Jump to content

Άλγες, άλγες, άλγες!!!!!

Recommended Posts

Εδώ και καιρό έχω παρατηρήσει απότομη αύξηση αλγών στο ενυδρείο μου. Και λέω αλγών γιατί δεν πρόκειται για ένα είδος.

Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Το ενυδρείο είναι ένα Juwel rekord 600 και τρέχει περίπου 1,5 χρόνο, δεν είχε ποτέ κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με άλγη.

Πριν από περίπου 1 μήνα έκανα την παρακάτω πετυχημένη μετατροπή: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=10930

πολύ καλό αποτέλεσμα και είδα ραγδαία ανάπτυξη στα φυτά αλλά δυστυχώς μαζί μ΄αυτά και στις άλγες. Πιστεύω πως και η απότομη αύξηση της Ισχύος συνέβαλε στην αύξηση της άλγης. Αυτή τη στιγμή έχω βάλει δύο Osram Fluora των 15W και δύο ανακλαστήρες της Juwel.

Πριν βάλω αυτές είχα μία λάμπα της Juwel 15W με τον ανακλαστήρα της. Η φωτοπερίοδος ήταν στις 9 ώρες, εδώ και μερικές μέρες την έχω κατεβάσει στις 6. Aλλαγές γίνονται κάθε εβδομάδα με νερό Α/Ο.

Ας αρχίσω λοιπόν να απαριθμώ άλγες:

1ον Πράσινη τριχοειδείς άλγη, που εξαπλώνεται σχετικά σύντομα παντού, από τα ξύλα και τα φυτά έως τα τζάμια και την έξοδο του φίλτρου.

Την καθαρίζω με οδοντοβουρτσα και σε μία-δύο ημέρες ξανά εμφανίζεται.

dsc03827n.jpg

dsc03830ay.jpg

dsc03828fm.jpg

2ον Μια καφέ η οποία εμφανίζεται πάνω στα φυτά και είναι σαν πέπλο από πάνω τους, αυτή φεύγει πολύ εύκολα ακόμη και με ένα τίναγμα των φυτών. Δεν με ανησυχεί τόσο αλλά είναι λίγο άσχημο.

Οι άλλες δύο είναι αυτές που με ανησυχούν περισσότερο.

dsc03832o.jpg

dsc03829j.jpg

3ον Η γνωστή BGA, που κατά πάσα πιθανότητα τέτοια είναι. Μικρές πράσινες κηλίδες πάνω στα τζάμια και σε προχωρημένο στάδιο, εξαπλώνεται και στην άμμο. Είχα κάνει τριήμερη συσκότιση στο ενυδρείο και παράλληλα χορηγούσα Erythrocin.

Εξαφανίσθηκε αλλά τις προηγούμενες μέρες έκανε την εμφάνιση της πάλι, συνηθισμένο και αναμενόμενο. Να πω, εδώ πως δεν έχω test για PO4 και καλώς ή κακός έκανα χρήση PhosGuard της Seachem. Τα ψάρια μου τα ταΐζω κατεψυγμένο Bloodworm αλλά με πολύ προσοχή, ένα- ένα με τσιμπίδα.

dsc03834m.jpg

dsc03833x.jpg

4ον Πάμε και στο τελευταίο που περισσότερο με μύκητας μου κάνει παρά με άγλη.

Ένα λευκόγκρίζο πέπλο, σαν χνούδι πάνω σε ένα ξύλο. Στην αρχή φαινόταν σαν πολύ μικρές τριχούδες και στη συνέχεια πύκνωσε κι κι έγινε το χνούδι που φαίνεται παρακάτω. Όταν ξυθεί από το ξύλο φεύγει σε κομμάτια.

dsc03826g.jpg

dsc03824bo.jpg

dsc03825c.jpg

Η δημοσίευσή μου είναι πραγματικά μεγάλη και κουραστική αλλά με τόσα προβλήματα..... :D

Σίγουρα οι αιτίες είναι πολλές αλλά ελπίζω να βρούμε κάποιες απαντήσεις και λύσεις στις παραπάνω προκλήσεις.

Ευχαριστώ για την υπομονή όσων την διαβάσουν!

εμενα γιατι δεν μου φαινονται τοσο τραγικα ολα αυτα...??

κατ'αρχας συνεχισε με την τριχα ολα οσα κανεις με τη διαφορα οτι θα κανεις πολυ μικρες και πολυ συχνες αλλαγες νερου.καθολου λιπασματα αυτο το διαστημα.

bga σορυ,αλλα εγω δεν ειδα και αυτες οι ''βουλιτσες'' σε πρασινο δεν ειναι κατι τρομερο(μαλλον δεν εχεις δει bga φουλ σε ενυδρειο,γιαυτο και τρομαξες... ;) ).

οσο για το χνουδι ειναι ενας ακακος μυκητας ο οποιος θα φυγει οπως εμφανιστηκε....ξαφνικα.

υπαρχει οντως ανωμαλια στο συστημα σου,οντως επηρεαζει η αλλαγη-προσθηκη φωτισμου τις αλγες,και οντως δεν χρειαζεται πανικος γιατι η αλγη-αλγες υπαρχουν παντα σε ενα φυτεμενο και καραδοκουνε.κατ'εμε λοιπον ακυρος ο συναγερμος..... :D

Έγινε επεξεργασία - klaz

Thank's για την άμεση και πυροσβεστική επέμβαση!

Θα κάνω κάθε δύο μέρες αλλαγές περίπου 1/3 και θα δούμε πως θα πάει. Πάντως η bga έχει τάσεις για εξάπλωση. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται, αργά μεν αλλά αυξάνεται.

ναι BGA δεν εχεις ...αν ειχες θα το καταλαβαινες πιστεψε με :D

ειναι εκνευριστικη !

Έχεις πράσινη spot άλγη στα τζάμια.

Καθάρισμα με ξύστρα (ή τηλεκάρτα)

και αυτή οφείλεται στην ανισορροπία που δημιουργήθηκε με το φωτισμό.

Πάντως λίγο CO2 μόνο καλό θα έκανε. Ή προσθήκη excel για λίγες μέρες (δεν αναφέρομαι στην spotted αλλά στην τριχοειδή).

• 4 weeks later...

Εδώ είμαι πάλι... Εγώ κι άλγες μου!

Μετά από περίπου 20 μέρες αλλαγών (περίπου 20% ανά 2-3 μέρες) έρχομαι να ενημερώσω και να παρουσαιάσω την σημερινή κατάσταση του ενυδρείου.

Η Green spot έχει παραμείνει σε μικρές ποσότητες και η αφαίρεσή της γίνεται εύκολα και δεν με ανησυχεί και πολύ.

Η καφέ, έχει εξαφανιστεί.

Η πράσινη τριγωνοειδής άλγη παραμένει και συνεχίζει να αυξάνεται αν δεν την καθαρίσω με οδοντόβουρτσα.

Και το BGA που λέγαμε εξ' απλώνεται με σταθερό ρυθμό. Έχει ξεκινήσει από την άμμο κι ανεβαίνει προς τα φυτά.

Δεν έχω μετρήσει ακόμη PO4 γιατί δεν έχω test, αύριο λέω να πάρω να δω τι μου γίνεται.

Σε περίπτωση υψηλών επιπέδων συμφωνείτε με την χρήση προϊόντων τύπου: Phosvec

ή να κάνω καμιά τετραήμερη συσκότιση με παράλληλα χρήση PhosGuard?

ανεβάζω και μερικές φωτογραφίες για να δείτε την κατάσταση.

dsc03851w.jpg

Εδώ φαίνεται η τριχοειδής άλγη που έχει κάνει κατάληψη στο ξύλο (έχει καθαριστεί πριν 2 ημέρες).

dsc03850w.jpg

dsc03853l.jpg

Εδώ έχουμε λίγο από BGA

dsc03848i.jpg

κι εδώ λίγο παραπάνω BGA.

dsc03857c.jpg

Εκεί που είναι το πιο ανοιχτόχρωμο, αυτό είναι το πραγματικό χρώμα της άμμου. Το πιο σκούρο είναι το στρώμα του BGA.

CO2 έχω βάλει τις τελευταίες μέρες.

Έγινε επεξεργασία - parisMJT

Θα έλεγα ότι είναι καρός μάλλον να κάνεις και αυτή τη συσκότιση που λέγαμε.

0. Μετά από πλήρες τάισμα

1. Αδειάζεις 50% του νερού

2. Καθαρίζεις με το χέρι ό,τι μπορείς (τριχοειδή κυρίως)

3. Ρίχνεις καθαρό οξυζενέ στην BGA

4. Συμπληρώνεις νερό

5. Σβήνεις φώτα

6. Καλύπτεις τα πάντα καλά

7. Περιμένεις 4-7 μέρες (δεν ταΐζεις)

8. Ανοίγεις και μας λες τι γίνεται

Αν θέλεις να βάλεις και σκεύασμα για τα φωσφορικά κάντο (πάντως εγώ δεν τα χρησιμοποιώ πια αυτά τα υλικά). Από νιτρικά πώς πας ???

Κι από Νιτρικά δεν πάω καλά! Για να μην πω κάτω από το μηδέν και φανώ υπερβολικός, ας πούμε μηδέν. Κατακίτρινο το test :P .

Για την παράλληλη προσθήκη ερυθρομυκίνης ποία η γνώμη σας? Να την αφήσω σε περίπτωση που δεν έχω αποτελέσματα μετά την συσκότιση?

Θα μετρήσω PO4, να ξέρω τι γίνεται αλλά ούτε κι εγώ είμαι υπέρ των πολλών ζουμιών.

Έγινε επεξεργασία - parisMJT

Κι από Νιτρικά δεν πάω καλά! Για να μην πω κάτω από το μηδέν και φανώ υπερβολικός, ας πούμε μηδέν. Κατακίτρινο το test :rasp: .

Για την παράλληλη προσθήκη ερυθρομυκίνης ποία η γνώμη σας? Να την αφήσω σε περίπτωση που δεν έχω αποτελέσματα μετά την συσκότιση?

Θα μετρήσω PO4, να ξέρω τι γίνεται αλλά ούτε κι εγώ είμαι υπέρ των πολλών ζουμιών.

Άσε την ερυθρομυκίνη προς το παρόν.

Κάνε πρώτα τη συσκότιση (κακό δεν κάνει) μέτρα και φωσφορικά και βλέπουμε.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις αποτελέσματα, αρκεί να το αφήσεις 5-6 μέρες χωρίς φόβο και πάθος. :P

Εγώ θα πρότεινα να προσθέσεις και ένα μικρό κυκλοφορητή για να έχεις κυκλοφορία χαμηλά.

Ίσως έτσι εξαφανίσεις τη Bga.Αν δεις μετά τη συσκότιση να εμφανίζονται ξανά, αφαίρεσε τους ανακλαστήρες.

Εφόσον κάνεις ότι σου είπε ο Αντρέας καλό θα ήταν να ξανακοιτάξεις τον φωτισμό σου και την ροη νερού στο ενυδρείο σου. Μια fluora σου φτάνει, την άλλη θα σου πρότεινα προσωπικά να είναι Daylight κοντά στα 5000 Κ δηλαδή λίγο περισσότερο προς το κίτρινο παρά προς το μπλε. Κοίτα να γίνεται μια κυκλική κυκλοφορία του νερού όχι υπερβολική αλλά να υπάρχει.

Οργανικός άνθρακας τύπου excel και κανένα αλγωφαγο ψαράκι τύπου SAE, otocinclus affinis, Σαλιγκαράκια, γαριδουλες ανάλογα βέβαια με τι ψαράκια έχεις στήσει το ενυδρείο σου θα είναι μια πολύτιμη βοήθεια μια που οι αλγείς πάντα είναι παρόν λίγο πολύ.

Από την μικρή μου εμπειρία στα φυτεμένα έχω παρατήρηση πως η τριχοειδής αναπτύσσεται συνήθως σε φυτά αργής αναπτύξεως, εγώ πχ έχω ιδιαίτερα στις κρυπτοκορινες μου, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ροη και βέβαια τα φωσφορικά πιστεύω πως είναι η Αχίλλειος φτέρνα κάθε φυτεμένου. Επίσης να ξέρεις πως οι λάμπες φθορίου εκπέμπουν περισσότερο προς το κέντρο τους και εξασθενούν στα άκρα τους. Η άμμος και το ξύλο είναι καινούργια;

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την ανταπόκριση!

@Andreas301

Αύριο, πρίν ξεκινήσω οτιδήποτε θα σας δώσω και τιμή φωσφορικών, ώστε να ξέρουμε.

αεραντλία να βάλω κατά την συσκότιση? Ξέρω ότι απορροφά οξυγόνο η BGA όταν αποδομήται. Βέβαια έχω μικρή ποσότητα απ΄αυτή.

Θα κάνω γενναία συσκότηση, τύφλα να ΄χει η ΔΕΗ :P

@FotisGt

Τον κυκλοφοριτή τον είχα σκεφτεί ανάμεσα στα τόσα πολλά που πέρασαν από το μυαλό μου!

Έχω πολύ υλικό στο φίλτρο και θεωρώ πως δουλεύει "μπουκωμένα", οπότε πολύ πιθανό να υπάρχουν τυφλά σημεία.

Οι ανακλαστήρες, δεν ξέρω αν ευθύνονται εξ΄ολοκλήρου, συντέλεσαν κι αυτοί αλλά είχα και πριν έναν και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Σίγουρα είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων αυτό το αποτέλεσμα.

@Rik

Τα otocinclus affinis τα ήθελα καιρό στο set up μου, πριν ακόμα έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα με την άλγη, αλλά δεν μπορώ να πετύχω στο Νησί.

Μόνο CAE κυκλοφορούν εδώ. :rasp:

Η άμμος και τα ξύλα είναι πάνω από χρόνο στο ενυδρείο.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την ανταπόκριση!

@Andreas301

Αύριο, πρίν ξεκινήσω οτιδήποτε θα σας δώσω και τιμή φωσφορικών, ώστε να ξέρουμε.

αεραντλία να βάλω κατά την συσκότιση? Ξέρω ότι απορροφά οξυγόνο η BGA όταν αποδομήται. Βέβαια έχω μικρή ποσότητα απ΄αυτή.

Θα κάνω γενναία συσκότηση, τύφλα να ΄χει η ΔΕΗ :P

@FotisGt

Τον κυκλοφοριτή τον είχα σκεφτεί ανάμεσα στα τόσα πολλά που πέρασαν από το μυαλό μου!

Έχω πολύ υλικό στο φίλτρο και θεωρώ πως δουλεύει "μπουκωμένα", οπότε πολύ πιθανό να υπάρχουν τυφλά σημεία.

Οι ανακλαστήρες, δεν ξέρω αν ευθύνονται εξ΄ολοκλήρου, συντέλεσαν κι αυτοί αλλά είχα και πριν έναν και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Σίγουρα είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων αυτό το αποτέλεσμα.

@Rik

Τα otocinclus affinis τα ήθελα καιρό στο set up μου, πριν ακόμα έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα με την άλγη, αλλά δεν μπορώ να πετύχω στο Νησί.

Μόνο CAE κυκλοφορούν εδώ. :rasp:

Η άμμος και τα ξύλα είναι πάνω από χρόνο στο ενυδρείο.

Εάν δεις πως βγάζοντας λίγο βιολογικό υλικό από το φίλτρο σου βελτιώνεται η ροη τότε αφαίρεσε λίγο. Μου κάνει εντύπωση που σου εμφανίστηκε αυτός ο μύκητας στο ξύλο(άσπρη βλέννα) μετά από ένα χρόνο που έχεις το ξύλο μέσα στο ενυδρείο σου όπως και η εκδήλωση της BGA στον πυθμένα και αυτό είναι φαινόμενο που συνήθως το συναντάμε σε μη ώριμο ενυδρείο! Σίγουρα λες όλη την αλήθεια; Ήταν όντως ενεργό το ενυδρείο σου; Δεν θέλω να σε αμφισβητήσω αλλά δεν σου κρύβω πως δεν μου γεμίζει το μάτι η όλη κατάσταση του ενυδρείου σου. Κάνε γενικές μετρήσεις γιατί μπορεί κάτι να παίζει με την βιολογία σου.

Όσο αφορά τους ανακλαστήρες δεν τίθεται θέμα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα από αυτούς, το θέμα είναι πως η fluora σαν λάμπα έχει κορυφές στο μπλε και κόκκινο φάσμα και την έχεις εις διπλούν χωρίς να έχεις κάποια άλλη λάμπα πλήρους φάσματος να την συνοδεύει και οι αλγείς λατρεύουν ειδικά το μπλε φάσμα συν την περίσσεια θρεπτικών.

Όσο αφορά τα αλγωφαγα σε καταλαβαίνω μια που και εγώ από επαρχία είμαι και τα CAE είναι τα μόνα εύκολα στην περιορισμένη αγορά μας αλλά λόγο του ότι ανεβοκατεβαίνω συχνά Αθήνα Βόλο πείρα και ΣΑΕ και ΟΤΟ και βλέπω πως κάνουν δουλίτσα, ειδικά τα ΣΑΕ είναι τα μόνα που μου ροκανίζουν σιγά σιγά την τριχοειδή.

Η άποψη μου για το otocinclus ως αλγοφάγα είναι πως έχουν προτίμηση μόνο σε κάποια είδη άλγης : http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=466631

Επίσης, απλά και μόνο ενημερωτικά να πω ότι Ο. affinis δεν πρόκειται να βρεις στο εμπόριο. Κάτω από αυτή την ονομασία τα μαγαζιά περιγράφουν λανθασμένα όλα τα είδη otos που κατά καιρούς εισάγουν. Στα περισσότερα είδη otocinclus ο διαχωρισμός τους είναι αρκετά δύσκολος και απαιτεί έμπειρο μάτι. Τα είδη που συναντάμε συνήθως στην αγορά είναι O. macrospilus, o. vittatus, o. vestitus και o. hoppei.

Έγινε επεξεργασία - theodor72

Τα περισσότερα στα εχουν πει. Εγώ αυτο που έκανα ήταν να μην βλέπει καθόλου ο ήλιος το ενυδρείο και είδα ότι όταν στο ενυδρείο μου έφταναν τα φωσφορικά στο 0,7 εμφανιζότανε άλγη. Οπότε θεωρώ ότι το τεστ και η εβδομαδιαία μέτρηση τους είναι απαραίτητ. Εγώ έβαζα psohgurad. Επίσης όταν είχα πολύ αλγή έκανα συσκότιση, καθόλου τροφή, αντιφωσφορο, κλαδεμα τα φυτά που είχαν άλγη, πέταμα τα υλικά που είχαν αλγες όπως πέτρες και 1 πυθάρι και ξύλα βράσιμο και ξύσιμο μέχρι να φύγει όλη. Απο τότε δεν έχω βγάλει γιατί ξέρω σε ποίο σημείο των φωσφορικών βγάζει άλγη και βάζω phosguard. Μόνο λίγη μαύρη τριχοειδή έβγαλα και την εξολόθρευσα με flourish στην αρχή και μετά με οξυζενε και διατειρούσα φωσφορικά 0. τώρα είναι σαν καινούριο. Το θέμα είναι τα φωσφορικά.

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα:

Έγιναν μετρήσεις και PO4 και δεν έδειξαν τίποτα από 0,1-0,2mg/lt υπολογίζω, βάση του χρώματος που παρουσίασε το test.

@Rik

Έβγαλα λίγο κεραμικό υλικό από το φίλτρο και δείχνει να λειτουργεί πιο άνετα.

Φυσικά και σας λέω όλη την αλήθεια, πως να περιμένω λύση αν δεν δίνω σωστά στοιχεία.

Για την ακρίβεια το ενυδρείο ξεκίνησε να τρέχει από 21 Απριλίου 2010 κι έγινε στρώσιμο περίπου 35 ημερών.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, μετά από αλλαγή βοηθάω την βιολογία συμπληρώνοντας βακτήρια.

Οι μετρήσεις που έκανα πρόσφατα δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό εκτός από τα NO3=0mg/lt.

Παρακάτω παραθέτω μία παλιά μου δημοσίευση για διασταύρωση της ημερομηνίας.

τα λέω όλα αυτά ώστε να φύγει κάθε σκέψη για το ότι πρόκειται για νέο ενυδρείο και να οδηγηθούμε σε κάποια λύση. :helpsmilie:

@theodor72

Τα otocinclus τα ήθελα πέρα από την συνήθεια που έχουν να τρώνε την άλγη, μου φαίνονται πολύ αξιόλογα ψάρια για ένα μικρό ενυδρείο όπως το δικό μου,

τώρα αν καταφέρουν να μασουλήσουν κι ένα μέρος της άλγης μου, θα είναι το ιδανικό. :P

(πολύ όμορφο και ενδιαφέρων θέμα είχες ανοίξει, δεν το είχα διαβάσει (off topic :rasp: ))

Προμηθεύτηκα Η2Ο2 από το φαρμακείο της γειτονιάς, θα βάλω το βαρέλι προετοιμασίας να γεμίζει κι αύριο λέω να ξεκινήσω την διαδικασία συσκότισης.

Όσο αφορά τα αλγωφαγα σε καταλαβαίνω μια που και εγώ από επαρχία είμαι και τα CAE είναι τα μόνα εύκολα στην περιορισμένη αγορά μας αλλά λόγο του ότι ανεβοκατεβαίνω συχνά Αθήνα Βόλο πείρα και ΣΑΕ και ΟΤΟ και βλέπω πως κάνουν δουλίτσα, ειδικά τα ΣΑΕ είναι τα μόνα που μου ροκανίζουν σιγά σιγά την τριχοειδή.

Όταν περάσει το μεγάλο κακό με τις άλγες και σταθεροποιήσω λίγο τα πράγματα, θα παραγγείλω otocinclus από γνωστό ενυδρειακό κατάστημα της Αθήνας γιατί εδώ δεν παίζει να βρεθεί κάτι.

Όταν περάσει το μεγάλο κακό με τις άλγες και σταθεροποιήσω λίγο τα πράγματα, θα παραγγείλω otocinclus από γνωστό ενυδρειακό κατάστημα της Αθήνας γιατί εδώ δεν παίζει να βρεθεί κάτι.

Στη συνηθέστερη μορφή της, η BGA επιπλέοντας γύρω στο ενυδρείο σου περιμένει να προσγειωθεί σε μια ιδανική τοποθεσία. Είναι μικροσκοπική και αβλαβής μέχρι να προχωρήσει προς το επόμενο στάδιο ζωής,

δηλαδη όσον αφορά την κυκλοφορία του νερου σε συνδιασμο χαμηλων νιτρικων και οξυγωνου. Εάν βρει νεκρό σημείο με λιγοστο οξυγόνο και οργανικά απόβλητα θα εγκατασταθει και θα ξεκινήση μία αποικία. Δεδομένου ότι μπορεί να παραγει το δικό του αζώτο μια που είναι στην ουσια ειδος βακτηριου σε συνδιασμο με την έλλειψη νιτρικών δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των φυτών. Αν τα νιτρικά άλατα δεν είναι αρκετά, θα βρει γρήγορα ένα νεκρό σημείο για να ξεκινήσει μια αποικία και να αρχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μόλις παίρνει το πανω χερι, είναι πολύ ποιο δύσκολη η καταπολέμηση της χωρίς αντιβιοτικά γιαυτο μην χανεις χρονο .

Το ότι μετρας λιγα φωσφωρικα αυτή την στιγμη δεν είναι παραξενω μια που ολες αυτές τις ημερες οι αλλαγες νερου εγιναν σε τακτικο βαθμο.

Φιλε Παρη, όπως σου ειχα πει δεν εχω λογο να μην σε πιστεψω αλλα το ότι η ριζα παρουσιασε ειδικα τωρα αυτόν τον μυκητα ακομα δεν το εχω χωνεψει καλα. Μηπως η πλευρα του ξυλου οπου εμφανηστικε ο μυκητας ηταν πρωσοπω με το υποστρωμα του ενυδρειου σου, δηλαδη γυρησες το ξυλο πλευρα;

Οσο για τα Οτο εγω για affinis τα αγορασα, τωρα τη να σας πω, είναι τοσο μικρα και μοιαζουν τοσο πολύ οι ποικιλιες μεταξυ τους που δεν μπορω να σας πω με σιγουρια ποια ακριβως είναι τα δικα μου. Ισως όταν μεγαλωσουν λιγο να βγαλω ακρη αλλα όπως και να εχει είναι συνεχεια στην πριζα ροκανιζοντας τις επιφανειες και πολύ συμπαθητικα.

Μετά από 6 ημέρες συσκότισης (07/04-13/04) ξεσκέπασα το ενυδρείο.

Αποτελέσματα: Το ενυδρείο έχει σχεδόν καθαρίσει, έχει φύγει περίπου το 95% από τις άλγες,

μένουν κάτι λίγα, που κυρίως είναι υπολείμματα από πράσινη τριχοειδή,

με μία αλλαγή νερού και προσεκτικό καθάρισμα, πιστεύω θα φύγουν κι αυτά.

Η BGA δεν φαίνεται πουθενά στην άμμο, ούτε στα φυτά.

Το μόνο που παρατήρησα ήταν μια πρασινοκαφέ σκιά στο σημείο επαφής της άμμου με το τζάμι.

Κάποια φυτά δεν άντεξαν την συγκίνηση και μας άφησαν χρόνους (π.χ. micranthemum micranthemoides)

αλλά αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες στη μάχη με τις άλγες. :thumbup:

Άλλαξα ήδη την μία Fluora με μια Daylight.

Προς το παρόν έβαλα την παλιά της Juwel αλλά θα την αντικαταστήσω κι αυτή όταν

προμηθευτώ την Sun-Glo της Hagen.

Της επόμενες μέρες θα βάλω και CO2.

Πιστεύω πως με όλες τις παρεμβάσεις που κάναμε και που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες,

θα σταθεροποιηθεί το ενυδρείο.

dsc03858h.jpg

dsc03859n.jpg

dsc03860b.jpg

dsc03861d.jpg

• 2 weeks later...

Άρχισε να κάνει πάλι την εμφάνισή της η πράσινη τριχοειδής!!! :)

Άρχισε να κάνει πάλι την εμφάνισή της η πράσινη τριχοειδής!!! :thumbup:

:)

http://www.aquazone.gr/forums/lofiversion/...php/t28781.html

• 4 weeks later...

Να ΄μαι πάλι.... Μαζί με ΄μενα και οι άλγες μου!

Παρατήρησα χθες ότι άρχισε πάλι να κάνει την εμφάνισή της η κολλητή μου φίλη, πιά, η BGA.

Ξεκινάει πάντα από το ίδιο σημείο, στην κάτω αριστερή γωνία του ενυδρείου.

Εκτός της BGA εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, και μία έντονη θολούρα στο μπροστά τζάμι, εντονότερη στο κάτω μέρος του(προς την άμμο).

Η τριχοειδής, εξαφανίστηκε μετα την "υπερδοσολόγιση" για δέκα ημέρες με Fluorish Excel. Τώρα ρίχνω την κανονική δόση κι άρχισε να σκάει μύτη πάλι.

dsc03862x.jpg

dsc03864v.jpg

dsc03865xt.jpg

φιλε μου ειχα ακριβος το ιδιο προβλημα με εσενα και θα σου πω πως το ελυσα μηπως σε βοηθησω.ειχα ολες τις αλγες του κοσμου.

η BGA εμφανιζεται κυριος οταν δεν υπαρχουν ΝΟ3,αρα ξεκινας να τα διατυρεις γυρο στα 10.'

οι τριχοειδης αλγες αρχσαν να αποχωρουν οταν μειωσα τον φωτισμο,οχι αφαιροντας λαμπα,αλλα εβαλα πολυ φακη στην επιφανεια και σκωτεινιασε.μετα απο 2 βδομαδες ειχε γινει ζουγλα απο κερατοφυλο και πολυσπερμα.

αφαιρεσα σχεδον το 40-50% της φυτομαζας και δ υπυρχε ιχνος αλγης.απο τοτε λοιπον,κοιταω να εχω σταθερα ΝΟ3 και καθε δευτερι μερα ριχνω 0,3 ml flourish και ιχνοστοιχεια στις αλλαγες γιατι τις κανω μονο απο Α/Ο.

Οι αλγες εμφανιζονταν απο ελειψη λιπανσης,γιατι να φυτα αναπτισονταν πολυ αργα.

Επισης επιβαλεται να εχεις Co2 αν εχεις δυνατο φωτισμο.

αρα..το μονο που πρεπει να πετυχεις ειναι να αφαιρεσεις οτι μπορεις απο τις αλγες,με το χερι και με συσκωτηση,και μετα να κανεις να φυτα σου να αναπτυχτουν σωστα κ να μην αφισουν την αλγη!

Σ΄ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου!

Κατ΄αρχήν, απ΄όσο ξέρω τα γρήγορης ανάπτυξης, όπως το κερατόφυλλο και πολύσπερμα,

"ρουφούν" σαν σφουγγάρι τα NO3 εγώ θέλω να ανεβάσω την τιμή τους.

Εσύ πως τα διατήρησες σταθερά στα 10mg/lt?

Διοξείδιο υπάρχει, αν και DIY αλλά υπάρχει.

Αλλαγές κάνω κι εγώ μια φορά την εβδομάδα τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητο αξεσουάρ γιατί όλη η αλλαγή μου είναι από Α/Ο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...