Jump to content

Hemianthus Callitrichoides ''cuba''

Savou

Recommended Posts

Καλημερα παιδια.

Μπορω να κρατησω Hemianthus callitrichoides ''cuba'' με:

Υποστρωμα:Seachem flourite

Φωτισμο:2x 11W 7000kelvin

Λιπασματα:Seachem enhancer:npk

Seachem fundamentals

Seachem Trance

Τη λετε μπορω?

Καλημερα παιδια.

Μπορω να κρατησω Hemianthus callitrichoides ''cuba'' με:

Υποστρωμα:Seachem flourite

Φωτισμο:2x 11W 7000kelvin

Λιπασματα:Seachem enhancer:npk

Seachem fundamentals

Seachem Trance

Τη λετε μπορω?

Up/. :D

με 22 βατ στα ποσα λιτρα?.... στα 22λιτρα μηπως?

με 22 βατ στα ποσα λιτρα?.... στα 22λιτρα μηπως?

Στα 30 λιτρα.

Στα 30 λιτρα.

αν αντεξει με αυτον το φωτισμο και δεν καφετιασει-κιτρινισει πανω απο 3-4 μερες θα πας για το γκινες. :D

σοβαρα τωρα παντως,ειναι ιδιαιτερα απαιτητικο φυτο σε φως και διοξειδιο και λιπανση.

αν αντεξει με αυτον το φωτισμο και δεν καφετιασει-κιτρινισει πανω απο 3-4 μερες θα πας για το γκινες. :D

σοβαρα τωρα παντως,ειναι ιδιαιτερα απαιτητικο φυτο σε φως και διοξειδιο και λιπανση.

Απο λιπασματα και υποστρωμα ειναι καλα αλλα θελει περισσοτερο φωτισμο??

Απο λιπασματα και υποστρωμα ειναι καλα αλλα θελει περισσοτερο φωτισμο??

ναι.απο τα πιο ''λαμπερα'' φυτα στο χομπι.οσοι το διατηρουνε εχουν αρκετες τ5 λαμπες η και μεταλλου ακομη σε πιο ψηλα ενυδρεια....

ναι.απο τα πιο ''λαμπερα'' φυτα στο χομπι.οσοι το διατηρουνε εχουν αρκετες τ5 λαμπες η και μεταλλου ακομη σε πιο ψηλα ενυδρεια....

Αν μιλισουμε για 33 watt?

Κάποιοι χομπυστες ισχυρηζoνται πως<< τα περισσότερα φυτά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν και στις 3 συνθήκες φωτισμού (χαμηλού, μέσου και δυνατού) αν υπάρχει CO2.

Για παράδειγμα ακούγεται ότι η Hemianthus calitrichoides (cuba) χρειάζεται πολύ φωτισμό ώστε να δημιουργήσει ένα χαλί στο βυθό μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτό το φυτό θα πάει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό όταν τα επίπεδα CO2 είναι καλά στο νερό μας. Όταν δεν υπάρχει αρκετό CO2 η cuba όπως και πολλά άλλα φυτά θα μεγαλώνουν προς τα πάνω προσπαθώντας να φθάσει πάνω από την επιφάνεια του νερού, όπου το ατμοσφαιρικό CO2 είναι διαθέσιμο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται προς την επιφάνεια για να πλησιάσουν τη φωτεινή πηγή αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα φυτά μας λιώνουν είναι η έλλειψη CO2.

Φυσικά με χαμηλό φωτισμό τα φυτά θα μεγαλώνουν πολύ πιο αργά όμως καλά επίπεδα CO2 τελικά θα μεγαλώσουν ώστε να δημιουργήσουν το επιθυμητό aquascape. >>

Προσωπικά δεν έχω άποψη μια που δεν είχα ποτέ εμπειρία με cuba.

Κάποιοι χομπυστες ισχυρηζoνται πως<< τα περισσότερα φυτά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν και στις 3 συνθήκες φωτισμού (χαμηλού, μέσου και δυνατού) αν υπάρχει CO2.

Για παράδειγμα ακούγεται ότι η Hemianthus calitrichoides (cuba) χρειάζεται πολύ φωτισμό ώστε να δημιουργήσει ένα χαλί στο βυθό μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτό το φυτό θα πάει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό όταν τα επίπεδα CO2 είναι καλά στο νερό μας. Όταν δεν υπάρχει αρκετό CO2 η cuba όπως και πολλά άλλα φυτά θα μεγαλώνουν προς τα πάνω προσπαθώντας να φθάσει πάνω από την επιφάνεια του νερού, όπου το ατμοσφαιρικό CO2 είναι διαθέσιμο. Πολλοί πιστεύουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται προς την επιφάνεια για να πλησιάσουν τη φωτεινή πηγή αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα φυτά μας λιώνουν είναι η έλλειψη CO2.

Φυσικά με χαμηλό φωτισμό τα φυτά θα μεγαλώνουν πολύ πιο αργά όμως καλά επίπεδα CO2 τελικά θα μεγαλώσουν ώστε να δημιουργήσουν το επιθυμητό aquascape. >>

Προσωπικά δεν έχω άποψη μια που δεν είχα ποτέ εμπειρία με cuba.

Και τη γινεται οταν δεν υπαρχει co2 αλλα καποιο υπακαταστατο του.

Ecxel για παραδειγμα?

Και τη γινεται οταν δεν υπαρχει co2 αλλα καποιο υπακαταστατο του.

Ecxel για παραδειγμα?

Δεν πιστευω να υπαρχει καποιο προβλημα αρκει το διοξειδιο να βρισκεται στα 30 mg/l.

Δεν πιστευω να υπαρχει καποιο προβλημα αρκει το διοξειδιο να βρισκεται στα 30 mg/l.

Οποτε ισως και με 22 watt να κατεφερει να αναπτηχθει φισιολογικα?

Οποτε ισως και με 22 watt να κατεφερει να αναπτηχθει φισιολογικα?

Δεν μενει παρα να δοκιμασεις και να μας ενημερωνεις!

Οπως ειπα δεν εχω πρωσοπικη εμπειρια και σας μεταφερω τα λεγομενα, το σιγουρο ειναι πως εαν πετυχει το εγχειρημα απλα θα εχεις ποιο αργει αναπτυξη.

Δεν μενει παρα να δοκιμασεις και να μας ενημερωνεις!

Οπως ειπα δεν εχω πρωσοπικη εμπειρια και σας μεταφερω τα λεγομενα, το σιγουρο ειναι πως εαν πετυχει το εγχειρημα απλα θα εχεις ποιο αργει αναπτυξη.

η αναπτυξη πραγματικα ειναι το λιγοτερο.

Φύτεψα πριν κανά μήνα cuba σε 30λιτρο Dennerle με 2x11watt φωτιστικά και έχοντας στο νου μου ότι θα χρειαστώ CO2, ή κάποιο υποκατάστατο. Να πω ότι έχω βάλλει ada aquasoil africana και κάνω αλλαγή 30% εβδομαδιαίως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Το αποτέλεσμα δεν το περίμενα ούτε εγώ. Η cuba συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πλάτος, όχι μήκος, σχηματίζοντας ένα πολύ όμορφο χαλί στο ενυδρείο χωρίς να έχω βάλλει CO2. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβρισκα που είναι η σκάλα διάχυσης και το αμέλησα, όταν όμως είδα ότι το φυτό αναπτύσσεται κανονικά το άφησα χωρίς CO2 για να πειραματιστώ.

Επίσης στο ίδιο ενυδρείο φύτεψα την ίδια μέρα και glosso το οποίο και αυτό εξαπλώνεται πολύ όμορφα, χωρίς όμως να παίρνει καταπράσινο ωραίο χρώμα όπως η cuba. Δεν έχω ρίξει κανένα άλλο λίπασμα, ούτε υγρό, ούτε ταμπλέτες, μόνο το aquasoil. Τo glosso δυσκολεύεται, η cuba όμως καθόλου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αν και η cuba θεωρείται πιο δύσκολη από το glossostigma, φαίνεται ότι σε χαμηλά ενυδρεία με ένα καλό χώμα τα πάει καλύτερα από το glossostigma χωρίς προσθήκη CO2.

Αυτό είναι κάτι που με είχε συμβουλέψει και ο φίλος Χρήστος όταν ξεκίναγα το ενυδρείο και οφείλω να πω ότι επιβεβαιώθηκε. Δες εδώ και την δική του άποψη γιατί πάει καλά η cuba σε μικρά ενυδρεία (=χαμηλό ύψος)

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=463647

Εν ολίγοις, αν είναι επαρκές το χώμα σου σε συστατικά η cuba σου με 22w θα πάει τέλεια!! Ούτε καν αργή ανάπτυξη, κοντεύει να καλύψει το μισό ενυδρείο σε εμένα :D

Σε αυτο το αρθρο δε λεει οτι ειανι τελικα δυσκολο φυτο οσο λενε ολοι.

ok, αλλά αυτό το άρθρο γράφτηκε το 2006 με πηγές του 2003 και διευκρινίζει ότι είναι από τα ευκολότερα φυτά για το μπροστινό μέρος. Σίγουρα αν έχεις καλό λίπασμα, τρελό φωτισμό και καλή παροχή CO2 είναι πολύ εύκολο (μιλάω για κανονικό ενυδρείο και όχι 30λιτρο), πάντως σίγουρα χαμηλών απαιτήσεων δεν το λες!

ok, αλλά αυτό το άρθρο γράφτηκε το 2006 με πηγές του 2003 και διευκρινίζει ότι είναι από τα ευκολότερα φυτά για το μπροστινό μέρος. Σίγουρα αν έχεις καλό λίπασμα, τρελό φωτισμό και καλή παροχή CO2 είναι πολύ εύκολο (μιλάω για κανονικό ενυδρείο και όχι 30λιτρο), πάντως σίγουρα χαμηλών απαιτήσεων δεν το λες!

Θα συμφωνήσω.

Η cuba είναι μέτριο προς δύσκολο!

Ενταξει,δηλαδη το φυτο με τη παροδο των χρονων αλλαξε συμπεριφορα και απο ευκολο χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις εγινε μετριο εως δυσκολο και με μεγαλες αναγκες φωτισμοτ κτλ?

Μηπως τελικα τιποτα δεν ειναι στανταρ?Μερικοι με λιγο φωτισμο και χωρις διοξειδιο εχουν δει αναπτυξη,μερικοι λενε οχι.

Σημερα λοιπον πηρα και εγω για να πειραματιστω με αυτο το φοβερο φυτο.

Λαμπες Τ5 2Χ24W σε υψος 60 εκατοστα.Διοξειδιο οχι.

Σε 1-2 βδομαδες θα σας πω.Για καλυτερα αποτελεσματα το φυτεψα σε τμηματα σε αποσταση το ενα απο το αλλο.

Απο ιντερνετ ειδα οτι το φυτευουν μαζι με τον υαλομβαβακα κομμενο φυσικα πολυ ψηλα.Οχι ολο το κομματι.Δεν υπαρχει προβλημα που θα μεινει μετα μεσα στο χαλικι ή βγαινει στην επιφανεια?

Ενταξει,δηλαδη το φυτο με τη παροδο των χρονων αλλαξε συμπεριφορα και απο ευκολο χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις εγινε μετριο εως δυσκολο και με μεγαλες αναγκες φωτισμοτ κτλ?

Μηπως τελικα τιποτα δεν ειναι στανταρ?Μερικοι με λιγο φωτισμο και χωρις διοξειδιο εχουν δει αναπτυξη,μερικοι λενε οχι.

Σε 1-2 βδομαδες θα σας πω.Για καλυτερα αποτελεσματα το φυτεψα σε τμηματα σε αποσταση το ενα απο το αλλο.

Απο ιντερνετ ειδα οτι το φυτευουν μαζι με τον υαλομβαβακα κομμενο φυσικα πολυ ψηλα.Οχι ολο το κομματι.Δεν υπαρχει προβλημα που θα μεινει μετα μεσα στο χαλικι ή βγαινει στην επιφανεια?

Θα μείνει μέσα στο χαλίκι.

Το ύψος είναι μεγάλο, και ξέχασα να διευκρινίσω ότι εγώ το μεγαλώνω σε μικρό ύψος..

Θα μείνει μέσα στο χαλίκι.

Το ύψος είναι μεγάλο, και ξέχασα να διευκρινίσω ότι εγώ το μεγαλώνω σε μικρό ύψος..

Το υψος ειναι το μεγαλυτερο μου προβλημα.Θελω να δωσω το lido120 και να παρω το Rio180 τωωρααααα. :D

Ατιμα λεφτα............. :D

Όχι, το φυτό έμεινε ίδιο, εμείς μάθαμε όμως ότι σε μεγάλα βάθη παίζουν και άλλα πράγματα, που σου εξηγώ πιο κάτω. :D

Όσο πιο μεγάλο βάθος πρέπει να διασχίσει το φως μέχρι να φτάσει στο φυτό, τόσο πιο πολύ αδυνατίζει. Η μονάδα μέτρησης του φωτός λέγεται lux. Τα lux λοιπόν πέφτουν όσο το φως διεισδύει μέσα στο νερό μέχρι να φτάσει στο βυθό που φυτεύουμε τα γρασιδάκια μας. Σε ρηχό ενυδρείο (35 εκατοστά βάθος) και με πλούσιο υπόστρωμα το διατηρώ μια χαρά με 22 w χωρίς καν CO2, σε βαθύτερα ενυδρεία που έχω δοκιμάσει και με CO2, αλλά με αντίστοιχο με τον δικό σου φωτισμό δεν έχει πάει καλά.

Θεωρώ βέβαιο ότι θα παρατηρήσεις το ίδιο :D

Όχι, το φυτό έμεινε ίδιο, εμείς μάθαμε όμως ότι σε μεγάλα βάθη παίζουν και άλλα πράγματα, που σου εξηγώ πιο κάτω. :D

Όσο πιο μεγάλο βάθος πρέπει να διασχίσει το φως μέχρι να φτάσει στο φυτό, τόσο πιο πολύ αδυνατίζει. Η μονάδα μέτρησης του φωτός λέγεται lux. Τα lux λοιπόν πέφτουν όσο το φως διεισδύει μέσα στο νερό μέχρι να φτάσει στο βυθό που φυτεύουμε τα γρασιδάκια μας. Σε ρηχό ενυδρείο (35 εκατοστά βάθος) και με πλούσιο υπόστρωμα το διατηρώ μια χαρά με 22 w χωρίς καν CO2, σε βαθύτερα ενυδρεία που έχω δοκιμάσει και με CO2, αλλά με αντίστοιχο με τον δικό σου φωτισμό δεν έχει πάει καλά.

Θεωρώ βέβαιο ότι θα παρατηρήσεις το ίδιο :D

Περι φωτισμου γνωριζω τι παιζει.Τωρα το μονο που απομενει ειναι υπομονη και ας ελπισω το φυτο να σε βγαλει "λαθος" και εμενα ασπροπροσωπο που το εμπιστευτηκα στο Lido μου.

Παντα φιλικα μιλαω καλε μου φιλε ετσι?Πολλες φορες το υφος μας πισω απο το πληκτρολογιο παρεξηγειται.

Προς το παρον το εβαλα μπροστα χωρις να το επισκιαζει καποιο αλλο φυτο.Του βαλα και 2 ταμπλετες για καλυτερα.

Αρχιζω και σκεφτομαι πολυ σοβαρα να το πουλησω το ενυδρειο μου και να παω στο rio180.Χαμηλοτερο και δυνατοτερες λαμπες.Ιδανικο για φυτεμενο. :D

Το ξυλο απο τη γυναικα δε ξερω ποιος θα το φαει..................... :D

Φίλε, είναι πολύ όμορφο φυτό! Μακάρι να βγω λάθος και να το χαρείς στο ενυδρείο σου :D

Εννοείται ότι μιλάμε φιλικά, τα μηνύματά σου ποτέ δεν με έκαναν να σκεφτώ το αντίθετο. Συζήτηση κάνουμε. :D

Φίλε, είναι πολύ όμορφο φυτό! Μακάρι να βγω λάθος και να το χαρείς στο ενυδρείο σου :D

Εννοείται ότι μιλάμε φιλικά, τα μηνύματά σου ποτέ δεν με έκαναν να σκεφτώ το αντίθετο. Συζήτηση κάνουμε. :D

Να σαι καλα φιλαρακι.Μακαρι να παιξει.Να κανω και μια ασχετη ερωτηση απο το συγκεκριμενο θεμα.Οι Τ5 τελικα καθε ποτε πρεπει να τις αλλαζουμε?Ενα μαγαζι μου ειπε σε 1,5 χρονο αλλαγη. :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...