Jump to content

Ρεύμα επαγωγικό ή κάτι άλλο στο νερό...?

Recommended Posts

Έπαιζα σήμερα με την αντλία στο sump, και παρατήρησα ότι το νερό συνέχεια με ενοχλούσε σε ένα σημείο που είχα μια μικροσκοπική αμυχή. Σε κάποια φάση σχεδόν πεταγόμουν πάνω από τον πόνο.

Με το πολύμετρο μέτρησα 80V στο sump και 60V στο ενυδρείο εναλλασσόμενο ρεύμα (δεν παίζει ακόμα η υπερχείλιση). Αποσυνδέοντας τις συσκευές μία μία, η τάση έπεφτε 20V για κάθε μία περίπου, οπότε θεωρώ ότι δεν είναι κάποια διαρροή ή πρόβλημα με τις συσκευές.

Δυστυχώς το πολύμετρό μου δεν μετράει ένταση σε εναλλασσόμενο, αλλά η μέτρηση στη ρύθμιση του συνεχούς έδειξε κάπου 100 με 200 μΑ (μίκρο όχι μίλι).

Προφανώς τέτοια μεγέθη δεν είναι επικίνδυνα, αλλά αγχώθηκα λιγάκι με το πόσο με τίναζε, ειδικά αφού βάζοντας την υπερχείλιση θεωρητικά θα πιάσει τα 100V.

Έχει μετρήσει κανείς άλλος τι ρεύματα κυκλοφορούν στο νερό του?

Αξίζει να βάλω γείωση ή απλά θα μετατρέψω το νερό σε συνεχή αγωγό με κίνδυνο έξτρα ζημιάς (γενικότερης όχι μόνο στο ενυδρείο) αν γίνει κανένα χαζό και όντως βραχυκυκλώσει κάποια συσκευή?

Έγινε επεξεργασία - dimkasta

Προσωπικα ειμαι υπερ της γειωσης και τοποθετητε ευκολα και εχεις και το κεφαλι σου ησυχο!!!

Έκανα έλεγχο σήμερα της γείωσης του σπιτιού με φίλο ηλεκτρολόγο και έβαλα και γω...

βαλε εναν σεγκο τιτανιου θερμοστατη πανω σε κοντρολερ θερμοκρασιας και τελος....

βαλε εναν σεγκο τιτανιου θερμοστατη πανω σε κοντρολερ θερμοκρασιας και τελος....

Κανε μια επεξηγηση... η μαλλον με εικονες εξηγηση φιλε Κωστη. :(

Κανε μια επεξηγηση... η μαλλον με εικονες εξηγηση φιλε Κωστη. :D

O schego επειδή είναι τιτανίου έχει τριπολικό βύσμα και έχει επάνω ενσωματωμένη γείωση για πάρτη του αλλά εφόσον τον βυθίζεις στο νερό γίνετε γείωση όλου του ενυδρείου

ωραίος ο κλάζ δε το είχα σκέφτει :(

εγώ έχω γύρω στα 60V max αλλά επειδή είναι επαγωγικά δεν είναι πάντα εκεί... μια εμφανίζονται μια εξαφανίζονται :D

Έγινε επεξεργασία - warhawk

:( τι αλλο να πω...δεν σας καλυψα..?

Υπάρχει και μία άλλη λύση αλλά είναι λίγο ποιό ακριβή. Βάλε ένα chiller Teco.

Ενας τετοιος θερμοστατης πόσο κοστιζει? :(

Παντως..... και με μια βιδα τιτανιου... δουλεια γινεται νομιζω...

:( τι αλλο να πω...δεν σας καλυψα..?

Ο θερμοστατης schego χρειαζεται και ρυθμιστη θερμοκρασιας να αγοραστει ξεχωριστα για να μπορει να ρυθμιζεται;

Θες περιπου ενα ογδονταρη ευρω δηλαδη;

Οντως ειναι αρκετα καυτο προιον αλλα φανταζομε και απο ποιοτητα κορυφη!

