Diven 24 Φεβρουαρίου 2011 #1 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Γειά σας. Έχω ένα ενυδρείο 180 λίτρων. Είναι φυτεμένο ενυδρείο και 'τρέχει' εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ο βυθός αποτελείται από υπόστρωμα Dennerle (Deponitmix pro περίπου 1 cm και χαλίκι Dennerle 1-2 mm περίπου 7 cm). Στο βυθό έχω και καλώδιο θέρμανσης Dennerle, αλλά το έχω απενεργοποιήσει θεωρώντας ότι δεν προσφέρει και πολλά. Τα φυτά που έχω δεν είναι απαιτητικά ούτε ιδιαίτερα πολλά: Echinodorus parviflorus (8 φυτά), Marsilea hirsuta (καλύπτει μικρή επιφάνεια στο μπροστινό μέρος), Heteranthera zoosterifolia (3 στελέχη), Echinodorus osiris (2 φυτά) και τέσσερα μπουκετάκια Lilaeopsis. Από ψάρια έχω 8 Corydoras (sterbai και trilineatus), 10 αρσενικά Guppies, τρία Otochinclus affinis και τέσσερις Caridina japonica. Ο φωτισμός απότελείται από δύο λάμπες, μία Sera Daylight briliant 30W και μία Tropic sun royal 30W για δέκα ώρες ημερησίως. Η λίπανση γίνεται με Tropica plant nutrition liquid 5 ml με κάθε αλλάγή νερού ή εναλλακτικά με υγρό λίπασμα της Sera 5 ml με κάθε αλλαγή νερού. Νερό βρύσης με pH περίπου 7 και σκληρότητα (ολική) περίπου 18. Αλλαγές νερού περίπου κάθε εβδομάδα 40%. CO2: δεν χρησιμοποιώ πιά Φίλτρο: εσωτερικό Eheim biopower 240 Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: τα φυτά δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά, στα φύλλα εμφανίζονται εναποθέσεις ασβεστίου (ειδικά τα Echinodorus) και ανάμεσα στις αλλαγές έχω αρκετές άλγες στα τζάμια (που αφαιρώ με μαγνήτη) αλλά και στην επιφάνεια και τα πλάγια του υποστρώματος, στο σημείο που εφάπτεται με το τζάμι. Πως μπορώ να βελτιώσω την ανάπτυξη των φυτών και να περιορίσω ταυτόχρονα την ανάπτυξη της άλγης; Σκέφτομαι να διακόψω τη λίπανση των φυτών ή/και να αλλάξω υπόστρωμα σε σκέτο χαλίκι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 24 Φεβρουαρίου 2011 #2 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Γειά σας. Έχω ένα ενυδρείο 180 λίτρων. Είναι φυτεμένο ενυδρείο και 'τρέχει' εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ο βυθός αποτελείται από υπόστρωμα Dennerle (Deponitmix pro περίπου 1 cm και χαλίκι Dennerle 1-2 mm περίπου 7 cm). Στο βυθό έχω και καλώδιο θέρμανσης Dennerle, αλλά το έχω απενεργοποιήσει θεωρώντας ότι δεν προσφέρει και πολλά. Τα φυτά που έχω δεν είναι απαιτητικά ούτε ιδιαίτερα πολλά: Echinodorus parviflorus (8 φυτά), Marsilea hirsuta (καλύπτει μικρή επιφάνεια στο μπροστινό μέρος), Heteranthera zoosterifolia (3 στελέχη), Echinodorus osiris (2 φυτά) και τέσσερα μπουκετάκια Lilaeopsis.Από ψάρια έχω 8 Corydoras (sterbai και trilineatus), 10 αρσενικά Guppies, τρία Otochinclus affinis και τέσσερις Caridina japonica. Ο φωτισμός απότελείται από δύο λάμπες, μία Sera Daylight briliant 30W και μία Tropic sun royal 30W για δέκα ώρες ημερησίως. Η λίπανση γίνεται με Tropica plant nutrition liquid 5 ml με κάθε αλλάγή νερού ή εναλλακτικά με υγρό λίπασμα της Sera 5 ml με κάθε αλλαγή νερού. Νερό βρύσης με pH περίπου 7 και σκληρότητα (ολική) περίπου 18. Αλλαγές νερού περίπου κάθε εβδομάδα 40%. CO2: δεν χρησιμοποιώ πιά Φίλτρο: εσωτερικό Eheim biopower 240 Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: τα φυτά δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά, στα φύλλα εμφανίζονται εναποθέσεις ασβεστίου (ειδικά τα Echinodorus) και ανάμεσα στις αλλαγές έχω αρκετές άλγες στα τζάμια (που αφαιρώ με μαγνήτη) αλλά και στην επιφάνεια και τα πλάγια του υποστρώματος, στο σημείο που εφάπτεται με το τζάμι. Πως μπορώ να βελτιώσω την ανάπτυξη των φυτών και να περιορίσω ταυτόχρονα την ανάπτυξη της άλγης; Σκέφτομαι να διακόψω τη λίπανση των φυτών ή/και να αλλάξω υπόστρωμα σε σκέτο χαλίκι. Εγώ θα έλεγα (χωρίς φωτογραφία υποθέσεις κάνω) να ξαναξεκινήσεις το CO2 γιατί έχεις λίπανση, έχεις υπόστρωμα, σχετικά μέτριο φωτισμό και δεν έχουν να αναπνεύσουν. Επίσης θα πρόσθετα μία λάμπα ακόμη και θα ενεργοποιούσα το καλώδιο θέρμανσης. Τότε τα φυτά σου θα πάρουν το πάνω χέρι έναντι της άλγης και θα εκμεταλλευτούν αυτό που τους προσφέρεις. Αλήθεια για τι άλγη μιλάμε ? Καμιά φωτογραφία θα ήταν πολύ χρήσιμη πάντως..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diven 24 Φεβρουαρίου 2011 Author #3 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 (edited) Εγώ θα έλεγα (χωρίς φωτογραφία υποθέσεις κάνω) να ξαναξεκινήσεις το CO2 γιατί έχεις λίπανση, έχεις υπόστρωμα, σχετικά μέτριο φωτισμό και δεν έχουν να αναπνεύσουν. Επίσης θα πρόσθετα μία λάμπα ακόμη και θα ενεργοποιούσα το καλώδιο θέρμανσης. Τότε τα φυτά σου θα πάρουν το πάνω χέρι έναντι της άλγης και θα εκμεταλλευτούν αυτό που τους προσφέρεις. Αλήθεια για τι άλγη μιλάμε ? Καμιά φωτογραφία θα ήταν πολύ χρήσιμη πάντως..... Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. CO2 είχα αλλά το έβγαλα γιατί είχα βαρεθεί την όλη διαδικασία. Η άλγη που αναπτύσεται κυρίως, είναι η πράσσινη άλγη στα τζάμια και στο υπόστρωμα (και λιγότερο η green spot). Στα πλαινά (μεταξύ του υποστρώματος και του τζαμιού) αναπτύσεται ένα είδος άλγης σαν 'γλίτσα' καφεπράσινου χρώματος, που όταν το καθαρίζω φεύγει σαν 'φλούδες'. Έχω δοκιμάσει και το Seachem Excel, αλλά δεν μου πολυάρεσε και δεν είμαι σίγουρος για την ασφάλειά του. Το καλώδιο το έχω απενεργοποιήσει για να μην διαρέουν θρεπτικά στην στήλη του νερού, μιάς και δεν έχω τόσα πολλά φυτά. Έγινε επεξεργασία 24 Φεβρουαρίου 2011 - Diven Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος