Jump to content

Συμφορίτες...

BiggBilly

Recommended Posts

Της τελευταίες μέρες έχουν εγκατασταθεί στο ενυδρείο μου διάφορες μορφές άλγης. Έχω βγάλει τα μάτια μου διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο για την καταπολέμηση και τις αιτίες που το προκαλούν. Το ξέρω ότι αποτέλεσμα δεν θα δω μέσα σε 2-3 μέρες αλλα χρειάζεται παρακολούθηση και υπομονή για τον σωστό τρόπο αφαίρεσεις του. Σαν πρωτάρης έχω ένα άγχος κυρίως για τα ζωντανά μου...

1003196.jpg

Το ενυδρείο μου τρέχει 48 μέρες. Είναι μόλις 60λ, απο τα οποία 46λ είναι καθαρό νερό. Έχει 9,5κ βράχο και 7-8εκ βάθος αραγωνίτη (13,5κ). Φωτοπερίοδο έχει 9ώρες με δύο Τ5.

Οι παράμετροι του νερού είναι: pH 8.5, kH 9dkh, NH3/4 0mg/l, NO2 0mg/l, NO3 0mg/l, PO 0mg/l, Ca ~410ppm και Mg ~1320ppm.

Να πω ότι είδα την άλγη να εμφανίζεται ξαφνικά. Δηλαδή μια μέρα ξύπνησα και πρόσεξα ότι κάτι "φυτάκια" βγαίνουν απο το βράχο. Συσχέτισα το γεγονός αυτό με την χρήση του προιόντος PurpleTech της Kent την οποία ξεκίνησα την προηγούμενη μέρα. Επι πέντε μέρες έβαζα την δόση που αναλογή. Ναι μεν είδα να πολλαπλασιάζεται η κοραλίνη αλλα ταυτόχρονα έβλεπα και αύξηση της άλγης. Εδώ και 9 μέρες δεν βάζω καθόλου.

1003197.jpg

Το ενυδρείο στήθηκε με νερό βρύσης. Είναι περίπου δέκα μέρες που έχω αγοράσει και χρησιμοποιώ R/O για αναπλήρωση και αλλαγή νερού. Αν και δεν μου δειχνουν τα τεστ φώσφορο αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι καταναλώνεται απο την άλγη. Είναι όμως η αιτία ο φώσφορος για το πρόβλημα μου ή υπάρχει κάτι άλλο?

Ταίζω κάθε δύο μέρες εναλλάξ ψάρια και κοράλια. Κάνω 10% αλλαγή νερού την εβδομάδα (αν βαριέμαι μπορεί να φτιάξω κάνα δίλιτρο νερό+αλάτι). Χρησιμοποιώ skimmer για 300λ, και σχεδόν καθημερινά με την χρήση σύριγγα πολιορκό μερικά σημεία του ενυδρείου που δεν πέρνουν την ανάλογη κυκλοφορία.

1003198i.jpg

Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι το προκάλεσε. Βασικά ξέρω αλλα δεν έχω την εμπειρία να διορθώσω το λάθος μου. Τι θα μου προτείνατε?

ps. Ασχετο με το θέμα αλλα στο ενυδρείο υπάρχουν παντού φουσκάλες. Αν κάτσεις και το παρατηρήσεις για δέκα λεπτά όλα βγαίνουν απο την άμμο. Υπάρχει συσχέτισει αζώτου με την αύξηση της άλγης?

Υπομονή !!!

Αφου όπως λές και εσύ , το έχεις υπό παρακολούθηση το ενυδρείον μην σε αγχώνει, θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει ...! Αυτα που χρειάζεται τα κάνεις από ότι καταλαβαίνω ...δηλ σκιμμερ, ανθρακα ,αντιφωσφορο !!! Εαν σε παίρνει μείωσε λίγο και το φαγήτο !!! Αλήθειά είπες οτι ταίζεις μία τα ψαρία ...μια τα κοράλλια !!! Τί κοράλλια έχεις και τη τα ταίζεις ??

Υ.Γ. Για το PurpleTech ....από την στιγμή που βοηθάει την ανάπτυξή της κοραλλίνηκης ....δεν μου φαίνεται και παράλογο , κάτω απο κάποιες συνθήκες να μπορεί να βοηθήσει και την ανάπτυξή άλλων αλγών ...

Στο κάτω κάτω .......και η κοραλλίνη αλγη είναι..........

Καλή συνέχεια ......

:):rasp::D

Έγινε επεξεργασία - frakto

Θεωρείς ότι είναι ένα στάδιο που πάντα γίνεται σε καινούργεια ενυδρεία?

Έχω διαβάσει ότι είναι σχεδόν απίθανο ένα νέο ενυδρείο να μη βγάλει άλγη τους πρώτους μήνες λειτουργείας. Αληθεύει κάτι τέτοιο?

Να μειώσω την τροφή δεν νομίζω ότι το σηκώνει η καρδια μου. Ταίζω κάθε δύο μέρες εναλλάξ ψάρια και κοράλια. Δηλαδή για παράδειγμα Δευτέρα θα ρίξω 4-5 flakes (στην κυριολεξία), την Τετάρτη με σύριγγα δίνω κατεψυγμένη στα κοράλια (κάτι θα τσιμπίσουν τα υπόλοιπα ζωντανά) και ξανά πάλη την Παρασκευή τα ψαράκια.

Το μόνο "λάθος" είναι ότι επι ένα μήνα περίπου χρησιμοποιώ νερό βρύσεις.

Το PurpleTech αναγράφει επι λέξη "Επιταχύνει την μοβ κοραλλίνη και πράσινη μακρο-άλγη"...

Κατεψυγμένη μέρα παρά μέρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τή κοράλλια έχεις ? Το μόνο που μπορώ να δώ είναι έαν bubble !

Ακόμα είναι νωρίς.. σκέψου ότι μετά απο μερικούς μήνες , το σύστημα σου , θα έχει φτάσει σε ένα σημείο που θα μπορεί να "διαχωρίζετε" τα οργανικά του , σε πολλή περισσότερο βαθμό απο ότι σημέρα !!! Δεν είναι το ίδιο ,να ταιζείς το ίδιο ακριβώς ενυδρείο, π.χ. 1 κύβο κατεψ. τον 3 μήνα ... και 1 κυβο κατεψ. τον 13 μηνα !!!

Εννοείτε ότι σε καινούργια ενυδρεία θα υπάρξει ,μια εξαρση σε άλγες ,είτε είναι κυανο ή άλγη ή μακροάλγη ...

Είναι στα πλαίσια ,του "κουραρίσματος" ,όχι με την ακριβή έννοιά ... αλλά με το ότι ο βράχος ,προσαρμόζετε σε ένα καινούργιο περιβάλλον , με διαφορετικές χημικές παραμέτρους , διαφορετική ροή , διαφορετικό φασμά και ενταση φωτισμού ....και πολλά άλλα !!!!

Αυτο που θέλω να καταλήξω είναι ,ότι σύμφωνα με τα παραπάνω , ο ίδιος ακριβώς βραχος κουραρισμένος στο δικο μου ενυδρείο για πολύ καιρο ..............εάν στον δώσω σε σένα ,ενδέχεται συμφωνα με της δικές σου συνθηκες να εμφανιστουν ένα κοράλλι , μία ανεμώνη , αλλά πολυ περισσότερο μία αλγη ή οποία κάτω απο της δικές μου συνθηκές δεν θα μπορούσε να ¨εκκολαφθεί"

Ειναι ενα σταδιο που το περνανε παρα πολλα νεα ενυδρεια.

Σταματα να ταιζεις τα κοραλια,μην ριχνεις ή περιορισε κατα πολυ το purple up,μην ταιζεις με κατεψυγμενη τροφη και χρησιμοποιησε 20-30gr αντιφωσφορο σιδηρου με αλλαγη του καθε μηνα.

Τα παραπανω σε συνδιασμο με τις αλλαγες νερου καθε 15μερες με χρηση παντα νερου απο την Οσμωση που πηρες θα εχουν ως αποτελεσμα να αρχισεις να απαλασσεσαι απο την αλγη σε 1-1,5 μηνα.

Υπομονη και επιμονη να εχεις.

Υπομονή να έχεις και παρακολούθησε το ενυδρείο.Έχε το νου σου να μην μεγαλώσει πολύ η άλγη και σου πνίξει κανένα κοράλλι. :)

Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες ώστε να δείτε πόσο έχει ελλατωθεί η άλγη.

1003200e.jpg

1003203g.jpg

Κατεψυγμένη μέρα παρά μέρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Μέρα παρα μέρα όχι, κάθε τέσσερεις μέρες.

Να αποφεύγω την κατεψυγμένη τώρα που είναι σε πρόωρο στάδιο το ενυδρείο ή γενικά?

• 3 weeks later...

Αγαπητοί συνάδερφοι, την βοήθεια σας και πάλι!

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες την θέση της άλγης στην άμμο την πήρε κάτι άλλο. Απο όσα έχω διαβάσει μάλλον κυανόβακτηρίδια είναι. Να σας πω μερικές παρατηρήσεις και θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας... και να με καθησυχάσετε γιατί αγχώνομαι εύκολα :D

Πριν η άμμο ήταν καθαρή με μερικά σημεία άλγης, σαν γρασίδι ένα πράγμα. Τώρα σε όλα τα σημεία που βλέπει φως έχει μια καφέ-κόκκινη 'βρώμα'. Ακόμα και σε σημεία που έχω πολύ κυκλοφορεία. Αν πάω και ανακατεύψω λίγο την άμμο την επόμενη μέρα θα είναι πάλι εκεί. Αν επιχειρήσω να το αφαιρέσω απο το σύστημα είναι κολλημένο στην άμμο, σαν γλύτσα. Για κάποιο λόγο δεν ανεβαίνει στον βράχο ούτε στο τζάμι.

qqe9fk.jpg

66l18z.jpg

Φωσφορικά έχω 0ppm και Νιτρικά 0mg/l.

Το ενυδρείο είναι 2μηνών παίζει να είναι και αυτό μια φάση κύκλου?

Κυανοβακτηριο ειναι.

Και ναι,θα κανει κι αυτο τον κυκλο του :D

Πέρασε μια εβδομάδα κι ακόμα την καταπολεμώ χωρίς επιτυχία.

Εβδομαδιαίες αλλαγές 10-15%, αφαιρώ όσο μπορώ με το χέρι, αντιφώσφορος-άνθρακας φρέσκο πράγμα, wet skimming σε σημείο να βγάζω μόνο καθαρό νερό, τάισμα ψαριών κάθε δύο μέρες ίσα ίσα να φουσκώσουν λίγο οι κοιλίτσες τους, φωσφορικά 0ppm, νιτρικά 0mg/l και φωτοπερίοδο 9ωρών. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται. Μακάρι να είναι απλά θέμα new tank syndrome και να μη έχω ξεχάσει κάτι το οποίο όσο το αφήνω θα χειροτερεύει...

AAAA..... εσύ εισαι πολυ αγχωτικός ....!!!!!

Επειδή έτσι ήμουν και εγώ , θα σου πω το εξής : Όλα ωραία και καλά με τα θαλασσινά ενυδρεία ...αλλά μην παίσεις (που έχεις πέσει.. όπως και όλοι μας ) στο τριπάκι ... Δεν ειναι ''Κυνήγι μαγισσών '' !!! :D:hysterical: Στο υπογράφω εγώ ...ότι με το που φύγει το κυανό ,θα βρεις κάτι άλλο να ασχολείσαι - προβληματίζεσαι .............ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ !!! Αλλα να το κάνεις χωρίς ανχος !!!!!!

Οσο για το κυανό , θα κάνει τον κύκλο του .... εδώ ενυδρεία που τρέχουν χρόνια , έχουν κάποια ξεσπάσματα κοινού !!!

Ολα καλά πανε ......μπραβο σου !!!!!!!!! :(:D:D

Σαν τελική "επίθεση" μπορεί μέσα στην εβδομάδα να πάρω κι'άλλον κυκλοφοριτή. Έχω ήδη έναν με 1.600lt/h και σκέφτομαι να πάρω έναν με +2.000lt/h.

Θα αντέξει το bubble τέτοια κυκλοφορεία? Ο χρόνος θα δείξει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...