Jump to content

Καινουργιο φυτεμενο ενυδρειο!

Savou

Recommended Posts

Ξεκιναω απο την αρχη καθος το ενυδρειο που ειχα τοσο καιρο φανικε οτι δεν ηταν οτι επρεπε για φυτεμενο και μιασ ζημιας που εγινε ξεκιναω απο την αρχη.

Αυτην την φορα και πλεον με περισσοτερη εμπειρια ξεκιναω δυναμικα για το νεο φυτεμενο μου ενυδρειο.

Το ενυδρειο ειναι denerle nano cube 30l.

Θα μου παρει βεβαια λιγο χρονο αλλα θελω να μοιραστω μαζι σας τις γνωμες μου να μου πειτε και εσεις τις δικιε σας.

Αυτη την φορα μετα απο παρα μα παρα πολυ διαβασμα οχι μονο εδω θα κανω μια νεα αρχη και ελπιζω να βγαλω ενα ωραιο αποτελεσμα καθος μεχρι τωρα δεν εχω κρατησει ενυδρει πανω απο 3 μηνες στουσ περιπου 9 μηνες που ασχολουμε με το χομπι.

Παρακατω ειναι η λιστα που εχω φτειαξει για τα πραγματα που θα αγορασω για το ενυδρειακη μου:

Πρωτα απο ολα απο θεμα εξοπλησμου.

Σιγουρα στο ενυδρειο θα μπει θερμοκαλωδιο.

Απο φως 2 λαμπες denerle 11watt.

Και τελος απο λιπανση ολη την σειρα seachem.

Οχι co2.

Απο διακοσμηση σκευτομαι να βαλω και ξυλο και πετρα αρκει να βρω κατι που θα μου αρεσει.

Εχω στο μυαλο μου χαμιλες πετρουλες και ενα ξυλο με ψηλα κλαδια.

Απο φυτα μεχρι στιγμης σκευτομαι να βαλω Cuba στο μπροστηνο μερος, Pogostemon helferi λιγο πιο πισω απο την cuba κοντα στις πετρες.Σε μερικες πετρες θα μπει riccia και ισως και στο ξυλο.

Απο υποστρωμα εχω flourite seachem black sand.

Φιλτρο ισως και να μην βαλω καθος απο ψαρι θα μπει μονο μονομαχινα οποτε ισως να μην χρειαστει.

Και τελος 25 w θερμοστατης.

Αυτος ειναι ενας σκελετος ουσιαστικα του ενυδρειου ετσι οπως το σκευτομαι εγω.

Και τωρα ομως εχω και ερωτησεις!

Το υποστρωμα το εχω σχεδοσ 4 μηνες στο ενυδρειο μηπος πρεπει να βαλει τιποτα ταμπλετες για την επανακινηση του?

• Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. γιατί θα βάλλεις και θερμοκαλώδιο και θερμοστάτη; Δεν αρκεί ο θερμοστάτης; Το βάζεις για να κυκλοφορεί καλύτερα το νερό και να αποδίδουν καλύτερα τα φυτά σου; Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά και 30 λίτρα είναι μικρό ενυδρείο. Το χρειάζεσαι σίγουρα;

2. αντιθέτως λες δεν θα χρησιμοποιήσεις φίλτρο. Δεν συμφωνώ ούτε εδώ. Είναι ζωτικό στοιχείο του ενυδρείου, εκεί γίνεται ο κύκλος του αζώτου κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Νομίζω πρέπει να πάρεις μια σωστή απόφαση σε αυτά τα 2 πρώτα και μετά τα υπόλοιπα :D

1. γιατί θα βάλλεις και θερμοκαλώδιο και θερμοστάτη; Δεν αρκεί ο θερμοστάτης; Το βάζεις για να κυκλοφορεί καλύτερα το νερό και να αποδίδουν καλύτερα τα φυτά σου; Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά και 30 λίτρα είναι μικρό ενυδρείο. Το χρειάζεσαι σίγουρα;

2. αντιθέτως λες δεν θα χρησιμοποιήσεις φίλτρο. Δεν συμφωνώ ούτε εδώ. Είναι ζωτικό στοιχείο του ενυδρείου, εκεί γίνεται ο κύκλος του αζώτου κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Νομίζω πρέπει να πάρεις μια σωστή απόφαση σε αυτά τα 2 πρώτα και μετά τα υπόλοιπα :D

Αρχικα για το θερμοκαλωδιο θα το βαλω καθαρα και μονο για τα φυτα.

Μονο καλο θα κανει κακο δεν νομιζω.

Και για το φιλτρο απλα ελεγα να κανω μια προσπαθεια καθος ενα ψαρι μονο σε 30 λιτρα με φυτα μεσα ισως δεν χρειαζεται φιλτρο.

Έχω διατηρήσει αρκετά φυτά από εύκολα έως απαιτητικά χωρίς θερμοκαλώδιο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απαραίτητο. Ας πουν οι παλιότεροι εδώ.

Για το φίλτρο συνεχίζω να είμαι κάθετος όμως. Πρέπει να βάλλεις φίλτρο και μάλιστα να είναι στρωμμένο πριν βάλεις ψάρι μέσα, αλλιώς το πιο πιθανό είναι το ψάρι σου να ψοφήσει.

Ξέρεις τι είναι ο κύκλος του αζώτου και που χρειάζεται;

οπως εχει αναφερθει και σε αλλο θεμα αφου ο μοναδικος κατοικος θα ειναι ο μονομαχος και με την προυποθεση οτι το ενυδρειο θα ειναι καλα φυτεμενο το φιλτρο δεν ειναι απαραιτητο.

ενας μικρος κυκλοφορητης ισως για να υπαρχει ανακυκλωση του νερου :D

εφόσον παραλείψουμε όμως το φίλτρο θα πρέπει να είμαστε πολύ τακτικοί στις αλλαγές νερού, έτσι;

Εμπειρία από μονομάχους δεν έχω. Για περισσότερα για μονομαχο-ενυδρεία και για απουσία φίλτρο ίσως να πρέπει να ρωτήσουμε στην αντίστοιχη κατηγορία.

Πάντως φίλε, να πάρεις μια απάντηση από κάποιον έμπειρο να 'σαι σίγουρος πριν ξεκινήσεις.

εφόσον παραλείψουμε όμως το φίλτρο θα πρέπει να είμαστε πολύ τακτικοί στις αλλαγές νερού, έτσι;

Εμπειρία από μονομάχους δεν έχω. Για περισσότερα για μονομαχο-ενυδρεία και για απουσία φίλτρο ίσως να πρέπει να ρωτήσουμε στην αντίστοιχη κατηγορία.

Πάντως φίλε, να πάρεις μια απάντηση από κάποιον έμπειρο να 'σαι σίγουρος πριν ξεκινήσεις.

φυσικα η εβδομαδιαια αλλαγη 30-40% δεν πρεπει να παραλειπεται :D

ουτε εγω εχω εμπειρια απλα εχω ρωτησει στην συγκεκριμενη κατηγορια επειδη ετοιμαζω και εγω ενα 30λ. μονομαχαδικο :D

Το θεμα το εχω συζητησει και με ποιο εμπειρους του χομπη.Απλα πρεπει να κανεις πιο προσεκτικες κηνησεις και πιο συχνες αλλαγες που ουτος η αλλος εγω στα ενυδρεια μου κανω συχνες αλλαγες.

Το θερμοκαλώδιο το συνιστώ ανεπιφύλακτα για φυτεμένα. Έχω δει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ενυδρεία με ιδιες παραμέτρους και διαφορά ως προς το θερμοκαλώδιο. Αν ισχύει και η θεωρία με την μετατροπή όλου του υποστρώματος σε βιολογικό υλικό (που δεν έχω δει κάτι αντίθετο, το 120λιτρό μου τρώει γερό ταίσμα και παρόλα αυτά τρώει αλλαγή κάθε 20-25 ημέρες με μεγάλη ιχθυοφόρτιση και οι μετρήσεις είναι τέλειες.) μια πρόταση πάρε τα eco line. και από θέμα τιμής αλλά και από θέμα κατανάλωσης υπερτερούν.

Το θερμοκαλώδιο δεν ειναι θερμοστάτης, δεν καλύπτει τις ανάγκες του ενυδρείου ούτε κατά διάνοια. Εκ πείρας καθαρά αυτό που λέω.

Το θερμοκαλώδιο το συνιστώ ανεπιφύλακτα για φυτεμένα. Έχω δει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ενυδρεία με ιδιες παραμέτρους και διαφορά ως προς το θερμοκαλώδιο. Αν ισχύει και η θεωρία με την μετατροπή όλου του υποστρώματος σε βιολογικό υλικό (που δεν έχω δει κάτι αντίθετο, το 120λιτρό μου τρώει γερό ταίσμα και παρόλα αυτά τρώει αλλαγή κάθε 20-25 ημέρες με μεγάλη ιχθυοφόρτιση και οι μετρήσεις είναι τέλειες.) μια πρόταση πάρε τα eco line. και από θέμα τιμής αλλά και από θέμα κατανάλωσης υπερτερούν.

Το θερμοκαλώδιο δεν ειναι θερμοστάτης, δεν καλύπτει τις ανάγκες του ενυδρείου ούτε κατά διάνοια. Εκ πείρας καθαρά αυτό που λέω.

:D;)

Για ολα τα αλλα πως το σκευτεστε?

Θα σας αρεσε?

Για ολα τα αλλα πως το σκευτεστε?

Θα σας αρεσε?

Κοίτα να δεις, καλό είναι να υπάρχει ένας στοιχειώδης κυκλοφορητής για να μην σου γίνει βάλτος το ενυδρείο. Από εκεί και πέρα τα βακτήρια ενός ενυδρείου δεν είναι μόνο μέσα στο φίλτρο αλλά σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου χαλίκι, τζάμια κλπ. Σίγουρα η ιχθυοφορτωση δεν είναι υπερβολική οπότε μπορείς να δοκιμάσεις αλλά εάν μετράς ΝΟ2 και ΝΗ3, ΝΗ4 θα πρέπει να βάλεις και βιολογικά υλικά γιατί τότε η επιφάνεια αποίκησης των βακτηρίων θα θέλει να πει ότι δεν επαρκή. Προχώρα και καλή τύχη!

Κοίτα να δεις, καλό είναι να υπάρχει ένας στοιχειώδης κυκλοφορητής για να μην σου γίνει βάλτος το ενυδρείο. Από εκεί και πέρα τα βακτήρια ενός ενυδρείου δεν είναι μόνο μέσα στο φίλτρο αλλά σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου χαλίκι, τζάμια κλπ. Σίγουρα η ιχθυοφορτωση δεν είναι υπερβολική οπότε μπορείς να δοκιμάσεις αλλά εάν μετράς ΝΟ2 και ΝΗ3, ΝΗ4 θα πρέπει να βάλεις και βιολογικά υλικά γιατί τότε η επιφάνεια αποίκησης των βακτηρίων θα θέλει να πει ότι δεν επαρκή. Προχώρα και καλή τύχη!

Άποψή μου είναι πως το φίλτρο είναι απόλυτα απαραίτητο ακόμα και σε ένα ενυδρείο χωρίς ούτε ένα ψάρι.... για πολλούς λόγους που είναι εύκολο να βρει κανείς σε ατέλειωτη βιβλιογραφία...

Για την θέρμανση του υποστρώματος, από αρκετά καλή επαφή με τον κόσμο των φυτών έχω να πω πως το όφελος είναι από μηδενικό εώς ελάχιστο και εξαρτάται από παράγοντες όπως :

1) το βάθος του υποστρώματος, με τα ενυδρεία που έχουν μεγάλο βάθος υποστρώματος να εποφελούνται κάπως έναντι αυτών που έχουν "ρηχό"

2) το τι φυτά θα τοποθετηθούν στο ενυδρείο (πχ διαφορετικές απαιτήσεις σε επίπεδο ριζικού συστήματος έχει μια cryptocorine από το Cuba ή από ένα ψηλό φυτό ταχείας ανάπτυξης, με την πρώτη να εποφελείται κάπως ενώ τα δεύτερα σχεδόν καθόλου)

3) το τι συνθήκες θερμοκρασίας επικρατούν στον χώρο όπου φιλοξενείται το ενυδρείο καθώς και το πόσο καλό θερμοστάτη έχει κανείς για τα λίτρα του (Στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες των σπιτιών σπανίως πέφτουν κάτω των 25 βαθμών .... με μόνη εξαίρεση τον χειμώνα που ακόμα και στο πιο κρύο σπίτι να μπεις, θα βρεις 18 βαθμούς μόνο 10 χειμωνιάτικες νύχτες ενώ τον υπόλοιπο χειμώνα 21++) .

Με λίγα λόγια πιο πολύ ένα εμπορικό τρικ είναι, παρά αποτελεσματικός παράγοντας στην ανάπτυξη ενυδρειακών φυτών και ειδικά στα Ελληνικά πλαίσια το έτσι κι αλλιώς πολύ μικρό όφελος ελαχιστοποιείται ακόμα περισσότερο.

Ελπίζω να βοήθησα!

όπως είπα και παραπάνω εμπειρία με θερμοκαλώδιο δεν έχω, ας περιμένουμε να ακούσουμε και περισσότερες γνώμες, ή να ανοίξουμε ένα νέο thread στην κατηγορία εξοπλισμού :D

παιδια το ενυδρειο ηρθε.

Τωρα περιμενουμε τα υπολοιπα.

post-21549-1299793074_thumb.jpg

post-21549-1299793105_thumb.jpg

Παιδια το ενυδρειακη φτιαχτηκε.

Ελπιζω να σας αρεσει.

Μια πρωτη ματια.!!

post-21549-1299944837_thumb.jpg

post-21549-1299944854_thumb.jpg

δείχνει όμορφο, μπράβο!

ποια φυτα εχεις βαλει μεσα ?

Εχω Εgeria densa

Java moss

Cryptocoryne walkeri

ludwigia repens Rubin

Hygrophila corumbosa

Και ειναι και αυτο που βλεπετε μπροστα αριστερα που δεν ξερω πως λεγετε.!

o μονομαχος δειχνει να ενοχλειται απο το πολυ φως ?

οχι ιδιετερα αλλα θα μπει και pistia που εχω.!

το φυτο που εχεις βαλει διπλα απο το φιλτρακι που κοκκινιζει ελαφρως μηπως ειναι rotala rotundifolia ?

το φυτο που εχεις βαλει διπλα απο το φιλτρακι που κοκκινιζει ελαφρως μηπως ειναι rotala rotundifolia ?

A ναι το ξεχασα αυτο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...