα παντως..για καλυτερη κυκλοφορια.. :(

Προφανώς το φίλτρο ανοίγει και μέσα σ αυτό με κάποιο σακουλάκι θα τοποθετήσεις τα υλικά, τόση ποσότητα που αντιστοιχούν στα λίτρα σου. Προτίμησε χοντρόκοκκο υλικό.

Τα κιλά του αραγωνίτη δεν μπορούν να υπολογιστούν.. υπολόγισε δυο δάχτυλα ύψος. Η κοκκομετρία είναι και θέμα γούστου.... εγώ θα έβαζα λεπτόκοκκο.

Καλό καθάρισμα με ξύδι και νερό και μετά καλό ξέπλυμα.

αιολε..υπαρχει καποια συγγεκριμενη ποσοτητα ανα λιτρο?? για ανθρακα και αντιφωσφ

Συνήθως οι συσκευασίες αναφέρουν επάνω τις αντιστοιχίες.

Σήμερα άρχισε το στήσιμο του ενυδρείου!

Μπήκε άμμος, 4.2Kg ζωντανός βράχος και το φωτιστικό της Dennerle.

Χρησιμοποιήθηκε ο ήδη υπάρχον θερμοστάστης και θερμόμετρο.

Φωτογραφίες από το στήσιμο:

dsc00011005235.jpg

dsc00021012988.jpg

dsc00031023078.jpg

dsc00041028812.jpg

dsc00051034897.jpg

dsc00061041009.jpg

Ειπλέον πήρα και έναν κυκλοφορητή Hydor Koralia nano 1600, ο οποίος μάλλον είχε ραγισμένο το πίσω κόκκινο βιδάκι που μπαίνει το ένα μέρος του μαγνήτη και με το που ακούμπησα έφυγε...για να βρεθεί ανταλλακτικό - αν υπάρχει- θα αργήσει...επομένως υπάρχει κάποια κατάλληλη κόλλα για να το κολλήσω χωρίς να επιρεάσει την ποιότητα του νερού? Να βάλω εποξική 2 συστατικών ή κάτι άλλο?

Για την ώρα, για να υπάρχει κυκλοφορία και κίνηση στο νερό έβαλα το προηγούμενο φιλτράκι που είχα...

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας :(

Ειπλέον πήρα και έναν κυκλοφορητή Hydor Koralia nano 1600, ο οποίος μάλλον είχε ραγισμένο το πίσω κόκκινο βιδάκι που μπαίνει το ένα μέρος του μαγνήτη και με το που ακούμπησα έφυγε...για να βρεθεί ανταλλακτικό - αν υπάρχει- θα αργήσει...επομένως υπάρχει κάποια κατάλληλη κόλλα για να το κολλήσω χωρίς να επιρεάσει την ποιότητα του νερού? Να βάλω εποξική 2 συστατικών ή κάτι άλλο?

Κανείς?? :(:D

Δεν στην αντικαθιστούν από το μαγαζί?

Αφού ήταν νεκρή από την αρχή?

Εντάξει το θέμα λύθηκε.

Να ρωτήσω κάτι, πρέπει να μπει κάπου συγκεκριμένα? Πχ να κοιτάει τον βράχο ή όπως να ειναι?

βάλ την όσο καλύτερα μπορείς ώστε να μην έχεις τυφλά σημεία στο βράχο

Συνήθως μπαίνουν στη μία γωνία ώστε να δημιουργούν γενική κυκλική ροή μέσα στο ενυδρείο

To καλά θα το κρίνεις εσύ. Δες από κοντά το βράχο, να "ανεμίζουν" τα διάφορα μικρά πάνω του. Εάν βλέπεις κάποιο σημείο που είναι χωρίς ροή, θα πρέπει να τον αλλάξεις λιγάκι.

Τα ενυδρεία μικρού μεγέθους "πάσχουν" λίγο με το θέμα κυκλοφορίας.

Λόγω του μικρού χώρου η ροή μπορεί να είναι πολύ έντονη πράγμα καλό για τον βράχο, άλλα λόγω του ότι σε τόσο μικρά συστήματα φιλοξενούνται κυρίως μαλακά κοράλλια που πολλά απ αυτά δεν τα πάνε καλά με δυνατή κυκλοφορία (κάτι που στα SPS χρειάζεται), θα πρέπει να γίνουν πειραματισμοί στο που θα τοποθετηθεί ο κυκλοφορητής, ποια κλήση θα έχει..., ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή !!!

• 2 weeks later...

Καλησπέρα και πάλι!

Το reefακι μπαίνει στην δεύτερη εβδομάδα στρωσίματος με σβηστά τα φώτα. Μου είπαν να κρατήσω σβηστό φώς για 3-4 εβδομάδες, ισχύει?

Θα πρέπει να κάνω κάποιες μετρήσεις?

Έχω μόνο το τέστ της sera για NH4/NH3 και τα στικς της eSHa. Κάνουν?

Αλλαγή νερού δεν έχω κάνει ακόμα, και ρίχνω μέσα το reef elements της Dennerle στην δοσολογία που λέει...

Τι λέτε οι εμπειρότεροι?

Καλησπέρα και πάλι!

Γειάαααα :)

Το reefακι μπαίνει στην δεύτερη εβδομάδα στρωσίματος με σβηστά τα φώτα. Μου είπαν να κρατήσω σβηστό φώς για 3-4 εβδομάδες, ισχύει?

Ναι, μπορεί και παραπάνω, μέχρι να μηδενιστούν νιτρώδη και αμμωνία

Θα πρέπει να κάνω κάποιες μετρήσεις?

Καλό θα είναι πχ μια φορά κάθε 3-4 μέρες για να ελέγχεις την πορεία του κύκλου/στρωσίματος.

Έχω μόνο το τέστ της sera για NH4/NH3 και τα στικς της eSHa. Κάνουν?

Καλό θα ήταν να πάρεις υγρά από κάποια αξιόπιστη εταιρεία. πχ Tropic Marine ή Salifert

Αλλαγή νερού δεν έχω κάνει ακόμα, και ρίχνω μέσα το reef elements της Dennerle στην δοσολογία που λέει...

Αλλαγή δεν θα κάνεις μέχρι να στρώσει. Τα reef elements είναι περιττά στη φάση που είσαι.

Τι λέτε οι εμπειρότεροι?

Επίσης να αναφέρω πως μόλις είδα και 2 μικροσκοπικά καβουράκια! ! γκρι στον βράχο και 1 άσπρο στην άμμο :)

Καλό κυνηγι σου ευχομαι! :)

Να προτρεξω και να πω το κολπο με το ποτηρι, ετσι ωστε να πιασεις απο τωρα τα οσα ανεπιθυμητα καβουρακια που κουβαλαει ο βραχος σου?

Το λοιπον θα παρεις ενα ποτήρι και θα βαλεις μεσα γαριδα ή ενα κομματι απο ψαρι. Θα το ακουμπησεις στον βραχο σου και θα περιμενεις να πεσει μεσα ο καβουρας για να φαει, τον βγαζεις και συνεχιζεις μεχρι να τους πιασεις ολους!

Αυτο ειναι εγγυημενο κολπο και στο λεω τωρα που ειναι νωρις και δεν εβαλες ακομα ζωντανα.

Δηλαδή τα καβουράκια δεν κάνουν καλό στο οικοσύστημα? Θα προκαλούν προβλήματα??

Και εγώ χάρηκα που κάτι επέζησε από όλη την ταλαιπωρία...

Ωπα ωπα δεν ειναι ολα τα καβουρακια αχρηστα βαλε φωτογραφιες να σου πουμε ποια βοηθανε το οικοσυστημα κα ποια οχι.Επισης παρακαλω,αν και δεν εχω την δικαιοδοσια των Mods καλο θα ηταν να μην δινουμε στους αρχαριους(μεσα σε αυτους και εγω)συμβουλες χωρις να ειμαστε σιγουροι.Διοτι μπορει καποιος οργανισμος στο βραχο του souplaman να κανει καλο και να μην ειναι αναγκη να τον σκοτωσει.Ευχαριστω και ελπιζω οι Mods να μην παρεξηγηθουνε.

Επισης παρακαλω,αν και δεν εχω την δικαιοδοσια των Mods καλο θα ηταν να μην δινουμε στους αρχαριους(μεσα σε αυτους και εγω)συμβουλες χωρις να ειμαστε σιγουροι.Διοτι μπορει καποιος οργανισμος στο βραχο του souplaman να κανει καλο και να μην ειναι αναγκη να τον σκοτωσει.Ευχαριστω και ελπιζω οι Mods να μην παρεξηγηθουνε.

Την δικαιοδοσία μπορεί να μην την έχεις (και στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται κιόλας) αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να εκφράσει την πρότασή του

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...