Panos1990 8 Μαρτίου 2011 #1 Share 8 Μαρτίου 2011 (edited) Μιας και ψιλό ασχολήθηκα τον τελευταίο καιρό με το θαλασσινό (φταίνε οι θαλασσινοί που με περικύκλωσαν), θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στους αρκετά έμπειρους και διαβασμένους περί της κοκομετρίας της άμμου που χρειάζεται το DSB για να λειτουργήσει. Έψαξα στο νετ και βρήκα ένα πολύ ωραίο άρθρο του Shimek κλικ, που το εξηγεί όλα πολύ καλά. Κάπου όμως το έχασα, με την κοκομετρία. Καμία ιδέα; Η καλύτερη επιλογή σύμφωνα με τον Shimek είναι το 1/8-1/16 του χιλιοστού.. Επίσης θα ήθελα λίγη εξήγηση για την εισαγωγή ζωντανών οργανισμών κατευθείαν από την θάλασσα για να λειτουργήσει όλο το σύστημα. Είναι απαραίτητο; Έγινε επεξεργασία 8 Μαρτίου 2011 - Panos1990 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 9 Μαρτίου 2011 Author #2 Share 9 Μαρτίου 2011 Επίσης, καλύτερα στο main tank ή στο sump; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 10 Μαρτίου 2011 Author #3 Share 10 Μαρτίου 2011 Κανείς ρε παιδιά;;; Δηλαδή όσοι έχουν DSB δεν ξέρουν αν λειτουργεί σωστά; Τέλος πάντων πείτε εντυπώσεις όσοι έχετε DSB, και που το έχετε (main ή sump). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 10 Μαρτίου 2011 #4 Share 10 Μαρτίου 2011 Το DSB στο sump εάν το sump δεν έχει την ίδια επιφάνεια με το ενυδρείο και δεν φωτίζεται δεν έχει κανένα νόημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorealex 10 Μαρτίου 2011 #5 Share 10 Μαρτίου 2011 Τόσο απόλυτα? Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) που έχουν sump, δεν είναι ίδιας επιφάνειας με αυτή του ενυδρείου. Δηλαδή είναι άχρηστο? Γιατί πρέπει να φωτίζεται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikoloutso 10 Μαρτίου 2011 #6 Share 10 Μαρτίου 2011 Εγω εχω dsb στο κυριως ενυδρείο. Στο samp εχω απλα βραχο, chaeto και πληθωρα απο απτέζιες. Τωρα αν η απονιτροποιηση γινεται απο το dsb ή απο τις απτέζιες... εινα αλλο θεμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 10 Μαρτίου 2011 #7 Share 10 Μαρτίου 2011 Πάνο το dsb καλύτερα στο σαμπ,καθώς εκεί δεν ανακατευεται,ουτε ρυπαίνεται τόσο από τα ψάρια και τροφές.Θέλει ψιλή αμμο και οπως λέει και ο Δημητρης θέλει μεγάλη επιφάνεια και υψος για να κάνει δουλεία.Εγώ το αφαιρεσα από το σαμπ και ειδα αρκετή βρώμα στην αμμο κατι που δεν μου αρεσε ιδιαίτερα....τη θεση του πηρε βραχος χωρις φωτισμο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 10 Μαρτίου 2011 Author #8 Share 10 Μαρτίου 2011 Πάνο το dsb καλύτερα στο σαμπ,καθώς εκεί δεν ανακατευεται,ουτε ρυπαίνεται τόσο από τα ψάρια και τροφές.Θέλει ψιλή αμμο και οπως λέει και ο Δημητρης θέλει μεγάλη επιφάνεια και υψος για να κάνει δουλεία.Εγώ το αφαιρεσα από το σαμπ και ειδα αρκετή βρώμα στην αμμο κατι που δεν μου αρεσε ιδιαίτερα....τη θεση του πηρε βραχος χωρις φωτισμο.. Άρα δεν λειτουργούσε σωστά... Θέλει πολύ ψάξιμο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salamander 10 Μαρτίου 2011 #9 Share 10 Μαρτίου 2011 (edited) Πάνο δεν χρειάζεται να μπερδεύεσαι. Λοιπόν πρώτα ας πάρουμε σαν δεδομένο το εξής: ''Η διαθέσιμη βακτηριακή επιφάνεια αυξάνεται καθώς το μέσο μέγεθος των μορίων(κόκκων) μειώνεται. Από αυτό μπορείς να καταλάβεις ότι όσο μικρότερο τόσο καλύτερο .Βέβαια η επιλογή στην κοκομετρία δεν πρέπει να είναι μόνο για το dsb σου, καθώς εξαρτάτε και από το τι οργανισμούς θέλεις να φιλοξενήσεις.Σίγουρα το δεύτερο είναι πιο σημαντικός παράγοντας από τον πρώτο.Επίσης θέλω να προσθέσω ότι όσο μεγαλύτερο κόκκο έχουμε τόσο μεγαλύτερη κατακράτηση υπολειμμάτων έχουμε. Το που είναι καλύτερο να γίνει θεωρώ πως είναι κάτι το οποίο μπορεί να απαντηθεί από προσωπικές εμπειρίες του καθένα και από διάφορες εικασίες,μιας και τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει κάποια επιστημονική μελέτη πάνω στο θέμα.Ας πάμε τώρα στις δικές μου εικασίες λοιπόν Θεωρώ λοιπόν περισσότερο αποδοτικό το dsb μέσα στο ενυδρείο, ο λόγος είναι γιατί ότι γίνεται * γίνεται σε πρώτο χρόνο.Η λογική λοιπόν λέει ότι όσο πιο κοντά είμαστε στην πηγή τόσο πιο γρήγορα θα φάμε και βάση αυτού και το συμπέρασμα μου.Το κύριο βιολογικό φορτίο που έχουμε το έχουμε στο main ενυδρείο.Οπότε προσωπικά τα έχω χωρίσει στο μυαλό μου ως dsb πρώτου και δεύτερου χρόνου. *Κάτι άλλο που θέλω να πω είναι ότι το ενυδρείο μας είναι ένα κύκλος. Ο ένας οργανισμός είναι η θρέψη του άλλου και εκεί στηρίζεται η ύπαρξη του.Υπάρχει ένας συνεχόμενος κύκλος αλληλεξάρτησης δηλαδή μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που αραιά και που τον σπάμε.Τους κραδασμούς αυτών των ανακατατάξεων έρχεται σε κάποια σημεία να τους απορροφήσει το dsb.Πράγμα που και αυτό βάση λογικής μας λέει το που είναι αποδοτικότερο το dsb. Αυτά πάντα είναι δικές μου σκέψεις και συμπεράσματα. Έγινε επεξεργασία 10 Μαρτίου 2011 - salamander Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 10 Μαρτίου 2011 Author #10 Share 10 Μαρτίου 2011 Εγώ έχω καταλήξει κάπως και έχω να πώ: 1) Άμμος σε μέγεθος κόκκων ζάχαρης (Αυτήν προτείνουν στα περισσότερα φόρουμ εξωτερικού) 2) Αγορά μικρής ποσότητας ζωντανού αραγονίτη από διάφορα μαγαζιά, οποίος περιέχει διάφορους μικροοργανισμούς, πχ κοπίποδα κτλπ 3) Ύψος τουλάχιστον 10 εκατοστά 4) Άμα δουλέψει ή όχι δεν ξέρω, αλλά αξίζει την προσπάθεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 11 Μαρτίου 2011 Author #11 Share 11 Μαρτίου 2011 Κανένας άλλος προσωπική εμπειρία από DSB; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 15 Μαρτίου 2011 Author #12 Share 15 Μαρτίου 2011 Κανένας άλλος προσωπική εμπειρία από DSB; Φωνή βοώντος εν τη ερήμο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 16 Μαρτίου 2011 #13 Share 16 Μαρτίου 2011 Κοίτα, απο οτι έχω καταλάβει, πολλοί έχουν Dsb στα ενυδρεία τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να πεί αποδεδειγμένα οτι κάνει δουλειά ή όχι. Και εγω οταν εφτιαξα το δικό μου, διαβάζοντας πήγα και ψάχνοντας και τρέχει περιπου 1 1/2 χρόνο. Προσωπικά, το έχω στο sump, σε ειδικό διαμέρισμα, με διαστάσεις περίπου 45χ45cm, με 12cm βάθος. Τωρα το τι κάνει, μονο αυτο το ξέρει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 16 Μαρτίου 2011 #14 Share 16 Μαρτίου 2011 Σε παρόμοια κατάσταση με τον Γιάννη είμαι και εγώ. Έχω 12εκ DSB από λεπτόκοκκο αραγωνίτη στο Refugium πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν γνωρίζω πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν τον είχα. Ταυτόχρονα λειτουργεί στο σύστημα και Sulfur Denitrator και το αποτέλεσμα είναι 0 νιτρικά (με βαρύ χέρι στο τάισμα), αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο απ τα δυο (ή και τα δύο?) κάνουν καλύτερα την απονιτροποίηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 16 Μαρτίου 2011 Author #15 Share 16 Μαρτίου 2011 Κοίτα, απο οτι έχω καταλάβει, πολλοί έχουν Dsb στα ενυδρεία τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να πεί αποδεδειγμένα οτι κάνει δουλειά ή όχι. Και εγω οταν εφτιαξα το δικό μου, διαβάζοντας πήγα και ψάχνοντας και τρέχει περιπου 1 1/2 χρόνο. Προσωπικά, το έχω στο sump, σε ειδικό διαμέρισμα, με διαστάσεις περίπου 45χ45cm, με 12cm βάθος. Τωρα το τι κάνει, μονο αυτο το ξέρει... Σε παρόμοια κατάσταση με τον Γιάννη είμαι και εγώ. Έχω 12εκ DSB από λεπτόκοκκο αραγωνίτη στο Refugium πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν γνωρίζω πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν τον είχα. Ταυτόχρονα λειτουργεί στο σύστημα και Sulfur Denitrator και το αποτέλεσμα είναι 0 νιτρικά (με βαρύ χέρι στο τάισμα), αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο απ τα δυο (ή και τα δύο?) κάνουν καλύτερα την απονιτροποίηση. Έχετε προσέξει φουσκάλες αζώτου στα κατώτερα επίπεδα; Τις σωλήνες που κάνουν τα διάφορα σκουλήκια στα πάνω επίπεδα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 16 Μαρτίου 2011 #16 Share 16 Μαρτίου 2011 Φυσαλίδες υπάρχουν.. "λαγούμια" από σκουλήκια πολύ λίγα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 16 Μαρτίου 2011 Author #17 Share 16 Μαρτίου 2011 Φυσαλίδες υπάρχουν.. "λαγούμια" από σκουλήκια πολύ λίγα. Ενδιαφέρον... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος