Jump to content

Νέο αφρικανικό

raeziel

Recommended Posts

παιδιά καλησπέρα,

μετά από 1 χρόνο (τον πρώτο ενασχόλησης μου με το χόμπυ), όπου είχα ένα κοινωνικό ενυδρείο 240λτ, αποφάσισα να το ξεστήσω και να κάνω μια προσπάθεια για ένα βιοτοπικό αφρικανικό. :D

το ενυδρείο ξεστήθηκε το ΣΚ που μας πέρασε, τα περισσότερα ψάρια τα χάρισα σε ένα φίλο, πήγα και αγόρασα πέτρες και λίγη λευκή άμμο, και το έστησα την επόμενη μέρα. Παραθέτω και 2-3 φωτό (θα βάλω περισσότερες όταν ολοκληρωθεί, στην ενότητα της παρουσίασης).

post-40569-1299094254_thumb.jpg post-40569-1299094224_thumb.jpg post-40569-1299094265_thumb.jpg

Προσωπικά πιστεύω οτι χρειάζεται περισσότερες πέτρες. Σκέφτομαι να πάρω άλλες τόσες περίπου και να τις τοποθετήσω πάνω στις υπάρχουσες (ίσως λίγες περισσότερες στο δεξιά μέρος για να μην είναι τελείως συμμετρικό), καθώς επίσης και να βάλω άλλες 2-3 βαλλισνέριες (πιο ψηλές) στο κέντρο και αυτές.

Η λευκή άμμος, αν και αρκετά όμορφη, φαντάζομαι θα λερώνει εύκολα (πρέπει να βρω ένα τρόπο να την κρατάω κάπως καθαρή). :D

Δεν έχω αποφασίσει βέβαια εάν θα το κάνω βιοτοπικό λίμνης Malawi ή Ταγκανίκα, άρα και ούτε ποίες κιχλίδες ακριβώς να βάλω.

Σκέφτομαι να βάλω 7-8 ψάρια, και δεν είμαι επίσης σίγουρος εάν είναι καλύτερα να βάλω 1 ή 2 είδη. Θα προτιμούσα κιχλίδες οι οποίες δεν μεγαλώνουν πολύ.

Αυτές είναι οι σκέψεις μου μέχρι τώρα, και θα ήθελα την γνώμη σας τόσο για το στήσιμο, όσο κυρίως για το είδος των ψαριών που θα μπορούσα να φιλοξενήσω.

Ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία - raeziel

• Απαντήσεις 97
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλως ήλθες στην Αφρική φιλε raeziel! :D

Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτησω αν οι διστάσεις του ενυδρείου σου ειναι πραγματι 100 χ 40 χ 60.

Επίσης θα ήθελα να παρακολουθήσεις διαφορα θέματα εδω στην Αφρικη και να δεις τι σου αρέσει περισσότερο Malawi ή Tanganyika.(Δεν σου λεω την γνωμη μου γιατι θα σου πω οπωσδηποτε Tanganyika :D )

Ο αριθμος των ψαριών και τα είδη θα εξαρτηθούν απο το που θα καταλήξουμε οποτε αστα για μετα!Σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερες πέτρες και αν εχεις σκοπό να προσθέσεις επιπλέον αμμο θα σου έλεγα καλυτερα να βάλεις μπέζ χρωματος.Είναι πιο βιοτοπική και δεν αντανακλά τοσο πολύ το φως του ενυδρειου αναδεικνύοντας ετσι τα χρώματα των ψαριών.

Aν πας για ταγκανίκα κοίτα εδώ και εδώ. :D . Δεν θα χάσεις. :D

Τώρα τι άλλο μπορείς να βάλεις μαζί τους θα σου πουν οι αφρικάνοι.

καλως ηρθες φιλε μου και απο εμενα!την καλυτερη ηπειρο διαλεξες!!!!! :D:D

εχεις αρκετες επιλογες(περισσοτερες μαλλον απο ταγκανικα)αλλα αν οντως το μηκος ειναι 100cm απο μαλαουι θα ελεγα για χαρεμακι για αποφηγη μαχων!

οπως μαλλον καταλαβαινεις εχεις αρκετο διαβασμα....γιατι δεν αρχιζεις απο εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=48915 να παρεις μια γευση...

καλη συνεχεια... :D

Χρειαζεσαι κι αλλες πετρες,και καλυτερο θα ηταν να ειναι ολες ιδιες......... :D

Βάλε κοτρώνια όσα μπορείς παρα πάνω με πολλές και διαφορου μεγέθους σπηλιές.

Η MALAWI σε αυτά τα λίτρα προσφέρει περισσότερα χρώματα κατα την αποψή μου :D

Βάλε κοτρώνια όσα μπορείς παρα πάνω με πολλές και διαφορου μεγέθους σπηλιές.

Η MALAWI σε αυτά τα λίτρα προσφέρει περισσότερα χρώματα κατα την αποψή μου :D

Λιγότερο χώρο όμως.........

Δε θεωρω το μηκος ικανοποιητικο για Malawi

Το 1 μέτρο είναι πρόβλημα αν θέλει να βάλει 2 ή παραπάνω είδη.

Αν πάει για species νομίζω είναι καλά!

Για Μbuna μικρόσωμα όπως Labidochromis sp Yellow ή Iodotropheus ή maigano σε μορφή χαρεμιού 1Α-3Θ με αρκετές κρυψώνες νομίζω δεν θα έχουν πρόβλημα τα ψαράκια.

Για Μbuna μικρόσωμα όπως Labidochromis sp Yellow ή Iodotropheus ή maigano σε μορφή χαρεμιού 1Α-3Θ με αρκετές κρυψώνες νομίζω δεν θα έχουν πρόβλημα τα ψαράκια.

Οταν είχα δει Iodotropheus απο κοντά σε τελικό μέγεθος....δεν θα σου κρύψω οτι τρόμαξα :D

Παρα τα 9 - 10 εκ. τελικο μεγεθος που αναφέρει η βιβλιογραφία ή καποια site.

Καλως ήλθες στην Αφρική φιλε raeziel! :D

Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτησω αν οι διστάσεις του ενυδρείου σου ειναι πραγματι 100 χ 40 χ 60.

Επίσης θα ήθελα να παρακολουθήσεις διαφορα θέματα εδω στην Αφρικη και να δεις τι σου αρέσει περισσότερο Malawi ή Tanganyika.(Δεν σου λεω την γνωμη μου γιατι θα σου πω οπωσδηποτε Tanganyika :D )

Ο αριθμος των ψαριών και τα είδη θα εξαρτηθούν απο το που θα καταλήξουμε οποτε αστα για μετα!Σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερες πέτρες και αν εχεις σκοπό να προσθέσεις επιπλέον αμμο θα σου έλεγα καλυτερα να βάλεις μπέζ χρωματος.Είναι πιο βιοτοπική και δεν αντανακλά τοσο πολύ το φως του ενυδρειου αναδεικνύοντας ετσι τα χρώματα των ψαριών.

φίλε PRINCE ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα.

όσο για την γνώμη σου, δεν θα σε ρωτούσα κάν. Τα λέει όλα το avatar που έχεις :D:D

(όντως έχει πολύ όμορφες κιχλίδες η συγκεκριμένη λίμνη)

καλως ηρθες φιλε μου και απο εμενα!την καλυτερη ηπειρο διαλεξες!!!!! :D:D

εχεις αρκετες επιλογες(περισσοτερες μαλλον απο ταγκανικα)αλλα αν οντως το μηκος ειναι 100cm απο μαλαουι θα ελεγα για χαρεμακι για αποφηγη μαχων!

οπως μαλλον καταλαβαινεις εχεις αρκετο διαβασμα....γιατι δεν αρχιζεις απο εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=48915 να παρεις μια γευση...

καλη συνεχεια... :D

το μήκος είναι όντως 1 μέτρο. Συγκεκριμένα το ενυδρείο είναι 1,00 * 0,40 * 0,60.

σχετικά με το αν θα βάλω Malawi ή ταγκανίκα, η μεγαλύτερη απορία μου είναι αν θα έχω μεγαλύτερη δυσκολία στο να διατηρήσω το pH στο 9-9,5 που θέλει η ταγκανίκα, από ότι στο 8-8,5 που θέλει για Malawi....

Χρειαζεσαι κι αλλες πετρες,και καλυτερο θα ηταν να ειναι ολες ιδιες......... :D

Δίας έχεις απόλυτο δίκιο. Το κατάλαβα κι εγώ όταν τις έβαλα μέσα στο ενυδρείο (όταν τις αγόραζα είχα την εντύπωση οτι ήταν αρκετές, αλλά τελικά έκανα λάθος).

Λέω να πάρω τόσες ώστε να φτάσουν περίπου μέχρι την μέση του ύψους του ενυδρείου (ίσως και λίγο πιο ψηλά).

Έγινε επεξεργασία - raeziel

Οταν είχα δει Iodotropheus απο κοντά σε τελικό μέγεθος....δεν θα σου κρύψω οτι τρόμαξα :D

Παρα τα 9 - 10 εκ. τελικο μεγεθος που αναφέρει η βιβλιογραφία ή καποια site.

Το τελικό μέγεθος προφανός εξαρτάτε και απο το μέγεθός του ενυδρείου.

Δεν το γνώριζα μιας και όλες οι πηγές αναφέρουν 8-9 εκατοστά.

Αρα το συμπέρασμα είναι οτι το μέγεθος μπορεί να διαφέρει απο ενυδρείο σε ενυδρείο!

πάντως φίλε Δημήτρη, τα Labidochromis sp Yellow που αναφέρεις είναι πολύ όμορφα ψάρια (μόλις είδα κάποιες φωτό) :D

:D

Σίγουρα το μεγεθος του ψαριού σε ενα κλειστό κυκλωμα οπως είναι τα ενυδρεία μας, με σταθερες συνθήκες και σταθερή συχνότητα ταϊσματος, επηρεάζεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα είναι αν το ενυδρείο του φίλου raeziel θα εξυπηρετούσε κιχλίδες Malawi.

Είναι γεγονος πως στην αρχή τα ψάρια και για όσο είναι μικρά δεν θα έχουν πρόβλημα μεγαλόνοντας ομως πιστεύω πως θα υπάρξει.Θα μεγαλώσουν, θα γεννήσουν θα ζουν, αλλα απο ενα σημείο και μετά όχι ανετα.

Προσωπικά εχω στήσει ενυδρειο 1 μέτρου με κιχλίδες Malawi και το αποτέλεμα δεν με ικανοποιούσε.

Πολυ διαφορετικές συμπεριφορές είδα απο τα ίδια ψαρια σε ενυδρείο 1,20 και πάνω.

Φιλε Raziel εχε υπ' όψη οτι πιο πολύ σημασία εχει η σταθερότητα των τιμών Ph Gh κτλ.

Σκέψου το με υπομονή και ηρεμία, μην βιαστείς καθόλου και οτι αποφασείσεις το συζητάμε.

τελικά από όσα έχω διαβάσει και από όσα έχω δει σε sites και καταστήματα, λέω να πάω για Ταγκανίκα.

μάλιστα σήμερα πήγα και είδα και μερικά ψάρια σε μαγαζιά, και ξεχώρισα τα 2 παρακάτω είδη:

τα tropheus moorii

post-40569-1299356862_thumb.jpg

και τα tropheus duboisi

post-40569-1299356887_thumb.jpg

ο φίλος στο μαγαζί μου είπε ότι εφ' όσον ανήκουν στην ίδια οικογένεια, μπορώ να βάλω από 4 ψαράκια του κάθε είδους (αντί να βάλω 8 ίδια, το οποίο ειναι επίσης κάτι που σκέφτομαι). Αν κάποιος έχει εμπειρία από τα συγκεκριμένα ψάρια, ας δώσει 1-2 βασικές συμβουλές. :D

Σε κάποια φάση μου είπε και ότι καλό θα ήταν να βάλω αραγωνίτη σαν υπόστρωμα (κατι που δεν έχω κάνει), για να κρατάει από μόνο του ως ένα σημείο την σκληρότητα του νερού ψηλά. Είναι κάτι απαραίτητο? Έχω διαβάσει διάφορα posts στα οποία, φίλοι κρατούσανε τις σκληρότητες και το pH ψηλά μόνο με φάρμακα (αλήθεια, το buffer που μου έλεγε, τι είναι? :D ). Και μάλιστα έχω διαβάσει και για DYI φάρμακα (εύκολα στην παρασκευή και αρκετά φτηνά), με τα οποία επιτυχάνεις το αποτέλεσμα που θές (9-9,5 pH από όσο έχω διαβάσει).

Τα όποια ψάρια θα αργήσουν να μπούνε 1-2 βδομάδες (maximum ελπίζω :D ), οπότε έχω και χρόνο να διορθώσω οποιεσδήποτε αστοχίες και στο στήσιμο του ενυδρείου.

Φίλε μου τα ψάρια που διάλεξες είναι εξαιρετικά αλλά δεν μπαίνουν σε λιγότερο από 300 λίτρα και υποχρεωτικά 1,2μ μήκος ενυδρείου. Είναι τόσο επιθετικά δε, που απαιτείται να μπαίνουν σε μεγάλες ομάδες των 12+ ατόμων.

Επίσης είναι πολύ ευαίσθητο είδος που στρεσάρεται πολύ εύκολα αν δεν προσέξεις κάποια βασικά πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω το πολύ καθαρό νερό, τις καλές τροφές και την μη διατάραξη της ισορροπίας όταν σχηματιστεί η ομάδα.

Για παραπάνω πληροφορίες δες εδώ.

Φϊλε μου τα ψάρια που διάλεξες είναι εξαιρετικά αλλά δεν μπαίνουν σε λιγότερο από 300 λίτρα και υποχρεωτικά 1,2μ μήκος ενυδρείου. Είναι τόσο επιθετικά δε, που απαιτείται να μπαίνουν σε μεγάλες ομάδες των 12+ ατόμων.

Επίσης είναι πολύ ευαίσθητο είδος που στρεσάρεται πολύ εύκολα αν δεν προσέξεις κάποια βασικά πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω το πολύ καθαρό νερό, τις καλές τροφές και την μη διατάραξη της ισορροπίας όταν σχηματιστεί η ομάδα.

Για παραπάνω πληροφορίες δες εδώ.

με άλλα λόγια να διαλέξω κάποια άλλα :D . Κρίμα και είναι πάρα πολύ όμορφα ψάρια, και από ότι μου έλεγε και ο φίλος στο κατάστημα, είναι και πολύ ενδιαφέροντα.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο ρε παιδιά. Σε αυτό το post π.χ. μου έχουν πει κάποιοι φίλοι για το τι ψάρια μπορώ να βάλω. Πήγα όμως σήμερα σε 2-3 μαγαζιά, και δεν βρήκα κάποιο από αυτά. Εσείς τι κάνετε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις? Εννοώ, πχ τα παραγγέλνετε σε κάποιο μαγαζί? Υπάρχει τρόπος να τα παραγγείλει κανείς από μαγαζιά του εξωτερικού μέσω Ιντερνετ? ή απλώς περιμένετε τις παραλαβές των καταστημάτων και αν τα φέρουν τότε έχει καλώς, ειδάλως υπομονή?

Υπομονή και έρευνα στις εισαγωγές των καταστημάτων. Μην ξεχνάς και τις αγγελίες με τις οποίες μπορείς να βρεις ψάρια από χομπίστες που κάνουν αναπαραγωγές.

Μην βιαστείς για τα ψάρια του ενυδρείου σου. Ψάξε, διάβασε, ρώτα εδώ ότι θέλεις, για να επιλέξεις το κατάλληλο είδος για να φιλοξενήσεις.

Υπομονή και έρευνα στις εισαγωγές των καταστημάτων. Μην ξεχνάς και τις αγγελίες με τις οποίες μπορείς να βρεις ψάρια από χομπίστες που κάνουν αναπαραγωγές.

Μην βιαστείς για τα ψάρια του ενυδρείου σου. Ψάξε, διάβασε, ρώτα εδώ ότι θέλεις, για να επιλέξεις το κατάλληλο είδος για να φιλοξενήσεις.

φίλε Κωστή ευχαριστώ.

και κάτι τελευταίο. Η προσωπική σου γνώμη για τον αραγωνίτη ποιά είναι? είναι τόσο απαραίτητος (να ξεστήσω δλδ και να πάω να βάλω αραγωνίτη)? Και τί είναι το buffer?

συγνώμη και για τις αρκετές ερωτήσεις, αλλά όντας αρχάριος... :D:D

Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι Αφρικάνικες κιχλίδες θέλουν άμμο. Με βάση αυτό έχεις διάφορες επιλογές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αραγωνίτη, χαλαζιακή άμμο, άμμο θαλάσσης ή να κάνεις μια μίξη κάποιων από τα παραπάνω. Ο αραγωνίτης περισσότερο και η άμμος θαλάσσης λιγότερο θα σε βοηθήσουν να πετύχεις υψηλές σκληρότητες που αναζητάμε στην Αφρική. Η χαλαζιακή άμμος από την άλλη είναι ουδέτερη και δεν συμβάλλει στο παραπάνω.

Εγώ στα ενυδρεία μου πλέον χρησιμοποιώ αραγωνίτη, αλλά επειδή είναι ακριβός, κάνω μια μίξη με χαλαζιακή άμμο ίδιας απόχρωσης και κοκκομετρίας.

Buffer είναι σκευάσματα που ανεβάζουν το ph του νερού και βοηθάνε στο να επιτύχεις αυτό που θέλεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πάντως ότι και με ένα Ph>7.5 τα ψάρια σου θα είναι μια χαρά. Δεν χρειάζεται να πετύχεις το 9,3 της λίμνης. Μεγαλύτερη βαρύτητα να δώσεις στο καθαρό νερό και στις ποιοτικές τροφές και τα ψάρια σου θα είναι χαρούμενα.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι Αφρικάνικες κιχλίδες θέλουν άμμο. Με βάση αυτό έχεις διάφορες επιλογές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αραγωνίτη, χαλαζιακή άμμο, άμμο θαλάσσης ή να κάνεις μια μίξη κάποιων από τα παραπάνω. Ο αραγωνίτης περισσότερο και η άμμος θαλάσσης λιγότερο θα σε βοηθήσουν να πετύχεις υψηλές σκληρότητες που αναζητάμε στην Αφρική. Η χαλαζιακή άμμος από την άλλη είναι ουδέτερη και δεν συμβάλλει στο παραπάνω.

Εγώ στα ενυδρεία μου πλέον χρησιμοποιώ αραγωνίτη, αλλά επειδή είναι ακριβός, κάνω μια μίξη με χαλαζιακή άμμο ίδιας απόχρωσης και κοκκομετρίας.

Buffer είναι σκευάσματα που ανεβάζουν το ph του νερού και βοηθάνε στο να επιτύχεις αυτό που θέλεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πάντως ότι και με ένα Ph>7.5 τα ψάρια σου θα είναι μια χαρά. Δεν χρειάζεται να πετύχεις το 9,3 της λίμνης. Μεγαλύτερη βαρύτητα να δώσεις στο καθαρό νερό και στις ποιοτικές τροφές και τα ψάρια σου θα είναι χαρούμενα.

Κωστή, και πάλι ευχαριστώ. :D

Κωστή, και πάλι ευχαριστώ. :D

Τίποτα. Ότι απορία έχεις να την γράφεις εδώ για να την συζητάμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πάντως ότι και με ένα Ph>7.5 τα ψάρια σου θα είναι μια χαρά Δηλαδη φρεσκο νερακι βρυσης.Τα ψαρια ειναι εκτροφης. Δεν χρειάζεται να πετύχεις το 9,3 της λίμνης. Μεγαλύτερη βαρύτητα να δώσεις στο καθαρό νερό και στις ποιοτικές τροφές και τα ψάρια σου θα είναι χαρούμενα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...