kostaszoidos 16 Φεβρουαρίου 2011 #1 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Σημερα λοιπον μου εστειλαν αυτο το email και σας το παραθετω: Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ. Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά: -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της. -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της. -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της. Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες: Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς; Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα; Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου; Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία; Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές; Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί: α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό! β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών! γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές. δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα! Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς; Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα; Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα; Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους; Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα,ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος; Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt Link to comment Share on other sites More sharing options...
VAGGELIS BAL 16 Φεβρουαρίου 2011 #2 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Νομίζω οτι η Κίνα έχει πλέον πλεόνασμα και όχι έλλειμα. Κατά τα άλλα σωστά τα ερωτήματα,απορώ και εγώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 16 Φεβρουαρίου 2011 #3 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Οικονομολόγος δεν είμαι... Δεν έχω σπουδάσει ή διδαχτεί τίποτα σχετικό. Παρ'όλα αυτά, μπορώ να απαντήσω με μία σχετική αφέλεια σε όλα τα ερωτήματα που απλά αποδεικνύουν ότι το mail είναι κατευθείαν για τον κάδο απορριμάτων. Μία απλή προσωπική έρευνα να κάνετε θα βρείτε κι εσείς τις απαντήσεις και τις ψευδείς πληροφορίες του mail... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 16 Φεβρουαρίου 2011 Author #4 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Οικονομολόγος δεν είμαι... Δεν έχω σπουδάσει ή διδαχτεί τίποτα σχετικό. Παρ'όλα αυτά, μπορώ να απαντήσω με μία σχετική αφέλεια σε όλα τα ερωτήματα που απλά αποδεικνύουν ότι το mail είναι κατευθείαν για τον κάδο απορριμάτων.Μία απλή προσωπική έρευνα να κάνετε θα βρείτε κι εσείς τις απαντήσεις και τις ψευδείς πληροφορίες του mail... Αν θες διαφωτισε μας Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 16 Φεβρουαρίου 2011 #5 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 (edited) Σημερα λοιπον μου εστειλαν αυτο το email και σας το παραθετω: Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά: -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της. -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της. -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της. Με μια πρόχειρη ματιά βλέπω το εξής: Αρχικά το mail μπερδεύει το έλλειμμα με το χρέος, έννοιες εντελώς διαφορετικές. Δεύτερον τα νούμερα είναι λάθος πχ η Γερμανία δεν έχει έλλειμμα 5 τρις αλλά 60 δις δηλαδή 3% του ΑΕΠ ενώ η Γαλλία εχει 5,4 δις και όχι 5 τρις. Τέλος οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα 1,65 τρισ δολάρια. Το 3% είναι το επιτρεπτό όριο που έχει τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες της ΟΝΕ. Ελλείμματα είναι λογικό να έχουν οι περισσότερες χώρες από την στιγμή που τα δυο τελευταία χρόνια βρεθήκαμε στην κάτω φάση του οικονομικού κύκλου (ύφεση). Το mail δεν αναφέρει όμως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που είναι ο ρυθμός αύξησης ή μείωσης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα η Γερμανία αναπτύσσεται με 3,5%, η Γαλλία με 1,7%, οι ΗΠΑ με 2,8% ενώ η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα χθες θα κινηθεί στο -3% για το 2011. Όταν μια χώρα έχει ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, άρα οι επενδυτές την εμπιστεύονται, άρα δεν απαιτούν υψηλό επιτόκιο για να την δανείζουν, άρα η χώρα δεν χρειάζεται "στήριξη". Μπορεί κάποιος να χρωστάει 100 αλλά να δείχνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα και ο άλλος να χρωστάει 1000 αλλά να δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα στους δανειστές του. Όπως λέει κι ο Νίκος προσέχετε τι διαβάζετε. Υ.Γ όλα τα παραπάνω πολύ χονδρικά και απλοποιημένα. Έγινε επεξεργασία 16 Φεβρουαρίου 2011 - karydas Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 16 Φεβρουαρίου 2011 Author #6 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Το μόνο σίγουρο ειναι οτι κι'αλλες χώρες χρειάζονται σώσιμο αν χρειαζόμαστε εμεις. Μια απορία που έχω ειναι οτι όταν ολοι έχουν έλλειμμα, τοτε ποιος έχει πλεόνασμα για να δανείσει; Προφανώς κανείς. Αρα ελλειμματικές χώρες δανείζουν ελλειμματικές χωρες. Αμφιβάλλει λοιπον κάνεις οτι το σύστημα ειναι άρρωστο και μαλιστα χωρίς γιατρεια; Όταν καποιος χρωστάει είναι "άρρωστος"...Όταν μαλιστα τον δανείζει καποιος άλλος "άρρωστος", τοτε μιλαμε για το θέατρο του παραλόγου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 16 Φεβρουαρίου 2011 #7 Share 16 Φεβρουαρίου 2011 Το μόνο σίγουρο ειναι οτι κι'αλλες χώρες χρειάζονται σώσιμο αν χρειαζόμαστε εμεις.Αυτό βάση του ποστ του karyda πιο πάνω, από που προκύπτει?Ναι... Υπάρχουν χώρες που χρειάζονται σώσιμο. Χώρες που άνθρωποι εν έτη 2011 πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και κακής ποιότητας νερό. Για την δική μας περίπτωση δεν μιλάμε για "σώσιμο". Μιλάμε για άλλες καταστάσεις.... Μια απορία που έχω ειναι οτι όταν ολοι έχουν έλλειμμα, τοτε ποιος έχει πλεόνασμα για να δανείσει; Προφανώς κανείς. Αρα ελλειμματικές χώρες δανείζουν ελλειμματικές χωρες. Αμφιβάλλει λοιπον κάνεις οτι το σύστημα ειναι άρρωστο και μαλιστα χωρίς γιατρεια; Όταν καποιος χρωστάει είναι "άρρωστος"...Όταν μαλιστα τον δανείζει καποιος άλλος "άρρωστος", τοτε μιλαμε για το θέατρο του παραλόγου. Το χρήμα πλέον παράγεται από αέρα κοπανιστό. Οι τράπεζες και τα δάνεια δημιουργούν το χρήμα βάση εργασίας. Αν αποφασιστεί να ρευστοποιηθεί οτιδήποτε έχουμε (σπίτια, αμάξια, ρούχα, κάλτσες, ντομάτες κλπ κλπ) τότε θα δούμε πως το πραγματικό χρήμα δεν φτάνει ούτε για βρώμικες κάλτσες ή σάπιες ντομάτες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος