Jump to content

Orange γαριδες να τις βαλω με Red Chery?

Recommended Posts

Καλημερα ειδα σημερα σε ενα shop orange γαριδες.

Nα τις βαλω με Red chery? ή ιβριδίζουν?

Σαν orange shrimp ερχονται στην Ελλάδα δύο είδη. Τo ενα απο τα δύο υβριδίζει με τις red cherry. Ρώτα τον πετσοπά με ποια ονομασία ήρθαν και αν το είδος είναι caridina, τότε μπορείς να τις αγοράσεις ελεύθερα. Αν το είδος είναι neocaridina, τοτε θα υβριδίσει με την red cherry. :D

Nα έχεις επισης όμως υπόψη σου οτι το είδος caridina δεν αναπαράγεται στα ενυδρεία μας....

Αν είναι το είδος orange bee τότε μπορείς να τις βάλλεις με τις red cherry καθώς προέρχονται από άλλη οικογένεια και δεν θα υπάρξει διασταύρωση. :D

Ευχαριστω για τις απαντυσεις

ο υπάλληλος στο μαγαζι δεν ξερει γιατι τον ρωτησα απο το τηλ.

θα τις βγαλω φωτογραφιες γιατι της παραγγειλα και θα παω να τις παρω σημερα και θα τις βαλω εδω να μου πειτε τι ειναι . Αν ιβριδίζουν θα τις βαλω μονες τους

IMG_0240.jpg

αυτες ειναι .. η φωτογραφια ειναι οτι καλύτερο μπορεσα

Mπορείς να τον ρωτήσεις με τί ονομα του τις έφερε ο προμηθευτής. :D

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται για orange bee. Mπορείς μήπως να ανεβάσεις μιαφωτό αρσενικιάς.; Οι αρσενικές ειναι πιο μικρόσωμες και με πιο "πεταχτό" ( :D ) το πίσω μέρος της κοιλιάς τους.

ναι και εγώ θα συμφωνήσω ότι είναι orange bee γιατί φαίνονται μαύρες τελείες εκεί που κανονικά είναι οι ρίγες. Αλλά το πιο safe είναι το όνομα εισαγωγής.

Οι γαριδες σου ειναι Caridina propinqua οι οποιες πριν λιγους μηνες επανεξεταστηκαν απο τον Werner Klotz (ειδικο στις γαριδες) και μετονομαστηκαν σε Caridina thambipillai. Θα τις βρεις και με την αγγλικη ονομασια, orange ή sunkist shrimps.

Αναπαραγονται με τον πρωτογονο τροπο , οπως οι amano οποτε δεν τιθεται καν θεμα αναπαραγωγης στο ενυδρειο, ποσο μαλλον υβριδισμου με αλλα ειδη.

Εχει αναφερθει οτι δεν ζουν πολυ στο ενυδρειο, κυριως γιατι καταγονται απο μια μεγαλη ευρυτητα βιοτοπων που κυμαινεται απο ΡΗ 4,5-8,5, και απο οξινους βαλτους τυρφης, εως υφαλμυρες λιμνουλες.Οι θερμοκρασιες μπορει να κυμαινονται απο 24 -30 C.

Επειδη ειναι αγριες, πιασμενες απο τη φυση δεν ειναι δυνατον λοιπον να ξερει κανεις σε ποια περιοχη πιαστηκαν και τι παραμετρους νερου ζουσαν ωστε να τους παρεχει τις συνθηκες στις οποιες γεννηθηκαν.

Η γνωμη μου ειναι οτι ειναι ενα απο τα ειδη που πρεπει να αποφευγονται γι αυτο το λογο, αλλα και λογω της πιεσης που δεχεται ο αγριος πληθυσμος απο τις μαζικες συλληψεις και εξαγωγες κατα εκατονταδες χιλιαδες.

παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

και ειδικα τον Αλεξανδο που με εχει εντυπωσιασει με της γνωσεις του ( μου ειχε δωσει περσι καμοια 15 αρια red cherry και φετος εχουν γινει καμοια 200 αρια μεσα στο 240 λτ. μου)

Ευχαριστω Αλεξανδρε.

Τωρα τις γαριδες αφου απο λαθος μου τις πηρα θα τις φιλοξενησω με τον καλητερο τροπο που μπορω, τις εβαλα σε ενα 60 λτ που ειχα για γεννηστρα και εβγαλα και μερικες φωτο που σας τις παραθετω...

IMG_0430.jpg

IMG_0407.jpg

IMG_0398.jpg

φίλε Αλέξανδρε, όπως πάντα οι απαντήσεις σου up-to-date βοηθούν πάρα πολύ!

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι αφού πρόκειται αποκλειστικά για άγριους οργανισμούς που απειλείται ο πληθυσμός του, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η αγορά τους :D

Αν μου επιτρεπετε μονο 2 μικρες διορθωσεις:

-Δεν ειπα οτι εκανες λαθος που τις αγορασες. Ειπα οτι καποια ειδη καλο ειναι αν μπορουμε να τα αποφευγουμε για να μην δεχεται πιεση ο αγριος πληθυσμος τους. Και μιλω αποκλειστικα για ειδη που δεν αναπαραγονται σε ενυδρειο και εισαγονται κατα χιλιαδες κατ ευθειαν απο τους φυσικους τους βιοτοπους. Δεν υπαρχει (ακομα) προβλημα,αλλα πιστευω οτι αν το επισημαινουμε απο τωρα, ως κοινοτητα, θα περασει με τον καιρο το μηνυμα οτι με τον τροπο αυτο προστατευουμε τους φυσικους βιοτοπους και τους αγριους πληθυσμους των ειδων.

-Δεν ειπα επισης οτι απειλειται το ειδος αυτο (C.thambipillai/C.propinqua) . Το αντιθετο, ειναι μαλλον απο τα πιο πολυαριθμα ειδη στην περιοχη της Ινδονησιας. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι εφησυχαζουμε και πιστευουμε οτι θα συνεχισουν να παραμενουν εκτος κινδυνου αν συνεχισουν οι μαζικες εξαγωγες τους.

ΑΝ εισαι τυχερος, κι εχουν γεννηθει σε τιμες νερου παρομοιες με αυτες του ενυδρειου σου, θα σου ζησουν αρκετους μηνες. Οι ενηλικες γαριδες, δυσκολα προσαρμοζονται σε τιμες διαφορετικες απο αυτες που γεννηθηκαν. Τα μικρα το κανουν ευκολοτερα. Γι αυτο ειναι βασικο να ξερουμε απο τον εισαγωγεα , το μαγαζι ή τον αναπαραγωγεα, σε τι τιμες ζουσαν οι γαριδες που αγοραζουμε. Για μενα ειναι το πιο βασικο οταν κανεις αγοραζει γαριδες. Το 2ο πιο σημαντικο ειναι να ειναι μικρης ηλικιας.

Οι δικες μου Caridina thambipillai -τις αγορασα ως Μalayan rainbow shrimps (?) , εζησαν μονο μερικες εβδομαδες στο 200αρι με τις CRS. Προφανως καταγονταν απο τελειως διαφορετικες παραμετρους νερου και δεν καταφεραν να προσαρμοστουν στο πολυ μαλακο και οξινο νερο.

Έγινε επεξεργασία - Raven

:D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...