kmarias 23 Φεβρουαρίου 2011 #1 Share 23 Φεβρουαρίου 2011 Γεια σε όλους τους ενυδρειόφιλους! Μετά από 1 χρόνο εμπειρία σε γλυκό νερό (180λτ + 60λτ με πολλά ψάρια και φυτά), είπα να στήσω ένα μικρό reef με βάση ένα nano cube ενυδρείο της wave 30 λίτρων που είχα σε συνδυασμό με εξωτερικό φίλτρο eheim 2224. Έχω διαβάσει πολλά και είμαι λίγο μπερδεμένος οπότε θα εκτιμούσα βοήθεια από τους πιο έμπειρους!!!! Η κατάσταση έχει ως εξής: 30λίτρα με 5 κιλά βράχο, αραγονίτη με βακτήρια, με αρκετή μωβ κοραλλίνη, 2 κομματάκια βράχου με μανιτάρια, ένα σκουλήκι που ανοίγει σα μωβ λουλούδι, 1 buble και ένα μεγαλούτσικο polyps. Στο eheim 2224 εχω μακαρονι siporax (νομίζω μαζεύει αποικιες βακτηρίων), το μπλε σφουγγαράκι της ΕΗΕΙΜ και μετά ενεργό άνθρακα, αντιφώσφορο και λιγο denitrate της seachem. Τέλος το λεπτό υαλοβάμβακα επίσης της eheim. Δουλεύει 2 μήνες περίπου, στην αρχή με έναν ερημίτη και ένα damsel και πολλές αλλαγές με έτοιμο νερό (nutri-sea water με 1/6 απιονισμένο και reef buffer 8,3). Για τα κοράλια βάζω λίγο reef plus, και ελάχιστο pro-coral phyton (tropic marine). Υπάρχει ακόμα άλγη αλλά λιγότερη και πιο πράσινη απο τη καφε που κυριαρχούσε πριν... Πρόσφατα έδωσα το damsel και έβαλα τους κατοίκους που σχεδίαζα δηλαδή 2 μικρά clown (ocellaris kai yellostripe marroon) και ένα pseudochromis. Όλοι δείχνουν ευτυχισμένοι, ειδικά τα κλοουνάκια είναι αχώριστα μέρα-νύχτα ενώ και το ντροπαλό pseudochromis βγαίνει αρκετά έξω απ'τα βραχακια του, ειδικά όταν με βλέπει να πλησιάζω με τα baby shrimps για το μεσημεριανό. Το προβλημά μου τώρα είναι οι μετρήσεις, μιας και έχω νιτρικά (NO3) κάπου ανάμεσα στα 20-30 mg/l ακόμα και μετα από τις συχνές αλλαγές νερού!!!!! - Τι μπορώ να κάνω στο φιλτράρισμα (και όχι μόνο) για να βελτιώσω τη κατάσταση??????? - Μήπως να βγάλω το siporax και το μπλε σφουγγάρι (κάπου διάβασα ότι μπορεί να εμποδίζουν τη βιολογία των βράχων)??????? - Αλλαγή φαγητού? Επίσης η ροη απο το eheim 2224 ειναι αρκετή για το 30αρι? Τα polyps δείχνουν ΟΚ, τα μανιτάρια επίσης αλλά το bubble ειναι ντε-μι.... Όπωσ και ενα μανιτάρι με μικρα fingers στην επιφάνεια του... Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τις συμβουλές σας Ευχατιστώ πολύ, Κώστας, Ηράκλειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumaru82 23 Φεβρουαρίου 2011 #2 Share 23 Φεβρουαρίου 2011 Καλως ηρθες και καλο κουραγιο νομιζω οτι πρεπει να εισαι αρχιτεκτονας για να χωρεσεις ολα αυτα σε 30 λτ. Το προβλημα με τα νιτρικα εχει να κανει με την ιχθυοφορτηση νομιζω εγω!! Maroon σε 30 λτ με τιποτα το σκοτονεις το ψαρακι θελει τουλαχιστον 200-300!! υπαρχει και περιππτωση επειδη εχεισ πολυ βραχο να μην εχεις καλη κυκλοφορια και να μη σου δουλευει σωστα απο αποψη βιολογιας !! Νομιζω μια φωτο θα βοηθουσε και για ακομα περρισσοτερα συμπερασματα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 23 Φεβρουαρίου 2011 #3 Share 23 Φεβρουαρίου 2011 Το προβλημά μου τώρα είναι οι μετρήσεις, μιας και έχω νιτρικά (NO3) κάπου ανάμεσα στα 20-30 mg/l ακόμα και μετα από τις συχνές αλλαγές νερού!!!!! - Τι μπορώ να κάνω στο φιλτράρισμα (και όχι μόνο) για να βελτιώσω τη κατάσταση??????? - Μήπως να βγάλω το siporax και το μπλε σφουγγάρι (κάπου διάβασα ότι μπορεί να εμποδίζουν τη βιολογία των βράχων)??????? Αυτός είναι ο ένοχος για τα νιτρικά. Βγάλτα αλλά σταδιακά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 23 Φεβρουαρίου 2011 #4 Share 23 Φεβρουαρίου 2011 Το προβλημά μου τώρα είναι οι μετρήσεις, μιας και έχω νιτρικά (NO3) κάπου ανάμεσα στα 20-30 mg/l ακόμα και μετα από τις συχνές αλλαγές νερού!!!!! Πόσο συχνά και πόσο νερό αλλάζεις? Με 10-20% αλλαγή θέλεις πολλές για να πέσει στα 10mg/l. Επίσεις απο που προέρχεται το νερό? Το έχεις μετρίσει για νιτρικά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmarias 24 Φεβρουαρίου 2011 Author #5 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Καλως ηρθες και καλο κουραγιο νομιζω οτι πρεπει να εισαι αρχιτεκτονας για να χωρεσεις ολα αυτα σε 30 λτ. Το προβλημα με τα νιτρικα εχει να κανει με την ιχθυοφορτηση νομιζω εγω!! Maroon σε 30 λτ με τιποτα το σκοτονεις το ψαρακι θελει τουλαχιστον 200-300!! υπαρχει και περιππτωση επειδη εχεισ πολυ βραχο να μην εχεις καλη κυκλοφορια και να μη σου δουλευει σωστα απο αποψη βιολογιας !! Νομιζω μια φωτο θα βοηθουσε και για ακομα περρισσοτερα συμπερασματα! Ευχαριστώ! Το μαρουν είναι μωράκι δε μπορεί να μείνει λίγους μήνεσ Μέχρι να αναβαθμίσω? Φαίνεαι υγειεστατο, κολητο με τον αλλον κλοουν και τρώει με τρελή όρεξη... Η ροη είναι μόνο στην επιφάνει απο το eheim 2224 (για να οξυγονώνεται το νερό)... Ίσως να φταίει αυτό? Θα κοιτάξω να παρω μια καλη φωτο... Thanks K Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmarias 24 Φεβρουαρίου 2011 Author #6 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Αυτός είναι ο ένοχος για τα νιτρικά. Βγάλτα αλλά σταδιακά. Οποτε να βγάλω και σφουγγάρι και siporax και να αφήσω σταδιακά αντι φωσφωρο ενεργο ανθρακα και υαλοβαμβακα στο φίλτρο? Με ελεύθερη ροή απο κατω χωρίς μακαρόνι? Ή να βαλω καποιο μακαρόνι χωρις βιολογία (p.x. efimech)??? Ευχαριστώ για το input! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 24 Φεβρουαρίου 2011 #7 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Σιγά σιγά το φίλτρο θα μείνει μόνο μα άνθρακα και αντιφώσφορο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmarias 24 Φεβρουαρίου 2011 Author #8 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Πόσο συχνά και πόσο νερό αλλάζεις? Με 10-20% αλλαγή θέλεις πολλές για να πέσει στα 10mg/l. Επίσεις απο που προέρχεται το νερό? Το έχεις μετρίσει για νιτρικά? Καλησπέρα, αλλάζω 2 με τρεισ φορέσ την εβδομαδα γύρω στο 20%, με έτοιμο νερό nutri-sea water με 1/6 απιονισμένο και reef buffer 8,3. Το alkalinity είναι γυρω στο 12. Ειχα μετρήσει τα νιτρικά του 'καθαρού' έτοιμου νερού αλλά θα το ξανακάνω just in case... Προσπαθώ να ισσοροπίσω το σύστημα αλλα εδω δεν έχουμε φυτά και είναι δυσκολα τα πραγματα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmarias 24 Φεβρουαρίου 2011 Author #9 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Σιγά σιγά το φίλτρο θα μείνει μόνο μα άνθρακα και αντιφώσφορο. Ούτε denitrate τησ seachem? Ούτε λεπτό φύλο υαλοβαμβακα? Sorry για τισ πολλες ερωτήσεις... η ημιμάθεια (και αμαθεια σε κάποιες περιπτώσεις) βλέπεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 24 Φεβρουαρίου 2011 #10 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Ευχαριστώ! Το μαρουν είναι μωράκι δε μπορεί να μείνει λίγους μήνεσ Μέχρι να αναβαθμίσω? Φαίνεαι υγειεστατο, κολητο με τον αλλον κλοουν και τρώει με τρελή όρεξη... Η ροη είναι μόνο στην επιφάνει απο το eheim 2224 (για να οξυγονώνεται το νερό)... Ίσως να φταίει αυτό? Θα κοιτάξω να παρω μια καλη φωτο... Thanks K Φίλε μου θέλεις κυκλοφορητής για να εξασφαλίσεις την κυκλοφορία και συνεπώς την βιολογική φίλτρανσή σου!Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημά σου είναι αυτό! Για μένα βάλε κυκλοφορητές και εξασφάλισε καλή κυκλοφορία και σταδιακά άρχισε να αφαιρείς το siporax. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 24 Φεβρουαρίου 2011 #11 Share 24 Φεβρουαρίου 2011 Επειδί κι εγώ είχα ανεβασμένα νιτρικά πρόσφατα, εκτός απο ότι λένε τα παιδιά μη ξεχνάς ότι έχεις καινούργειο ενυδρείο. Εγώ έπαιζα στα 10mg/l και σε μερικές μετρίσεις 25mg/l, το ενυδρείο δουλεύει δύο μήνες. Αυτή την στιγμή έχω 0mg/l με αρκετή ιχθυοφόρτωση. Αυτό που άλλαξε στην συντήρηση του ενυδρείου μου ήταν το τάισμα μία φορά κάθε δύο μέρες, καθάρισμα του skimmer καθημερινά (φίλτρα δεν έχω) και απο 4lt νερό που άλλαζα κάθε εβδομάδα ανέβηκα στα 6lt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος