spartac 28 Φεβρουαρίου 2011 #1 Share 28 Φεβρουαρίου 2011 Καλησπέρα σε όλους. Δυστυχώς το πρώτο μου post είναι...δυσάρεστο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το κείμενο είναι παρακάτω... ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα:54lt - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):Ναι εσωτερικό με εξωτερικό σφουγγάρι - Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): Απο 14/02/11 - Ψάρια (είδη και αριθμός): 6 Χρυσόψαρα (2 Χ Oranda, 2 Χ Common 1 Χ Comet 1 X Pompom) + Σαλιγγάρια 8 X Lymnaea stagnalis τα οποία προστέθηκαν στις 26/2/11 - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):1-2 φυλαράκια ανά ψάρι 1 φορά την ημέρα. Αλλαγή νερού 25% ανά 8-9 μέρες. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - PH:Περίπου 6,7 - KH:Δεν έχει γίνει μέτρηση - GH:Δεν έχει γίνει μέτρηση - ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):Δεν έχει γίνει μέτρηση - ΝΟ2 (νιτρώδη):Δεν έχει γίνει μέτρηση - ΝΟ3 (νιτρικά):Δεν έχει γίνει μέτρηση - Θερμοκρασία: 19-21 βαθμούς ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: -Strips: -Ηλεκτρονικά: Όπως αναγράφει και ο τίτλος το θέμα είναι ότι τα έκανα όλα λάθος και η ιστορία έχει ως εξής: Τον Σεπτέμβριο αποφάσισα να αγοράσω 2 χρυσόψαρα. Ένα Oranda και ένα Comet Sarasa. Τα ψαράκια μου ζούσαν μία χαρά μέσα σε μία γυάλα περίπου 5-7 λίτρων. Τον Νοέμβριο πρόσθεσα και ένα Common. Όλα ήταν εντάξει. Τα ψαράκια ήταν πολύ ζωηρά και ευκίνητα. Στις 14 Φεβρουαρίου αγόρασα ένα ενυδρείο 54lt. Χωρίς να έχω ιδέα τι κάνω πως το κάνω και γιατί το κάνω. Λίγο η απειρία λίγο ο ενθουσιασμός και λίγο το δε βαριέσαι είχαν σαν αποτέλεσμα τα ακόλουθα: Το “στήσιμο” του ενυδρείου: Με το που μπήκα στο σπίτι άνοιξα τη συσκευασία τοποθέτησα το ενυδρείο στο έπιπλο αφού πρώτα έβαλα στον πάτο λευκό χαλίκι διαμέτρου περίπου 1εκ το οποίο δεν ήταν για ενυδρειακή χρήση αλλά σε τσουβάλι για τον κήπο το οποίο απλά ξέπλυνα για να φύγει μία λευκή πούδρα που είχε προέρθει από το τρίψιμο των χαλικιών μεταξύ τους, τοποθέτησα το φίλτρο (εσωτερικό απλό με σφουγγάρι εξωτερικό), τον θερμοστάτη (ρυθμισμένο στους 19 βαθμούς) και γέμισα το ενυδρείο με το λάστιχο από το μπαλκόνι (η θερμοκρασία του νερού πρέπει να ήταν περίπου +- 10 βαθμούς). Πρόσθεσα αντιχλωριακό και σε περίπου 20 λεπτά έβαλα μέσα τα τρία μου ψαράκια. Η συμπεριφορά τους τις επόμενες 2-3 μέρες ήταν η ίδια με τους προηγούμενους μήνες. Ζωηράδα και ευκινησία. Την τέταρτη ημέρα έβαλα στο ενυδρείο άλλα 3 ψαράκια (ένα ακόμα Oranda ένα Pompom και ένα ακόμα Common). Τα ψαράκια για τις επόμενες 8-9 ημέρες φερόντουσαν φυσιολογικά εκτός από το Pompom που ήταν λίγο χαμηλότερων τόνων σε σχέση με τα υπόλοιπα. Την περασμένη Πέμπτη 24/2 παρατήρησα ότι όλα τα ψαράκια ήταν στο βυθό χωρίς καθόλου όρεξη. Την Παρασκευή πάνω στο Comet Sarasa, στο Pompom και σε 1 από τα 2 Oranda είχε αναπτυχθεί ένα βαμβακώδες κάλυμμα το οποίο κάλυπτε και τα μάτια. Μετά από μερικές ώρες το Popmpom δεν είχε δύναμη να κατέβει καν στο βυθό ενώ το πρώτο Oranda που είχα πάρει ήταν στην επιφάνεια στο πλάι και ανάπνεε με δυσκολία. Το Σάββατο το πρωί μη ξέροντας τι να κάνω αδειάζω όλο το ενυδρείο, καθαρίζω τα πάντα με νερό και ξαναβάζω τα ψαράκια μέσα πιστεύοντας ότι κάτι έχει το νερό. Τίποτα όμως. Το Σάββατο το βράδυ πέθανε το πρώτο Oranda που είχα πάρει το οποίο ήταν πλάγια στην επιφάνεια. Την Κυριακή το πρωί πέθαναν το Pompom και το δεύτερο Oranda. Την Κυριακή το βράδυ πέθανε το Comet Sarasa και σήμερα το πρωί ξύπνησα νωρίς για να προλάβω κάποιο Petshop για φάρμακα πρίν πάω στη δουλειά και είδα και και τα υπόλοιπα δύο στην επιφάνεια του ενυδρείου νεκρά. Από τις 9 το πρωί κάνω αυτό που έπρεπε να είχα κάνει από την πρώτη στιγμή που είχα αποφασίσει να πάρω στα χέρια μου αυτές τις μικρές ψυχούλες. Διαβάζω post σε διάφορα site και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για να κάνω ένα νέο ενυδρείο σωστά και χωρίς προβλήματα. Από ότι κατάλαβα μέσα από διάφορα post που έψαξα, τα 2 ψαράκια πέθαναν από πρόβλημα στη νηκτική κίστη (swimbladder) και τα υπόλοιπα από μύκητες (Body fungus). Ίσως μερικά να είχαν και τις 2 ασθένειες. Ίσως να είχαν και Ich. Το σίγουρο είναι ότι έφταιγε ο τρόπος μεταχείρισης και η απειρία μου. Δεν γνωρίζω αν ήταν κάποιο από τα 3 νέα ψαράκια μολυσμένο και μετέφερε στα υπόλοιπα κάποια ασθένεια. Σήμερα το πρωί πήγα στο pet shop που είχα πάρει τα 3 τελευταία ψαράκια και παρατήρησα τα ενυδρεία του αλλά δεν είδα κάτι περίεργο στα ψάρια που είχε εκεί. Έχω θυμώσει με τον εαυτό μου και νιώθω πολύ άσχημα. Ίσως να ήταν ακόμα όλα τους ζωντανά αν δεν είχαν πέσει στα ανίδεα χέρια μου ή αν είχα φερθεί ποιο ώριμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 28 Φεβρουαρίου 2011 #2 Share 28 Φεβρουαρίου 2011 Να μην στεναχωριέσαι και να μην απογοητεύεσαι. Λάθη όλοι κάναμε όταν ξεκινούσαμε και σημασία έχει τι θα κάνεις από εκεί και πέρα. Εδώ υπάρχει η πληροφορία αλλά και η βοήθεια διαθέσιμη για να συνεχίσεις το χόμπι με επιτυχία. Το πρόβλημα στην περίπτωση σου ήταν ότι έβαλες πολλά ψάρια σε λίγα λίτρα και σε συνδυασμό με το άστρωτο φίλτρο ( δεν υπήρχε η απαραίτητη βιολογία στο υλικό του φίλτρου σου) οδήγησε σε αύξηση της αμμωνίας και τελικά στον θάνατο των ψαριών. Κάποιες από τις παραπάνω έννοιες μπορεί να σου φαίνονται δυσνόητες τώρα αλλά θα εξοικειωθείς διαβάζοντας διάφορα θέματα μέσα στο φόρουμ. Μπορείς να ξεκινήσεις το διάβασμα από εδώ και ότι απορίες έχεις να τις εκθέσεις για να σε βοηθήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spartac 28 Φεβρουαρίου 2011 Author #3 Share 28 Φεβρουαρίου 2011 Μόλις γύρισα σπίτι. Αυτές είναι οι φωτογραφίες από τα 3 τελευταία ψαράκια λίγες ώρες πρίν πεθάνουν: 01. Uploaded with ImageShack.us 02. Uploaded with ImageShack.us 03. Uploaded with ImageShack.us και αυτό είναι το ενυδρείο που τα φιλοξενούσε: Uploaded with ImageShack.us Πήρα υγρά τεστ για αμμωνία και το αποτέλεσμα ήταν περίπου 5-7mg/l. Πέταξα το νερό και έστησα το καινούργιο: Uploaded with ImageShack.us Άλλαξα το μαμά φίλτρο με το EHEIM Pick-up 2010 και τοποθέτησα χαλικάκι ψιλό στα δεξιά αφού το έπλυνα μαζί με λίγο ποιο χοντρό στα αριστερά. Σε λίγο βάζω και αντιχλώριο και βακτηρίδια και αρχίζει η περίοδος προετοιμασίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spartac 28 Φεβρουαρίου 2011 Author #4 Share 28 Φεβρουαρίου 2011 Μόλις μπήκαν τα βακτήρια και το αντιχλώριο στο νέο. Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiazoo 28 Φεβρουαρίου 2011 #5 Share 28 Φεβρουαρίου 2011 γνώμη μου; Ψάξε καλά τί ψάρια θα βάλεις στο ενυδρείο πριν αποφασίσεις. και αν και εγώ είμαι κάτοχος 3 χρυσοψάρων, σκέψου το καλύτερα και μην βάλεις χρυσόψαρα. πάρε κάτι άλλο, γιατί μεγαλώνουν αρκετά και κάποια στιγμή θα θέλεις να τα δώσεις και δεν είναι εύκολο γιατί τα αγαπάς μετά από λίγο...Εγώ τα έχω αγαπήσει και δυσκολεύομαι να τα δώσω και να πάρω άλλα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος