Jump to content

Γενικες αποριες για κοινωνικο φυτεμενο

Thanos Papanikolaou

Recommended Posts

Παιδια μετα απο αρκετο διαβασμα και αναμονη για να στρωσει το ενυδρειο, αποφασισα να κανω καποιες αλλαγες.

Επειδη στην αρχη μιας και ημουν ασχετος, πηγαινα απλα στο πετσοπ και αγοραζα, κατεληξε το ενυδρειο ψαροσαλατα οποως πολυ ευστοχα σχολιασε ενα αλλο μελος. :)

Πλεον εχω απομακρυνει τα ακαταλληλα ψαρια και εχω στοχο να το κανω φυτεμενο κοινωνικο.

ηδη εχω φυτα μεσα(ευκολα) και πετρεσ και ξυλα. Μικρα ψαρακια που συμβιωνουν χωρις τριβες.

Οι αποριες μου ειναι οι εξης. :lol::lmao:

1)το φυτο το φυτευουμε μαζι με την γλαστρα που το αγοραζουμε?(γιατι εγω την εβγαζα και το στερεωνα στο χαλικι)

2)χρησιμοποιω ταμπλετες της sera ωστοσο ομως μια ανουμπια εχασε αρκετα φυλλα της.κιτρινισαν και μετα σαπισαν.βεβαια εχει βγαλει τεσσερα καινουρια τωρα και ψηλοαναπτυσσεται.θα τα καταφερει?δεν εχω παροχη co2(χρειαζεται?)επισης ριχνω που και που flourish trace και flourish pfosphorous οποως με ειχαν συμβουλεψει απο το petshop.

3)εχω στον βυθο μονο χαλικι.εχω φαει κολλημα και θελω να βαλω αμμο.μια ωραια μπεζ χαλαζιακη.ομως καταλαβαινω οτι θα πρεπει να κανω κατι το οποιο να μην εξαντλησει τα ψαρια και τα φυτα. μπορω να βγαλω το χαλικι και να βαλω υποστρωμα και αμμο?ή να βγαλω το χαλικι και να βαλω υποστρωμα και μετα ξανα το χαλικι?ή να αφησω το χαλικι? θελω να λαβετε υποψη οτι η αμμος θα μου αρεζε περισσοτερο απο ολα.

το ενυδρειο ειναι 120L με εξωτερικο φιλτρο eheim. Μια λαμπα 18W.

θα βαλω μεσα στην μερα και φωτο και την λιστα με τα ψαρια και τα φυτα που εχω για να μου κανετε και αλλεσ υποδειξεισ για διορθωσεις κτλ.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων μαγκες. :lmao::hysterical:

Τα φυτά τα βγάζουμε από το γλαστράκι και τα φυτεύουμε στο υπόστρωμα όπως πολύ σωστά έκανες. Κάποια φυτά βέβαια δεν φυτεύονται αλλά δένονται σε πέτρες ή ξύλα όπως η ανούμπιες, η moss, java fern κλπ

Την ανούμπια αν την έχεις φυτεμένη πρέπει ο κορμός της να μην είναι φυτεμένος, μόνος οι ρίζες της πρέπει να είναι φυτεμένες αλλιώς αρχίζει και χαλάει.

Υπόστρωμα για φυτά βάζουμε όταν έχουμε σκοπό να βάλουμε απαιτητικά φυτά και επίσης χρειάζεται αλλαγή κάθε 6 μήνες περίπου οπότε σκέψου το πριν το κάνεις. Πάντως μπορείς να βάλεις.

CO2 δεν είναι απαραίτητο αν έχεις εύκολα φυτά αλλά δεν κάνει και κακό, καλό θα κάνει.

χωρίς co2 και με 18 βατ λάμπα σε τόσα λιτρα..... σταμάτα τα λιπάσματα νομίζω! Μετρίσεις σε Po4 έχεις;

ποτε δεν ριχνουμε φωσφορικα η νιτρικα χωρις πριν να εχουμε παρει σωστες μετρησεις αυτων των παραγοντων!!!

κατα τα αλλα συμφωνω με τον παραπανω φιλο.....

χωρίς co2 και με 18 βατ λάμπα σε τόσα λιτρα..... σταμάτα τα λιπάσματα νομίζω! Μετρίσεις σε Po4 έχεις;

dn katalavaino t ennoeis. T 18watt einai polla I liga?t oti dn exo co2 einai kalo I kako?

Oxi dn exo kanei metriseis..th prepei n paro testakia..

Exeis kapoia protasi n m kaneis gia marka?

Παρακαλώ όχι με γκρικλις απαγορεύεται από τον κανονισμό του φόρουμ

Άσε που δεν μπορώ να τα διαβάσω. :)

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος

Πολυ λιγα ειναι τα 18 και το co2 βοηθάει στο να μεγαλόσουν τα φυτά σε δυνδιασμό με το σωστό φως και λιπανση! Ολα σε μια ισοροπία

Τα φυτά τα βγάζουμε από το γλαστράκι και τα φυτεύουμε στο υπόστρωμα όπως πολύ σωστά έκανες. Κάποια φυτά βέβαια δεν φυτεύονται αλλά δένονται σε πέτρες ή ξύλα όπως η ανούμπιες, η moss, java fern κλπ

Την ανούμπια αν την έχεις φυτεμένη πρέπει ο κορμός της να μην είναι φυτεμένος, μόνος οι ρίζες της πρέπει να είναι φυτεμένες αλλιώς αρχίζει και χαλάει.

Υπόστρωμα για φυτά βάζουμε όταν έχουμε σκοπό να βάλουμε απαιτητικά φυτά και επίσης χρειάζεται αλλαγή κάθε 6 μήνες περίπου οπότε σκέψου το πριν το κάνεις. Πάντως μπορείς να βάλεις.

CO2 δεν είναι απαραίτητο αν έχεις εύκολα φυτά αλλά δεν κάνει και κακό, καλό θα κάνει.

Την αμουμπια τν εχω δεμένη σ ένα λεπτό κορμό και απέχει περίπου 5 εκατοστά απ τ χαλίκι..έχει πολλές κ πλουσιες κ πυκνες ρίζες.!

Για άμμο όμως δεν μου πες τίποτα!

Αμμο μπορείς να βάλεις κανονικά, αλλά εννοείται πως πρέπει να βγάλεις αυτό που έχεις τώρα.

Ναι πρέπει να πάρεις τεστάκια υγρά μάρκας πχ ΑΡΙ, Sera, Tetra κλπ για pH, NO2, NO3, NH3/NH4, gH, kH τα οποία είναι από τα βασικότερα. Το ενυδρείο σου πως το έστρωσες χωρίς να έχεις κάνει μετρήσεις?

Τα watt της λάμπας σου είναι λίγα για τα λίτρα σου.

για τα τεστακια της sera δεν εχουν την καλυτερη αποψη συνχομπιστες εδω στο φόρουμ!

dn katalavaino t ennoeis. T 18watt einai polla I liga?t oti dn exo co2 einai kalo I kako?

Oxi dn exo kanei metriseis..th prepei n paro testakia..

Exeis kapoia protasi n m kaneis gia marka?

Παρακαλώ όχι με γκρικλις απαγορεύεται από τον κανονισμό του φόρουμ

Άσε που δεν μπορώ να τα διαβάσω. :)

Ναι συγνώμη. Έχεις δίκιο. Ξεχνιεμαι.είμαι καινούριος ακόμα.. :lol:

Αμμο μπορείς να βάλεις κανονικά, αλλά εννοείται πως πρέπει να βγάλεις αυτό που έχεις τώρα.

Ναι πρέπει να πάρεις τεστάκια υγρά μάρκας πχ ΑΡΙ, Sera, Tetra κλπ για pH, NO2, NO3, NH3/NH4, gH, kH τα οποία είναι από τα βασικότερα. Το ενυδρείο σου πως το έστρωσες χωρίς να έχεις κάνει μετρήσεις?

Τα watt της λάμπας σου είναι λίγα για τα λίτρα σου.

Πόσα watt να βάλω?

Σε τι τιμες κυμαίνονται αυτα?ένα για νιτρικα που χα πάρει μου φανηκε ακριβό.

Ένας φίλος μου έδωσε ένα υπόστρωμα της sera.να τ χρησιμοποιήσω με την άμμο?

1) Ψαξτο παραπάνω το θεμα. Δεν υπαρχει καπια απαντηση στο ερωτημα σου γιατί ειναι πολυπλοκο το θέμα.

2) http://www.amazonios.gr/main.php?cPath=399_501

3) υπάρχουν απαντήσεις πιο πανω

Έγινε επεξεργασία - tsagos

Αγαπητέ φίλε Tsago σε ποιο ακριβώς ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση ? Στο φωτισμό ?

Μπορεί να είναι πολύπλοκο αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε

Γι αυτό Θάνο ρίξε μια ματιά σε αυτά τα κείμενα πρώτα.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=51697

και τα ξαναλέμε

Έγινε επεξεργασία - Andreas301

Δεν ξέρω πως άρχισε να διαδίδεται αυτό, και από που βγήκε σαν πληροφορία αλλά είναι τελείως λάθος. (Είναι σαν να διαλύουμε και να ξαναστήνομαι το ενυδρείο κάθε 6 μήνες.)

Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται αλλαγή. Το μόνο που χρειάζεται μετά τον χρόνο είναι η ενίσχυση του κάθε 6 μήνες με τις ειδικές ταμπλέτες. Μετά την πάροδο 3 - 4 ετών εγώ το σταμάτησα και αυτό.

Δεν ξέρω πως άρχισε να διαδίδεται αυτό, και από που βγήκε σαν πληροφορία αλλά είναι τελείως λάθος. (Είναι σαν να διαλύουμε και να ξαναστήνομαι το ενυδρείο κάθε 6 μήνες.)

Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται αλλαγή. Το μόνο που χρειάζεται μετά τον χρόνο είναι η ενίσχυση του κάθε 6 μήνες με τις ειδικές ταμπλέτες. Μετά την πάροδο 3 - 4 ετών εγώ το σταμάτησα και αυτό.

Ζητώ συγνώμη για τη λάθος πληροφορία. Εδώ το έχω διαβάσει άσχετα αν δεν το έχω κάνει στην πράξη γιατί είχα υπόστρωμα και δεν το άλλαξα στους 6 μήνες ούτε στους 7, αλλά και πάλι δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο λειτουργούσαν οι ιδιότητες του μετά τους 6 μήνες.

Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη. Ο κάθε ένας μας μπορεί να κάνει κάποιο λάθος.

Το τόνισα χρησιμοποιώντας τη δημοσίευσή σου για να σταματήσει να διαδίδεται αυτό και να μην παραπληροφορηθούν και άλλοι όπως έγινε με εσένα.

Αγαπητέ φίλε Tsago σε ποιο ακριβώς ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση ? Στο φωτισμό ?

Μπορεί να είναι πολύπλοκο αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε

Γι αυτό Θάνο ρίξε μια ματιά σε αυτά τα κείμενα πρώτα.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=51697

και τα ξαναλέμε

Ωραια και κατατοπιστικα κειμενα. :)

Οποτε ανακεφαλαιώνοντας....

Εαν θέλω να βάλω άμμο, τότε δεν πρέπει να βάλω υπόστρωμα. Επιπλέον τα φυτά που έχω θεωρούνται εύκολα, επομένως δεν θα έχου πρόβλημα με την άστρωτη άμμο. απιτητικά φυτά μπαίνουν πιο μετά.

Και από ότι συμπαίρανα από την σύγκριση του κειμένου για το φωτισμό, με τις απαιτήσεις των φυτών μου από την σελίδα που έχει το forum, τότε πρέπει να βάλω και άλλη λάμπα και να δω και τις παραμέτρους της κάθε λάμπας.

Adrea έχεις δίκιο, αλλα γιαυτό είπα να το ψάξει παραπάνω! Γιατί δεν μπορουμε να του πουμε βαλε Χ και τελειωνει εκεί! Υπαρχουν πολλά που πρεπει να σκεφτεί πριν να αποφασίσει στα βατ που θα εγκαταστίσει!

Αλλα ι δική σου απάντηση ήταν σαφως καλυτερη απο τη δική μου! :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...