Έγινε επεξεργασία - Rik

H γείωση τιτανίου πάντως δουλεύει μια χαρά. Τιμή 15 ευρό

Τώρα αν χρειαστεί να αλλάξω θερμαντήρα, θα πάρω σαν αυτό που είπε ο κλάζ να γλυτώσω και μια πρίζα :(

Για να μην μπαίνεις στην διαδικασία , να το γειώσω ή οχι ...... ετσι και αλλιώς κάποια στιγμή ενα ψυκτικό θα το βάλεις ,οπότε και τότε θα το γειώσεις το ενυδρείο σου !!!! Εχεις δεί πολλά ΣΟΒΑΡΑ ενυδρεία χωρίς ψυκτικό ? Συνεπάγεται .... εχεις δεί πολλά ΣΟΒΑΡΑ ενυδρεία που δεν είναι γειώμενα ?

Εγώ έχω δε'ι μονο ένα ..... το οποίο είχε ψυκτικό κανονικά ,αλλά με τον σχεδιασμό που είχε το συμπ ,δεν ερχόταν σε επαφή με το νερο (δεν έχει σημασία ) !!!

Εκτός απο το ενυδρείο ...δουλεύουν οι γειώσεις των μηχανημάτων ...δηλαδή δουλεύει η γείωση των πολύπριζων με την πρίζα στο τοίχο ?

Ναι σε μένα τουλάχιστον. Ελέγχθηκε η γείωση του σπιτιού από φίλο ηλεκτρολόγο, και τα πολύμπριζα από μένα με πολύμετρο.

Για να μην μπαίνεις στην διαδικασία , να το γειώσω ή οχι ...... ετσι και αλλιώς κάποια στιγμή ενα ψυκτικό θα το βάλεις ,οπότε και τότε θα το γειώσεις το ενυδρείο σου !!!! Εχεις δεί πολλά ΣΟΒΑΡΑ ενυδρεία χωρίς ψυκτικό ? Συνεπάγεται .... εχεις δεί πολλά ΣΟΒΑΡΑ ενυδρεία που δεν είναι γειώμενα ?

Εγώ έχω δε'ι μονο ένα ..... το οποίο είχε ψυκτικό κανονικά ,αλλά με τον σχεδιασμό που είχε το συμπ ,δεν ερχόταν σε επαφή με το νερο (δεν έχει σημασία ) !!!

Εκτός απο το ενυδρείο ...δουλεύουν οι γειώσεις των μηχανημάτων ...δηλαδή δουλεύει η γείωση των πολύπριζων με την πρίζα στο τοίχο ?

Δεν καταλαβαινω τη λογικη περι σοβαρου ενυδρείου χωρις ψυκτικό....

Το δικο μου ειναι χωρις... και ΔΕΝ εχω σκοπο να βαλω!!!Και αρκετοι ακομα χομπιστες... τι σημαινει αυτο? Οτι δεν ειναι σοβαροι χομπιστες? Οτι δεν εχουν σοβαρα ενυδρεία??

ΠΑντως εαν ειναι σωστα γειωμένη η πριζα, τοτε όλες οι συσκευες του ενυδρείου που εχουν γειωση, γειώνονται.

Γιατι αρπάζεσαι ? :( Απλά δες Reefcentral.... Tank Of The Month !!!!

Ειναι πολύ λογικό ,εαν βάλεις Υψηλών Απαιτήσεων ενυδρεία με φουλ MH λαμπες να βράζουν το νερό + καλοκαίρι ...και θέλεις να έχεις μια σταθερή θερμοκρασία ...θα βάλεις ψυκτικό !!! Διαφορετικά μπορεις να βάλεις ψυκτικό να ψύχεις το δωμάτιο !!!!

Οσο για αυτό που δεν καταλαβαίνεις .... απλα όταν μετα απο 2-3 καλοκαίρια ,μετα από κουβαδακια με νερό για την αναπληρωση επειδη θα υπάρχουν ανεμιστιρακια και παρολα αυτά η θερμοκρασία παίζει τραμπολινο ...... τότε η μόνη λύση είναι το ψυκτικό !!!!

Το μόνο που σημαίνει για αυτους που δεν εχουν ψυκτικό είναι ....οτι τουλαχιστον αυτοι δεν ζεσταίνονται απο την ζεστη που βγάζει......

Εννοείτε ότι μιλάμε ,για ενυδρεία τα οποία είναι σε περιοχές που ''καταλαβαίνουν '' καλοκαίρι ....

Δεν μιλάω για τα 1000μετρα υψόμετρο ....

Αλλα πάντα .........περι ορέξεως κολοκυθοπυτα ...........

Δεν καταλαβαινω τη λογικη περι σοβαρου ενυδρείου χωρις ψυκτικό....

Το δικο μου ειναι χωρις... και ΔΕΝ εχω σκοπο να βαλω!!!Και αρκετοι ακομα χομπιστες... τι σημαινει αυτο? Οτι δεν ειναι σοβαροι χομπιστες? Οτι δεν εχουν σοβαρα ενυδρεία??

ΠΑντως εαν ειναι σωστα γειωμένη η πριζα, τοτε όλες οι συσκευες του ενυδρείου που εχουν γειωση, γειώνονται.

Επειδή στα ίδια λίτρα είμαστε, πως την παλεύεις χωρίς ψυκτικό?

Το καλοκαίρι τι θερμοκρασίες έχεις?

Εγω προσωπικά ειχα το Teco Tr10 και επειδη ηταν οριακό για τα λίτρα μου, το έδωσα και πήρα το Tr15.

Θεωρώ πολύ δύσκολο ως αδύνατο σοβαρό σύστημα να δουλεύει χωρίς ψυκτικό.

Δηλαδή στις 16.00 το απόγευμα του Αυγούστου που θα εχουν δουλέψει και κανα 2ωρο τα μέταλλα σου, τι θερμοκρασίες θα βαράει?

Εκτός και αν μέσα στο δωμάτιο που το έχεις, αφήνεις ανοικτό το AirCondition όλο το 24ωρο(που και πάλι δεν κάνεις δουλειά γιατι οι διακυμάνσεις θα είναι πολύ μεγάλες).

Η αλήθεια είναι ότι με το ψυκτικό το ενυδρείο διατηρεί τη θερμοκρασία σε πιο σταθερά επίπεδα και το διαπίστωσα στο περσινό καλοκαίρι.

Τα προηγούμενα όμως τρία χρόνια τα πέρασα χωρίς ψυκτικό και μόνο με το κλιματιστικό χώρου το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ενυδρείο και μάλιστα από πάνω του.

Μπορώ να πω ότι την δουλειά του την έκανε με κάποιες διακυμάνσεις φυσικά, αλλά λόγω ότι το σπίτι έχει από πάνω ταράτσα, το κλιματιστικό λειτουργούσε επί 24ώρη βάση, (σπίτι/γραφείο), ειδάλλως δεν μπορούσε να κάτσει κάποιος μέσα.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 25-28 ακόμα και 29 σε πολλές περιπτώσεις, ενώ με το ψυκτικό (χωρίς τον κλιματισμό), οι θερμοκρασίες ήταν 25,5-27 βαθμούς με ρύθμιση στους 26.

Μ αυτόν τον τρόπο είχα μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, (280Watt το ψυκτικό έναντι 1700 του κλιματιστικού), το οποίο το ανάβω μόνο τις πολύ ζεστές μέρες και τις υπόλοιπες τις βγάζω αγκαλιά με ανεμιστήρα !!!

Θυσίες για το ενυδρείο και για τη τσέπη !!!

Η αλήθεια είναι ότι με το ψυκτικό το ενυδρείο διατηρεί τη θερμοκρασία σε πιο σταθερά επίπεδα και το διαπίστωσα στο περσινό καλοκαίρι.

Τα προηγούμενα όμως τρία χρόνια τα πέρασα χωρίς ψυκτικό και μόνο με το κλιματιστικό χώρου το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ενυδρείο και μάλιστα από πάνω του.

Μπορώ να πω ότι την δουλειά του την έκανε με κάποιες διακυμάνσεις φυσικά, αλλά λόγω ότι το σπίτι έχει από πάνω ταράτσα, το κλιματιστικό λειτουργούσε επί 24ώρη βάση, (σπίτι/γραφείο), ειδάλλως δεν μπορούσε να κάτσει κάποιος μέσα.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 25-28 ακόμα και 29 σε πολλές περιπτώσεις, ενώ με το ψυκτικό (χωρίς τον κλιματισμό), οι θερμοκρασίες ήταν 25,5-27 βαθμούς με ρύθμιση στους 26.

Μ αυτόν τον τρόπο είχα μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, (280Watt το ψυκτικό έναντι 1700 του κλιματιστικού), το οποίο το ανάβω μόνο τις πολύ ζεστές μέρες και τις υπόλοιπες τις βγάζω αγκαλιά με ανεμιστήρα !!!

Θυσίες για το ενυδρείο και για τη τσέπη !!!

Έτσι ακριβώς.

Δεν συγκρίνεται η κατανάλωση του ψυκτικού με τον κλιματισμό.

Ασε που η χρήση του ψυκτικού ειναι πιο στοχευμένη και αφορα το νερό του ενυδρείου.

Ενω με το AirCondition προσπαθείς να ψύξεις ενα δωμάτιο ολόκληρο, για να κρατησεις χαμηλά τη θερμοκρασία του ενυδρείου σου.

Και το αστείο της υπόθεσης... κάποτε με το κλιματιστικό κατέβηκε τόσο η θερμοκρασία (και στο ενυδρείο φυσικά), που είδα τον θερμοστάτη να ανάβει Αύγουστο μήνα !!!!

Και το αστείο της υπόθεσης... κάποτε με το κλιματιστικό κατέβηκε τόσο η θερμοκρασία (και στο ενυδρείο φυσικά), που είδα τον θερμοστάτη να ανάβει Αύγουστο μήνα !!!!

Μιλάμε για 250 λίτρα όμως.

Σε 1000 λίτρα θα πρέπει να έχεις όλη την Mitsubishi για να γίνει αυτό.

Αλλα και να το καταφέρεις, μετά θα πρέπει να βρείς και άλλη δουλειά για να πληρώσεις την ΔΕΗ.

Φιλε Γιαννη....

Σου εχω ξανακανει την προταση να έρθεις να το δεις απο κοντα και να σου λύσω όλες τις απορίες.

Το ενυδρείο τρεχει ακριβως 1 χρονο. Το καλοκαιρι που μας πέρασε δεν ηταν με τρελες θερμοκρασίες, αλλα και παλι είχαμε πολλες μερες με πάνω απο 32-33 βαθμους.

Η θερμοκρασια στον ελεκτη μου έλεγε maximum 27,7. Κι αυτο κατα τη διαρκεια της μέρες. Τη νύχτα παίζαμε σε 26,5-27,0.

Η ψυξη γίνεται με 5 ανεμιστηρηρακια Υ/Η 12cm με πολύ μεγάλες ροές αέρα. Επίσης ΔΕΝ εχω λαμπες ΜΗ αλλα T5, οπότε οι θερμοκρασιες είναι διαφορετικές. Επίσης για καλή μου τύχη το σπιτι μου ειναι δροσερό το καλοκαιρι και ζεστο το χειμώνα, γιατι έχει πολυ καλή μόνωση.

Το μονο κακο που βρισκω στην υποθεση με τα ανεμιστηρακια είναι η εξατμηση. Τις δυσκολες μερες με τους 39-40 βαθμους είχα πάλι 27,7 max θερμοκρασια αλλα 40λτρ την ημερα εξατμιση.

Βεβαια στα 1000λτρ τα 40 δεν επηρεαζουν την αλατότητα.

Καλυτερα λοιπον να δουλευει η οσμωση παρα το ψυκτικό.

Επαναλαμβανω... σε περιμενω να δεις πως δουλευει το όλο συστημα. :(

Ok, αν έχεις 5 fans 12cm, τότε μπορεί να ελέγχεις εν μέρει την κατάσταση.

Και λεώ εν μέρει γιατι σε ενα συστημα σαν το δικό σου, οταν εχεις δώσει 1000άδες ευρώ, δεν θα σκεφτόμουν το κόστος του ψυκτικού.

Στην δική μου περίπτωση πάντως, με 3 Χ 150άρια μέταλλα να βαράνε και ήδη τρομερή εξάτμιση, αν δεν ανοίξω το ψυκτικό, θα έχω μια πολύ καλή ψαρόσουπα.

Πάντα προσωπική μου γνώμη...

:(

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...