Jump to content

Φύλλα από πλατάνι

IoSpy

Recommended Posts

Επειδή θέλω να πάω το setup του ενυδρείου μου σιγά σιγά προς βιοτοπικό και μιας και έχω ακούσει πως τα πλατανόφυλλα κάνουν καλό στο νερό των δίσκων μας είπα να μαζέψω από Καλάβρυτα που πηγαίνω τα ΣΚ για δουλειά. Προτίμησα ξερά φύλλα που ήταν πάνω στο δέντρο και δεν είχαν πέσει ακόμα ώστε να αποφύγω τυχών βλαβερές ουσίες που μπορεί να είχαν κάτω.

Ποια είναι η διαδικασία για να τα τοποθετήσω στο ενυδρείο; Θέλουν κάποιου είδους ξέπλυμα ή αποστείρωση; Πόσα να βάλω σε 350 λίτρα; Να τα βάλω χύμα μέσα στη γυάλα ή να τα βάλω μέσα στο φίλτρο;

Υ.Γ. Όποιος χρειάζεται μπορώ να του δώσω. Μάζεψα μια μικρή σακούλα και μπορώ να ξανά φέρω το ΣΚ.

Προτίμησα ξερά φύλλα που ήταν πάνω στο δέντρο και δεν είχαν πέσει ακόμα ώστε να αποφύγω τυχών βλαβερές ουσίες που μπορεί να είχαν κάτω. :blink:

Θέλουν κάποιου είδους ξέπλυμα ή αποστείρωση; Εγώ θα τα έβραζα ή θα τα μεταχειριζόμουν σαν φυτό από pet shop (αποστείρωση).

Το ποιο εύκολο πάντως είναι το βράσιμο... 5 λεπτάκια το νερό στο βραστήρα και έτοιμα.

Πόσα να βάλω σε 350 λίτρα; Καθαρά αισθητικό... στα 180 μου θα έβαζα 3-4

Να τα βάλω χύμα μέσα στη γυάλα ή να τα βάλω μέσα στο φίλτρο;

Υ.Γ. Όποιος χρειάζεται μπορώ να του δώσω. Μάζεψα μια μικρή σακούλα και μπορώ να ξανά φέρω το ΣΚ.

:):rasp::D:angry2: ΤΗΑΝΧ εκ των προτέρων!!!

Πάντως παίζουν και διάφορες φωτογραφίες με βιοτοπικά (ξερακιανά) που μπορείς να πάρεις ιδέες.

Αν δεν βρίσκεις να σου στείλω με pm

Πάντως παίζουν και διάφορες φωτογραφίες με βιοτοπικά (ξερακιανά) που μπορείς να πάρεις ιδέες.

Αν δεν βρίσκεις να σου στείλω με pm

Thnx για τις απαντήσεις.

Τα φύλλα αν τα βράσω δεν θα διαλύονται μετά; Επίσης μήπως χάσουν και τις χρήσιμες ουσίες που θα μου έβγαζαν στο νερό; Θα σκουρύνουν καθόλου το νερό του ενυδρείου και θα το βελτιώσουν από χρήσιμα οξέα ή είναι καθαρά θέμα αισθητικής; Χρόνος αντικατάστασης υπάρχει ή όταν αρχίσουν και διαλύονται;

Είναι αρκετές οι απορίες μην κάνω καμιά πατάτα και δουν τα ψάρια μου τα ραδίκια ανάποδα.

Αν χρειάζεσαι φύλλα στείλε μου ένα pm να συνεννοηθούμε.

Το παρακατω link εχει πολλες πληροφοριες:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=31377&hl=

Χρήσιμο link, το διάβασα όπως και τα link που παραθέτουν. Αρκετά ενδιαφέρον αλλά δεν βλέπω να υπάρχει μία άποψη που να καταλήγουν όλοι.

Μάλλον θα βάλω τα φύλλα σε νερό ζεστό για 5 λεπτά (όχι σε θερμοκρασία βρασμού) και μετά θα τα αφήσω για μια μέρα μέσα σε σκέτο νερό. Θα τα αφήσω να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια μέσα στο ενυδρείο. Θα δοκιμάσω ένα φύλλο πρώτα να δω πως θα πάει για καμιά εβδομάδα και θα μπουν και άλλα μετά.

Χρήσιμο link, το διάβασα όπως και τα link που παραθέτουν. Αρκετά ενδιαφέρον αλλά δεν βλέπω να υπάρχει μία άποψη που να καταλήγουν όλοι.

Μάλλον θα βάλω τα φύλλα σε νερό ζεστό για 5 λεπτά (όχι σε θερμοκρασία βρασμού) και μετά θα τα αφήσω για μια μέρα μέσα σε σκέτο νερό. Θα τα αφήσω να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια μέσα στο ενυδρείο. Θα δοκιμάσω ένα φύλλο πρώτα να δω πως θα πάει για καμιά εβδομάδα και θα μπουν και άλλα μετά.

Churu

δημοσίευση 05/10/2009, 21:45:13

Δημοσίευση #19

Λοιπον σε κατσαρολα μπαινουν 10 λιτρα νερο α/ο μαζι με τα πλυμενα αρχικα catappa. Αφηνω το νερο να παει στους 65 βαθμους κελσιου και το περνω απο την φωτια και αφου κρυωσει αλλη μια μεχρι τους 65 και μολις ξανακρυωσει μεσα στο βαρελι με το υπολοιπο νερο αλλαγης απο α/ο και συνεχιζεται η περαιτερω προετοιμασια του. Τα φυλλα αν θελω τα ριχνω στο ενυδρειο αν οχι τ αφηνω μεσα στο βαρελι αλλαγης. Με αυτο το τροπο παιρνω τα πολυτιμα συστατικα τους+ το decor τους αφοβα. Ο ιδιος τροπος ακολουθειται και για ανθρωπινη χρηση των catappa!! smile.gif

Ακριβώς αυτό εννοούσα και εγώ. Διαφορετικά υπερμαγκανικό και ξέπλυμα. Με τη διαφορά ότι εμένα μου αρέσει να το βλέπω μέσα στο ενυδρείο και δεν βλέπω λόγο να μπει στο βαρέλι. Στο βαρέλι βάζω τύρφη.

Αυτά τα φυτά, όπως και η τύρφη περιέχουν χουμικά οξέα, υπεύθυνα για τη δέσμευση των ιόντων ασβεστίου μέσω χηλικών συμπλόκων .

Συνεπώς ναι θα βγάλουν τα χρήσιμα τους στο νερό και σίγουρα θα χάσεις κάποια από αυτά στην προετοιμασία αν πετάξεις το νερό του βρασμού (και δεν το βάλεις στο βαρελάκι για την επόμενη αλλαγή).

pm!!! Θέλω φύλλα!

Έβαλα τελικά ένα φύλλο για δοκιμή σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Θερμοκρασία 74 βαθμοί. Μετά ξέπλυμα με νερό βρύσης και στη συνέχεια σε κουβά με νερό βρύσης για 24 ώρες. Τέλος το έβγαλα και το ζέστανα με πιστολάκι μαλλιών στο δυνατό για 5 λεπτά.

Νομίζω πως είμαι καλυμμένος από θέμα μικροβίων. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν πεσμένο κάτω αλλά ξερό και πάνω στο δέντρο. Τι λέτε; Να το βάλω μέσα στο ενυδρείο; Ξέρω ότι με το ζέσταμα και πετόντας έχασα πολήτιμες ουσίες αλλά σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει να μην κάνω κακό στο νερό του ενυδρείου τουλάχιστον.

Βάζω και μια φωτογραφία να το δείτε. Τα σημάδια που έχει απάνω το φύλλο είναι κάτι που πρέπει να με προβληματίσει ή δεν είναι τίποτα;

post-21690-1297959832_thumb.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...