Jump to content

Φωτιστικό από Plexi

dimkasta

Recommended Posts

Άρχισαν να έρχονται σιγά σιγά τα εξαρτήματα από την Αμερική για το φωτιστικό, οπότε είναι μια καλή στιγμή να μοιραστώ μαζί σας τα σχέδιά μου, μήπως μου έχει ξεφύγει κάτι.

Σύμφωνα με τις διαστάσεις του τωρινού μου ενυδρείου αλλά και τον εξοπλισμό που θα μπεί μέσα, θεωρώ ότι η διάσταση 400x400x80mm είναι μια καλή αρχή τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Θα κάνω την περιγραφή των χαρακτηριστικών όπως περιγράφω και τα κομμάτια που θα χρειαστώ, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για τα ηλεκτρονικά και την ψύξη τους, αυτό θα γίνει σε άλλο topic όταν τα παραλάβω και ξεκινήσω να τα δουλεύω.

Διαφανές προστατευτικό λαμπών: 50mm διάφανο plexi 400x400mm

Tο συγκεκριμένο κομμάτι θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τόσο για την προστασία των ηλεκτρονικών, όσο και για τον εύκολο καθαρισμό του φωτιστικού. Δεν θα έχει καθόλου τρύπες, για αυτό ακριβώς το λόγο. Έτσι κι αλλιώς τα LED εκπέμπουν τη θερμότητα προς τα πίσω.

Πάνω σε αυτό θα κολληθούν τα πλαϊνά κομμάτια αλλά και οι κολώνες.

Πλαϊνά κομμάτια: 50mm μαύρο plexi, 2x 400x70mm και 2x 390x70mm

Θα πατήσουν πάνω στο διαφανές κομμάτι και θα είναι συμπαγή χωρίς τρύπες. Μόνο στο πίσω ίσως μπούν οι διακόπτες ελέγχου.

Κολώνες: 4x 30mm διαφανείς ράβδοι ~90mm μήκος

Οι κολώνες θα πατήσουν και θα κολληθούν πάνω στο διαφανές προστατευτικό, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα του φωτιστικού, ώστε να ανοίξω τρύπες σε αυτές και να μπορέσω να τις χρησιμοποιήσω και για το κρέμασμά του. Αντί για κόλλημα και για λόγους αντοχής, μπορεί να τρυπηθούν και να χρησιμοποιηθούν σφήνες (ανάλογα με το τελικό βάρος)

Βάση LED: 50mm plexi καθρέφτης 390x390mm

Στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ανοιχτούν οι 8 τρύπες ώστε να περάσουν τα LED με τους φακούς τους. Η στερέωσή των LED θα γίνει με βίδες πάνω στις ψύκτρες, και με τη σειρά τους οι ψύκτρες θα πιαστούν πάνω στο plexi από την πάνω μεριά.

4 ακόμα τρύπες θα βοηθήσουν ώστε να πιαστεί και πάνω στις κολώνες, σε ύψος έτσι ώστε το τέλος των φακών των LED να είναι σχεδόν πάνω στη διάφανη φέτα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντανακλάσεις.

Επίσης μιας και θα μπούν φακοί 60 μοιρών στα LED, μπορεί και να μη χρειάζεται να γίνει καθρέφτης το συγκεκριμένο κομμάτι. Μπορεί επίσης να ανοιχτούν άλλες 2 τρύπες ώστε να μπούν 2 μικροί ανεμιστήρες για να διώχνουν τυχόν εσωτερική υγρασία.

Πάνω καπάκι: 50mm μαύρο plexi 390x390mm

Το κομμάτι θα έχει 4 τρύπες 30mm για τις κολώνες, αλλά δεν θα κολληθεί ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί και να γίνει επισκευή ή ρύθμιση του φωτιστικού.

Μιά έξτρα τρύπα θα βοηθάει στο να μπαίνει δάχτυλο και να το τραβάει προς τα πάνω, ενώ μια μεγαλύτερη θα γίνει ώστε να μπεί ανεμιστήρας για την ψύξη. Μερικές μικρότερες τρύπες μπορεί να γίνουν επίσης περιφερειακά ώστε να κυκλοφορεί πιο εύκολα ο αέρας.

Ανεμιστήρες/Ψύξη

Τα LED θα κάτσουν πάνω σε μεγαλούτσικες ψύκτρες με θερμοαγώγιμη πάστα, οπότε θεωρώ ότι δεν θα χρειαστούν έναν ανεμιστήρα το καθένα. Ο κεντρικός νομίζω θα τα ψύχει μια χαρά και θα λειτουργεί μόνιμα σε χαμηλές στροφές για να είναι ήσυχος, όπως και οι μικρότεροι που θα αερίζουν το κάτω μέρος.

Ορίστε και ένα βιαστικό σκίτσο σε κλίμακα για πρώτη ιδέα πως θα δείχνει περίπου.

led_light_init_schema.jpg

Μένει τώρα να έρθουν όλα θα εξαρτήματα για να επιβεβαιώσω ότι χωράνε όλα, και να βρώ ένα καλό εργαστήριο να μου τα κόψει/τρυπήσει.

Διαφανές προστατευτικό λαμπών: 50mm διάφανο plexi 400x400mm

Εννοείς 50mm θα είναι το συνολικό πάχος του προστατευτικού? Τι πάχος θα είναι το plexi?

50mm είναι πάρα πολύ χοντρό.

50mm=5cm

Μόνο το κόστος αγοράς του, θα είναι υπερβολικά μεγάλο.

Και μετά έχεις και την επεξεργασία του.

Εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά.

lol... Φαίνεται ότι κοιμόμουν.... ?

5mm είναι όλα τα πάχη... Μπορεί κάποιος να διορθώσει το πρώτο πόστ?

:)

Έχεις σκεφτεί μήπως την χρήση 2 ανεμιστήρων; Έναν να εισάγει αέρα και έναν να τον εξάγει;

Επίσης ένας controller με αναλογική έξοδο για τα ανεμιστηράκια με αισθητήρα θερμοκρασίας θα ήταν καλός για να αντιμετωπίσεις προβλήματα ανάλογα με την εποχή και τις ώρες λειτουργίας.

Τέλος δεδομένου ότι έχεις διάφανο πλέξι στα πλάγια θα έκανα επιλογή αναμιστήρων pc όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διαμέτρου (όσο σε παίρνει) ώστε να έχεις μικρότερο θόρυβο και με ένα led φωτισμό πχ δες εδώ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808852

Φθηνό και εντυπωσιακό!

Είπαμε έχεις πάρει φόρα...

Δε νομίζω ότι χρειάζεται ελεγκτής. Θα μπεί ανεμιστήρας που έχει έτσι κι αλλιώς πολύ μικρή κατανάλωση και είναι αθόρυβος, οπότε θα γυρίζει συνέχεια σε full στροφές.

Το εξωτερικό plexi θα είναι μαύρο, οπότε ο ανεμιστήρας θα είναι χωρίς λαμπάκια και άλλα τέτοια κιτς πραματάκια... :)

Παρεπιπτώντως οι διαστάσεις άλλαξαν κατά πολύ σε σχέση με το αρχικό πόστ για να μειωθεί τόσο το βάρος όσο και το κόστος. Θα είναι περίπου 29x29cm.

Όταν επιβεβαιώσω ότι όλα είναι οκ και δεν έχω άλλες αλλαγές, θα ποστάρω νέο αναλυτικό διάγραμμα με καινούρια περιγραφή.

Έγινε επεξεργασία - dimkasta

Το παχος για το προστατευτικο plexi καλυτερα να ειναι οσο πιο λεπτο μπορεις! δεν χρειαζεται πιο μεγαλο και γλιτωνεις τυχον ανακλασεις αλλα και αλλαγες στην γωνια του κατοπτρου! + το κοστος που ειπε ο γιαννης! το θεμα ψυξης πιστευω οτι σου φτανει ενας silent 14ρης στο κεντρο και τιποτα αλλο και απλα κανε λιγα ανοιγματα στο πλαι ωστε να ειναι σιγουρο οτι ο κρυος αερας που μπαινει να καλυπτει ολη την επιφανεια της ψυχτρας μεχρι να βγει και βεβαια να μην υπαρχει περιπτωση να παρει τον ζεστο που θα βγαινει απο τον αλλο!

Ναι ναι έχω αλλάξει αρκετά τα σχέδια σε σχέση με το αρχικό πόστ.

Αυτό είναι που δουλεύω τώρα. Μέσα στη βδομάδα θα φτιάξω και ένα dummy από χαρτόνι να βεβαιωθώ ότι δεν έχω ξεχάσει κάτι.

Χοντρικά, έχω μειώσει το μέγεθος, έχω καταργήσει τις κυλινδρικές κολώνες, και πλέον το συρματόσχοινο θα πιάνεται κατευθείαν από τη βάση των LED που πλέον θα είναι 10mm για να αντέχει μιας και πλέον θα είναι αυτή που θα τρώει το περισσότερο ζόρι.

Τα σχέδια πιο κάτω θέλουν διορθώσεις μιας και δεν είναι υπο σωστή κλίμακα.

led_2.jpg

Και μια άποψη πως θα πιάνονται περίπου τα συρματόσχοινα.

led_suspension.jpg

Άλλαξα και πάλι το μέγεθος και παράγγειλα τα plexi.

Το τελικό θα είναι όπως το τελευταίο σχέδιο αλλά περίπου 20x30x10cm και θα μπορεί να ανοιχτεί πολύ εύκολα και να γίνουν επισκευές ή αλλαγές, ενώ και τα εξαρτήματα θα είναι σταθερά κρατημένα χωρίς να είναι κολλημένα για εύκολη αντικατάσταση/αλλαγή/προσθήκη

• 1 month later...

Μικρό update με ένα προσχέδιο της βάσης χωρίς τα πλαϊνά

Ελπίζω να σας ανοίξει την όρεξη :thumbup:

dim_8833.jpg

Δεν μπορώ να περιμένω! Ανυπομονώ για την τοποθέτηση και το τελικό αποτέλεσμα τόσο σε ποιότητα (χρώμα) όσο και σε ποσότητα (ανάπτυξη) των κοραλιών.

Πολύ καλό βγαίνει αναμένω την συνέχεια του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...